Læs også:

Close
øl alkohol drikke

NEWS: Et flertal af unge føler sig presset til at drikke alkohol

Nyheder  | 

Et flertal af unge føler sig presset til at drikke alkohol · Hver fjerde forælder: Denne type svindel er ok · Kommentar til ledighedstallet for juli 2021 · Politiet i aktion i Nykøbing Falster · Dagens billede: En lille dukkert

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Et flertal af unge føler sig presset til at drikke alkohol

Har du nogensinde drukket mere, end du havde lyst til, fordi dine venner opfordrede dig til det? Så er det en oplevelse, du deler med mere end halvdelen af landets 15-25-årige, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ‘Fuld af Liv’ indsats.

I disse uger starter tusindvis af unge på et nyt studie. Studiestart er ofte forbundet med masser af fest, og fest i Danmark er som regel lig med en forventning om alkohol. Det kan gøre det svært at sige fra.

En rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at 54 pct. af de 15-25-årige har oplevet, at deres venner har forsøgt at presse dem til at drikke, selvom de har sagt ”nej tak”.

Rapporten viser også, at knap hver tredje af de unge drikker mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes af dem. Og 81 pct. af de 15-25-årige mener, at vi skal have en alkoholkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’ til at drikke.

– I Danmark har vi desværre en tradition for, at sociale arrangementer alt for ofte inkluderer alkohol. Vi ved, at mange unge ønsker en anden alkoholkultur. Derfor arbejder vi for en mere rummelig festkultur, hvor det bliver en fest for alle, uanset om man drikker alkohol eller ej, og hvor det skal være helt okay at sige nej tak, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Fuld af Liv indsats.

På langt sigt øger alkohol risikoen for 60 forskellige sygdomme – herunder kræft. Men for meget alkohol kan også have seriøse konsekvenser på den korte bane. Der dør årligt 14, og der er 1700 hospitalsindlæggelser blandt 15-25 årige som følge af alkohol. Alkohol er især skadelig for unges hjerner, som først er færdigudviklede omkring 20-års-alderen.

Næsten tre ud af fire unge, der drikker alkohol, har prøvet at drikke så meget, at de næste dag ville ønske, at de havde drukket mindre. Og 38 pct. har endda oplevet blackout som følge af at have drukket for meget.

Det er høje tal. Ikke mindst i lyset af, at en stor del af de unge mener, det er utjekket at drikke sig meget fuld.

– Et pres om at drikke behøver ikke være udtalt, der er ofte tale om et forventningspres, og derfor kan man indirekte presse andre til at drikke mere alkohol ved selv at drikke meget, tage initiativ til druklege eller ved at servere alkohol som en selvfølge, når vennerne kommer, siger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

Det er ekstra vigtigt at sætte ind i ungdomsårene, hvor vores alkoholvaner bliver grundlagt, hvorfor Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens indsats ’Fuld af liv’ har fokus på drikkepres i de kommende uger med nye kampagnefilm, der udstiller med et glimt i øjet hvor absurd det er at presse nogen til at drikke mere alkohol, end de har lyst til. Og det endda helt uden at vise en eneste dråbe alkohol …

’Nej-coach’ skal hjælpe unge med at sige nej til alkohol. I kampagnefilmene møder vi Lars Ranthe, en af skuespillerne i den oscarvindende film ’Druk’, i rollen som ’nej-coach’. Han vil i forskellige festlige situationer forsøger at guide filmenes unge karakterer til, hvordan man bedst siger nej, når andre forsøger at presse en til at drikke mere, end man egentlig har lyst til.

– Jeg har supermeget lyst til at bakke op om en kampagne, der forsøger at belyse et problem, vi alle bliver udsat for som unge mennesker. Vi taler her om presset fra kammeraterne om at skulle drikke for at være en del af det sociale kodeks. En del af at være cool. Det er vigtigt at vise de unge, at vi som voksne har en holdning til alkohol, og at det er ok at turde at stå ved sine egne grænser og sige nej. Det betyder ikke, at vi ikke anderkender, at de unge skal feste. Men det viser, at vi faktisk respekterer dem og ser dem som de fremtidige fakkelbærere, de er. Derfor er det også vores pligt at videregive vores erfaringer og indsigter, når det kommer til alkohol og drikkepres, slutter Lars Ranthe.

