Læs også:

Close
james bond

Filmanmeldelse: James Bond – ‘No time to die’

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

Er du klar til 007 – filmen hele verden har ventet på så længe … I ‘No Time To Die’ har Bond forladt aktiv tjeneste og nyder det stille liv på Jamaica. Men freden slutter brat, da hans gamle ven Felix Leiter fra CIA dukker op og beder om hjælp. Som altid er der dømt action på den helt rigtige måde. Læs filmanmeldelsen her

Missionen handler om at redde en kidnappet forsker, men opgaven viser sig at være langt mere forræderisk end ventet, da Bond kommer på sporet af en mystisk skurk bevæbnet med farlig, ny teknologi. Bond er stoppet som aktiv agent, og nyder det afslappende liv på Jamaica. Hans otium bliver dog hurtigt afbrudt, da hans gamle ven Felix Leiter fra CIA kommer og spørger ham om hjælp.

Vidste du:

James Bond er baseret på forfatteren Ian Flemings spionromaner og er den 25. spionfilm i serien …

Om filmen og Daniel Craig

Daniel Craig vender tilbage i den ikoniske rolle, for femte og desværre også sidste gang efter seneste optræden i Spectre.

Engang var James Bond-filmene separate eventyr, der kun delte enkelte karakterer, både helte og skurke. Da Daniel Craig overtog rollen, var det også producernes mission at skabe et mere sammenhængende univers. ’Quantum of Solace’ (2008) fortsatte direkte efter ’Casino Royale’ (2006), der handlede om Bonds første tid som 00-agent. ’Skyfall’ (2012) gav indsigt i dele af James Bonds forhistorie, hans tidligere liv.

Denne film, ’No Time To Die’, fortsætter direkte efter ’Spectre’ (2015), hvor James Bond kunne køre væk sammen med Madeleine Swann (Léa Seydoux) i sin Aston Martin DB5.

james bond
Sådan ser den officielle filmplakat for ‘No time to die’ ud … (Foto: PR)

I ’No Time To Die’ har Bond forladt aktiv tjeneste og nyder det stille liv på Jamaica. Men freden slutter brat, da hans gamle ven Felix Leiter fra CIA dukker op og beder om hjælp. Missionen handler om at redde en kidnappet forsker, men opgaven viser sig at være langt mere forræderisk end ventet, da Bond kommer på sporet af en mystisk skurk bevæbnet med farlig, ny teknologi.

En videnskabsmand er blevet kidnappet, og den britiske superagent er snart på missionen. Men Bond finder ud af, at der er tale om bedrag, og snart viser en mystisk skurk sig, som er i besiddelse af avanceret våbenteknologi.

james bond
Nomi (Lashana Lynch) og James Bond (Daniel Craig) adlyder begge, når der kaldes på 007 … (Credit: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED)

Daniel Craig fun facts

* Hans fulde navn er Daniel Wroughton Craig.

* Han er født 2. marts 1968 (53 år) i Chester, Storbritanien.

* Han har været gift to gange og er nu gift med Rachel Weisz (g. 2011).

* Han har en datter, der hedder Ella Craig.

* Han har spillet rugby.

* Han var blot 14 år, da han var med i Romeo and Juliet af Shakespeare på sin skole.

* Han har også arbejdet som tjener.

* Han er den første Bond, der er født efter at serien startede.

* Han er den laveste Bond (1,78 cm), der har været.

james bond
Daniel Craig er tilbage som James Bond: Men en Bond-film med et nyt og personligt twist, der ikke er set før … (Foto: PR)

Action på 1. klasse

Medvirkende: Daniel Craig, Naomie Harris, Ralph Fiennes, Rami Malek, Ben Whishaw, Jeffrey Wright, Léa Seydoux, Ana de Armas, Lashana Lynch, David Dencik med flere …

Instruktør.: Cary Joji Fukunaga

Det er på alle måder action på første klasse – den starter med fuld skrue og sådan ender den også. Nøjagtig som det skal være. Men det er som om, at denne Bond-film har fået lidt flere personlige facetter med ind i. Det er ikke blot action og lækre mennesker (og biler) … Man kan ikke andet end blive suget ind i lærredet. Og selvom den varer næsten tre timer, er det på ingen måder 1 minut for langt.

