Læs også:

Close
frugt pære

NEWS: I dag er det national madspildsdag

Nyheder  | 

I dag er det national madspildsdag · Danskerne bakker op om en 18-års aldersgrænse for solariebrug · R. Kelly dømt skyldig · 24-årig mand idømt 10 års fængsel for at planlægge terrorangreb · Etly Klarborg donerer mere end 200.000 kroner til Julemærkehjemmet · Dagens video: Det vil tyskerne komme til at savne ved Angela Merkel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

I dag er det national madspildsdag

Og I dag er det national madspildsdag, og det falder på et tidspunkt, hvor der er i den grad igen er sat fokus på klimaet, efter FN offentliggjorde den nye klimarapport, der var skræmmende læsning og kalder på handling. Heldigvis har rapporten fået masser af opmærksomhed, men desværre er der alt for få der fokuserer på det, der burde være den mest oplagte løsning, som alle kan bidrage til: Reducering af madspild.

I foråret 2020 kom Project Drawdown med anbefalinger til 76 indsatsområder, der ville kunne reducere CO2-udledningen med op til 87 procent over de kommende årtier. Reducering af madspild lå på førstepladsen! Se anbefalingerne her.

De miljømæssige konsekvenser ved at producere mad, der ender i skraldespanden er nemlig enorme. For når madaffald sendes til nedbrydning på lossepladser, udsender det metan, en drivhusgas, der er 10 gange så stærk som CO2.

Desværre er der rigtigt mange, som ikke er klar over forbindelsen mellem madspild og klimaforandringerne – og som derfor heller ikke ved, at én af de mest effektive løsninger på problematikken er lige ved hånden.

Det betyder også, at man derhjemme kan gøre en stor forskel ved at gøre noget så simpelt som at sørge for, at madvarer ikke ender i skraldespanden. Desuden er det én af få klimaløsninger, der næsten intet koster, men som til gengæld kan give enorme økonomiske og miljømæssig fordele.

I Danmark spildes hvert år 814.000 tons spiselige fødevarer. Og fødevareindsustrien tegner sig for den største del, 385.000 ton madspild årligt. I den kategori genererer mejerier den største andel, 218.000 ton. De danske husholdninger smider hvert år 247.000 tons spiseegnet mad i skraldespanden. Det svarer til, at en familie på to voksne og to børn smider 20% af deres indkøb ud – eller at hver femte fyldte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden i stedet for på bordet.

Det er oftest frugt og grønt, brød og mælkeprodukter, der ender i skraldespanden ifølge en undersøgelse af YouGov udarbejdet for Too Good To Go.

I anledning af madspildsdagen står Too Good To Go bag to større aktiviteter:

28/9: DM i Overskudsretter med Anders Lund Madsen som vært

For andet år i træk afholdt Too Good To Go og Lidl DM i Overskudsretter. I år med et ‘rigtigt’ event og med Anders Lund Madsen som vært. Fire finalister skulle i Storms Pakhus i Odense dyste om at lave den bedste ret ud af de fødevarer, der oftest går til spilde.

29/9: Madspildsskolen

Too Good To Go, Arla og Arla Fonden er gået sammen om at arrangere en Madspildsskole, der bliver afholdt i fem danske byer i efterårsferien. På madspildsdagen afholder vi et præ-event på Amager Fælled Skole, hvor en 5. klasse skal lave mad sammen med fødevareministeren.

Om Too Good To Go:

Madspildsappen Too Good To Go blev lanceret i Danmark i 2016, og de nu over 45 mio. brugere har siden da reddet mere end 93 millioner lykkeposer med overskudsvarer, hvilket svarer til over 234.000 tons sparet CO2. Too Good To Go har dermed gjort en væsentlig forskel i kampen mod madspild i de 17 lande, hvor appen er aktiv.

frugt pære
I dag er det international madspildsdag … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fem tips til at bekæmpe madspild

Danskerne bakker op om en 18-års aldersgrænse for solariebrug

Danskerne ser positivt på en aldersgrænse for solariebrug. Syv ud af ti danskere mener, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for at gå i solarium. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Danskernes holdning til en aldersgrænse for solariebrug har rykket sig markant siden 2007, hvor Kræftens Bekæmpelse for første gang satte fokus på, at solariebrug er kræftfremkaldende. Dengang bakkede kun 38 pct. op om en aldersgrænse.

I dag ønsker størstedelen af danskerne en aldersgrænse – og det gælder også de unge. Knap seks ud af ti unge i alderen 15-19 år mener, at der bør være en 18-års aldersgrænse for solariebrug.

Det er ikke uden grund, at børn og unge er i fokus, når det handler om at ’slukke solariet’. Børn og unge er nemlig særligt udsatte. Jo tidligere i livet man begynder at bruge solarium, desto større er risikoen for at udvikle modermærkekræft. Desværre kan helt unge også få modermærkekræft. Det er nemlig den hyppigste kræftform blandt de 15 – 34 årige, og hele 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.

– Hvert år får cirka 175 unge diagnosen modermærkekræft og cirka 100 af disse tilfælde skyldes solariebrug. Kræfttilfælde som kunne have været undgået, hvis vi bare beskyttede børn og unge fra den helt unødvendige risiko for modermærkekræft, som solariebrug medfører. I dag er det nemlig tilladt for alle – uanset alder at gå i solarium, siger projektchef hos Kræftens Bekæmpelse Peter Dalum.

Det er syv år siden, at et flertal i Folketinget vedtog Danmarks første ’Lov om solarier’, og der er behov for en revidering. Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens årlige målinger af unges solariebrug viser nemlig, at der i dag ikke er færre unge, der går i solarium, end da loven blev vedtaget i 2014. I dag er det fortsat hver 10. af de 15-25-årige som har været i solarium inden for det seneste år.

