Læs også:

Close
tatovering øjenbryn

SOMMERNEWS: Ny lovgivning om permanent makeup trådt i kraft 1. juli

Nyheder  | 

Ny lovgivning om permanent makeup trådt i kraft 1. juli · Det rullende sommerkøkken kommer rundt i Danmark · Fra kommunal til statslig tunnel · Litauisk mand varetægtsfængslet i sag om tyveri af værdifuldt udstyr · Dagens video: Vi er røde, vi er hvide · Sommerpostkort: I går var det USA’s uafhængighedsdag 4. juli 🍓

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny lovgivning om permanent makeup trådt i kraft 1. juli

Den 1. juli blev ny lovgivning indført, der stiller en række krav til artister, der tatoverer permanent makeup. ‘Endelig’ lyder det fra brancheforening og en kosmetisk tatovør, der i flere år har rettet op på andre tatovørers makværk.

Permanent makeup, hvor øjenbryn, læber og eyeliner tatoveres for at give mere fylde eller en hurtigere morgenrutine, har de seneste år været stigende i popularitet. Manglende regler på området har imidlertid medført, at ufaglærte artister har gjort permanent skade på kvinders ansigter grundet mangel på uddannelse.

Fra den 1. juli træder en række ændringer i Tatoveringsloven i kraft, der sætter klare regler for uddannelsen af kosmetiske tatovører, hygiejne og indregistrering af artister. Det glæder Aleksandra Kjaersfeldt, der er kosmetisk tatovør og indehaver af PMU-Line, der tilbyder grunduddannelse og specialkurser inden for permanent makeup. De seneste år har hun haft en lang række kunder, der har fået rettet skader fra ufaglærte kosmetiske tatovører.

– Permanent makeup er en trend, der virkelig har bidt sig fast. Både hos mine kunder og de kursister, jeg uddanner. Desværre er det også en behandlingsform, hvor der er alt for mange eksempler på, at det går galt, fordi PMU-artisten ikke er dygtig nok. Det skal vi få stoppet, siger Aleksandra Kjærsfeldt, der er CEO og kursusleder hos PMU-line.

Ufaglærte kosmetiske tatovører har været årsag til, at mange danske kvinder har gået knust sit selvværd. En af dem er Tanja Bang Christensen fra Herning. Som barn kom hun til skade i ansigtet, og det medførte, at hendes øjenbryn ikke voksede ordentligt frem igen. Derfor fik hun permanent optegnet sine øjenbryn hos én, hun troede var en professionel PMU-artist.

– Jeg mødtes med en kvinde, som fortalte, at hun havde en klinik i Aarhus og var ved at åbne klinik i Herning. Hun fremstod meget professionel, men når jeg tænker tilbage på hendes metoder, er det klart, at noget var helt galt. Det var enormt smertefuldt, og hendes procedurer var helt forkerte, fortæller Tanja og fortsætter.

– Resultat var meget grimt, og jeg blev overvældet af skam. Jeg havde slet ikke lyst til at vise mig nogle steder. Skaden var så stor og svær at rette, at jeg måtte leve med den i fire år. Til sidst gik jeg i gang med halvandet års laserbehandling, og i dag har en ordentlig PMU-artist givet mig de øjenbryn, jeg fra starten ønskede mig.

Hos Brancheforeningen af Kosmetiske Tatovører er man ikke i tvivl om, at de nye krav til PMU-artister vil øge sikkerheden for danskere, der ønsker permanent makeup. Det fortæller foreningens bestyrelsesformand, Flemming Andersen.

– Der har været et stort behov for krav til kosmetiske tatovører, og derfor har vi set frem til denne lovændring længe. Det vil i høj grad have en positiv indflydelse på, hvor mange danskere der får en utilfredsstillende behandling hos en kosmetisk tatovør, siger Flemming Andersen.

Netop af hensyn til kvalitetsuddannelse af kosmetiske tatovører og de kommende ændringer i Tatoveringsloven, har Aleksandra Kjaersfeldt lanceret uddannelser og kurser hos PMU-line. Nye krav til udstyr, pigmenter, lokaler og PMU-artisternes kompetencer kan nemlig skabe forvirring.