Se kampagnefilmen med Lars Ranthe på YouTube her.

Om Fuld af liv:

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden startede i 2014 indsatsen ’Fuld af liv’. Indsatsen skal bidrage til at udsætte alkoholdebuten, reducere alkoholindtaget og skabe en sundere alkoholkultur blandt unge i Danmark.

Om undersøgelsen: ’Unges alkoholvaner i Danmark 2019’

I rapporten kortlægges unges alkoholvaner samt deres holdninger til alkohol og deres viden om sammenhængen mellem alkohol og kræft. Rapporten er baseret på data fra en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.000 danskere i alderen 15-25 år. Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Epinion, og data er nationalt repræsentativt i forhold til køn, alder og region. Rapporten er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens indsats ’Fuld af liv’. Læs rapport her.

Hovedkonklusioner fra rapporten:

  • 54 pct. af danske unge har én eller flere gange oplevet, at deres venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, selvom de har sagt ’nej tak’.
  • 30 pct. af unge drikker mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes.
  • Knap halvdelen af de 15-25 årige angiver, at det kan være svært at være en del af de sociale fælleskaber, hvor der drikkes alkohol, hvis man ikke selv drikker alkohol.
  • 73 pct. af 15-25-årige, der drikker alkohol, har oplevet at drikke så meget, at de næste dag ville ønske, at de havde drukket mindre.
  • 54 pct. af de 15-25-årige mener, at alkoholforbruget blandt danske unge er for højt, 27 pct. mener, at det er passende.
  • 81 pct. af 15-25-årige er enige eller meget enige i, at vi skal have en alkoholkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’ til alkohol, mens 5 pct. er uenige eller meget uenige.
øl alkohol drikke
Mange unge føler sig presset til at drikke … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Flere danskere slukker tørsten uden procenter

Hver fjerde forælder: Denne type svindel er ok

Selvom det er ulovligt, kan koste en formue og i værste tilfælde en politianmeldelse, så mener flere end hver fjerde forælder med hjemmeboende børn, at det er okay at forsikre barnets bil i forældrenes navn for at spare penge på bilforsikringen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Hver anden forælder risikerer at lave forsikringssvindel, fordi de ikke kender reglerne for, hvordan de skal forsikre en bil, hvis primære bruger er en anden end ejeren. Desværre mener hver fjerde, at det er i orden at forsikre barnets bil i forælderens navn for at spare dem for at betale den forhøjede præmie, som uerfarne bilister betaler, fordi de oftere er involveret i uheld. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Her er det kun 59 procent af de adspurgte, der mener, at den ulovlige finte ikke er i orden, mens 27 procent svarer ja, og 14 procent siger, de ikke ved det.

Blandt forsikringsselskaber er manøvren kendt som såkaldte ‘børnebiler’ og selvom det ikke fremstår som den værste form for forsikringssvindel, så er det alligevel et bekymrende højt antal, der mener, det er i orden, lyder det fra Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige.

– Alle forældre vil som udgangspunkt gerne hjælpe deres børn, men i det her tilfælde er det hverken en hjælp til barnet eller en selv. Prisen på forsikringen afspejler risikoen for at ende i et uheld, og hvis skaden sker, og der er snydt med oplysninger om den primære bruger af bilen, kan det både ende med en voldsomt reduceret erstatning og i værste tilfælde en politianmeldelse, siger Henrik Sagild, der dog glæder sig over, at danskerne generelt ser med mindre milde øjne på forsikringssvindel, end tidligere.

Unge mellem 18 og 24 år er stadig overrepræsenteret blandt dræbte og tilskadekomne i den danske trafik, og i 2020 mistede 28 i aldersgruppen livet mens 636 kom til skade i trafikken. Selv om de kun udgør 12 % af den samlede befolkning, udgjorde de 23 % af de dræbte og tilskadekomne.

