Læs også:

Close
barn ked af

NEWS: Stærkt bekymrende, at hvert 10. barn siger ok til forældres fysiske straf

Nyheder  | 

Stærkt bekymrende, at hvert 10. barn siger ok til forældres fysiske straf · Ringkøbing gør klar til første vestjyske PRIDE fest · Regeringen vil lappe huller i lattergas-lovgivning oven på ny evaluering · 18-årig mand anholdt umiddelbart efter knivstikkeri i Esbjerg · Dagens billede: En trist nyhed

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stærkt bekymrende, at hvert 10. barn siger ok til forældres fysiske straf

I en ny undersøgelse fra UNICEF og Institut for Menneskerettigheder svarer under halvdelen af børnene, at de ved noget eller meget om deres rettigheder. Det er langt fra godt nok, mener Red Barnet. Især bekymrer det børnerettighedsorganisationen, at næsten hvert 10. barn synes, det er i orden, at forældre staffer deres børn fysisk. Det kalder også på handling, at så mange børn ikke bruger deres ytringsfrihed, fordi tonen er for hård på sociale medier.

Alt for mange børn i Danmark synes, det er i orden, at deres forældre straffer dem fysisk. Og alt for mange børn mener, at der er så hård en tone på sociale medier, at de afholder sig fra at dele deres holdninger.

Det er nogle af de nedslående resultater i en ny undersøgelse, som UNICEF og Institut for Menneskerettigheder netop har offentliggjort, og som vækker stor bekymring i Red Barnet.

Især er det meget foruroligende, at 9 pct., at børnene svarer, at det er i orden, at forældre straffer deres børn fysisk ved for eksempel at ruske dem eller give en lussing. Tallet har været støt stigende siden 2014, hvor kun 3 pct. at børnene fandt det i orden. Udviklingen er rystende, mener Red Barnets stedfortrædende generalsekretær, Janne Tynell. Især set i lyset af at det i mere end 24 år har været ulovligt at slå børn i Danmark.

– Børn skal vide, at de har ret til et liv uden vold. Hvis de ikke ved det, kan de jo ikke sige fra, passe på hinanden og bede om hjælp, hvis mor eller far slår. Denne undersøgelse er en tydelig og sørgelig påmindelse om, at alt for mange børn stadig ikke ved, at de har ret til at vokse op uden vold, og det bliver vi simpelthen nødt til at få ændret på. Vold mod børn skal stoppes. Og det er vi voksnes ansvar at gøre det, siger Janne Tynell.

Undersøgelsen viser også, at kun knap halvdelen af børnene – 45 procent – ved noget eller meget om deres rettigheder. Det er langtfra godt nok, og her er det vigtigt at sætte ind.

– Alle børn skal kende deres rettigheder, for det er forudsætningen for at kunne kræve dem. Og for at kunne sige fra, hvis rettighederne krænkes. Derfor er der i den grad brug for at få sat børnerettigheder på skoleskemaet, siger Janne Tynell.

Hvert år i november afholder Red Barnet Børnerettighedsdagen på skoler over hele landet, og organisationen står også bag adskillige undervisningsmaterialer, som netop skal give børn et større kendskab til deres rettigheder.

FN’s Børnekonvention sikrer også børnene en ret til at blive hørt og udtrykke deres meninger. Her er der også dårligt nyt i undersøgelsen fra UNICEF og Institut for Menneskerettigheder. For første gang er der spurgt ind til børnenes ytringsfrihed på digitale medier. Her svarer mere end hvert fjerde barn – 29 procent – at der er så hård en tone på sociale medier, at barnet afholder sig fra at dele sine holdninger i for eksempel chatfora eller debatter.

– Børn har en vigtig stemme i debatten, og vi svigter dem, hvis vi ikke sikrer en ordentlig tone også i den digitale verden. Fra vores rådgivning SletDet ved vi, at rigtig mange børn bliver krænket og mobbet på nettet. Vi skylder vores børn at klæde dem på til at passe bedre på sig selv og hinanden – også når de er sammen online og deler holdninger der, siger Janne Tynell.

barn ked af
Red Barnet: Stærkt bekymrende, at hvert 10. barn siger ok til forældres fysiske straf … (Foto: Unsplash)

Læs også: Psykisk vold – vi interviewer forfatter om emnet

Ringkøbing gør klar til første vestjyske PRIDE fest

Ringkøbing bliver lørdag klædt i regnbuefarver, når West Coast Pride afholder den første menneskerettighedsparade nogensinde. Udover paraden gennem byen, bliver der også tale og masser af underholdning på Havnepladsen og Spillestedet Generator.

Da West Coast Pride holdt kulturuge for en måneds tid siden og afviklede en lang række debatter og arrangementer, var det startskuddet til afviklingen af menneskerettighedsparaden på lørdag.

– Det bliver en festdag. En dag hvor vi fejrer mangfoldigheden og retten til at være anderledes. Hvor vi sætter fokus på, at vi stadig i 2021 har en opgave, med at danne gode rammer for at LGBT- personer kan trives i skoler, foreninger, og mange andre fællesskaber siger Emil Sloth Sig fra West Coast Pride.

Han glæder sig over, at vi – som samfund – er kommet rigtigt langt. Men påpeger samtidigt, at der stadig er områder, hvor der skal gøres noget.