– Når ændringerne træder i kraft, kan det skabe forvirring – særligt hos urutinerede PMU-artister. Derfor tilbyder jeg nu kurser og udstyr, som PMU-artisterne kan bruge med visheden om, at de lever op til de nye krav, siger Aleksandra Kjaersfeldt.

tatovering øjenbryn
I dag den 1. juli indføres ny lovgivning, der stiller en række krav til artister, der tatoverer permanent makeup. ”Endelig” lyder det fra brancheforening og en kosmetisk tatovør. (Foto: PR)

Læs også: Tatovør skjuler ar fra selvskader med tatoveringer

Det rullende sommerkøkken kommer rundt i Danmark

Du kan komme med i fælleskøkkenet på torve og pladser i de fire største byer i Danmark. Madkulturen guider sammen med en række dygtige kokke gæsterne til selv at lave lækker, bæredygtig sommermad.

Mangler du inspiration til, hvad du skal lave i byen til sommer med venner eller familien? Og kunne du tænke dig, at I sammen tilbereder et nemt, velsmagende og grønt måltid mad? Så besøg det ’Det rullende Sommerkøkken’.

I juli og august inviterer Madkulturen danskere og turister med i udekøkkenet i Aalborg, Aarhus, Odense og København. Det rullende Sommerkøkken er en gratis madoplevelse i byrummet, hvor gæsterne – guidet af dygtige kokke – selv tilbereder et nemt og klimavenligt måltid af friske madvarer. Gæsterne vælger selv hvilke af råvarerne, de vil bruge – og kokkene giver deres bedste tips og tricks til, hvordan de kan tilberedes til lette, velsmagende måltider.

Det rullende Sommerkøkken er en del af regeringens sommerpakke. Madoplevelserne afvikles i samarbejde med lokale kokke, hvis hjerte banker for den bæredygtige hverdagsmad. Kokkenes deltagelse giver mulighed for at sætte fokus på den gastronomiske scene.

– Jeg glæder mig super meget til at sparke gang i denne her turné. Og især til at se, hvordan lokale kokke kan inspirere børn og voksne til at lave nem, grøn og lækker hverdagsmad. Det er kendt viden, at den mad vi spiser, spiller en væsentlig rolle i klimakrisen. Men hvis vi skal spise mere af det, der er sundt for os og klimaet, skal det virkelig også smage godt. Så jeg håber især, at det kan inspirere os, der måske synes, det kan være svært at finde ud af, hvordan man laver mad med flere grøntsager og mindre kød, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Det rullende Sommerkøkken arrangeres og afholdes af Madkulturen, en selvejende institution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Madaktiviteterne i byerne skal give danskerne erfaringer med, hvordan de selv kan tilberede nem, grøn og lækker hverdagsmad, fortæller Judith Kyst, direktør i Madkulturen:

– Vores undersøgelser viser, at rigtig mange gerne vil spise mere klimavenligt, men grøntsager og især bælgfrugter er en udfordring. Det kræver tips til tilsmagning og tilberedning at få det grønne til at fylde endnu mere i vores hverdagsmad. Her er en unik mulighed for, at de kokke der brænder for bæredygtighed, kan give deres bud på, hvordan danskerne kan hjælpes til at spise mere klimavenligt. De gastronomiske fyrtårne er nemlig en del af løsningen, når det kommer til at lære danskerne at lave klimavenlig mad, siger Judith Kyst.

Hun tilføjer:

–  Samtidig ved vi, at det netop er, når vi får lov at have maden mellem fingrene og afprøve teknikkerne under kyndig vejledning, at vi efterfølgende tør kaste os ud i det derhjemme.

Det gratis at deltage i Det rullende Sommerkøkken, og det kræver ingen forudgående tilmelding.

Aktiviteterne i Det rullende Sommerkøkken arrangeres og afholdes af Madkulturen, der er en selvejende institution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Første stop på ruten er Aalborg, hvor Fødevareministeren vil lave mad sammen med sommergæsterne onsdag den 7. juli klokken 11.00-12.00. Det foregår på Honnørkajen i Aalborg.

