Læs også:

Close
paris

NEWS: SDU-professor skal inspirere Frankrig med dansk cykelkultur

Nyheder  | 

SDU-professor skal inspirere Frankrig med dansk cykelkultur · 7.000 fik bøde for at køre for stærkt · Med et DOT City Pass kan du i denne uge rejse alt det du vil på Sjælland og øerne · Tiltalt for at producere 430 kilo amfetamin · Coop inviterede trængte familier i biografen i efterårsferien · Dagens video: En tur i rummet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

SDU-professor skal inspirere Frankrig med dansk cykelkultur

Institutleder Jens Troelsen fra Syddansk Universitet (SDU) skal inspirere Paris’ borgmester for ’transformation of public spaces and mobility’ til, hvordan man med cykler kan afhjælpe trængelsproblemer i trafikken, sundhedsproblemer og klimaproblemer.

Når næste års Tour de France-rute afsløres i dag ved en storstilet event i Paris, sker det med deltagelse af professor og institutleder Jens Troelsen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

Jens Troelsen er en del af en dansk delegation med H.K.H. Kronprins Frederik og erhvervsminister Simon Kollerup i spidsen. Efter rutepræsentationen deltager de i en event i Danmarkshuset på Champs-Élysées, der sætter fokus på sund livsstil, madglæde og cykelkultur.

Anledningen er naturligvis, at Danmark i juli 2022 er vært for ’Le Grand Depart’. Verdens mest berømte cykelløb indledes med en enkeltstart i de københavnske gader, der til daglig befærdes af mange tusinder af cyklister, der bruger cyklen som transportmiddel til og fra arbejde, studier og daginstitutioner.

Cyklerne kan afhjælpe tre væsentlige problemer. Jens Troelsen har blandt andet forsket i sammenhængen mellem vores byers indretning og befolkningens aktivitetsniveau, og er inviteret til at tale om Danmark som cykelland, hvor vi adskiller os markant fra Frankrig og de fleste andre lande i Europa:

– I Danmark er cyklen et vigtigt transportmiddel i dagligdagen, hvor den i mange andre europæiske lande mest er en fritidsbeskæftigelse. Mit vigtigste budskab er, at cykling er en transportform, der bør indtænkes i alle større byer i dag. Hvis vi indretter vores byer, så de fremmer cyklisme, kan det være en nøgle til at afhjælpe tre væsentlige problemer på en gang, fortæller Jens Troelsen:

– De store byer bliver større, og det skaber trængsel, når endnu flere skal bevæge sig rundt. Her kan cyklen være en nøgle til at løse trafikale problemer. Cykling som en del af et aktivt liv kan gøre noget ved de voksende problemer med livsstilssygdomme og overvægt som følge af inaktivitet. Og endelig kan cyklerne understøtte en klimadagsorden i forhold til FN’s Verdensmål om bæredygtighed, siger Jens Troelsen.

Danmark som cykelland kan inspirere. Københavns stadsarkitekt Camilla Van Deurs deltager også i begivenheden for at fortælle om, hvordan København aktivt arbejder med cyklisme som integreret transportform og med at fremme cykling med understøttende byplanlægning og -forvaltning.

Erhvervsfremstødet i Danmarkshuset på Champs Elysées har til formål at inspirere de indbudte gæster ved at vise, hvordan sund livsstil, madglæde og gastronomi hænger tæt sammen med den tilgang vi i Danmark har til cykling og bæredygtighed. Blandt gæsterne vil være en række franske borgmestre; blandt andre David Belliard, der er Paris’ borgmester for ’transformation of public spaces and mobility’.

Det er Dansk Industri og Udenrigsministeriet, der, i samarbejde med VisitDenmark og Food Nation, er værter for erhvervsfremstødet.

paris
Danmark skal hjælpe Frankrig med at få flere til at cykle i Paris … (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan tager du de bedste fotos i Paris

7.000 fik bøde for at køre for stærkt

Politiet satte fokus på for høj hastighed i trafikken i uge 41, hvor knap 7.000 trafikanter blev sigtet for hastighedsoverskridelser.

