Læs også:

Close
nuggets

SOMMERNEWS: Kendte fastfoodkæder markant bagud på dyrevelfærd

Nyheder  | 

Kendte fastfoodkæder markant bagud på dyrevelfærd · Anholdt og bil beslaglagt efter vanvidskørsel · Danmarks Idrætsforbund opfordrer til at holde fast i de aktive motionsvaner i sommerferien · Råd anbefaler mere ansvarlighed i deleøkonomien · Dagens billede: Nedkøling · Sommerpostkort: Kendissommer😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kendte fastfoodkæder markant bagud på dyrevelfærd

Burger King, Starbucks og Subway er nederst i hakkeordenen, når det kommer til velfærd for kyllingekød, fremgår det af ny undersøgelse.

Aktuel international undersøgelse af dyrevelfærd afdækker, at flere multinationale fastfoodkæder er bagud på dyrevelfærd, når de langer kyllingekød for millioner over disken i Danmark.

I World Animal Protections nye rapport, ‘Pecking Order 2021’, klarer en række højprofilerede fastfood-brands sig overraskende dårligt i det tredje år, hvor de bliver bedømt efter den anerkendte skala ‘Better Chicken Commitment’ (BCC).

Ifølge den globale dyrebeskyttelsesorganisation World Animal Protection, der nu på tredje år bedømmer otte af verdens mest udbredte fastfoodkæder ud fra en række videnskabelige dyrevelfærdskriterier, havner de danske afdelinger af Burger King, Starbucks, Subway og McDonalds i bunden af skalaen, der går fra 1 som er bedst, og til 6 som er den ringeste karakter.

De tre første får 6, der svarer til ‘meget dårlig’, mens McDonalds havner på 5, der svarer til ‘dårlig’, når det kommer til dyrevelfærd, for de kyllinger, der bliver til burgere, sandwich og nuggets i deres fastfoodrestauranter og butikker.

– Med deres dominerende markedsposition har de store fastfood-kæder en særlig forpligtelse til at gå forrest med en høj standard indenfor dyrevelfærd, og derfor er det ganske enkelt for elendigt, at de ikke engang kan leve op vores minimumsstandard, forklarer Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Ud over den ringe placering på skalaen er det bemærkelsesværdigt, at både Burger King, Starbucks og Subway rent faktisk har tilsluttet sig BCC i de fleste andre lande, og dermed forpligtet sig til at leve op til de fastsatte minimumsstandarder.

Men implementeringen er åbenbart ikke nået til Danmark, idet de danske afdelinger i de selvsamme koncerner, er havnet i bunden af skalaen nationalt, mens moderorganisationerne i udlandet, angiveligt har bedre styr på dyrevelfærden, og scorer bedre i de andre lande.

– Vi så allerhelst, at barren blev hævet endnu mere end vi lægger op til i rapporten, og at kriterierne også handlede om økologi og friland. Det er vores håb og ambition for fremtiden. Men det mindste de tre kæder i Danmark kan gøre er, at leve op til de minimumsstandarder som deres afdelinger i andre lande allerede har tilsluttet sig, slutter Gitte Buchhave fra World Animal Protection.

Fakta om ’Better Chicken Commitment’:

  • Bedømmelsen i ‘Pecking Order’ er baseret på standarder fastsat i ‘Better Chicken Commitment’ (BCC).
  • Mere end 200 firmaer i Europa og Nordamerika har tilsluttet sig BCC.
  • Standarden BCC handler blandt andet om langsomt voksende kyllinger, mere plads og bedre lys under opvæksten.
  • BCC er en minimumsstandard, der er fastsat ud fra de seneste videnskabelige dyrevelfærdskriterier af en række dyrebeskyttelsesorganisationer. (Se rapporten ‘Pecking Order 2021’ for de samlede kriterier).
  • Kriterierne i BCC indeholder ikke krav om opvækst på friland eller efter økologiske standarder.
nuggets
Fastfoodkæder halter bagud på dyrevelfærd, viser ny undersøgelse … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Danmark er foregangsland med ny dyrevelfærdslov

Anholdt og bil beslaglagt efter vanvidskørsel

En 24-årig mand fik mandag aften beslaglagt sin bil på grund af vanvidskørsel, efter han havde forsøgt at køre fra politiet.

