Læs også:

Close
vred psykisk syg

NEWS: Personalemangel risikerer at eskalere indenfor hårdt presset socialområde

Nyheder  | 

Personalemangel risikerer at eskalere indenfor hårdt presset socialområde · Skal din næste gin & tonic være lavet af affald? · Søndag er det ‘Hundens Dag’ i Tivoli · Falsk bankmedarbejder hentede dankort hos ældre kvinde · Kronprinsparret offentliggør, hvor de løber Royal Run · Dagens video: Drew Barrymore’s hårvaske uden plastik · Fredagsfjol: Klar til weekend 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Personalemangel risikerer at eskalere indenfor hårdt presset socialområde

Mere end hver fjerde, som arbejder med mennesker med fysiske handicap eller psykiske lidelser, overvejer at forlade faget. Situationen er udtryk for årelang underprioritering af området, advarer FOA.

Mens kommunerne og staten har indgået en økonomiaftale, der underprioriterer det specialiserede socialområde med 800 millioner kroner, lurer en ny udfordring inden for sektoren, der skal sikre hjælp til mennesker med fysiske og mentale handicaps og sygdomme.

For mens det i forvejen er svært at trække hænder nok til området, overvejer en stor del af de nuværende ansatte at forlade faget. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som FOA har gennemført blandt knap 2.000 ansatte på bosteder, døgninstitutioner og i psykiatrien.

– Det er hæsligt. Men helt ærligt kan jeg godt forstå det. Hvis det skal være attraktivt at gå på arbejde, skal man kunne se, at ens indsats nytter. Det er svært at få øje på, hvis ressourcerne er så knappe, at man ikke kan udfolde sin faglighed, forklarer formand for FOAs social- og sundhedssektor Torben Hollmann.

Helt konkret overvejer fire ud af 10 at forlade den arbejdsplads, de er på i dag. Imens overvejer mere end hver fjerde helt at forlade faget. Og generelt har arbejdspladserne både svært ved at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, beretter et flertal af de ansatte.

Ifølge Torben Hollmann føjer det endda spot til skade, at KL og regeringen i begyndelsen af juni har indgået en økonomiaftale for 2022, der underprioriterer det specialiserede socialområde med et trecifret millionbeløb. De seneste år har man nemlig tilført området 800 millioner kroner mere for bare tilnærmelsesvist at kunne følge med borgernes behov. Men de penge er ikke med i den nye økonomiaftale, som derfor vil føre til yderligere besparelser på området, frygter sektorformanden.

– I forvejen bliver der år for år ansat flere ufaglærte, men med det tager man jo slet ikke opgaven alvorligt. Det er de mest udsatte og sårbare borgere i samfundet, som vi har pligt til at hjælpe, vi taler om her. Derfor er der brug for både ansatte med høj faglighed og tid til, at de kan udfolde den, slutter Torben Hollmann.

FOA har samlet op mod 11.000 medlemmer, der arbejder inden for det specialiserede socialområde.

vred psykisk syg
FOA er bange for, at personalemangel risikerer at eskalere indenfor hårdt presset socialområde … (Foto: Unsplash)

Læs også: Grønne omgivelser i barndommen giver færre psykiske lidelser i voksenlivet

Skal din næste gin & tonic være lavet af affald?

I samarbejde med ingeniører på Aarhus Universitet har det lille aarhusianske destilleri Njord skabt innovative drikkevarer af virksomhedens restprodukter – en fantastisk måde at skabe værdi af noget, der ellers bare var affald.

I et lille undseeligt lokale i en af Aarhus Universitets bygninger på Hangøvej nord for Ringgaden er to herrer i fuld gang med at rense halvlitersflasker og fylde dem med en kompleks drik fra en af de tre 150-liters fermenteringstanke, der pryder klinkevæggene.

’AU Bryghus’, står der over døren. Her eksperimenterer ingeniørstuderende og forskere normalt med nye gæringsprocesser og enzymreaktioner, men lige for tiden har bryghuset besøg af Jens Niklasson fra destilleriet Njord, der i samarbejde med ingeniør Jesper Westergaard Kristensen fra Institut for Bio- og Kemiteknologi er ved at færdiggøre pilotproduktionen af to nye typer af bæredygtige, lavalkoholiske drikke skabt af affaldsprodukter fra Njords ginproduktion.

– Efter vi har destilleret gin, står vi med en grumset te-lignende væske, som består af vand, en smule alkohol, samt udkogte enebær, urter og blomster. En meget bitter, ikke særligt aromatisk omgang urtete, som man normalt bare smider ud. Og efter vi havde gået og set på, hvor meget vand og hvor mange urter og råstoffer der faktisk bare bliver ledt ud i kloakken, tænkte vi, om man ikke kunne bruge de her restprodukter til noget mere interessant i stedet for, forklarer Jens Niklasson, mens han sætter en kapsel på en flaske.