Det danske islæt

Danske David Dencik fortsætter sin imponerende internationale karriere med ’No Time To Die’, hvor han spiller Valdo Obruchev. En led men ret underholdende videnskabsmand. En ganske stor rolle – og også den rolle klarer han fantastisk.

Tidligere har både Mads Mikkelsen og Jesper Christensen haft skurkeroller i Bond-film.

007
Dr. Madeleine Swann (Léa Seydoux) bærer på en stor hemmelighed … (Credit: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED)

Den endegyldige kærlighedshistorie

Bond elsker Madeleine og Madeleine elsker Bond – den finde og rene kærlighedshistorie, som bare ikke vil lykkes for de to. Begges fortid spiller store roller – også i nutiden og for fremtiden.

Léa Seydoux (født den 1. juli 1985 (36 år)) spiller godt – og hun minder mig om en ny udgave af Scarlett Johansson med den ene og uskyldige og dog så sexede personlighed, som hun har. Ikke noget under, at Bond er faldet for Madeleine, som hun hedder i filmen. Og uden at spoile for meget, så kan de grådlabile godt have brug for en Kleenex til sidst, hvor der vitterlig er noget på spil …

james bond
Her er James Bond (Daniel Craig) og Dr. Madeleine Swann (Léa Seydoux) på en vild biljagt i smukke Italien. (Credit: Nicola Dove © 2019 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED)

Rami Malek

Rami Malek (Safin) vandt en Oscar for sit medrivende portræt af Queen-forsangeren Freddie Mercury i ’Bohemian Rhapsody’. Tidligere har vi set ham i serien ’Mr. Robot’, og han medvirkede i danske Michael Noers genindspilning af ’Papillon’. Vi har desuden set ham i ’Larry Crown’, ’Old Boy’, ’Short Term 12’, ’The Voyage of Dr. Dolittle’, samt filmserien om ’Night at the Museum’. Og her spiller han den arrede skurk Lyutsifer Safin – og det gør han også fantastisk. Man både elsker og hader ham – lidt – eller meget …

007 james bond
Safin (Rami Malek) spiller også mesterligt i filmen … (Credit: Nicola Dove © 2019 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED)

Vidste du: 

At det er Billie Eilish der synger titelsangen i filmen. En virkelig smuk sang … Du kan høre den her.

Få Billie Eilish’ stil. Se artiklen her.

Det handler om tillid

– Der var mange plottråde og en masse historie, som vi gerne ville binde sammen i denne sidste film med Daniel Craig, siger Bond-produceren Barbara Broccoli, og Daniel Craig supplerer:

– Vi etablerede en kærlighedshistorie, og filmene har kredset om nogle særlige temaer, som jeg meget gerne ville være med til at afslutte. Det, synes jeg, er lykkedes med ’No Time To Die’.

Filmene med Daniel Craig har handlet om hemmeligheder, bedrag og tillid. Bonds hjerte blev knust, da Vesper Lynd (Eva Green) døde, og det bragte ham på kant med med M og organisationen MI6, samtidig med at han blev suget ind i Blofelds forbrydernetværk Spectre. Nu er Bonds følelsesmæssige panser igen blevet brudt, og han nyder livet med Madeleine. Han prøver at elske igen. Men det gør ham også sårbar.

– Tillid er det helt store tema i denne film, siger Barbara Broccoli, og fortsætter:

– Det er ikke nemt for Bond at tro på kærligheden, men han prøver. Det kan vi se ved, at han netop har afsluttet nok det længste forhold i sit liv, nemlig til organisationen MI6, der har været hans hele liv og identitet i så mange år. James Bond som pensionist. Det åbnede nogle interessante muligheder.

’No Time To Die’ er den femogtyvende film med James Bond (EON-serien), og det bliver den sidste med Daniel Craig i den ikoniske rolle.

– Det bliver også den mest personlige. I hvert fald siden ’On Her Majesty’s Secret Service’, siger Barbara Broccoli.