Det rullende Sommerkøkken vil være i Aalborg den 7.-10. juli og der er åbent for gæster kl. 11-14 og kl. 16-19 hver dag.

Det rullende Sommerkøkken besøger de fire store byer i disse uger:

Aalborg uge 27
Aarhus uge 28
Odense uge 29
København uge 31-34
Læs mere på madkulturen.dk/sommer

madkulturen sommerkøkken
I juli og august du besøge Madkulturens rullende sommerkøkken, når det kommer til Aalborg, Århus, Odense og København. Lav grøn og gratis sommermad under kyndig vejledning af lokale kokke. (Foto: PR)

Læs også: Postkort fra Fanø

Fra kommunal til statslig tunnel

I mere end to årtier har der været fokus på behovet for en Marselistunnel i Aarhus, og i langt den største del af perioden har man tænkt tunnelen som et kommunalt projekt. Nu har staten valgt at finansiere størstedelen af den samlede anlægssum, mens Aarhus Havn og Aarhus Kommune finansierer en mindre del.

De tre bidragsydere til den kommende Marselistunnel har netop holdt et møde om projektet, der har en anlægssum på 2,7 mia. kroner. Finansminister Nicolai Wammen lagde turen forbi Aarhus Havn, og her drøftede han indholdet af det brede politiske forlig, der har skabt fundamentet for tunnelbyggeriet, med borgmester og formand for Aarhus Havn Jacob Bundsgaard og Aarhus Havns CEO Thomas Haber Borch.

Aftalen betyder, at Aarhus Kommune og Aarhus Havn tilsammen skal bidrage med 600 millioner kroner, mens staten finansierer resten.

–  Selvom vi her i Aarhus skal bidrage til en statslig vej, synes jeg, det er en rigtig god aftale. For Aarhus Havn er det altafgørende, at vi får Marselistunnellen, og det er min oplevelse, at de fleste – også politikerne – har indset, at man ikke fortsat kan lede trafikken til og fra Danmarks største erhvervshavn gennem en viadukt, som er vores nuværende løsning, fortæller Thomas Haber Borch.

Han peger desuden på, at der er flere lokale miljøgevinster ved Marselistunnellen. Dels vil færre kødannelser og en mere flydende trafik betyde mindre udledning af CO2 på Marselis Boulevard, der også vil blive fredeliggjort til gavn for beboerne langs vejen og for gående, cyklister og persontrafikken. Dels vil tunnelen bidrage til at flytte mere gods fra landevej til søtransport, hvilket både er mere klimavenligt men også giver bedre plads på vejene.

aarhus marselistunnel
En aftale er nu på plads for den kommende Marselistunnel … (Foto: PR)

Læs også: Se kulturelle ting du kan lave i Aarhus i juli måned

Litauisk mand varetægtsfængslet i sag om tyveri af værdifuldt udstyr

Den litauiske mand blev sidste uge udleveret til Udlændingekontrolafdeling Vest af tysk politi i forbindelse med sagen. Han nægter sig skyldig.

En 41-årig litauisk mand er tirsdag ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg blevet varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for dels tyveri, dels hæleri af to teleskoplæssere.

De to maskiner repræsenterer en samlet værdi på to millioner kroner og blev stjålet fra en virksomhed i Tønder Kommune i perioden mellem den 31. maj og den 1. juni.

Den sigtede nægter sig skyldig, men har ikke kæret varetægtsfængslingen.

Den litauiske mand blev udleveret til Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi af tysk politi i forbindelse med sagen. Han blev den 1. juni anholdt af de tyske myndigheder i Slesvig-Holsten med de to maskiner og efterfølgende udleveret på baggrund af en europæisk arrestordre.

Politi
Mand fra Litauen varetægtsfængslet … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Formodet gerningsmand fundet død på Middelfart Rådhus

Dagens video: Vi er røde, vi er hvide

Sommerpostkort: I går var det USA’s uafhængighedsdag 4. juli 🍓

· Mere fra samme kategori ·