Læs også:

Close
corona covid-19 virus (Foto: Unsplash)

NEWS: COVID-19 er fra september ikke længere en samfundskritisk sygdom

Nyheder  | 

COVID-19 er fra september ikke længere en samfundskritisk sygdom · Huawei og partnere lancerer cloud-drevet naturbeskyttelsesprojekt, der skal beskytte truet ræv · DNA-spor sendte narkohandlere fem år i fængsel · Folketinget slutter sygeplejerskekonflikten ved lovindgreb · Dagens video: Et hjerteskærende farvel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

COVID-19 er fra september ikke længere en samfundskritisk sygdom

En glædelig nyhed, som kom frem i en pressemeddelelse fredag. Desuden forsvinder også dermed alle restriktioner i Danmark den 10. september. Årsagen er ifølge sundhedsministeren blandt andet en høj vaccinetilslutning.

COVID-19 vil ikke længere anses som en samfundskritisk sygdom i Danmark fra den 10. september, hvor alle restriktioner forsvinder. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Årsagen er dels den store vaccinationstilslutning og dels den ‘stærke epidemikontrol’. En af definitionerne for en samfundskritisk sygdom er, at den skal have potentiale til at udgøre en trussel mod sundhedsvæsenet.

– Epidemien er under kontrol, vi har rekordhøje vaccinationstal. Derfor kan vi 10. september droppe nogle af de særregler, vi har været nødt til at indføre i kampen mod covid-19, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen fredag.

Snart er det også slut med lyntest. Og de sidste steder lukker senest den 9. oktober.

corona covid-19 virus (Foto: Unsplash)
COVID-19 er fra september ikke længere en samfundskritisk sygdom … (Foto: Unsplash)

Læs også: Coronaens mange sider: Hudsult

Huawei og partnere lancerer cloud-drevet naturbeskyttelsesprojekt, der skal beskytte truet ræv

Huawei har netop lanceret naturbeskyttelsesprojektet ‘Guardians of the Forest’ i Chile, hvor virksomheden bruger sin cloud-teknologi til at beskytte den udrydningstruede darwinsræv.

Der er kun under tusind darwinsræve tilbage i Chile, som er artens hjemsted. For at beskytte arten har Huawei udrullet en teknologisk cloud-baseret løsning, der skal hjælpe med at indsamle information om bestanden og værne den mod udefrakommende trusler, så som ulovlig skovrydning og krybskytteri.

Teknisk set indsamler Huawei lyddata fra Nahuelbuta-naturreservatet i Chile, som er et af de få steder, hvor darwinsræven naturligt har hjemme. Udstyret, de såkaldte ‘Guardians’, sidder fastspændt i trækronerne og dækker til sammen et område på 30 kvadratmeter. Lytteudstyret indsamler således lyddata, og sender dem trådløst til en cloud. En kunstig intelligens behandler herefter de indsendte data, og genkender kald og andre lyde fra darwinsræve. Herefter kan man se, hvor rævene opholder sig i de gigantiske naturområder. På den måde kan man følge bestanden i et enormt område, der ellers ville være meget svært at dække for biologer, forskere og naturkonservatorer.

– Huaweis langsigtede digitale inklusionsinitiativ, TECH4ALL, er dedikeret til at bruge teknologi til at konservere naturressourcer, og håndtere effekterne af klimaforandringer, siger CMO for ICT Infrastruktur hos Huawei, Kevin Zhang.

– ‘Nature Gaurdian’-projektet er et flagskibsprojekt i vores TECH4ALL-initiativ, og er nu officielt udrullet i Chile med det formål at beskytte darwinsræven – en ikonisk men truet dyreart, siger han i forbindelse med lanceringen af projektet.

Ikke nok med at darwinsræven er truet, så befinder den sig også i midten af fødekæden, hvilket betyder, at dens eksistens har stor betydning for mange andre arter.

– Antallet af darwinsræve er en indikator for, hvordan Nahuelbutas økosystem har det i det hele taget, fortsætter Bernardo Reyes, direktør for den chilenske naturfredningsforening Ética en Los Bosques, som har været med til at skabe projektet i samarbejdet med Huawei.

– Det er en ‘paraplyart’ for alle de pattedyrsarter, der lever i området, så som pudú (en lokal hjorteart), puma og stinkdyr.

Huawei har udviklet projektet i samarbejde med Chiles miljøministerium, den chilenske miljøstyrelse, naturbeskyttelsesorganisationerne Ética en Los Bosques og Rainforrest Connection. De data, som indsamles under projektet, bliver også delt med det chilenske miljøministerium, den chilenske miljøstyrelse samt et netværk af forskere.

– Chile er nu et af ni lande i verden, der har bioakustisk monitorering som del af TECH4ALL-initativet, der skal beskytte den lokale fauna og økosystemer, hvilket giver mulighed for, at vi effektivt kan beskytte vores enorme naturlige ressourcer”, slutter Chiles miljøminister Carolina Schmidt i forbindelse med lanceringen af projektet.