– Følesen af at være alene som LGBT-person er et stort problem i ”VandkantsDanmark”. Unge med en anden seksualitet eller kønsidentitet end flertallet mangler ofte ligesindede at drøfte livets udfordringer med. Derfor føler mange, at de er nødt til at flytte ud af lokalområderne og ind til storbyerne, hvor der er netværk, væresteder og samtaletilbud for LGBT-personer, påpeger Emil Sloth Sig.

Han fortæller, at man i september i år åbner et lokalt værested for LGBT-personer.

– Med paraden, vores kulturuge, vores lokale netværk og et nyt værested viser vi tydeligt frem, at vi i Vestjylland stadig arbejder seriøst på, at give mangfoldigheden bedre rammer både i lokalsamfundet bredt, men også med nye netværk for minoriteter. Forhåbentlig gør det, at flere LGBT personer opvokset i Vestjylland ikke føler sig nødsaget til at flytte væk på grund af mangler i LGBT miljøet. Det gør forhåbentligt også, at flere LGBT personer udefra ser Vestjylland som et attraktivt sted at være påpeger Emil Sloth Sig.

Menneskerettighedsparaden åbnes af Borgmester Hans Østergaard (V) lørdag klokken 13.00 på Havnepladsen.

ringkøbing pride
Dansegruppen Sambananas er med til at sætte farver på Ringkøbing til West Coast Pride på lørdag … (Foto: PR)

Læs også: LGBTQIA+ – hvad betyder ordene

Regeringen vil lappe huller i lattergas-lovgivning oven på ny evaluering

Det første år med strammere regler for salg af lattergas har gjort det sværere for forbrugerne at få fat i lattergas til beruselse, viser ny evaluering. Men der er fortsat huller i lovgivningen, og dem vil regeringen kigge på.

I sommeren 2020 gjorde Folketinget det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private. Samtidig fik butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, forbud mod at sælge lattergas.

Og nu viser en ny evaluering fra Erhvervsministeriet, at det er blevet sværere for forbrugerne at skaffe lattergaspatroner til beruselsesformål. Det kan bl.a. ses i henvendelserne til Giftlinjen og i Sikkerhedsstyrelsens kontrol.

Men evalueringen viser samtidig også, at der fortsat foregår handel med lattergas bl.a. via udenlandske hjemmesider og på sociale medier. På samme måde køber private forbrugere lattergas ved at bruge falske CVR-numre.

Derfor lægger regeringen nu op til at lappe hullerne i lovgivningen.

– Det har i mange år været alt for nemt at få fat i lattergaspatroner og misbruge dem. Det tror jeg, de fleste af os har opdaget, når vi kiggede rundt i gaderne i de større byer. Overalt på fortovene lå de små glinsende patroner. Og desværre har det haft negative konsekvenser særligt for vores unge. Derfor er jeg glad for, at vi med evalueringen her allerede et år efter kan se en positiv effekt. Men der er fortsat huller, der skal lappes. Derfor vil regeringen indkalde aftalekredsen bag lattergasloven til drøftelser i efteråret, så vi sammen kan få justeret loven til, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup.

Antallet af steder, hvor lattergaspatronerne kan købes, er blevet begrænset, og Sikkerhedsstyrelsen har kun fundet få ulovlige salg i kontrollen både i butikker og online.

Hos Giftlinjen er antallet af henvendelser af danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag, næsten blevet halveret, siden loven trådte i kraft 1. juli 2020.

– Et lattergas-misbrug kan have frygtelige konsekvenser for unge mennesker, og derfor er det positivt, at det er blevet sværere at anskaffe lattergaspatroner til beruselsesformål. Men vi ser fortsat udfordringer med bl.a. illegalt salg af lattergaspatroner. Det skal der også sættes ind overfor. Jeg vil følge udviklingen nøje – ikke mindst i lyset af at samfundet nu er åbnet op igen og flere unge kommer tilbage til hverdagen med fester og festivaller, slutter sundhedsminister Magnus Heunicke.

lattergas lattergaspatroner (Foto: MY DAILY SPACE)
Regeringen vil ‘lappe huller’ i lattergas-lovgivningen …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Aftale om lattergas indgået

18-årig mand anholdt umiddelbart efter knivstikkeri i Esbjerg

En 42-årig mand er svært tilskadekommen efter knivstikkeri i Esbjerg tidligt søndag morgen. Den 18-årige anholdte blev søndag fremstillet i et grundlovsforhør.

En patrulje fra Syd- og Sønderjyllands Politi var søndag klokken 05.14 til stede på hjørnet af Torvegade og Skolegade i det indre Esbjerg og bemærkede, at der var uro på stedet. Umiddelbart efter blev en 42-årig mand fra Esbjerg stukket med en kniv. Han er svært tilskadekommen og er indlagt på sygehus. De pårørende er underrettet.

Patruljen anholdt klokken 05.15 en 18-årig mand fra Esbjerg ved gerningsstedet.

Anklagemyndigheden fremstiller ham i et grundlovsforhør ved Retten i Esbjerg klokken 13.00, sigtet for forsøg på manddrab. Anklagemyndigheden vil begære lukkede døre. Syd- og Sønderjyllands Politi søger vidner, der har overværet hændelsen. De kan kontakte Politiets Servicecenter på telefon 1-1-4.

kniv
18-årig anholdt for knivstikkeri … (Foto: Unsplash)

Læs også: DNA-spor sendte narkohandlere fem år i fængsel

Dagens billede: En trist nyhed

· Mere fra samme kategori ·