Læs også:

Close
iris apfel

NEWS: Modeikonet Iris Apfel indleder samarbejde med H&M

Nyheder  | 

Modeikonet Iris Apfel indleder samarbejde med H&M · Mænd fremstillet i grundlovsforhør for forsøg på manddrab · Nyt fund om hvor i øjet, vi registrerer visuelle bevægelser · Arbejdsmarkedet skal være rustet til fremtiden – flere skal bidrage · Lørdag åbner Tivolis mest gastro-ambitiøse Mad, Øl & Vinfestival · Dagens billede: Hjælp til de hjemløse · Fredagsfjol: En gåtur er altid godt

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Modeikonet Iris Apfel indleder samarbejde med H&M

I anledning af det store modeikon Iris Apfel meddelte H&M i går, at de indleder samarbejde med ‘the grand old fashion lady’ …

Et globalt samarbejde vil se dagens lys med et af de helt store fashionikoner; den inspirerende Iris Apfel. H&M vil desuden også være vært for hendes 100 års fødselsdag under modeugen i New York torsdag (amerikansk tid), hvor hun både vil blive hædret og fejret.

Iris Apfel har ikke alene været en muse men også stor inspiration for alle modefashionistas verden over. Og hendes instaprofil er også ganske velbesøgt.

Udover at fejre det festlige modekvinde, så kom det også frem i en pressemeddelse, at ‘Iris Apfel x H&M collection’ vil være en realitet og vil blive lanceret i udvalgte H&M butikker og online i starten af 2022, så der er noget at glæde sig til, hvis man er vild med hendes meget personlige stil, som også H&M hylder. Hun er og har været på mange måder en pioneer i modebranchen, hvor hun med de farverige outfits og altid glade og positive tilgang til mode og indretning inspirer andre verden over.

iris apfel hm

Iris Apfel fylder 100 og det fejres på mange måder … (Foto: PR)Læs også: Shop løs af efterårets lækreste items

Mænd fremstillet i grundlovsforhør for forsøg på manddrab

Østjyllands Politi fremstillede onsdag  i Retten i Aarhus to mænd på henholdsvis 19 og 27 år,. De er sigtet for forsøg på manddrab på Lenesvej i Brabrand den 6. august, hvor en 38-årig mand blev stukket flere gange med kniv. Manden overlevede dog.

En 29-årig mand er allerede varetægtsfængslet i sagen. De to mænd blev anholdt tirsdag aften på en adresse nord for Aarhus og altså fremstillet dagen efter.

politi politibil
Onsdag blev to mænd fremstillet i grundlovsforhør for forsøg på manddrab … (Foto: Niclas Jessen)

Læs også: Forsøg på manddrab

Nyt fund om hvor i øjet, vi registrerer visuelle bevægelser

Det er i vores visuelle hjernebark, at vi samler og bearbejder de synsindtryk, der gør os i stand til at navigere i vores omgivelser. Nu viser forskning fra Aarhus Universitet, at vi registrerer visuelle bevægelser et andet sted i hjernen, end vi tidligere troede. Den viden kan bruges til at forstå, hvordan hjernen overvåger vores omgivelser.

Mennesker og dyrs evne til at sanse visuel bevægelse er afgørende, når vi begår os i dagligdagen. Det gælder eksempelvis, når vi færdes i trafikken, når dyr går på jagt, og når vi går på gaden med øjnene rettet mod vores smartphone. Vores visuelle system skal kunne håndtere to grundlæggende former for bevægelse: Dels, at objekter i vores synsfelt bevæger sig, dels at vi selv bevæger os.

Nu bidrager ny forskning fra Aarhus Universitet til en bedre forståelse af, hvor i det visuelle system at bevægelse først bliver opfanget. Og det er et andet sted end, hvor forskerne tidligere har troet.

– Vi fandt ud af, at billedets bevægelsesretning allerede bliver beregnet i de såkaldte axon-terminaler i en særlig type af celler i øjnenes nethinde, kaldet bipolære celler,” fortæller Keisuke Yonehara fra Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen.

