Læs også:

Close
brogger ciff

NEWS: Stigende fragt- og råvarepriser presser den danske modebranche

Nyheder  | 

Stigende fragt- og råvarepriser presser den danske modebranche · 27-årig varetægtsfængslet for frihedsberøvelse af 18-årig mand · Støt Brysterne inviterer hele Danmark til motionsløb for brystkræftsagen · Tivoli holder fødselsdag · Dagens billede: Den nye kostskoleelev · Fredagsfjol: Øvelse med bold kan være mange ting 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stigende fragt- og råvarepriser presser den danske modebranche

De danske modevirksomheder bliver ramt, når de globale fragtrater og råvarepriser stiger så voldsomt, som tilfældet har været gennem det seneste år. Hidtil har forbrugerne ikke mærket konsekvensen, men det kan ændre sig, vurderer brancheorganisationen Dansk Mode & Textil.

Copenhagen Fashion Week er netop skudt i gang, men de danske modevirksomheder starter ugen med en hovedpine, der efterhånden har varet længe og ikke ser ud til at forsvinde lige foreløbigt. Efter at have omstillet sig til en verden, der fortsat er markant præget af Covid-19, kæmper modebranchen nu med at finde ledige containere, så de kan få deres varer hjem fra produktionslandene.

Er man blandt de heldige, der får plads på et containerskib, er prisen tre-, fem og syvdoblet på et år, og samtidig stiger prisen på de råvarer, for eksempel økologisk og konventionel bomuld og polyester, modevirksomhederne er afhængige af for at kunne producere og levere til butikker og webshops i Danmark og resten af verden. Læg dertil, at Covid-19 forårsager stadige nedlukninger i vigtige produktionslande, Indien for eksempel, hvilket sætter produktionen i stå i disse lande.

I en dugfrisk medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen for de danske mode-, tekstil- og livsstilvirksomheder Dansk Mode & Textil (DM&T), peger medlemmerne da også på de eksploderende fragtrater og stigende råvarepriser som den altoverskyggende største udfordring netop nu. Faktisk svarer 7 ud af 10, at fragtpriser og -kapacitet er den største udfordring netop nu.

– Modebranchen er global, særligt når det kommer til produktion og salg, og derfor får det øjeblikkelige konsekvenser for branchens virksomheder, når fragt- og råvarepriserne stiger så voldsomt. De har netop kæmpet sig igennem en periode, hvor Covid-19 har gjort det langt sværere at drive deres virksomheder, og nu risikerer de at se hele deres fortjeneste blive ædt op af logistik- og materialeomkostninger. Det er en uholdbar situation, som kan få konsekvenser for alle led i kæden, også forbrugerne, siger international chef i DM&T, Michael Hillmose, som dagligt er i dialog med medlemmerne om de aktuelle udfordringer.

75 % af alle tekstilvarer stammer fra asiatiske lande, og Michael Hillmose forklarer, at flere virksomheder har forsøgt at flytte deres produktion til lande tættere på Danmark for at minimere påvirkningen fra de stigende fragtrater. Her møder de danske virksomheder dog den udfordring, at der ikke er kapacitet på fabrikker og systuer til at kunne acceptere ordrerne. De stigende råvare- og fragtpriser rammer branchen globalt, og flere store internationale aktører har allerede taget konsekvensen og hævet prisen på deres produkter.

– Fragt- og råvarepriserne er jo steget markant i løbet af det seneste år, og indtil videre har virksomhederne selv påtaget sig omkostningerne. Det kan man selvsagt ikke blive ved med, så hvis ikke fragtpriserne normaliseres, må forbrugerne forvente, at priserne på tøj vil stige i sidste ende, fortsætter Michael Hillmose.

Prisen på tøj har været stort set uændret i en meget lang periode. De jeans, du i dag betaler 499 kroner for, kostede det samme i 1991, og faktisk er forbrugerpriserne på tøj faldet gennem de seneste ti år, mens forbrugsvarer generelt er blevet dyrere, viser tal fra Danmarks Statistik.