– Erfaring er altafgørende i trafikken, og mange unge har endnu ikke fået opbygget den nødvendige rutine, når de har fået kørekortet og sætter sig bag rattet. Derfor bakker vi også op om, at unge får så meget erfaring som muligt, for eksempel gennem ledsagerordningen, der giver 17-årige mulighed for at bestå køreprøven og køre med en rutineret ledsager, før de er fyldt 18. Det giver nemlig mere sikre bilister, slutter Henrik Sagild.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i juni 2021 blandt 1.591 repræsentativt udvalgte danskere. Følgende spørgsmål er stillet til dem, der har hjemmeboende børn:

Kender du reglerne for forsikring af biler, hvor den primære fører er en anden end ejeren? Fx. i det tilfælde en forælder ejer en bil, men det er barnet der bruger bilen primært.

Ja 50%
Nej 44%
Ved ikke 6%

Synes du det er i orden at forsikre dit barns bil i dit navn, for at spare dem for merudgiften i forhold til forsikringen og lavere selvrisiko?

Ja det er i orden 27%
Nej det er ikke i orden 59%
Ved ikke 14%

bil rat
Gjensidige har lavet en undersøgelse med overraskende konklusioner … (Foto: Gjensidige)

Læs også: Hver tredje dansker er mindre aktiv end før corona

Kommentar til ledighedstallet for juli 2021

Ledigheden ligger på 108.600 fuldtidspersoner i juli 2021, og er dermed faldet med 500 fuldtidspersoner siden juni 2021. Det svarer til, at 3,8 procent af arbejdsstyrken er ledige, og det er det laveste niveau siden COVID-19 krisens start i marts 2021.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

– Det er fantastisk, at vi igen ser et så markant fald i ledigheden. Det er endnu et positivt tegn på, at vi fortsat er godt på vej ud af krisen. Det understreger, at regeringen sammen med et bredt udsnit af Folketingets partier har ført en ansvarlig økonomisk politik og danskerne har stået sammen. Det skal vi glæde os over.

– Der er nu brancher, hvor der er begyndt at være mangel på arbejdskraft. Det skal vi udnytte til at få flere ledige i arbejde. Virksomhederne skal selvfølgelig kunne få de medarbejdere, som de efterspørger. Derfor er det også særdeles vigtigt for regeringen, at vi hele tiden kigger på, hvordan vi kan understøtte det. Og derfor har jeg netop indkaldt arbejdsmarkedets parter og KL til trepartsdrøftelser om mangel på arbejdskraft. A-kasserne og jobcentrene har et stort ansvar for en hurtig og effektiv matchning mellem ledige og virksomheder, så virksomhederne får opfyldt deres behov for arbejdskraft, slutter han.

Se tal fra Danmarks Statistik her.

computer arbejde pige (Foto: Unsplash)
Ledighedstal for juli er også faldet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kommentar til ledighedstal for juni

Politiet i aktion i Nykøbing Falster

I fredags var politiet i aktion i Nykøbing Falster, i det en kvinde hurtigt skulle ind og handle og efterlod sin bil med nøglen i tændingen på en parkeringsplads i Nykøbing Falster. Kvindens hund blev også efterladt i bilen, og mens kvinden var inde i butikken, så en 41-årig mand og en 32-årig kvinde deres snit til at stjæle bilen.

En patruljebil i nærheden opdagede den stjålne bil, og fik den standset efter en kort biljagt. De to biltyve forsøgte at flygte til fods i hver sin retning, men den 41-årige mand blev løbet ind og overmandet.

Mens politibetjentene var i gang med at anholde den 41-årige mand, kom den 32-årige kvinde gående og blev standset af patruljen og anholdt. Nu rettede hun sin verbale vrede mod betjentene og blev derfor sigtet for fornærmelig tale mod polititjenestemand.

Desuden havde hun nogle små klumper hash i lommen, så derfor blev hun også sigtet for lov om euforiserende stoffer. Den 41-årige blev sigtet for biltyveri, for spirituskørsel og for at opgive falsk navn og cpr-nummer, da han blev anholdt. Bilen og hunden blev senere lykkeligt forenet med deres ejer, der fik noget af en forskrækkelse.

skunk hash
Flere ansat i Nykøbing Falster … (Foto: Unsplash)

Læs også: Yngre mand død efter trafikulykke

Dagens billede: En lille dukkert

· Mere fra samme kategori ·