Læs også:

Close
metro tog

NEWS: Nyt pendlerkort til kunder med arbejdsdage hjemme

Nyheder  | 

Nyt pendlerkort til kunder med arbejdsdage hjemme · Danske fly sendt til Afghanistan · Nyt nordisk samarbejde vil bekæmpe misinformation og fake news · 49-årig kvinde fremstillet i grundlovsforhør · Statsministeren rykker rundt og udnævner ny minister · Huawei vinder pris for bidrag til digitalisering af udviklingslande · Dagens billede: Kabul er indtaget

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nyt pendlerkort til kunder med arbejdsdage hjemme

Hjemmearbejde og andre restriktioner i forbindelse med COVID-19 har ændret mange menneskers behov for at møde fysisk på arbejde. For at imødekomme kundernes ændrede behov, har DOT (Din Offentlige Transport) udviklet en ny billettype til dem, der har behov for at rejse 2-3 dage om ugen.

For flere kunder i den kollektive transport har det seneste års restriktioner i forbindelse med COVID-19 betydet, at der har været mindre brug for at pendle til og fra arbejde. I takt med at samfundet gradvist åbner op, og flere begynder at vende fysisk tilbage til arbejdspladserne, er der behov for et nyt billetprodukt, så pendlerne fortsat kan rejse til en fordelagtig pris. DOT har derfor lyttet til kundernes behov og udviklet et helt nyt produkt, Pendler20, som afspejler de ændrede rejsebehov.

– Nogle kunders behov for at rejse til og fra arbejde har ændret sig efter mere end et år med de krav og restriktioner, som vi lærte at leve med som konsekvens af COVID-19. I DOT ved vi fra vores kundeundersøgelser, at flere kunder lige nu efterspørger en billet, der matcher deres nuværende behov bedre. Det ønske vil vi i DOT gerne imødekomme, og derfor har vi besluttet at teste et nyt pendlerkort til dem, der fortsat har brug for at skifte mere mellem at være på arbejdspladsen og hjemme, forklarer Rebekka Nymark, formand for DOT’s bestyrelse.

Det nye pendlerkort er målrettet kunder, som i gennemsnit har brug for at rejse 2-3 dage om ugen. Kortet hedder Pendler20 og giver kunden 20 valgfrie rejsedage til bestemte zoner inden for en sammenhængende periode på 60 dage. Har man brug for at rejse mere, kan man med fordel bruge de allerede eksisterende pendlerkort, hvor man køber fri til en given strækning/antal zoner i fulde 30 døgn.

– I DOT arbejder vi for, at flere bruger kollektiv transport. Det betyder blandt andet, at vi skal teste, at vi har de rigtige billetter på hylden til den rigtige pris. Med det nye pendlerkort får kunderne et produkt, som er tilpasset den situation rigtig mange medarbejdere og studerende er i lige nu, hvor man nogle gange skal møde op fysisk og andre gange skal møde digitalt hjemmefra. De 20 rejsedage aktiveres én ad gangen, så der tages højde for, at mange i øjeblikket har behov for at planlægge fra dag til dag, slutter Rebekka Nymark.

Den nye billettype er primært målrettet de kunder, som har behov for at rejse 2-3 dage om ugen på samme strækning. Pendler20 billetten er allerede i salg og vil i første omgang blive testet i 16 måneder, mens den evalueres løbende. Læs mere her: Pendler20.

Fakta om Pendler20:

Det nye pendlerkort gælder i DOTs område på Sjælland, Lolland Falster og Møn til både bus, tog, metro, lokalbane. En tilsvarende billettype lanceres i det øvrige Danmark.

Billetten er en app løsning, hvor man køber 20 rejsedage til en bestemt strækning/zoner ligesom på pendlerkort.

Kunderne kan selv vælge, hvornår de 20 rejsedage skal bruges – dog indenfor en fast periode på 60 dage.

Dagene skal ikke fastlægges på forhånd, men blot aktiveres en efter en, når man har behov for at benytte en rejsedag.

Pendlerkortet kan købes i DOTs app og DSBs app.

Prisen afhænger af zoneafstand og rejseaktivitet.

Kortet er personligt og kan ikke deles med andre.

pendler
Nyt pendlerkort indført … (Foto: DOT)

Læs også: Gratis færge- og rejsepas

Danske fly sendt til Afghanistan

Situation i Afghanistan og i særdeleshed i Kabul er kaotisk, og gennem hele mandagen har man kunne se tragiske billeder og klip derfra. I går sendte både SAS og DAT (Danish Air Transportation) fly til Islamabad og Tblisi for at evakuere de tilbageblevne danskere og få dem transporteret til Danmark.

