Læs også:

Close
respect

Filmanmeldelse: ‘Respect’ – filmen om Aretha Franklin

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

Filmen ‘Respect’ er det biografiske drama om en af verdens absolut største sangerinder Aretha Franklin’s liv. Et liv hvor musik fyldte så utrolig meget og som for altid har skrevet sig ind i musikhistorien. Men nu får man også mennesket Aretha’s liv og opvækst at se – på godt og ondt. En film der både skal ses og høres

‘Respect’ er med Jennifer Hudson, Forest Whitaker og Audra McDonald for bare at nævne nogle af de skuespillere, som er med til at gøre filmen helt unik. Filmens instruktør er Liesl Tommy.

Filmen følger den legendariske souldronnings vej mod (musik)toppen. Fra barn hvor hun sang i sin fars kirkekor til sin vej som en international superstjerne, hvor hendes stemme fik verden til at lytte og også lære soul at kende og ikke mindst elske. Det er den bemærkelsesværdige og sande historie om musikikonets rejse for at finde sin stemme …

respect film
Sådan ser filmplakaten ud til ‘Respect’ … (Fotoplakat: SF STUDIOS)

Store skuespillerpræstationer

Man kunne fremhæve mange – men jeg vil fremhæve Jennifer Hudson, der spiller den voksne Aretha Franklin, Forest Whitaker, der spiller hendes far og Skye Dakota Turner, der spiller Aretha som barn. De gør det fantastisk, og man suges ind i karaktererne …

Vi kender jo alle Aretha Franklin men med denne film, får vi også forståelsen for blot en lille bid af hendes liv – der på mange måder var bemærkelsesværdigt. Og dette er skuespillerne med til at vise.

I hovedrollen som The Queen of Soul ses Jennifer Hudson, der tidligere har vundet en Oscar-statuette for musicalen Dreamgirls i 2006, og som Aretha Franklin før sin død i 2018 selv valgte til at spille hende i netop denne film. Og det var også den oplagte at give den hovedrolle, for man kan sige, at Jennifer Hudson allerede havde forberedt sig ganske grundigt til at spille den rolle i og med hun brød igennem i den amerikanske sangkonkurrence ‘American Idol’ i2004, hvor hun blev nummer syv. Senere fik hun lov til at varme op for Aretha Franklin i et show i Maryville, Indiana – som den første – da Aretha normalt havde komikere til at varme op.  Og i rollen som Aretha gør hun det absurd godt …

respect film
Her ses Marlon Wayans der spiller Ted White (Arethas første mand) og Jennifer Hudson som Aretha Franklin. (A Metro Goldwyn Mayer Pictures film). (Foto: Quantrell D. Colbert)

Om filmen

‘Respect’ følger ‘the queen of soul’ Aretha Franklin fra at være en lille men yderst talentfuld (sang)pige med en stor gospel-stemme til at være en voksen sangerinde med gigantisk ikonstatus og stor succes.

Filmen viser også, at livet ikke altid er nemt, hverken for den unge eller voksne Aretha, som må finde sin egen plads mellem en dominerende far og ægtemænd og borgerrettighederne, der også fylder meget i hendes liv.

Hendes ‘rigtige’ sangkarriere starter som 18-årig hos Columbia Records, hvor hun får en pladekontrakt. Men de første udgivelser er jazzplader, og berømmelsen udebliver. Men Aretha’s mand Ted White skaber forbindelse til Jerry Wexler fra Atlantic Records, og det bliver starten på en lang rejse sammen – også sammen med musikerne fra ‘Muscle Shoals’.

Vidste du …

At hun sang ‘My country, ’tis of thee’ ved Barack Obamas indsættelse …

Aretha er ikke bare god til at synge – hun kan også spille klaver – og så kan hun ‘sætte en sang sammen’ så den går fra middelmådig til helt unik.

Det store gennembrud – sådan HELT store kommer faktisk først med det legendariske gospelalbum ‘Amazing Grace’ fra 1972. Som der også bliver sagt i filmen ‘når hun sang, lyttede verden’, og det gør de stadig og vil gøre fremover …

respect film
Her ses Skye Dakota Turner som den unge Aretha Franklin med sin mor Barbara i filmen spillet af Audra McDonald). (A Metro Goldwyn Mayer Pictures film). (Foto: Quantrell D. Colbert)

Hvem var Aretha Franklin

Aretha Franklin blev født i 1942 og døde i 2018, 76 år gammel. Hendes store stemme var dog allerede for længst udødeliggjort på en lang række udgivelser og ikke mindst sine enorme hits som ‘Respect’ og ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’. Hun har også 18 Grammy’er.

I 2018 udkom den roste koncert-film ‘Amazing Grace’, der skildrer live optagelserne af sangerindens roste gospel-album af samme navn i 1972.