I perioden fra mandag den 11. oktober til fredag den 15. oktober 2021 gennemførte dansk politi målrettede indsatser mod hastighedsoverskridelser i trafikken.

Ved de målrettede hastighedskontroller blev der konstateret lidt mere end 7.600 overtrædelser af færdselsloven, heraf:

  • Knap 3.600 overskridelser af den generelle hastighed i byerne
  • Lidt mindre end 800 overskridelser af den generelle hastighed på landeveje
  • Knap 500 overskridelser af den skiltede samt generelle hastighed på motorveje mens
  • Lidt mindre end 2.000 overskred den skiltede hastighed på vejene, blandt andet hvor hastigheden var nedsat på grund af vejarbejder.
  • Cirka 700 andre overtrædelser af færdselsloven

– Vi har sigtet cirka 6.900 for at køre for stærkt fra mandag til fredag i den forgangne uge. Det er stadig alt for mange selvom vi ligger noget lavere sammenlignet med kontrollerne sidste år i samme periode, og her var Danmark endda lukket ned pga. Corona, udtaler Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiet Nationale Færdselscenter og fortsætter:

– Ikke alene har vi sigtet rigtig mange for at køre for stærkt, men vi har også set nogle ekstremt høje hastigheder. Med så mange sigtelser, kan der vist ikke være tvivl om, at dette område fortsat kræver politiets opmærksomhed, således vi fortsat kan få dæmpet farten. Farten dræber og for høj fart er et problem for trafiksikkerheden.

Fra 2014 til 2019 mistede 401 personer livet i en trafikulykke, hvor en eller flere af de involverede kørte for stærkt i forhold til det tilladte eller forholdene. Hertil kommer antallet af tilskadekomne.

I 75 % af ulykkerne var for høj hastighed en medvirkende faktor til, at ulykken opstod. I de sidste 25 % var hastigheden direkte årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang.

bil kørsel køre
7.000 fik bøder for at køre for stærkt i sidste uge … (Foto: Unsplash)

Læs også: Politiet gennemfører hastighedskontrol

Med et DOT City Pass kan du i denne uge rejse alt det du vil på Sjælland og øerne

Så er der godt nyt til alle, der vil holde lidt efterårsferie på hjemmebane. DOT, Din Offentlige Transport, supplerer i år det populære City Pass i hovedstadsområdet med tre nye turistbilletter, som giver adgang til ubegrænsede rejser med offentlig transport i Vestsjælland, Sydsjælland og hele Sjælland og øerne. De tre nye City Pass er designet til at give turister en populær mulighed for nemt at komme rundt i det danske land med bus, tog og metro til en fast pris.

Dem der vil gøre noget ekstra ud af efterårsferien i år fået tre nye muligheder for billigt og nemt at bruge den kollektive transport til strand, vand, skov og by. Det gælder de tre nye turistbilletter: City Pass Syd, City Pass Vest, og City Pass XL, som dækker henholdsvis Sydsjælland, Vestsjælland og hele Sjælland og Øerne. De nye City Pass er et forsøg, hvor DOT ønsker at give turister der rejser i hele det Østdanske område et bedre tilbud. De nye City Pass vil blive evalueret efter det første år.

City Pass giver frihed til at stige på og af bus, tog og metro, så ofte du vil. Du kan hurtigt skifte retning og komme videre til nye oplevelser – så dit City Pass bliver en bedre forretning jo mere, du bruger det.

–  I DOT arbejder vi for at gøre det nemt at rejse med offentlig transport. De tre nye City Pass-billetter gør det endnu nemmere at holde ferie i forskellige dele af Sjælland og på øerne. Uanset om du vil til havet, skoven eller byen, er der en City Pass-billet til dig. Vi er rigtig glade for at kunne tilbyde disse billetter hele året til de kunder der gerne vil på en lille ferie på hjemmebane, siger DOTs sekretariatschef Rune Jon Jensen.