Huawei og naturbeskyttelsesorganisationen Rainforest Connection (RFCX) gik sammen i 2019 for at beskytte biodiversitet over alt i verden ved at bruge kunstig intelligens til at analysere lyddata fra naturen. Sammen har Huawei og Rainforrest Connection lanceret lydmonitoreringsprojekter i så forskellige miljøer som regnskove, bjerge og have.

ræv
Huawei hjælper via sin teknologi med at beskytte den sjældne darwinsræv, der ses her. (Foto: Huawei)

Læs også: Huawei vinder pris for bidrag til digitalisering af udviklingslande

DNA-spor sendte narkohandlere fem år i fængsel

To mænd blev onsdag ved Retten i Aarhus hver idømt fem års fængsel for besiddelse af en større mængde kokain, der blev fundet nedgravet på en pendlerplads vest for Aarhus.

I efteråret 2020 modtog politiet et tip om, at ‘noget’ var gravet ned på en pendlerplads ved motorvejsafkørsel 22 ved Skovby mellem Aarhus og Silkeborg. På den baggrund tog efterforskere fra Særlig Efterforskning Vest i oktober 2020 ud til afkørslen, hvor en specialtrænet hund kort efter markerede på stedet.

Det viste sig, at der på stedet lå en nedgravet pose, hvori betjentene fandt to blokke med sammenlagt 1,35 kilo kokain. Poserne blev efterfølgende sendt til teknisk undersøgelse for at finde ud af, om der var efterladt DNA, der kunne lede politiet på spor af gerningsmændene.

Resultatet af DNA-undersøgelserne pegede på, at to mænd på 23 og 27 år havde haft fingrene i flere poser, der var viklet uden om kokainen, og kort efter blev de to mænd anholdt og varetægtsfængslet. Ved ransagning hos den 23-årige mand blev der fundet ca. 350 gram hash og 7,50 gram salgsklar kokain.

Onsdag blev de begge idømt fem års fængsel for besiddelse af narkotika med henblik på videresalg. Den 27-årige mand blev desuden dømt for flere butikstyverier.

– I denne sag var et DNA-spor hovedbeviset – og sammen med et grundigt stykke efterforskningsarbejde lykkedes det at få fældet de to mænd og få fjernet en større mængde hård narkotika fra det offentlige rum, slutter anklager ved Særlig Efterforskning Vest, Jacob Gents, der er tilfreds med dommens resultat.

De to mænd ankede dommen på stedet og blev fortsat varetægtsfængslet, indtil ankesagen skal behandles i landsretten.

narko kokain
DNA-spor fældede her de to mænd … (Foto: Unsplash)

Læs også: Narkotika i pølsemandsposer

Folketinget slutter sygeplejerskekonflikten ved lovindgreb

Folketinget har fredag vedtaget lovforslaget, der fornyer sygeplejerskernes overenskomster og stopper den langvarige konflikt. De nye overenskomster trådte i kraft i lørdags den 28. august og gælder frem til den 31. marts 2024.

Parterne i konflikten meddelte regeringen i onsdags, at forhandlingsmulighederne var udtømte. Samtidig har den lange konflikt haft markante konsekvenser for patienter og hele sygehusvæsenet. Derfor valgte regeringen at bede Folketinget om at slutte konflikten med et lovindgreb.

Folketinget har over to dage hastebehandlet lovforslaget, der fornyer overenskomsterne for sygeplejerskerne. Lovforslaget er nu vedtaget.

Med lovforslaget er forligsmandens mæglingsforslag blevet ophøjet til lov. Det betyder, at overenskomsterne for sygeplejerskerne er blevet fornyet frem til den 31. marts 2024.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard udtaler:

– Det har været en rigtig svær beslutning at bede Folketinget om at afslutte konflikten ved lovindgreb, fordi vi sætter stor lid til den stærke danske arbejdsmarkedsmodel, og parternes evne til at lave en aftale. Men i den konkrete situation lykkedes det desværre ikke for parterne at finde hinanden. Derfor vil jeg gerne sige en helt særlig tak til de partier, der tog ansvar og stemte for lovforslaget. Det var nødvendigt at gribe ind i den lange konflikt, så sundhedsvæsnet igen kan kommet tilbage på fuld kraft, men der er ingen vindere, når en konflikt afsluttes på denne måde.

– Nu handler det om at se fremad, og her bliver lønstrukturkomitéen helt essentiel. Sammen med arbejdsmarkedets parter skal vi have undersøgt lønforholdene i det offentlige til bunds og sikre os, at parterne får en fælles forståelse og grundlag at forhandle løn på fremover. Regeringen vil desuden indkalde parterne til drøftelser om den danske model på det offentlige område. Vi er klar til at lytte til, om vi ikke kan gøre modellen endnu stærkere.

sygeplejerske

Konflikten er nu slut … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kritisk at udsætte screeninger for kvinder der tidligere har haft brystkræft

Dagens video: Et hjerteskærende farvel

· Mere fra samme kategori ·