Ingen instanser melder klart og tydeligt ud, hvorvidt mission er lykkes, da evakueringen gælder diplomater og afghanere med tilknytning til den danske ambassade i Kabul, hvilket på nuværende tidspunkt må betegnes som en særdeles risikabel operation. Rejsen retur til Danmark forventes at det sker via Pakistan.

sas, pilot, piloter, strejke, fly, rejse, lufthavn
SAS og DAT sendte  i går fly til Afghanistan. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Taliban overtager byerne igen

Nyt nordisk samarbejde vil bekæmpe misinformation og fake news

Med støtte fra EU-Kommissionen vil et nystiftet konsortium af forskere og fakta-tjekkere sætte fokus på og modvirke spredningen af falske oplysninger og nyheder i det nordiske medielandskab. DATALAB ved Aarhus Universitet står i spidsen for projektet, der har fået navnet NORDIS.

Hvordan kommer man den stigende mængde af misinformation og spredning af falske nyheder til livs på de digitale og sociale medier?

Det er omdrejningspunktet for et nystiftet konsortium af nordiske forskere og fakta-tjekkere med DATALAB og Aarhus Universitet i spidsen, som over de næste to år vil rette fokus på at forstå, overvåge og ikke mindst modvirke spredningen af misinformation og fake news i det skandinaviske samfundsbillede.

Projektet hedder NORDIS (NORdic observatory for digital media and information DISorder), og det fællesnordiske tiltag med Danmark, Norge, Sverige og Finland som deltagere har netop modtaget en bevilling på over 11 millioner kroner af EU-Kommissionen til det kommende arbejde.

– NORDIS sigter efter at styrke den nationale og regionale infrastruktur for at tackle spredningen af misinformation gennem et tværfagligt og tværsektorielt videnskabsbaseret center på tværs af landene, siger professor på Aarhus Universitet og leder af DATALAB og NORDIS, Anja Bechmann, om initiativet.

Ifølge hende har konsortiet formuleret en lang række mål for projektet, som blandt andet indebærer at skærpe befolkningens medieforståelse og tilrettelægge oplysningskampagner om spredningen af misinformation, der er skræddersyet til de enkelte lande.

Samtidig håber NORDIS også at kunne bidrage med politiske anbefalinger, som de nordiske lovgivere kan bruge i kampen mod misinformation og fake news. For problemet er i høj grad i vækst, påpeger Anja Bechmann.

– I de digitale rum, og særligt på de sociale medier, spreder misinformation sig hurtigere og længere, end vi hidtil har set. Denne udvikling er blevet intensiveret i de senere år, fordi de sociale medier har øget deres tiltrækning verden over. For eksempel har Facebook en høj dækningsgrad og popularitet i særligt i nordiske lande, forklarer professoren.

Ikke desto mindre er Anja Bechmann overbevist om, at NORDIS-projektet vil kunne styrke evnen hos de nordiske deltagerlande til at modstå spredningen af misinformation i det fremtidige medie- og samfundslandskab:

– Ved at forstærke samarbejdet mellem de forskellige lande sørger NORDIS for et stærkt grundlag, som forskere og fakta-tjekkere kan stole på for at håndtere spredningen af misinformation på en evidensbaseret måde. Vi vil udvikle en fælles måde at registrere fakta-tjek, som kommer til at gøre samarbejdet mellem fakta-tjekkerne i de nordiske land lettere, og det vil give forskerne ens data, hvilket vil gøre det lettere at analysere på samlede nordiske data, forklarer hun.

Konsortiets arbejde vil forhåbentlig også på sigt kunne gavne andre lande uden for Norden, håber professoren.

– Det vil også tillade fakta-tjekkere og forskere at arbejde sammen om større cases i andre lande med lignende medie- og informationslandskaber, slutter Anja Bechmann.

Fakta:

NORDIS består af i alt otte organisationer fra det akademiske og fagpraktiske miljø og inkluderer følgende medlemmer:

Universiteter:
– Aarhus University (Danmark)
– University of Bergen (Norge)
– Uppsala University (Sverige)
– Helsinki University (Finland)

fake news
Nordisk samarbejde vil bekæmpe misinformation og fake news … (Foto: Unsplash)

Læs også: Flere års presseangreb har skabt mistillid til medierne

49-årig kvinde fremstillet i grundlovsforhør

På baggrund af en anmeldelse i lørdag morgen rykkede Sydøstjyllands Politi ud til en hændelse på to adresser i det sydlige Kolding.

