Læs også:

Close
fest party drikke

NEWS: Flertal vil forbyde salg af alkohol til unge på ungdomsuddannelser

Nyheder  | 

Flertal vil forbyde salg af alkohol til unge på ungdomsuddannelser · Vanvidsbilist ville snyde sig fra konfiskation af bil · Forrygende dansk OL · Royal Run har rundet 70.000 tilmeldinger · Hver tredje boligejer ved ikke om deres forsikring dækker vandskader · Dagens billede: Kongelige OL-tanker

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Flertal vil forbyde salg af alkohol til unge på ungdomsuddannelser

Alkohol fylder mere i hverdagen for mange unge, når folkeskolen skiftes ud med en ungdomsuddannelse. Ifølge en ny meningsmåling mener et flertal af danskerne, at unge under 18 år ikke længere skal kunne købe alkohol på ungdomsuddannelser. Et forslag, som kan være med til at ændre alkoholkulturen og fjerne presset, lyder det fra generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.

Rusture, fester og andre sociale arrangementer venter mange unge ved opstart på gymnasier og erhvervsskoler. Men hvis man spørger flertallet af danskerne, kan de unge godt vente med at tænke på øl og alkoholsodavand. 52,6 procent af danskerne mener, at der skal være et forbud mod at servere alkohol til unge under 18 år på ungdomsuddannelser, lyder det i en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Blå Kors Danmark. Meningsmålingen lægger sig op af en udmelding fra Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse om helt at fjerne alkohol fra ungdomsuddannelserne.

– Mange unge oplever at blive presset til at drikke, fordi de er bange for at ikke at være en del af fællesskabet, hvis de takker nej. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at vi som samfund gør, hvad vi kan for at fjerne det pres. Hvis vi står sammen om at pege på, at man sagtens kan have socialt samvær og sjove fester uden eller med begrænset alkoholforbrug, så har vi netop nu en god mulighed for at indarbejde det som en ny normal alkoholkultur i Danmark, forklarer Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Tidligere meningsmålinger har ligeledes vist, at flertallet af danskerne mener, at aldersgrænsen for salg af alkohol i Danmark generelt skal hæves til 18 år. I dag er lovgivningen sådan, at unge over 16 år kan købe alkohol under 16,5%, mens stærkere alkohol først kan købes, når man er 18 år.

Under corona har unges alkoholvaner ændret sig, og de unge har generelt drukket mindre, viste en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed i juni. Men i takt med, at ungdomsuddannelserne kommer i gang med hverdagen igen, er tiden inde til at kigge på, hvad den ‘nye normal’ skal være, siger generalsekretær Christian Bjerre fra Blå Kors Danmark:

– Det er nu, der er momentum for at skabe en ny og sundere alkoholkultur i Danmark, hvor vi sender et signal om, at uddannelse og alkohol ikke hører sammen. Og hvor den voksne generation er rollemodeller for et mere moderat alkoholforbrug, slutter generalsekretær Christian Bjerre.

Fakta om meningsmålingen:

Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter og repræsentativ for den danske befolkning. Den er baseret på besvarelser fra 1.020 danskere.

Spørgsmål: I Danmark må unge under 18 år ikke købe alkohol på restauranter eller diskoteker. Dette gælder dog ikke for ungdomsuddannelser, hvor det er tilladt at sælge alkohol til unge under 18 år. Mener du, at det skal være forbudt at sælge alkohol til unge under 18 år på ungdomsuddannelser?

JA: 52,6%
NEJ: 36,2%
VED IKKE: 11,2%

fest party drikke
Flertal vil forbyde salg af alkohol til unge på ungdomsuddannelser … (Foto: Unsplash)

Læs også: Undersøgelse viser nye sider af unges overgange til voksenlivet

Vanvidsbilist ville snyde sig fra konfiskation af bil

Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi tiltaler en 20-årig mand for vanvidsbilisme og lægger op til konfiskation af bilen, selvom den skyndsomt var solgt til en anden. Ifølge anklageskriftet gik det gik alt for stærkt, da en fotovogn blitzede en 20-årig mand fra Ishøj i sin Mercedes C350 TDI stationcar på Vallensbækvej tirsdag den 8. juni.

Måleapparaterne viste nemlig en hastighed på mindst 101 kilometer i timen, hvor 50 kilometer i timen var tilladt, og når det går over 100 procent for hurtigt, træder reglerne om vanvidsbilisme i kraft, hvorfor bilen som udgangspunkt skal konfiskeres.