Fakta
Omsætningen i den danske modebranche faldt i 2020 5 procent til 44 mia. kr.

Eksporten udgør 68 procent af den samlede brancheomsætning, hvilket svarer til 30 mia. kr.

I starten af 2021 er eksporten vendt tilbage til samme niveau som før Covid-19. De danske virksomheder eksporterede i januar-maj i år for 13 mia. kr., hvilket faktisk er 4 procent højere end samme periode i 2019.

En ny spørgeundersøgelse blandt DM&T’s medlemmer viser, at 70 % forventer en lille eller betydelig fremgang i virksomhedens omsætning i 2021 sammenlignet med sidste år.

dansk mode og tekstil
Stigende fragt- og råvarepriser presser den danske modebranche … (Foto: Dennis Morton / DM&T)

Læs også: Rabens Saloner afholder modeshow

27-årig varetægtsfængslet for frihedsberøvelse af 18-årig mand

Onsdag den 11. august blev en 27-årig mand fra Vejle varetægtsfængslet i en sag, hvor han er sigtet for at have deltaget i frihedsberøvelse af en 18-årig mand lørdag den 29. maj i Vejle. Personen, der blev frihedsberøvet, er nu sigtet – og varetægtsfængslet – for drabet på en 19-årig mand, der blev knivdræbt i en passage ved Nørretorv i Vejle den 29. maj 2021.

Efter en målrettet efterforskning blev den 27-årige mand anholdt i København omkring klokken 4.00 natten til onsdag den 11. august, og han blev i går fremstillet for lukkede døre ved grundlovsforhør i Kolding. Tre andre mænd er tidligere fængslet i sagen, hvor de også mistænkes for at have deltaget i frihedsberøvelsen af den 18-årige. Det drejer sig om tre mænd på henholdsvis 19 år, 22 år og 23 år, alle fra Vejle.

Det er Sydøstjyllands Politis opfattelse, at der ikke er flere mistænkte på fri fod i sagen om frihedsberøvelsen, og ligeledes at der er sammenhæng mellem knivdrabet på den 19-årige mand og frihedsberøvelsen af den 18-årige, der er sigtet for drabet. Der er mange vidner, som har henvendt sig i sagen, og Sydøstjyllands Politi vil gerne takke alle de borgere, som har henvendt sig og bidraget med vigtige oplysninger.

Efterforskningen i sagen fortsætter og af hensyn dertil, og til at sagen har været behandlet for lukkede døre ved grundlovsforhør, kan Sydøstjyllands Politi på nuværende tidspunkt ikke dele yderligere oplysninger med offentligheden.

Efterforskningen i sagen fortsætter stadig … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinde i fængsel efter vanvidskørsel på stier

Støt Brysterne inviterer hele Danmark til motionsløb for brystkræftsagen

For andet år i træk inviterer Støt Brysterne hele Danmark til virtuelt motionsløb for brystkræftsagen. Alle kan være med på dagen, der løber af stablen søndag den 22. august 2021. Om man vil løbe alene, med en veninde eller bare slentre en tur med familien, er helt op til deltagerne selv. Ligesom det er helt valgfrit, om startskuddet skal lyde fra hjemadressen eller anden planlagt rute.

Hvert år rammes knap 5.000 kvinder i Danmark af brystkræft, mens over 60.000 i dag lever med sygdommen. Det gør rigtig mange til patienter og pårørende. Under budskabet ’Når vi står sammen, kan det mærkes’ gik og løb over 4.600 danskere derfor sammen hver for sig sidste år.

