Læs også:

Close
skyggen i mit øje film

Filmanmeldelse: ‘Skyggen i mit øje’

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 5

‘Skyggen i mit øje’ er Ole Bornedals nye film, der handler om den tragiske begivenhed i slutningen af Anden Verdenskrig, hvor Den Franske Skole ved et uheld blev bombet. En smuk film, gribende og også trist historie – men også en film der kommer ind under huden på en

Hvad handler filmen om

Om morgenen den 21. marts 1945 er nonnerne og skolekammeraterne Rigmor, Eva og Henry fra Den Franske Skole på Frederiksberg klar til at starte skoledagen. Langt derfra – på den anden side af Nordsøen – gør britiske piloter fra Royal Air Force sig klar til en afgørende mission for den danske modstandsbevægelse.

skyggen i mit øje
En bombning af Shellhuset der gik grueligt galt … (Foto: Lasse Frank)

De sætter kurs mod Shellhuset, Gestapos Hovedkvarter midt i København. På øverste etage har tyskerne anbragt 26 danske fanger som et levende værn mod bomberne, som de også regner med vil komme.

Angrebet lykkes, men ikke langt derfra rammer tragedien. Et fly er styrtet ned tæt ved Den Franske Skole, og branden får de efterfølgende bombefly til at tro, at målet ligger under røgsøjlen … En virkelig og tragisk hændelse som den dag i dag stadig mindes. Og med Ole Bornedals manuskript og instruktion fortælles historien atter…

skyggen i mit øje film
Royal Air Force på vej til Danmark … (Foto: Lasse Frank)

De medvirkende

Der er virkelig gode skuespilpræstationer i filmen, hvor man kunne fremhæve mange. Også at de helt unge – for de spiller virkelig godt og indlevende. Skulle jeg fremhæve en må det være den unge dreng Henry, der efter at have oplevet en voldsom episode i krigen bliver stum, og som ‘sendes til’ København for at komme sig hos mosteren.

skyggen i mit øje
Henry spiller fra start til slut en central rolle i filmen … (Foto: Lasse Frank)

I filmen følger publikum børnene Henry (Bertram Bisgaard), Eva (Ella Josephine Lund Nilsson) og Rigmor (Ester Birch Beck) og deres familier, nonnen Teresa (Fanny Bornedal), den danske HIPO Frederik (Alex Høgh Andersen), de britiske piloter Peter (Alban Lendorf) og Andy (James Tarpey), samt to tilfangetagne frihedskæmpere spillet af Jens Sætter-Lassen og Joen Højerslev. Børnenes forældre spilles af blandt andre Danica Curcic, Mads Riisom, Kristian Ibler, Malene Beltoft og Maria Rossing.

alex høgh andersen skyggen i mit øje
Alex Høgh Andersen er også med i filmen … (Foto: Lasse Frank)

En tragisk historie på alle måder

Med smukke visuelle ‘billeder’ – små fine detaljer og effekter – samt filmiske forfinede finesser giver Ole Bornedal os ikke bare en historie, en skildring, og en trist og tung film. Jo, den er hjerteskærende, men der er også små fine lysglimt og håb, som man på en eller anden måde også bare har brug for.

Ole Bornedal har valgt at skildre en tragiske hændelse med en kombination af action og ‘det helt store følelsesregister’. Men var det mon ikke også sådan dengang. Der var jo (alt for meget) action, som der altid er i en krig. Der var voldsomme hændelser og absurde gerninger og ugerninger, som ser man det i en film eller læser det, næsten ikke kan rumme. Men som nogle mennesker jo rent faktisk måtte dengang.

Der er trykket på volumenknappen for følelser, men var det ikke også det – de store og de små skæbner, som udover  det store kaos også var det krigen meget handlede om for mange. Jo, de manglede mad og tøj, jo nogle blev forfulgt, landsforvist, sendt i koncentrationslejre, dræbt, mistede alt både menneskeligt og økonomisk. Så hvis det ikke skulle trække på det helt store følelsesregister, så ved jeg ikke. Men jeg synes ikke, det bliver for meget – og den er heller ikke lavet, så man sidder og hulker … Men rammer den en – ja det gør den.

skyggen i mit øje
Børnene er en central del af filmen … (Foto: Lasse Frank)

En krig med mange sider og facetter

Vi ved det godt, vi har hørt og set det et utal af gange. Krig er og bliver ikke en sort hvid ting. Og når en så voldsom ting rammer mennesker og lande, sker der noget, som ikke rigtig kan forklares. De voldsomme – de skrøbelige – de uforklarlige ting når folk presses til det yderste (og det var mange mennesker på hver deres måde under Anden Verdenskrig).

Jeg siger ikke, der er nogen undskyldning for alle de ugerninger, der skete, men jeg synes, filmen er med til at vise små glimt og nuancerede indblik i hvor forskelligt folk oplevede eller var en del af krigen. Intet var godt – alt var kaos – og alt var et spørgsmål om overlevelse og om der overhovedet var en fremtid for personerne eller landene. Alt var uvist – ikke mindst fremtiden – en ‘undtagelsestilstand’, som vi skal huske også varede RIGTIG lang tid.

Og måske vi bedre efter at have oplevet corona, som vi selv synes har ‘varet evigheder’, kan forstå må havde føltes som om uendelig lang tid, hvor folk ikke vidste, hvad eller hvordan det hele ville ende. Filmen her foregår jo så tæt på krigens afslutning – det ved vi – men det vidste de ikke dengang – hverken danskerne, tyskerne eller englænderne, da de oplevede dette …

skyggen i mit øje
Nonnen Teresa (spillet af Fanny Bornedal) har det svært med Gud i filmen … (Foto: Lasse Frank)

Fakta om filmen

Filmen er skrevet og instrueret af Ole Bornedal, der blandt andet står bag filmen Nattevagten, og han er faktisk den første danske instruktør, der kom til Hollywood.

Medvirkende: Bertram Bisgaard, Ella Josephine Lund Nilsson, Ester Birch Beck samt Alex Høgh Andersen, Fanny Bornedal med flere …

Premiere: Filmen har premiere torsdag den 28. oktober i mange af landets biografer.

Varighed: 1 time og 45 minutter.

Se trailer for filmen her:

 

Mere end bare en bombning

En ting man skal huske, når man ser filmen – både i starten og til slut. Det er mennesker, det her handler om. Både når de gør deres yderste – er afmægtige – trætte – pressede og ja begår fejl. Både de store og de små fejl – som kan føre så fatale følger med sig.

For ja, Den Franske Skole blev bombet – men det gjorde Shellhuset så sandelig også. Og ja der skete også andre bombninger – også nogle der var en fejl. At de overhovedet lykkedes med mange ting, kan godt når man ser på det udstyr og tekniske muligheder de havde den gang virke helt umulige. Men de forsøgte – de kæmpede – og ja der skete fejl og blev taget mange forkerte beslutninger, som nogle har skulle leve med (eller døde på grund af) …

skyggen i mit øje film
‘Skyggen i mit øje’ er en dramatisk og følelsesladet film … (Foto: (Foto: Lasse Frank)

 

Læs også:

Espresso biscotti til kaffen

espresso biscotti (Foto: Anders Schönnemann)

· Mere fra samme kategori ·