DOTs City Pass har tidligere kun været solgt i hovedstadsområdet i en stor og lille variant som gælder 1-5 dage. Fra sommeren 2021 er de så blevet udvidet med de nye City Pass, som giver adgang til flere og større oplevelser og attraktioner i henholdsvis Sydsjælland, Vestsjælland og på hele Sjælland og øerne.

– Vi vil opdage vores eget land som turister i højere grad end tidligere, og her kan den offentlige transport spille en vigtig rolle. Der ligger rigtig mange gode oplevelsesmuligheder og venter – også uden for hovedstadsområdet. Med City Pass til alle dele af Sjælland, har vi gjort det ekstra nemt for dem der vil opleve noget i efterårsferien – perfekt for dem der ikke har tid eller mulighed for en længere rejse i efterårsferien, slutter sekretariatschef i DOT, Rune Jon Jensen.

De tre nye City Pass billetter kan bruges i 24 timer i et valgfrit område: Sydsjælland, Vestsjælland og hele Sjælland og kan købes i DOT Billetter app fra 160 kr. til 260 kr. – afhængig af hvilket område du vælger. To børn under 12 år rejser gratis med hver voksen som har et City Pass.

Fakta:

Med City Pass kan du:

Rejse ubegrænset med bus, tog og metro
Købe din City Pass billet i DOT Billetter app
Komme nemt fra og til dit ankomststed uden at tænke på salgssteder, billettyper og zoner
Tage to børn under 12 år gratis med på dit City Pass
Købe City Pass til halv pris til børn under 16 år (12-15 år)
City Pass Small dækker takstområde DOT City (zone 1-4) i op til 5 dage
City Pass Large dækker takstområde DOT Hovedstaden (zone 1-99) i op til 5 dage
City Pass Vest dækker takstområdet DOT Vest (zone 101-199) i 24 timer

City Pass Syd dækker takstområdet DOT Syd ((zone 201-299) i 24 timer
City Pass X-Large dækker hele DOTs takstområde (zone 1-299) i 24 timer

Læs mere om City Pass her. De tre nye City Pass billetter kan købes i DOT Billetter app.

DOT tog
Bare rejs alt det du vil … (PR)

Læs også: Oktober måneds kulturguide

Tiltalt for at producere 430 kilo amfetamin

11 personer er nu blevet tiltalt i en omfattende narkosag, hvor to mænd ifølge anklageskriftet har været bagmænd i et stort netværk, der producerede og solgte store mængder amfetamin.

Efter længere tids efterforskning slog Særlig Efterforskning Vest i samarbejde med flere politikredse til den 28. juli sidste år og anholdt to 52-årige mænd på en adresse tæt på Odder.

Her var de ifølge tiltalen i færd med at producere over 200 kilo amfetamin. Politiet beslaglagde ud over dét amfetamin, de havde nået at producere, adskillige liter amfetaminolie og forskellige remedier, som blev brugt til produktionen. Derudover beslaglagde politiet en større mængde kokain og ecstasy.

Aktionen i juli blev fulgt op af en større koordineret anholdelsesaktion den 18. august 2020 og den 23. marts i år, hvor en række adresser i hele landet blev ransaget og flere personer blev anholdt.

Ifølge tiltalen har de to 52-årige mænd været bagmændene i et større netværk, der har distribueret amfetamin ud til en lang række købere siden marts sidste år. Således vurderer anklagemyndighedens ved Særlig Efterforskning Vest, at mændene i tiden før anholdelsen har produceret over 200 kilo amfetamin, som blev delt op i mindre mængder og ad flere omgange overdraget til andre i netværket, som så solgte stofferne videre.

De fleste af de øvrige tiltalte i sagen, har efter anklagemyndighedens opfattelse været mellemmænd eller aftagere af amfetaminen, som primært skiftede hænder på en p-plads i Odder.