Da Sydøstjyllands Politi ankom til de to adresser, viste det sig, at der havde været en alvorlig hændelse, og der var fire tilskadekomne. To af de tilskadekomne er stadig i kritisk tilstand.

En 49-årig kvinde fra Kolding, der har en familiær relation til de fire tilskadekomne, blev anholdt i forbindelse med hændelsen og blev fremstillet i grundlovsforhør søndag den 15. august ved Retten i Horsens sigtet for drabsforsøg.

Hændelsen er afsluttet og Sydøstjyllands Politi søger ikke yderligere gerningsmænd. Af hensyn til den videre efterforskning har Sydøstjyllands Politi ikke yderligere oplysninger at dele med offentligheden.

politi politibil
49-årig kvinde anholdt … (Foto: Niclas Jessen)

Læs også: Trist drukneulykke

Statsministeren rykker rundt og udnævner ny minister

I går rykkede statsministeren rundt på ministre og udnævnte også ny. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen blev udnævnt til kulturminister og kirkeminister, og socialdemokratiets nuværende politiske ordfører, Jesper Petersen, udnævnes til minister og overtager uddannelses- og forskningsministeriet fra Ane Halsboe-Jørgensen. Det oplyste Statsministeriet i en pressemeddelelse i går.

valg christiansborg (Foto: MY DAILY SPACE)
Statsministeren ændrer på ministre … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Ny epidemilov vedtaget

Huawei vinder pris for bidrag til digitalisering af udviklingslande

Huaweis basestation RuralStar Pro modtager pris for bidrag til digitalisering af udviklingslande. Prisen er for ´Bedste Mobile Opfindelse Til Udviklingslande´ under tele-industriens GSMA GLOMO-prisuddeling.

Huawei har netop modtaget prisen fra verdens største telebrancheforening GSMA, som blandt andet også står for standardisering af telekommunikationsprodukter over det meste af verden. Prisen blev givet i anerkendelse af det bidrag, som Huawei med produktet har ydet til den digitale udvikling af nye vækstmarkeder. Juryen begrundede tildelingen af prisen med, at basestationen RuralStar Pro Solution er:

– Et rigtig godt eksempel på, hvordan forskellige teknologier kan kombineres og optimeres til at bidrage til løsning af specifikke udfordringer i landområder, som har stort potentiale i udviklingslande.

– Til dags dato er Huaweis RuralStar-produkter blevet udrullet i mere end 60 lande i Asien, Afrika, Sydamerika og Mellemøsten. RuralStar Pro er det seneste produkt i Huaweis fortsatte investering i dette område, som er foregået over mange år,  sagde David Guo, President for Huaweis Wireless Network Site Product Line i forbindelse med prismodtagelsen.

I 2021 udviklede Huawei RuralStar Pro, som er industriens første basestation til tyndt befolkede områder i udviklingslande, der har det højeste integrationsniveau (RF/baseband/backhaul integration). Ydermere er traditionelt omkostningsfuldt transmissionsudstyr i basestationen også blevet udskiftet og optimeret med optisk fiber, mikrobølgeteknologi og satellitter. Desuden kører RuralStarPro på solenergi, hvilket mindsker den miljømæssige påvirkning, og gør enheden yderst mobil; installation af basestationen tager således kun ro timer.

De første RuralStar Pro-basestationer blev installeret i den kinesiske Guizhou-provins i Kina. Mere end 20.000 basestationer i RuralStar-serien er allerede blevet installeret, og de har derved gjort mobilt bredbånd tilgængelig for mennesker i tyndt befolkede områder i udviklingslande over hele kloden, hvilket har bidraget til, at disse regioner også bliver løftet ind i digitaliseringen.

Blandt andet har denne digitalisering under COVID-19-pandemien medført, at skoler kunne lave fjernundervisning, og at informationsdeling om sundhedsservices og pandemiens udvikling har kunnet foregå mere gnidningsfrit i de områder, hvor basestationerne er blevet udrullet.

– Den [RuralStar Pro] har en høj grad af integration, hurtigt installation, nemt vedligehold, og vil bidrage til en acceleration af udbredelsen af netværksdækning i landområder, og fremmer digitaliseringens udbredelse til alle verdenshjørner, konkluderede David Guo afslutningsvis.

huawei
Huawei vinder pris … (Foto: Huawei)

Læs også: Huawei og Rainforrest Connection vinder pris for naturbeskyttelsesprogram

Dagens billede: Kabul er indtaget

· Mere fra samme kategori ·