Læs også:

Close
ballet

NEWS: Højtuddannede, kvinder og københavnere har størst kulturforbrug

Nyheder  | 

Højtuddannede, kvinder og københavnere har størst kulturforbrug · Fem personer dræbt i Norge · Corona-rejseregler normaliseres · Halloween i Tivoli åbnet med masser af gys · Mød virksomhederne på Kulturnatten i Industriens Hus · Dagens video: Oprahs efterårshyldest · Fredagsfjol: Ballettennis på den sjoveste måde 🎾 🩰

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Højtuddannede, kvinder og københavnere har størst kulturforbrug

16 pct. af befolkningen har et stort og bredt forbrug af kultur. Herunder er kvinder, personer med en høj uddannelse og personer med bopæl i hovedstaden overrepræsenterede.

En ny analyse fra Danmarks Statistik tegner et billede af, at det er højtuddannede, kvinder og personer bosat i hovedstaden, der typisk vil have det største forbrug af kultur både inden for og uden for hjemmet.

Analysen opdeler Danmarks befolkning fra 16 år og op i fem grupper med forskellige kulturvaner på basis af data fra Kulturvaneundersøgelsen 2018-19.

Udover at opdele befolkningen i grupper ser analysen også nærmere på, hvem der typisk tilhører de forskellige grupper. Her konkluderes det blandt andet, at 16 pct. af befolkningen har et bredt og højt kulturforbrug, og at der i denne gruppe er en overvægt af højtuddannede, kvinder og personer med bopæl i hovedstaden.

– Denne gruppe består af cirka 800.000 personer, der bruger stort set alle typer kultur mere end den gennemsnitlige dansker. Næsten to ud af tre personer i denne gruppe er kvinder, siger chefkonsulent i Danmarks Statistik, Agnes Tassy.

Det er især på kulturtilbud uden for hjemmet såsom museumsbesøg, klassiske koncerter og klassisk scenekunst fx teater, skuespil, musical, opera eller ballet, at gruppen skiller sig ud fra gennemsnittet.

Læs hele analysen her.

ballet
Højtuddannede, kvinder og københavnere har størst kulturforbrug … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinder er bedst til at passe på tænderne

Fem personer dræbt i Norge

Fire kvinder og en mand blev dræbt under onsdagens ‘bue og pil’-angreb, det oplyste det norske politi på pressemødet i går torsdag formiddag. Det var en 37-årig dansk mand Espen Andersen Bråthen (dansk mor og norsk far), der onsdag aften skød med bue og pil i en Coop-butik i den norske by Kongsberg, der ligger syd for Oslo. De fem dræbte er alle i alderen fra 50 til 70 år, oplyste politichef Ole Bredrup Sæverud endvidere.

Manden der nu er varetægtsfængsel er vokset op i Norge, men endnu er det sparsomt omkring informationer og oplysninger om ham. Politiet oplyste dog, at de tidligere har haft tjekket hans baggrund grundet bekymring for radikalisering. Han er i øvrigt også konverteret til islam. Men endnu ligger der ingen konkrete bud på baggrund for handlingen onsdag.

Politichefen fortsatte også med at forklare. at der ventede en omfattende efterforskning, der vil tage tid. Han oplyste også, at der spredes mange billeder lige nu på de sociale medier omkring gerningsmanden og opfordrede alle til at lade være med det.

– Lad venligst være med dette, lyder den klare opfordring fra Ole Bredrup Sæverud.

Klokken 18.47 onsdag blev gerningsmanden pågrebet og anholdt, oplyste politichefen endvidere. Politiet var første gang i kontakt med gerningsmanden klokken 18.18, og de fem personer blev alle, sandsynligvis, dræbt herefter.

norske norsk flag
Norge er i chok og sorg … (Foto: Unsplash)

Læs også: 9 personer dræbt i masseskyderi

Corona-rejseregler normaliseres

Udenrigsministeriets rejsevejledninger normaliseres i dag den 15. oktober 2021. Det betyder også, at fra  i dag dækker rejseforsikringer som normalt. Men husk dog at tjekke lokale regler.

Ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet normaliseres de nuværende rejsevejledninger, så de ikke længere farvemarkeres efter COVID-19 smitte i et land, men efter de normale sikkerhedsfaktorer for den rejsende – for eksempel terror, krig, uro med videre.

Det skyldes blandt andet, at meget store dele af den danske befolkning nu er færdigvaccineret, og vaccineudrulningen i Europa er kommet langt.

– Når det gælder rejseforsikringer, så dækkes der som normalt fra på fredag – det vil sige som i tiden før coronaen, siger forsikringsekspert Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen hos Forsikring & Pension (F&P).

En rejseforsikring dækker primært, hvis man selv bliver akut syg eller kommer til skade på rejsen.

Der er stadig forskel på, hvordan man er dækket, hvis man fx må afbestille sin rejse, fordi Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen, efter man har bestilt rejsen. Desuden kan der stadig gælde begrænsninger, hvis man rejser til et land, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til af sikkerhedsmæssige årsager.

– Er man i tvivl, så er det en god ide at tale med sit forsikringsselskab, inden rejsen bestilles, siger Anja Lintrup Sørensen.

Man skal samtidig være opmærksom på, at mange lande stadig har COVID-19 restriktioner i større eller mindre grad.

– Danske turister skal derfor både huske at tjekke sikkerhedsniveauet i Udenrigsministeriets rejsevejledninger og rejsemålets indrejseregler på ambassadernes COVID-19 hjemmesider, inden de bestiller en rejse, råder Anja Lintrup Sørensen.

Hvis man ikke er vaccineret, skal man være særligt opmærksomme på, at flere lande fortsat ikke tillader indrejse.

fly (Foto: Unsplash)
Corona-rejseregler normaliseres … (Foto: Unsplash)

Læs også: Gode (corona)råd hvis du skal ud at rejse

Halloween i Tivoli åbnet med masser af gys

I går tog Tivoli for 16. gang hul på Danmarks største Halloween fejring, der løber over 3 uger. Denne gang også med en rekord på over 22.000 græskar, der findes i den gamle have. Årets forlystelsesnyhed Villa Vendetta – Danmarks største permanente scaryhouse – får til efterårssæsonen tilføjet flere overraskelser, mens der også er gensyn med ‘Det Hjemsøgte’ i Skærsilden. Derudover kan gæsterne se frem til et Tivoli iklædt nye halloween-scenografier, fri for Covid-19 restriktioner, DM i kæmpegræskar, handelsboder og underholdning for alle.

Halloween i Tivoli finder sted fra den 14. oktober til og med den 7. november og med ophævelsen af COVID-19 restriktionerne er der udsigt til at give gæsterne og turisterne lettere adgang til oplevelserne end sidste år. Tagene på handelsboderne er pyntet med efterårsblomster, og gæsterne kan se frem til 10.000 stemningsfulde græsser og stauder.

Turismeforsker Lise Lyck udtaler:

– Turismen i København savner efter COVID-19 gæster fra udlandet og samtidig kæmper turismeerhvervet med et økonomisk efterslæb. Danmark og København har den fordel nu, at stort set alle danskere er vaccineret, og Tivoli kan som destination tilbyde en tryg oplevelse, hvilket mange turister efterspørger. Situationen som den er nu giver også mulighed for at udvikle nye måder hvorpå turisterne og danskere kan få oplevelser på. Her spiller Tivoli og andre større attraktioner en vigtig rolle og det er vigtigt, at de har modet til at investere i nye oplevelser, så en kritisk situation kan ændres til en god og måske på nogle punkter bedre for branchen som helhed.

Blandt gæstemagneterne er det, udover et efterårsklædt Tivoli, årets forlystelsesnyhed Villa Vendetta, som i den grad lægger op til et ægte Halloween-gys. Huset, der i årstidens anledning er blevet Halloweenificeret, inviterer gæster med hang til gys kommer på en 150 meter lang rejse gennem 12 forskellige rum fordelt på 800 uhyggelige m2. Undervejs møder de beboerne, som efter mange års slid i Tivoli er blevet glemt. Årtiers glemsel har gjort dem grumme, bitre og har forvandlet dem til galninge.