Men det forsøgte den 20-årige ejer ifølge politiets mistanke at undgå. Bilen skiftede nemlig ejer allerede næste dag, hvor en 23-årig mand fra Albertslund blev registreret som ny ejer. Da politiet undersøgte sagen nærmere, var der flere ting ved ejerskiftet, som fik betjentene til at rynke panden:

– Politiet mistænkte, at bilen i virkeligheden stadig tilhørte den 20-årige fører men var ejerskiftet proforma for at undgå konfiskation, og derfor anmodede vi om en retskendelse til, at politiet kunne beslaglægge bilen med henblik på konfiskation ved en domfældelse, udtaler specialanklager Charlotte Møgelhøj, anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi.

Retten afsagde kendelse om, at politiet kunne beslaglægge bilen, hvorefter den blev efterlyst og indbragt af en patrulje sidst i juni. Anklagemyndigheden har nu rejst tiltale for hastighedsovertrædelsen og lægger op til, at retten dømmer efter skærpelserne for vanvidsbilisme, hvilket kan medføre fængselsstraf og mistet kørekort til føreren samt konfiskation af bilen.

Sagen skal afgøres ved Retten i Glostrup i oktober.

Politi
Dom i sagen falder først i oktober. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Præst skal i fængsel for drab på hustru

Forrygende dansk OL

Danmark vandt 11 medaljer i Tokyo. Det er det medaljemæssigt næstbedste OL siden 1948 med 3 guldmedaljer, 4 sølvmedaljer, 4 bronzemedaljer.

Sådan lyder den danske OL-medaljebundlinje efter 17 dages OL i Tokyo.

Der var store resultatforhåbninger til de danske OL-atleter, da danskerflyet lettede fra København mod den japanske hovedstad for omkring tre uger siden, men der var også stor usikkerhed om konkurrenceniveauet landene imellem efter en længere coronaperiode. Hvis blikket udelukkende rettes mod medaljeskamlen, så er danske OL-atleter over en bred kam kommet fornemt ud af coronaperioden og holder deres internationale niveau – med pil op.

– Vi har haft et forrygende flot dansk OL, hvor vi sprænger vores resultatmålsætning, og hvor vi med 11 OL-medaljer præsterer det næstbedste danske OL i næsten 75 år. Mange af vores allerstørste stjerner formår at indfri forventningerne og vinde metal til Danmark. Samtidig har der været plads til positive overraskelser og også enkelte skuffelser, hvilket både er charmen og den barske virkelighed i elitesport – især til OL. Meget kan ske, når OL-ringene kommer på brystet og den olympiske ild brænder, siger den danske chef de mission fra DIF, Søren Simonsen.

– Elitesport handler om de berømte små marginaler, og vi kan se, at mange af de investeringer og initiativer, som forbundene og Team Danmark foretager i fællesskab, er rigtige og hjælper atleterne helt op på højeste niveau. Flere atleter lavede top-8 placeringer, som vidner om, at der ikke skal mange marginaler til, før de kan kæmpe med om OL-medaljerne i 2024. De nuancer er værd at tage med, når OL evalueres med de danske briller på næsen, siger Lars Balle Christensen, der er er sportsdirektør i Team Danmark.

– Mange lande satser hele butikken på få sportsgrene. Det gør vi ikke i Danmark, hvilket tydeligt ses på vores medaljehøst. Danmark endte med 11 medaljer, og de blev vundet i otte sportsgrene. Det er uhørt, at vi formår at være konkurrencedygtige i så mange forskellige sportsgrene, når vi sammenligner os med lande af samme størrelse som os, siger Søren Simonsen.

Hvis vi udelukkende kigger på medaljetabellen og sammenligner Danmark med andre lande med under 10 millioner indbyggere, så ligger Danmark på en fornem fjerdeplads.

– Mange lande poster væsentlig større summer i eliteidræt end Danmark. Vi formår at få meget ud af lidt. Det viser dette OL, hvor vi ender på en fjerdeplads, når vi udelukkende kigger på antal OL-medaljer og sammenligner os med lande med nogenlunde samme størrelse som os. Det kan vi i Team Danmark, DIF og i specialforbundene være enormt stolte over, slutter Lars Balle Christensen.