I samarbejde med bl.a. Aarhus Universitet startede destilleriet Njord derfor projektet ’Sustainable Ginventions’ op med støtte fra Future Food Innovation, FFBI, og Innovationsnetværket for Miljøteknologi, Inno-MT.

Formålet var at undersøge restvand og fraktioner af smagsgivere og forsøge at finde ud af, hvordan begge dele mest optimalt genanvendes og kommer i spil i nye produkter – at vise, at det faktisk er muligt og kan betale sig at arbejde med en bæredygtig cirkulær produktion, også når det kommer til produkter, der er designet til komplekse og spændende smagsoplevelser.

Destilleriet har allerede erfaringer på området, da det i flere år har produceret en gin på restprodukterne fra en tonicsirup. Men nu gjaldt det restprodukterne fra ginproduktionen.

– I starten ville vi bare gerne forsøge at lave en bæredygtig tonic til vores bæredygtige gin. Det virkede ligesom naturligt. Vi havde ikke selv laboratoriefaciliteter eller den nødvendige kemiske viden til at eksperimentere med en sådan udvikling, så derfor startede vi et samarbejde med Aarhus Universitet. I den proces har vi udviklet to nye drikke fra gin-restvandet: En tonic og en orangefarvet cocktail med et væld af komplekse smagsnuancer. Vi glæder os til at sætte dem begge i fuldskala-produktion, forklarer Jens.

Forud for pilotproduktionen er gået adskillige tests, hvor forskere og studerende på universitetet i samarbejde med Njord har afprøvet en lang række forskellige fermenteringsprocesser, gæringstyper, sensoriske tests mv.

Ingeniør Jesper Westergaard Kristensen styrer til daglig de mange faciliteter i bryghusets proceshal, og i dag er han i gang med at sparre med Njord om, hvordan de kan opskalere processen til industriel skala. Han håber, at projektet kan inspirere andre virksomheder til at se fordelene ved at kende sine affaldsstrømme og eksperimentere med dem:

Mange mindre fødevarevirksomheder mangler udstyr, viden og kompetencer i deres innovationsprocesser. Her kan vi som universitet hjælpe med at vise vejen i laboratoriet, så virksomheden har et proof of concept at tage udgangspunkt i, når den skal investere i udstyr til industriel produktion. Vi kigger ind i en fremtid, hvor vi er nødt til at gentænke produktionskæder, affaldsstrømme og restmaterialer, og hvor en cirkulær tankegang er nødvendig. Spild er et kæmpe problem for moderne fødevareproduktion, og derfor er det her en fantastisk måde at skabe højværdi-produkter af noget, der ellers bare var affald. Et skoleeksempel på, hvordan vi forædler det, vi ellers hælder i kloakken. Det er vi faktisk ret gode til her i Danmark, og der vil kun komme meget mere af det i fremtiden. slutter Jesper Westergaard Kristensen.

Efter pilotproduktionen flytter Njord produktionen til egne lokaler, som ligger på havnen i Aarhus.

gin affald
Jens Niklasson, Njord (tv), Jesper Westergaard Kristensen, AU (th). (Foto: Lise Balsby)

Læs også: Lav en Nordic Spritzer drink

Søndag er det ‘Hundens Dag’ i Tivoli

På søndag er det ‘Hundens Dag’ i Tivoli. Årets tema er ‘hunden – en lykkepille i pels’ … Hunden er menneskets bedste ven – og hunden får på søndag lov til at tage sine flinke ejere med i Tivoli. Forlystelseshaven gør plads til vandskåle og lyden af bjæf og vuf- blander sig mellem hvin fra Rutschebanen. Der er udsigt til hundeparader, hundekunstnere og hundehygge og masser af inspiration hvis man pønser på at anskaffe sig en hund.

Menneskets relation til hunde er helt særlig. I tusindvis af år har de hjulpet os med at løse arbejdsfunktioner. Det være sig som jagthunde, hyrdehunde, gårdhunde, vagthunde, trækhunde, og selskabshunde. Under cornapandemien har tusindvis af hunde været en decideret lykkepille i pels, når de med logrende hale har fået hjemsendte, stressede og deprimerede danskere op af sofaen og med ud på tur. De har hjulpet enlige, ældre og udsatte personer med at bekæmpe både ensomhed og hudsult, og de har samlet børnefamilier Alt det og meget mere, sættes der fokus på fra scenekanten ved ‘Hundens Dag’ i Tivoli.

Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub siger:

– Hunde formår at åbne menneskers hjerter på en måde, som ingen andre dyr gør, og det skal fejres, når vi samles til Hundens Dag i Tivoli. Vi forventer at have mere end 100 forskellige hunderacer med i raceparaden. Fra scenen fremvises nogle af de mest populære i 2020. Der vil være opvisning med eminent gode hundesnuder og indlæring af geniale hunde tricks, som kan sættes sammen til det smukkeste hunde-danseshow.

hundens dag
Søndag er hunden i centrum i Tivoli … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Hunde- og kattebattle

Falsk bankmedarbejder hentede dankort hos ældre kvinde

Den seneste tid har Østjyllands Politi fået en række anmeldelser om ældre kvinder i Aarhus Kommune, der er blevet udsat for bedrageri af personer, der udgiver sig for at være fra banken.

Tirsdag kom der en ny anmeldelse fra en 86-årig kvinde fra Viby, som blev ringet op af en mand, der sagde, han var fra banken. Manden oplyste, at nogen havde hævet penge på kvindens kort, og at han ville hjælpe hende med at få styr på det.

Han lokkede hende til at give sin kode til kortet i telefonen, og meddelte hende, at der ville komme en medarbejder fra banken og hente hendes kort. Kort efter dukkede en mand op på adressen, og kvinden gav ham sit dankort i den tro, at det var en bankmedarbejder.

Hun fik dog bagefter på fornemmelsen, at der var noget galt, og hun kontaktede derfor naboen, som hjalp hende med at få spærret kortet. Der var dog allerede hævet en del tusinde kroner på hendes kort.

Østjyllands Politi er i fuld gang med efterforskningen af bedragerierne mod de ældre kvinder, men det er endnu ikke lykkedes at finde frem til gerningsmændene.

Gode råd fra politiet

Du skal aldrig give koder, NemID- eller kreditkortoplysninger i telefonen. Er du i tvivl om, hvorvidt der er banken, der ringer, så lav et kontrolopkald ved at bede vedkommende om at oplyse sit navn og evt. den afdeling, han er ansat i.

Læg på og ring så selv op til din banks hovednummer og spørg efter vedkommende – på denne måde kan man få afklaret, om vedkommende vitterligt er ansat i banken.

Svindlerne går ofte målrettet efter ældre personer, og politiet opfordrer derfor børn eller børnebørn til at tage en snak med deres ældre familiemedlemmer og advare dem om fremgangsmåden og vejlede i, hvordan man kan undgå at blive snydt.

dankort nets kort betalingskort (Foto: MY DAILY SPACE)
Kvinde udsat for falsk bankmand …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Gode råd mod tricktyveri

Kronprinsparret offentliggør, hvor de løber Royal Run

Kronprinsparret har tirsdag lagt en video op på Kongehusets sociale medier, hvor de løber en tur sammen. Videoen er optaget af en helt særlig fotograf, nemlig 10-årige prins Vincent. Således har kronprinsparret offentliggjort, hvilke byer de løber i til Royal Run den 12. september.

– Der er kun lidt under fire uger til Royal Run, og som mange andre er vi i fuld gang med træningen til løbet. Vores søn Prins Vincent har lavet denne lille video af vores løbetræning i området ved Fredensborg. Vi glæder os begge til igen at opleve den helt særlige Royal Run-stemning.

Sådan lyder det blandt andet i hilsenen fra kronprinsen på Kongehusets sociale medier. I samme anledning er der lagt en video op af kronprinsparret, der løbetræner i deres Royal Run T-shirts. Videoen og de tilhørende billeder er filmet og taget af prins Vincent.

Samtidig er det nu også offentliggjort, hvordan kronprinsparret fordeler sig i Royal Run byerne, når den store løbefest afholdes søndag den 12. september.

Kronprinsparret deler sig op på dagen for Royal Run, således at:

Kronprinsen løber One mile i Sønderborg
Kronprinsessen løber 5 km i Aalborg
Kronprinsen løber One mile I Odense
Kronprinsen løber 10 km i København/Frederiksberg.
Dermed bliver Sønderborg den kommune, der først får royalt besøg:

– Vi glæder os til, at kronprinsen besøger Sønderborg, og skyder hele Royal Run-dagen i gang. Vi planlægger et stort Royal Run-brag, der skal samle hele byen og omegn om det gode budskab, nemlig at det er sundt og sjovt at bevæge sig, siger Per Hussmann fra Sport Event Syd, der er lokalarrangør i Sønderborg sammen med Sønderborg Kommune.

De foreløbige programmer for hele dagen kan ses under hver Royal Run-by på hjemmesiden royalrun.dk.

royal run
Kronprinseparret er klar til at løbe .. (Foto: H.K.H. Prins Vincent)

Læs også: Royal Run har rundet 70.000 tilmeldinger

Dagens video: Drew Barrymore’s hårvaske uden plastik

Fredagsfjol: Klar til weekend 😎

· Mere fra samme kategori ·