– Kampagner kan ikke stå alene, hvis vi skal have de sidste 10 pct. af de unge til at droppe solariet. En aldersgrænse på 18 år vil sende et klart signal om, at solariebrug ikke er for børn. Erfaringer fra udlandet viser, at der er sket et markant fald i antallet af unge solariebrugere i de lande, som har indført en 18-års aldersgrænse, forklarer Peter Dalum

3.730 – så mange tilfælde af hudkræft og modermærkekræft kunne have været undgået, hvis den danske solarielov fra 2014 havde indeholdt en aldersgrænse på 18 år, viser et studie fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, hvor forskere har sat tal på, hvor mange tilfælde af kræft i huden, vi ville have kunnet undgå i perioden 2014-2045.

Det kalder på en revision af loven.

Om rapporten:

Rapporten undersøger danskernes solarievaner i 2020 og udviklingen i danskernes solarievaner i perioden 2007-2020. Den er udarbejdet af analyseenheden i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne og bygger på data fra en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse med svar fra 4.932 danskere i alderen 15-70 år.

Læs rapporten i sin helhed på cancer.dk.

solarium
Danskerne bakker op om en 18-års aldersgrænse for solariebrug … (Foto: Pixabay)

Læs også: Sådan passer du bedst på dine bryster

R. Kelly dømt skyldig

Mandag blev R&B-sangeren kendt skyldig i blandt andet seksuelle overgreb og menneskehandel ved retten i New York. Robert Sylvester Kelly, kendt som R. Kelly, stod stod anklaget for det, man på engelsk kalder racketeering, der på dansk kan oversættes til ‘gangstervirksomhed’. Den 54-årige sanger er ifølge avisen New York Post kendt skyldig i alle anklagepunkter mod ham. Blandt punkterne er menneskehandel med seksuel udnyttelse for øje, skriver avisen.

Anklagerne går tilbage til 1994, og en af de kvinder, som har anklaget R. Kelly for ulovligheder, er Jerhonda Johnson Pace, der i dag er 28 år. Som den første afgav hun i midten af august sin vidneforklaring mod R. Kelly. Her fortalte hun om, hvordan hun var blevet seksuelt udnyttet af sangeren, da hun blot for 16 år gammel, og han var 42 år.

Alt dette sluttede for Pace i 2010. R. Kellys advokat forsvarede under retssagen sin klient ved at kalde Pace for en ‘selvproklameret løgner’ over for CNN.

R. Kelly er blandt andet kendt for hittene ‘I believe I can fly’ og ‘Ignition (Remix)’.

 

Læs også: R. Kelly anholdt for adskillige sexovergreb

24-årig mand idømt 10 års fængsel for at planlægge terrorangreb

Retten på Frederiksberg har i dag idømt en 24-årig mand 10 års fængsel. Han er fundet skyldig i at planlægge et eller flere terrorangreb et sted i Danmark eller i udlandet.

Efter den 30. april 2020 at have købt et skydevåben, to magasiner og 50 patroner blev en dengang 23-årig mand anholdt og sigtet for forsøg på terrorisme. Manden, der er fra Københavnsområdet, har siden siddet varetægtsfængslet, og i dag blev han i Retten på Frederiksberg idømt 10 års fængsel, ligesom han blev frakendt sin danske indfødsret og udvist med indrejseforbud for bestandigt.

– Det er alvor, når vi har med en person at gøre, der anskaffer sig våben og ammunition med den hensigt at udføre et eller flere terrorangreb. Det har retten også markeret ved at udmåle en straf på 10 års fængsel, og det er jeg tilfreds med, udtaler senioranklager Marie Petersen fra Anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

Den 24-årige mand er tiltalt og dømt efter den såkaldte terrorparagraf – straffelovens § 114, stk. 1, nr. 1, 2 og 6, jf. § 21. Han valgte at anke dommen.

politi police skyderi død terror (Foto: Unsplash)
24-årig mand idømt 10 års fængsel for at planlægge terrorangreb … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tre såret efter terrorhandling i London

Etly Klarborg donerer mere end 200.000 kroner til Julemærkehjemmet

Etly Klarborg støtter Julemærkefonden gennem isenkræmmerkæden Kop & Kande, som hun hvert år designer nogle specielle nisser til, hvor et beløb for hvert solgte nisse også går til fondens arbejde. Samarbejdet har eksisteret i flere år og hvert år samler Klarborg og Kop & Kande mere end 200.000 kroner ind alene ved salget af Etlys nisser.

Samtidig samler Klarborg også ind gennem deres hjemmeside, hvor man som kunde kan donere et beløb, som går ubeskåret til Julemærkefonden. Her indsamles over 50.000 kroner ind hvert år.

Etly Klarborg vil gerne slå et slag for Julemærkefonden som gør et kæmpe stykke arbejde med at hjælpe børn som enten har det svært, føler mindreværd eller kæmper med vægten. Disse børn fortjener en god stabil opvækst fyldt med glæde og leg, hvilket Julemærkefonden er med til give dem.

– Det er fantastisk at se hvordan et barn lyser op efter et ophold på et af Julemærke fondens Julemærkehjem. Det rør os helt ind i hjertet, og derfor er netop Julemærkehjemmene en mærkesag for Klarborg, afslutter Etly.

julemærkehjemmet
Etly Klarborg donerer mere end 200.000 kroner til Julemærkehjemmet … (Foto: PR)

Læs også: Julemærke hylder fællesskabet

Dagens video: Det vil tyskerne komme til at savne ved Angela Merkel

· Mere fra samme kategori ·