En patrulje ville klokken 23.37 foretage en rutinekontrol af den 24-årige bilist, da han kørte på Koldkilde i Elev ved Lystrup. Men i stedet for at standse, da betjentene satte blinkene til, accelererede han og fortsatte med meget høj hastighed.

Han drejede ind ad Høvej, og i en byzone, hvor den højst tilladte hastighed er 50 km/t, kunne den bagvedkørende patruljebil registrere en fart på over det dobbelte.

Kort efter krydset Høvej/Elstedvej mistede den 24-årige kontrollen over sin bil og kørte i grøften og videre ud i en mark. Her blev han hurtigt anholdt af den patrulje, der havde kørt efter ham hele vejen.

Da den 24-åriges kørsel på grund af de høje hastigheder blev vurderet til at være vanvidskørsel, blev hans bil beslaglagt med henblik på konfiskation.

På sædet i hans bil fandt betjentene en bøtte med hash, og den 24-årige virkede også påvirket af stoffer. Han blev derfor sigtet for narkokørsel og besiddelse af euforiserende stoffer. Derudover blev han sigtet for ikke at have efterkommet politiets anvisninger og for flere færdselsovertrædelser. Han kom umiddelbart ikke til skade, da hans bil forulykkede.

Politi
Atter et eksempel på vanvidskørsel … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Narkopåvirket mand kørte galt og angreb vidne i lejlighed

Danmarks Idrætsforbund opfordrer til at holde fast i de aktive motionsvaner i sommerferien

Sociale aftaler har stor betydning for vores fysiske aktivitet, viser undersøgelse fra Bevæg dig for livet. Det er særligt vigtigt i sommerferien, hvor vores faste foreningsaktiviteter og træningsaftaler er sat på pause.

Danskerne er vilde med at dyrke idræt sammen. En undersøgelse fra Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Nordea-fonden og TrygFonden blandt flere end 34.000 danskere over 18 år, viser, at 49 procent dyrker deres aktiviteter med venner og bekendte. Og motion har da også smittende effekt – ikke mindst, når det kommer til medlemmerne af samme husstand. Mens blot 52 procent af danskerne med ikke-aktive bofæller selv er aktive, er tallet 84 procent for dem, der har en idrætsaktiv bofælle.

Derfor er det vigtigt at holde fast i de sociale vaner, hvis man ønsker at holde gang i de aktive vaner over sommeren, hvor mange danskere ufrivilligt sætter idrætten på pause.

– Mennesker er vanedyr og har brug for faste rammer. Derfor er det godt at hjælpe hjernen og motivationen lidt på vej i ferien, når vi bliver hevet ud af de vante rammer og rutiner. Det virker mere forpligtende, når man laver en konkret aftale med venner eller familie om at gøre noget sammen. Og så skal man huske på, at lidt også har ret. Det kan sagtens være en aftale med familien om cykelture fra sommerhuset eller lidt let træning i det fri, forklarer Jette Würtz, der er adfærdskonsulent i Bevæg dig for livet.

37 procent af de idrætsaktive borgere med hjemmeboende børn svarer i undersøgelsen, at de dyrker deres aktivitet sammen med børnene.

Det behøver ikke at være en stopklods, hvis man ikke holder ferie tæt på den normale træningsmakker. De digitale muligheder kan også bidrage til at holde motivationen oppe, selvom det ikke er muligt at mødes fysisk.