Den store opbakning sidste år, resulterede i hele 1,2 million kroner til brystkræftsagen. Det er penge, som er gået til forskning, forebyggelse og støtte til patienter og deres pårørende. Sisan Bové, kampagneleder for Støt Brysterne er ydmyg og stolt over opbakningen. Men hun håber samtidig, at endnu flere vil tilmelde sig i år, når succesen gentages søndag den 22. august 2021:

– Når vi går og løber sammen, kan det mærkes. Hver tilmelding gør en stor forskel: Dét skaber håb for de mange tusinde mennesker, der er berørt af brystkræft. Frem mod 2029 forventes antallet af brystkræfttilfælde at stige med hele 9 pct. Selvom der er sket store fremskridt inden for brystkræft, stiller den forventede stigning stadig krav om udvikling af mere effektive diagnosemetoder samt skånsomme og præcise behandlinger. Derfor er det selvfølgelig vores mål at endnu flere danskere skal med ud at bevæge sig i den gode sags tjeneste, fortæller hun.

At temaet for dagen er bevægelse, er intet tilfælde. Fysisk aktivitet kan forebygge brystkræft, mindske bivirkningerne ved behandling, gavne mennesker i genoptræning og forbedre udsigten for et sygdomsforløb efter en brystkræftdiagnose.

– Hvert skridt og aktive minutter tæller, understreger Sisan Bove.

Om man vil løbe alene, med en veninde eller blot gå en tur med familien, er helt op til deltagerne selv. Ligesom det er helt valgrit, om startskuddet skal lyde fra hjemadressen eller en anden planlagt rute. Læs mere om dagen og tilmeld dig her.

brystkræft kræft (Foto: Unsplash)
Kunne du også tænke dig at deltage, så læs ovenstående … (Foto: Unsplash)

Læs også: Video: Sådan passer du bedst på dine bryster

Tivoli holder fødselsdag

Tivoli fejrer 178 års fødselsdag på søndag den 15. august med stort program. Det er ikke mange forlystelsesparker i verden, der kan prale over, at de er over 170 år gamle. Men det kan blandt andet Tivoli. Tivoli er verdens næstældste forlystelsespark og fylder 178 år.

Det bliver fejret med en dag pakket med aktiviteter, Tivoli Gardens medaljeoverrækkelse, koncerter, og der bliver også taget hul på Tivolis klassiske festival ‘Stjernestunder’, hvor blandt andet sopranen Patricia Petibon optræder. Er man mere til dans, kan de opleve ‘Copenhagen Made’ – en stor koreografi-konkurrence lavet i samarbejde med tre store kunstneriske huse. Dagens afsluttes med fødselsdagsfyrværkeri klokken 22.00.

– I år kan Tivoli fejre, at kulturen er tilbage i Haven for fuld musik efter sidste års mange aflysninger. Tivolis fødselsdag byder på dans, parader og fyrværkeri og er samtidig startskuddet til vores klassiske musikfestival, Stjernestunder, med hele 16 klassiske koncerter på én uge, fortæller kulturchef i Tivoli, Frederik Wiedemann.

Tivolis fødselsdagsgave i år bliver intet mindre end det nye odenseanske bar-koncept, Anarkist, som flytter ind i Biergartens lokaler. Anarkist er en del af den tocifrede million-samarbejdsaftale mellem Tivoli og Royal Unibrew. Idéen bag Anarkistserien er at bryde konventionerne helt ned. Baren slår et slag for bryggerhåndværket ved blandt andet at tilbyde gæsterne specialbryg fra andre førende mikrobryggerier samt et stort udvalg af flaskeøl. Der vil være  20 forskellige ølhaner at vælge imellem. I Tivoli glæder vi os rigtig meget til at slå dørene op for Anarkist den 20. august klokken 16.00. De første 500 gæster vil få én gratis øl.

tivoli
Kom til fødselsdag hos Tivoli … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Læs om Tivoli’s smukke have

Dagens billede: Den nye kostskoleelev

Fredagsfjol: Øvelse med bold kan være mange ting 🤣

· Mere fra samme kategori ·