– Produktion og videresalg af hård narkotika i den her størrelsesorden gør, at anklagemyndigheden har påstået straf til de to bagmænd efter en særbestemmelse i straffeloven, som gør, at retten kan udvide den normale strafferamme med op til 50 procent, udtaler anklager i sagen Jacob Gents.

Anklagemyndigheden har også nedlagt påstand om konfiskation af flere millioner kroner hos bagmændene, som vurderes at svare til minimum den fortjeneste, de har opnået ved videresalg af amfetamin.

De 10 af de tiltalte sidder varetægtsfængslet i sagen, som er sat til at komme for retten fra midten af marts næste år. Der er afsat 25 retsdage til sagen, og dommen forventes afsagt i starten af juli næste år.

Syv mænd er allerede blevet dømt i sagen for at indtage mindre roller i narkonetværket og har samlet fået over 27 års fængsel.

piller amfetamin narko
Stor narkosag med 11 tiltalte for amfetaminproduktion … (Foto: Unsplash)

Læs også: Narko i pølsemandsposer

Coop inviterede trængte familier i biografen i efterårsferien

Mandag den 18. oktober havde Kvickly Slagelse inviteret omkring 50 børnefamilier, der særligt har brug for en god ferie, en tur i biografen. Her skal de hygge sig med én af feriens største familiefilm, Familien Adams 2.

Initiativet er del af Kvicklys ‘Gode naboer er Guld værd’-indsats. Under Corona-nedlukningen kunne Kvickly sælge varer, som specialforretningerne ikke kunne sælge i den periode. Derfor besluttede Kvickly i februar 2021, at overskuddet af det ekstra salg skulle bruges på at sætte gang i handelslivet lokalt efter genåbningen. Hvert Kvickly-varehus beslutter selv, hvordan pengene bruges lokalt.

Det er varehuschef i Kvickly Slagelse Mark Gunst, der har taget initiativ til at invitere familierne i biografen.

– Med ‘Gode naboer er Guld værd’-indsatsen har Kvickly givet mig en fantastisk mulighed for at gøre en stor forskel lokalt. Og jeg vil gerne bruge pengene et sted, hvor det virkelig kan mærkes. Derfor har jeg valgt at give børn og familier, der særligt har brug for det, en god oplevelse i biografen i efterårsferien. På den måde støtter jeg samtidig den lokale biograf, som også har haft det svært ovenpå Corona-nedlukningen,” fortæller varehuschef Mark Gunst.

Kædedirektør i Kvickly Torben B. Andersen supplerer:

– Vi skal alle sammen stå sammen og hjælpe hinanden. Derfor har vi i Kvickly besluttet, at vi vil hjælpe vores gode naboer lokalt, så vi også i fremtiden kan være del af et levende handelsmiljø sammen med dem. Kvickly Slagelse er et rigtigt godt eksempel på, hvordan vi både kan hjælpe lokale familier og specialforretninger, der har haft det svært.

Arrangementet er blevet til i samarbejde med biografen Panorama Slagelse og Slagelse Kommune. Kvickly Slagelse har købt omkring 150 billetter til en lukket forestilling i biografen. Derudover donerer Kvickly-kæden gavekort og brætspil, som familierne kan samles om i resten af ferien. Panorama Slagelse står for at afholde arrangementet og giver sodavand, popcorn og endnu en overraskelse til alle. Det er Slagelse Kommune, der har stået for at udvælge de familier, der er blevet tilbudt en billet.

Kvickly-varehuse over hele landet har som del af ‘Gode naboer er Guld værd’” løbende siden genåbningen støttet mange forskellige initiativer. Fx har Kvickly markedsføring, sommerkoncerter, arrangementer i bymidter og centre, gavekort og meget andet. Der er flere tiltag på vej i årets sidste måneder.

popcorn
Kvickly i Slagelse inviterer i biografen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Coop lancerer personlig klimaberegner

Dagens video: En tur i rummet

· Mere fra samme kategori ·