Hun voksede op i Encino Detroit, hvor hendes far, C.L. Franklin, var præst i Bethel Baptist Church. Her sang hun i kirkekoret, og fra hun var 14 år blev hun hovedsolist i faderens gospeltrup. Moderen Barbara Siggers Franklin døde, da hun var en lille pige. Hun havde to søskende; Franklin og Carolyn Franklin – begge var korsangerinder i hendes band.
Vidste du …
At hun posthumt fik tildelt en særlig Pulitzer ærespris i 2019 …

Aretha var gift to gange – først med Ted White (g. 1961–1969) og senere med Glynn Turman (g. 1978–1984). Det er Ted man ser og hører om i filmen, og han blev på ingen måder anerkendt af sin svigerfar. Han var både forretningsmand og producer.

respect film

Her ses Henry Riggs som Tommy Cogbill, Jennifer Hudson som Aretha Franklin, Hailey Kilgore som Carolyn Franklin (søster), Saycon Sengbloh som Erma Franklin (søster), Alec Barnes som Jimmy Johnson, John Giorgio som Chips Moman, Marc Maron som Jerry Wexler og Joe Knezevich som Tom Dowd … (A Metro Goldwyn Mayer Pictures film). (Foto: Quantrell D. Colbert)

De små ‘sidehistorier’

Sangen fylder selvfølgelig allermest i filmen, men der er flere ‘sidehistorier’ …

Negrenes ‘kamp’ – hvor hun var ven med Martin Luther King, Jr. (amerikansk baptistpræst), som i årene 1956-68 var frontfigur i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Han blev myrdet i 4. april 1968. Men raceproblemer og negrenes lange seje kamp fyldte også meget i hendes liv – og det forblev det med at gøre …

respect film
Her ses Jennifer Hudson som Aretha Franklin og Forest Whitaker som hendes far pastor C.L. Franklin … (A Metro Goldwyn Mayer Pictures film). (Foto: Quantrell D. Colbert)
En anden ting som trods det fylder meget lidt i filmen alligevel er med hele vejen er at hun bliver seksuelt misbrugt da hun er et barn – og faktisk fik sit første barn som kun 13-årig, og sit andet to år senere. Hvem der misbrugte er aldrig kommet frem – men det er på alle måder den største og værste dæmon, hun kæmper med resten af livet …
Og så er der familierelationerne – ikke mindst til sin far – som er med til at præge hende – på godt og ondt. De elsker hinanden men de er også ‘krig’ med hinanden – og hun er gennem hele sit liv styret af først sin far og så sin (voldelige) mand. For altid forblev hun den ‘lille Aretha’ selvom hun dog også gjorde oprør mod dem.
Dette fører til den sidste sidehistorie og det er alkoholismen, som formentlig var en konsekvens af mange ting – også ovenstående – men som i perioder var tæt på at ødelægge både Aretha og hendes sangkarriere.
respect
Her ses Jennifer Hudson som Aretha Franklin og Mary J. Blige som Dinah Washington … (A Metro Goldwyn Mayer Pictures film).
(Foto: Quantrell D. Colbert)

Film med mening

Som med mange andre af de helt store stjerner ligger der både smukke historier og skæbner bag livet som (musik)stjerne. Det gør der også her … Man ved det jo godt – og når man så ser det skildret – og vi kommer jo ikke engang, på de over to timer, igennem det ‘hele’, så rammer det alligevel også en – måske endda stærkere, når det  ‘pakketeres ind’ i de sange, som man (altså jeg) har elsket altid og hørt et utal af gange.

Se trailer for filmen her:

Aretha Franklin var på en musikalsk ener – ja ingen når hende til sokkeholderne. Hun brugte sit talent – hun levede et liv med dæmonerne, men hun berigede også os andre med sange, der vil leve for evigt. På den måde giver sådan en film mening – og sjovt den ikke har været lavet før.

Vidste du …

At hun stadig spillede for fulde huse, da hun var i 70’erne …

Hun ‘fortjener’ at blive husket – og filmen viser mange sider af hende – og jeg synes – selvom vi ikke kommer rundt i mange hjørner af hendes liv – at den i hvert fald har givet mig noget for altid at tænke på, når jeg hører hendes sange.

Kæmpe RESPECT Aretha og respekt til både skuespillerne og instruktør Liesl Tommy. En film der på alle måder gør det at gå i biografen helt unikt …

respect film
Jennifer Hudson spiller overbevisende som Aretha Franklin i ‘Respect’ … (A Metro Goldwyn Mayer Pictures film). (Foto: Quantrell D. Colbert)

Aretha Franklin var på mange måder en ener, og det at hun kæmpede hele sit liv for retfærdighed og indsamlede millioner til velgørenhed og var med til at inspirere mange nye aktivister, viser også at trods egne udfordringer gennem livet, glemte hun aldrig sine rødder eller de ting, hun også kæmpede for som ung. Både Arethas sange og hendes ‘kampe’ giver både eksisterende og nye fans endnu større respekt for en af verdens største sangerinder. Seks stjerner herfra til en stjerne …

Filmen varer 145 minutter.

Læs også:

 

Powerfulde kvindelige podcasts

 

kvinde cool sej power hånd knytnævne bad ass (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·