Læs også:

Close
international kaffedag, kaffe, kaffebønner, kop

En hyldest til den delikate drik kaffe

Mad  | 

Er du også en vaskeægte ‘kaffelover’, så forkæl dig selv med den lækreste af slagsen. Vi hylder kaffe – den delikate drik – og giver dig lidt fun facts

Mange mennesker verden over har forelsket sig i og overgivet sig til kaffen, og kan nu ikke forestille sig et liv uden – selvom det (for nogen) som start kan være svært at få smag for den varme drik. Og en så populær drik skal selvfølgelig have sin egen dag og hyldes for dens lækre smag og mange gode egenskaber. Derfor er en lang række lande og organisationer gået sammen om en fælles hyldest til kaffen, som fejres gennem forskellige events og arrangementer verden over. Den internationale kaffedag er 1. oktober. Men vi vil gerne fejre den fantastiske drik hele året.

international kaffedag, kaffe, kaffebønner, kop
Selvfølgelig skal kaffen have sin helt egen dag og hyldes for dens delikate smag og mange gode egenskaber. (Foto: Unsplash)

Så om du er en kaffelover eller stadig er i gang med at lære at drikke kaffe, så skal dagens da fejres. Men først giver vi dig her nogle tips omkring kaffe, som du sikkert ikke vidste. Måske får det dig, der ikke er helt med på kaffevognen, til at ændre mening eller få ‘kaffeloveren’ til at nyde en ekstra kop.

international kaffedag, kaffe, kaffebønner, kop
Kaffe er ikke bare kaffe. Den kommer i forskellige varianter og har et hav af gode egenskaber. (Foto: Unsplash)

Det vidste du sikkert ikke om kaffe

Hurtigvirkende og effektiv

Du behøver ikke vente længe, før du kan mærke en virkning, når du drikker kaffe. Det tager nemlig kun 10 minutter for kroppen at reagere på indtagelsen af kaffen.

To timer med stor effekt

Kaffe virker bedst i tiden mellem klokken 9.30 og 11.30. Her falder de hormoner, der styrer vores indre ur, og koffeinen i kaffen kan derfor bedre interagere med hormonerne, og får dig dermed til at føle dig mere vågen.

international kaffedag, kaffe, kaffebønner, kop
En god kop kaffe kan nydes til hver en tid, men hvis du skal have den største effekt af en kop kaffe skal den altså drikkes mellem 9.30-11.30. (Foto: Pexels)

Hej Kaffe – farvel smerter

Den er altså god nok! Der er foretaget studier, der viser at koffeinen i kaffe virker smertestillende. Studiet er bygget på tests af personer, der ikke normalt drikker kaffe i det daglige. Så i stedet for at ty til hovedpinepillerne, så snup hellere en lækker kop kaffe.

Bedre hukommelse med kaffe

Vi kan alle opleve at glemme nogle ting, men er det en vedvarende tendens hos dig, så er kaffen måske din redning. Kaffen kan nemlig have en positiv påvirkning på din langtidshukommelse. Undersøgelser viser at to kopper kaffe om dagen kan forbedre din hukommelse. Men hold dig til de to kopper, for drikker du mere, opnår du ikke den ellers så gode effekt.

international kaffedag, kaffe, kaffebønner, kop
Vi oplever alle at glemme ting en gang imellem, men kniber det med langtidshukommelse, kan kaffen altså også være end ‘saver’ her. (Foto: Unsplash)

Større forbrænding med koffein

Koffeinen i kaffe kan øge vores forbrænding. Desværre gælder det ikke dig der drikker flere kopper kaffe om dagen, og dermed indtager store mængder koffein over længere tid. Men drikker du kun lejlighedsvis kaffe, stiger din forbrænding, når du drikker en kop kaffe, der indeholder 100-200 milligram koffein. Det er da et godt tip!

Højt humør af kaffe

Kaffe kan også have en positiv effekt på vores humør. Koffeinen i kaffen påvirker nemlig frigivelsen af dopamin i hjernen, som både påvirker vores koncentration og produktivitet. Og det giver altså en positiv effekt på vores humør. Så er du lidt trist en regnvejrsdag, så forkæl dig selv med en lækker kop kaffe.

international kaffedag, kaffe, kaffebønner, kop
Humøret kan nemt blive påvirket af de mange våde og grå dage vi går i møde. Men sørg for at skrue op for kaffehyggen, så bliver humøret bedre. (Foto: Pexels)

Mere opkvikkende end energidrik

Selvom en energidrik bare ved navnet antyder mere energi, så er der altså mere energi at hente i en kop kaffe. En undersøgelse viser nemlig at en stor kaffe fra Starbucks indeholder 300 milligram koffein, hvorimod en energidrik fra Monster kun indeholder halvt så meget koffein. Så snup hellere en kop kaffe frem for den søde drik, hvis du trænger til en opkvikker.

Verdens først webcam blev lavet på grund af kaffe

Kaffe var faktisk skyld i at webcammet blev opfundet. Tilbage i 1991 var folk trætte af at gå forgæves til kaffemaskinen på universitetet i Cambridge. De oplevede nemlig tit at kaffebeholderen var tom, når de havde brug for en kop kaffe. Derfor opfandt de et webcam, så de online kunne holde øje med mængden af kaffe i kaffemaskinen. Og voila – de gik ikke længere forgæves og vi fik webcammet.

Egen dag

1. oktober er international kaffedag. Der hyldes den delikate drik ekstra meget verden over.

Kilde: www.jdeprofessional.dk, www.idenyt.dk

 

Læs også: Opskrift: Elsker du kaffe? Prøv en nem og lækker mokkalagkage

lagkage, mokka, kaffe, chokolade, fløde

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·