I Skærsilden, som har adresse under den over 100 år gamle Rutschebane, rykker det ‘Det Hjemsøgte’ ind. Her kan gæster lægge vejen forbi noget, der minder om en kælder for mislykkede forsøg, et forladt hospital eller lazaret. Det er ikke noget kønt syn, og uhyggen bliver ikke mindre af de nærgående beboere. Og som noget ganske særligt kan gæsterne ved solnedgang få sig en ekstra oplevelse, hvis de kaster blikket på Rutsjebanens bjerg, hvor der færdes mystiske dyr og væsener, hvis uhyggelige skygger kan få selv den mest hardcore-gyser fan til at ryste en smule.

Halloween i Tivoli 2016. Scary Kontrollører Aften
Scary kontrollører forefindes nu i Tivoli …  (Foto: Lasse Salling)

Læs også: Tivolis smukke have

Mød virksomhederne på Kulturnatten i Industriens Hus

Et sjældent kig inden for i ‘værkstedet’ på landets virksomheder er blandt de spændende oplevelser på Kulturnat 2021 i København fredag den 15. oktober. 17 virksomheder rykker ind med værktøj, produktion og demonstration i det store atrium i Industriens Hus hos Dansk Industri på Rådhuspladsen i København.

– Vores virksomheder spiller en vigtig rolle i samfundet og er levebrød for rigtig mange dansker. Derfor er vi glade for, at vi med Kulturnatten har mulighed for at give flere mennesker et indblik i hverdagen på virksomhederne og stifte nærmere bekendtskab med erhvervslivet. Og så ovenikøbet få en god oplevelse sammen med familien, siger kommunikationsdirektør Morten Høyer, DI.

De 17 virksomheder og deres medarbejdere har rent faktisk henlagt arbejdet til DI den aften, og gæsterne kan blandt andet med egne øjne se, hvordan kyndige hænder folder de berømte Le Klint-lampeskærme . Et af vores eksklusive møbelsnedkerier har flyttet en del af værkstedet ind i Industriens Hus, og fremviser hvordan virksomhederne i praksis fremstiller danske designmøbler.

Projektet Boss Ladies arbejder bl.a. sammen med DI med at udfordre stereotyper og stimulere piger og unges interesse for bygge-, anlægs- og installationsbrancherne. På Kulturnatten inviterer de gæsterne til at dyste mod en kvindelig håndværker i at slå søm i og prøve at klæde en typisk håndværker på.

Mød også DFD upcy, som arbejder med grøn udvikling ved at genbruge aflagte tekstiler til modetøj. De syr arbejdstøj af kasserede tekstiler fra De Forenede Dampvaskeriers kunder, herunder restauranter, hoteller og hospitaler. På den måde får lagner, duge, frottéhåndklæder og arbejdstøj nyt liv som jakker, skjorter og vaskeklude.

Iværksættervirksomheden Fresh.land serverer smagsprøver på sæsonens absolut bedste råvarer direkte fra gården. Fresh.Land fjerner op til fem mellemmænd og køber frugt og grønt direkte fra landmanden selv.

På Kulturnatten kan gæsterne i DI blandt andet også prøve at træne med en robot, lære at kode, komme med på byggepladsen i en VR-oplevelse eller battle i digital boksning.

Udover aktiviteterne i Atrium vil DI’s dygtige rundviserteam stå klar til at vise gæsterne rundt og fortælle om DI’s arbejde og historien om Industriens Hus.

Sidst men ikke mindst, kan man slå et smut forbi Rådhuspladsen, hvorfra man kan ‘male’ på deres facade fra sin smartphone.

Se hele programmet for Kulturnatten i Industriens Hus her.

industriens hus
Kom indenfor i Industriens Hus i aften … (Foto: PR)

Læs også: Kulturguide for oktober måned

Dagens video: Oprahs efterårshyldest

Fredagsfjol: Ballettennis på den sjoveste måde 🎾 🩰

· Mere fra samme kategori ·