Selv siger Daniel Craig:

– Denne rolle har været en stor del af mit liv i 15 år, siger Daniel Craig, og fortsætter: Jeg er meget stolt af det, vi har opnået og den historie, som bliver afsluttet med ’No Time To Die’ ..

Daniel Craig er tilbage som James Bond ... (Foto: PR)
Lækkert par James Bond (Daniel Craig) og Paloma (Ana de Armas) har en lang actionsekvens i filmen … (Credit: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED)

Når en biograftur giver så meget mening

Og det gør den her – for James Bond skal opleves i biografen for fuld skrue og man skal lade sig blive underholdt på bedste vis. Filmen er fyldt med klichéer – men faktisk bare på en dejlig og velfungerende måde, for alt er så veludrørt og lækkert, at man bliver ‘holdt fast’.

Der er masser af ‘små historier i historien’ og annekdoter og ‘hentydninger’ (for den garvede Bond-fan). Der er venskaber – intriger – mistillid eller tillid – følelser – fart og eksplosioner sådan cirka hvert 10. minut – ja, jeg kunne blive ved … For humor er der faktisk også maser af – alle de små og lidt større ‘kneb’ de bruger, og som lige giver filmen det ‘glimt i øjet’ og masser af selvironi, som gør, at latter- og smilemusklerne også bliver brugt.

james bond
Som brødre – James Bond (Daniel Craig) og Felix Leiter (Jeffrey Wright) … (Credit: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED)

James Bond fun facts

1. 3/4 af de kvinder han har været i seng med har forsøgt at myrde ham.

2. James Bond’s favorit drink, the Martini (shaken, not stirred) indeholder omkring 130 calories, hvilket også er cirka hvad han forbruger ved at have sex.

3. Q’s rigtige navn Major Boothroyd er kun nævnt i Dr. No, From Russia With Love og The Spy Who Loved Me.

4. M’s hus i filmen Skyfall er John Barry (Bond komponist) tidligere hjem.

5. Daniel Craig fik 85 kopier af Bond’s Tom Ford smoking til åbningssekvensen i Skyfall.

6. Fra Dr. No to Quantum of Solace og til nu har James Bond dræbt 352 people og været i seng med 52 kvinder.

7. Da Pierce Brosnan spillede James Bond stod der i kontrakten, at han ikke måtte bære smoking i andre film.

8. Adam West, Clint Eastwood og Burt Reynolds blev alle tre tilbudt rollen som James Bond men takke nej. Alle tre mente, at han skulle spilles af en engelsk skuespiller.

9James Bond er blevet skudt 4.662 gange i sin karriere.

10. De eneste Bond film, der har vundet Oscars er Skyfall (sound editing and original song), Goldfinger (sound effects) og Thunderball (visual effects).

En lang men god film

Filmen kan nu ses i biograferne landet over. Og det er den type film, der skal ses og høres på et stort lærred. Det er det biografer kan – give en ekstraordinær (og her også hæsblæsende) oplevelse. Og det gør den sidste Bond-film med Daniel Craig bestemt også.

Dansk premiere: Torsdag den 30. september.

Varighed: 164 minutter. Så ha’ god tid – sluk mobil og læn dig tilbage og nyd det. De tre timer flyver afsted.

Se trailer her: 

#notimeforspoilers

Det hashtag ser man i forbindelse med filmen. Og du får heller ingen spoilers her. Der er nemlig dømt #notimeforspoilers. For du skal have en god oplevelse. Og du skal lade dig rive med af de smukke steder rundt om i verden – de lækre mennesker – de absurde stunts – den vilde action – den smukke kærlighed – gear der kun findes i fantasien, og biler som selv kvinder ville slå ihjel for at eje. En på alle måder unik filmet actionfilm., der indholder rigelige mængder af det hele, for 007 er for alle …

james bond
James Bond (Daniel Craig) er altid klar til at skyde – også i denne film … (Credit: Nicola Dove © 2019 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED)

 

Læs også:

Se filmen om Aretha Franklin

respect

· Mere fra samme kategori ·