De 11 danske OL-medaljer:

Guld

Guld: Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen, banecykling, parløb
Guld: Viktor Axelsen, badminton, herresingle
Guld: Anne-Marie Rindom, sejlsport, laser radial

Sølv

Sølv: Håndbold, herre
Sølv: Jesper Hansen, skydning, skeetskydning
Sølv: Frederik Rodenberg, Niklas Larsen, Rasmus Lund og Lasse Norman Hansen, banecykling, 4 km holdforfølgelsesløb
Sølv: Amalie Didriksen og Julie Leth, banecykling, parløb

Bronze

Bronze: Pernille Blume, svømning, 50 m fri
Bronze: Frederic Vystavel og Joachim Sutton, roning, toer uden styrmand
Bronze: Emma Aastrand Jørgensen, kajak, 200 m
Bronze: Emma Aastrand Jørgensen, kajak, 500 m

Få overblikket over det danske hold og download atletbilleder til redaktionelt brug på www.ol.dk.

OL japan
Det blev til en god medaljehøst for Danmark … (Foto: Danmarks Idrætsforbund)

Læs også: OL er i gang 

Royal Run har rundet 70.000 tilmeldinger

Når Kronprinsparret den 12. september skyder Royal Run i gang, bliver det indtil videre i selskab med over 70.000 feststemte deltagere i Sønderborg, Aalborg, Odense, København/Frederiksberg og på Bornholm.

– Det har været et tumultarisk år, også for Royal Run, så det glæder os oprigtigt, at danskerne på denne her måde bakker op og viser, at de er klar til igen at fejre fællesskabet og glæden ved bevægelse, siger Jens Otto Størup, medlem af Royal Runs styregruppe og adm. direktør i DGI.

Corona-situationen har betydet, at Royal Run måtte udsættes to gange, men med udfasningen af de nuværende corona-restriktioner står det klart, at Royal Run kan gennemføres som den folkefest, der også har gjort eventet til det største danske motionsarrangement.

– Nu glæder vi os bare rigtig meget til at give danskerne en festlig oplevelse i trygge rammer. Royal Run er kendt for at være et løb for danskere uanset alder og kondital, og det bliver godt at se smilene på de tusindvis af deltagere, der har valgt at snøre kondiskoene og give highfives til Kronprinsen og hans familie, lyder det fra Morten Mølholm Hansen, medlem af Royal Runs styregruppe og direktør i Danmarks Idrætsforbund.

Arrangørerne opfordrer alle, der vil deltage i Royal Run, til at tilmelde sig hurtigst muligt. Dels kan man ved tilmelding senest den 18. august få sendt til løbetrøje og startnummer direkte hjem, dels er der tradition for udsolgt på flere distancer.

Tilmeldinger fordelt i byerne (tal fra den 6. august):

Samlet tilmeldingstal: 70.021
Aalborg: 12.851
Sønderborg: 16.897
Odense: 6.242
København/Frederiksberg: 33.565
Bornholm: 466

Der er stadig ledige startnumre i alle byer. Tilmeldingen til Royal Run 2021 foregår via www.royalrun.dk.

kronprins frederik
Royal Run har fin tilmelding … (Foto: Lars Møller)

Læs også: Royal Run 2019

Hver tredje boligejer ved ikke om deres forsikring dækker vandskader

Det våde sommervejr vendte også retur i weekenden. Men har du styr på, om din forsikring dækker vandskader på din bolig, er du ikke alene. En ny undersøgelse viser nemlig, at cirka hver tredje boligejer ikke ved, om deres forsikring dækker vandskader. Bekymrende lyder det fra Codans skadedirektør.

Sommermånederne er højsæson for skybrud og kraftige regnskyl, og det har danskerne i høj grad kunne mærke her i slutningen af juli. Nu ser det våde vejr ifølge DMI ud til at fortætte ind i den næste uge, og det er derfor vigtigt at sætte sig ind i, hvordan du som boligejer er dækket ved eventuelle vandskader.

En ny befolkningsundersøgelse lavet for Codan viser nemlig, at cirka hver tredje danske boligejer faktisk ikke ved, hvordan forsikringen dækker, hvis de skulle være så uheldige at blive ramt af en vandskade som følge af oversvømmelse.

– At så mange boligejere ikke kender deres forsikringsdækning er stærkt bekymrende. For det betyder desværre, at disse boligejere ikke får foretaget de skadeforebyggende tiltag, som er relevante i skybrudssæsonen. Derfor kan de ende med ubehagelige overraskelser, hvis uheldet er ude. De fleste standard husforsikringer dækker eksempelvis ikke vandskader, hvor vandet siver ind gennem revner og utætheder i boligen. Dette kan ske som en følge af tilstoppede afløb eller regnvand, lyder det fra Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan.

regn skybrud
Weekenden bød også på flere skybrud … (Foto: Codan Forsikring)

Læs også: Nu rammer højsæson for skybrud

Dagens billede: Kongelige OL-tanker

 

 

· Mere fra samme kategori ·