– Hvis du har en fast træningsmakker eller et hold, kan det også være motiverende at dele billeder og oplevelser fra træningen på Messenger, i en Facebook-gruppe eller på Snapchat. Det er oplagt at holde fast i de faste træningsdage til aftalerne. Jo mere man kan holde fast i de vante rutiner, desto større er sandsynligheden for, at de gode ambitioner også bliver ført ud i virkeligheden, slutter Jette Würtz.

Læs den samlede temarapport om sociale aspekter af idrætsaktivitet her.

Det siger undersøgelsen:

  • 45 procent af de idrætsaktive borgere dyrker idræt sammen med en bofælle
  • 37 procent af de idrætsaktive borgere med hjemmeboende børn dyrker idræt sammen med børnene
  • 46 procent af de ikke-aktive borgere efterspørger hjælp til at blive aktive, og det samme gælder for 49 procent af de borgere, der holder pause
  • 52 procent med ikke-aktive bofæller dyrker selv idræt, mens hele 84 procent med aktive bofæller også selv er aktive. Det samme gælder for 64 procent af dem, der bor alene
  • 15 procent af nystartede blev inviteret til aktiviteten af en ven eller bekendt.
motion
Undersøgelse fra Bevæg dig for livet viser, at sociale aftaler har stor betydning for vores fysiske aktivitet. (Foto: Louise Dyring Mbae/DIF)

Læs også: Prøv sjipning – det er sjovt og giver god motion

Råd anbefaler mere ansvarlighed i deleøkonomien

Styrket vejledning fra myndighederne, bedre sammenspil mellem sociale ydelser og klarere regler for både udbydere og forbrugere. Det er nogle af de forslag, som Rådet for Deleøkonomi har afleveret til regeringen.

Cirka hver femte dansker deler sin bolig, bil eller værktøj med andre eller køber en arbejdsopgave via en digital platform.

Dele- og platformsøkonomien har skabt helt nye forretningsmuligheder for digitale platforme, vækst og bedre udnyttelse af ressourcer. Men samtidig har der også vist sig at være udfordringer, for eksempel når det gælder beskyttelsen af forbrugerne.

På baggrund af det har Rådet for Deleøkonomi netop afleveret 13 anbefalinger til, hvordan ansvarlig deleøkonomi kan styrkes.

– Der er utrolig mange fordele ved, at vi i takt med den teknologiske udvikling kan dele vores hus, bil eller ligefrem tøj med hinanden. Det giver helt nye muligheder og er en helt oplagt måde at bruge vores ressourcer mere effektivt på. Men med udviklingen følger også en række alvorlige udfordringer, som vi som samfund skal tage hånd om. Det drejer sig blandt andet om at vi skal huske at passe på forbrugerne, så man trygt kan stole på, at man handler under ordnede forhold. Det er regeringen optaget af, og derfor er jeg glad for anbefalingerne og det grundige arbejde som Rådet for deleøkonomi har lavet. Vi vil nu i regeringen se på, hvordan vi kan følge op på anbefalingerne, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup.

Rådets formand, Lars Bonde, koncerndirektør i Tryg, glæder sig over det konstruktive og løsningsorienterede arbejde i rådet:

– Jeg er glad for, at et enigt råd nu kan afgive 13 gode anbefalinger til regeringen. For mig har det fra starten været vigtigt, at anbefalingerne har opbakning fra hele rådet, og jeg vil derfor takke for den positive ånd og det konstruktive samarbejde på tværs af platforme, arbejdsmarkedets parter, forbrugerrepræsentanter og eksperter. Jeg er overbevist om, at rådets anbefalinger kan gøre det mere attraktivt for danskerne at benytte dele- og platformsøkonomiske løsninger.

vasketøj tøj hænder
Danskerne skal dele mere i fremtiden … (Foto: Unsplash)

Læs også: Deleøkonomi deler danskerne

Dagens billede: Nedkøling

Sommerpostkort: Kendissommer 😎

· Mere fra samme kategori ·