Resultatet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Neuron og kommer, ifølge forskeren, til at ændre vores forståelse af, hvordan nerveceller og hjernen beregner sensoriske træk. Forskerne har ikke tidligere kunnet identificere signalet for visuel bevægelse i de bipolære celler, som findes i øjets nethinde – det har kun kunne lade sig gøre takket være nye teknikker blandt andet avancerede computer-modeller.

–Vi bør undersøge om lignende signaleringsmekanismer kan observeres i andre dele af hjernen, såsom hjernebarken eller hjernestammen. På den måde kan vi få viden om, hvordan andre sanser i hjernen som høre- og smagssansen fungerer, slutter forskeren.

Forskningsresultatet er særligt interessant for neuroforskere, der ønsker at forstå mekanismerne i neurale beregninger, øjenlæger der skal genoprette normalt syn hos blinde patienter og ingeniører, der bygger robotter med syn.

Bag om resultatet:
* Studiet er grundforskning
* Samarbejdspartnere: Shai Sabbah fra the Hebrew University, Jerusalem, Israel
* Undersøgelsen er finansieret af Lundbeckfonden, Velux Fonden, Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet og European Research Council.
* Den videnskabelige artikel kan læses i Neuron her.

kvinde arm øje spejl (Foto: Unsplash)
Nyt fund om hvor i øjet, vi registrerer visuelle bevægelser … (Foto: Unsplash)

Læs også: Millioner til forskning der skal gøre danskere mere fysisk aktive

Arbejdsmarkedet skal være rustet til fremtiden – flere skal bidrage

Regeringen ønsker med ‘Danmark Kan Mere I’ at få flere i arbejde, styrke trygheden for lønmodtagere og skabe et stærkere organiseret arbejdsmarked.

På et pressemødet i tirsdags den 7. september præsenterede regeringen reformudspillet ‘Danmark Kan Mere I’, som skal få endnu flere i arbejde og gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere.

Regeringen vil blandt andet hæve dagpengesatsen til 24.500 kroner i de første tre måneder for at skabe større tryghed for lønmodtagerne. Ændre dimittendreglerne i dagpengesystemet, så nyuddannede kommer hurtigere i job. Indføre en ny arbejdslogik med pligt til at bidrage 37 timer om ugen for nytilkomne og andre med et integrationsbehov, der blandt andet skal få flere kvinder med indvandrerbaggrund i arbejde. Permanentgøre uddannelsesløft på 110 procent dagpenge, så det bliver et attraktivt valg for ledige at tage en faglært uddannelse. Og skabe et stærkere organiseret arbejdsmarked, der er garant for et fleksibelt og solidarisk arbejdsmarked.

Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard, siger:

– Den danske arbejdsmarkedsmodel med et solidt økonomisk sikkerhedsnet kan noget helt særligt, og har gjort Danmark til et rigt, trygt og lige land. Men jeg er bekymret over at se, at flere melder sig ud af a-kassen i en ung alder og tegner alternative lønsikringer – uden om det solidariske dagpengesystem. Trygheden skal styrkes, og derfor vil regeringen indføre et beskæftigelsestillæg til dagpengene på op til 5.000 kroner ekstra om måneden – i de første tre måneder.

– Der skal være en ordentlig og fair balance mellem tryghed og økonomisk gevinst ved at komme i arbejde. Og vi har ikke fundet den rigtige balance for dimittender. Antallet af dimittender i dagpengesystemet er steget kraftigt, og næsten hver fjerde dagpengemodtager er i dag dimittend. Vi strammer derfor reglerne, så nyuddannede kommer hurtigere i arbejde. Det giver os et økonomisk råderum til at investere i bedre dagpengedækning for flertallet af danske lønmodtagere. Det er socialt retfærdigt.

Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye, forklarer:

– Kun fire ud af ti indvandrerkvinder fra lande i og omkring Mellemøsten og Nordafrika er i beskæftigelse. Det er et problem. Særligt for de børn, der ikke oplever en mor, som kommer hjem og fortæller om sin hverdag ude i det danske samfund. Derfor foreslår regeringen at indføre en arbejdspligt. Plan A er selvfølgelig, at nye borgere i Danmark og andre, der har været her i længere tid, men fortsat har et integrationsbehov, selv skal finde et arbejde. Er det ikke muligt for den enkelte at finde et ordinært job, skal kommunen fremover hive plan B op af skuffen. Nemlig en hverdag, der svarer til det at gå på arbejde fuld tid. Der skal være en mere synlig sammenhæng mellem indsats og ydelse. Mellem ret og pligt. Det tror vi på vil få flere ud på arbejdsmarkedet.

Se faktaark på bm.dk.

elev elever studerende computer gruppearbejde (Foto: Unsplash)
Arbejdsmarkedet skal være rustet til fremtiden – flere skal bidrage … (Foto: Unsplash)

Læs også: Regeringen vil have flere i arbejde

Lørdag åbner Tivolis mest gastro-ambitiøse Mad, Øl & Vinfestival

I morgen lørdag den 11. september vender Tivolis Mad, Øl & Vinfestival atter tilbage til forlystelseshaven, og denne gang går festivalens indhold hånd i hånd med Tivolis ambition om at blive ny gastro-destination for både danske gæster og turister.

Barren er sat højt med DM i Sommelier, kåring af danskernes bedste smørrebrød, champagnesmagning, besøg fra kokke som Claus Meyer, Tobias Hamann og Mads Battefeld, og et kæmpe krebsegilde på Plænen til at slutte festivalen af på. Der er altså masser af gastronomiske eventyr at begive sig ud på under Mad, Øl & Vinfestivalen, der løber fra den 11.-19. september.

Direktør for Nimb Operations, Mikkel Ustrup forklarer:

– Tivoli leverer oplevelser af høj kvalitet over hele linjen, og i denne sommersæson har vi bl.a. samarbejdet med to Michelinrestauranter og udfoldet en lang række andre gastronomiske tiltag, sådan at Tivoli i lige så høj grad nu kan blive associeret med den gode gastrooplevelse, som den gode forlystelsesoplevelse. Tivoli skal poppe op som en oplagt mulighed, når man leder efter et godt sted at tage hen og spise, også selvom man ikke bagefter har tænkt sig at tage en tur i rutsjebanen. For at få det til at ske, skal vi gerne afspejle Københavns gastronomiske udvalg, og derfor var det også naturligt at få endnu flere højgastronomiske indslag ind i årets festival. Vores mål er, at Tivoli skal være stedet for det gode måltid, men også scenen, hvor gæsterne præsenteres for nye trends, og Mad, Øl & Vinfestivalen er en oplagt scene at gøre netop det på.

Ingen Mad, Øl & Vinfestival uden vin, og i denne omgang også både champagne, og så selvfølgelig også masser af øl. Den 12. september kan vinelskere overvære DM i Blindsmagning af vin, hvor 20 hold dyster mod hinanden ved at smage på vin og gætte type, årgang og produktionssted. Det vindende hold går derfra videre til Europamesterskabet, og hvis de også der brillierer ryger de videre til Verdensmesterskabet i Blindsmagning.

Den 13. september bliver der afholdt DM i Sommelier på Axelborg, hvor sommelierer fra nogle af Danmarks bedste restauranter dyster mod hinanden. Og hvis man er mere til noget med bobler, kan man samme dag deltage i en eksklusiv champagnesmagning på Nimb bar, hvor årgang 2012’s Dom Peringon bliver frigiver i Danmark, og altså kan smages der. Der er også masser af brus til ølsmagning på Tivolis nye ølbar, Anarkist, hvor både smagsløg og ører kan dykke ned i øllets verden i form af smagning og oplæg fra Brewing Innovation Master hos Unibrew, Daniel Bjørk den 17. september.

tivoli
Kom også til smørrebrødsfestival i Tivoli … (Foto: PR)

Læs også: Det kan du opleve af kulturelle ting rundt om i Danmark i september

Dagens billede: Hjælp til de hjemløse

Fredagsfjol: En gåtur er altid godt 🐶

· Mere fra samme kategori ·