Læs også:

Close
kage

SOMMERNEWS: Danskerne går amok i konditorkager

Nyheder  | 

Danskerne går amok i konditorkager · Kendte danskere i fælles front for at hele en såret verden · Drabsforsøg i Herning · Det haster med stærkere indsats mod ekstremt vejr · Dagens billede: Honning på vej · Sommerpostkort: Glæden ved at planlægge ferie 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne går amok i konditorkager

Under COVID-19 er vores kagetrang taget betydeligt til, og vi er blevet mere kvalitetsbevidste. Hos landsdækkende bagerkæde har efterspørgslen og interessen for de finere konditorkager nu nået nye højder.

Corona har givet danskerne ekstra tid til fordybelse og hygge i hjemmet, mens de fleste aktiviteter og tilbud, vi normalt bruger vores penge på, har været lukket land. Ekstra hjemlig hygge har givet travlhed hos bagere over hele landet – og særligt den finere konditorkunst står i høj kurs. Hos bagerkæden KonditorBager er salget af fine konditorkager, som forårslagkager og jordbærtærter, steget med 28 procent i årets første fem måneder i forhold til samme periode sidste år.En tendens brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark tydeligt genkender.

– Kunderne har over en bred kam skruet op for de små ting, der giver livsværdi, og de vil gerne betale lidt mere for en fin kage, så længe kvaliteten følger med. Samtidig har bagerne ikke haft så mange bestillinger til selskaber som normalt, og det har givet bedre tid til at lave de mere krævende konditorkager, og det er i den grad noget kunderne har taget til sig, siger John Jønsson der er formand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

Den øgede efterspørgsel hænger ifølge KonditorBager også sammen med, at der er flere og flere kunder, som vælger at handle lokalt.

– Med mere tid på hænderne har folk skruet op for hyggen og kvalitetstiden i hjemmet. Flere har valgt at benytte deres lokale, selvstændige bager, og gennem længere tid har kagesalget været for opadgående. Det nye er, at konditorkagerne udgør en markant stigende del af salget i langt de fleste af vores butikker, siger Morten Lapholm, der er direktør hos KonditorBager.

For at bakke op om den øgede efterspørgsel på finere kager har KonditorBager sat et nyt koncept i søen, som kan inspirere kædens bagere og på den måde være med til yderligere at sætte fokus på konditorkager over for kunderne. Sammen med to andre konditorer står Anette Drengsgaard for at udvikle nye kager til kædens medlemmer.

– Vi udvikler kagerne med udgangspunkt i råvarer, der er i sæson, og smagsnuancer, der passer til årstiden. De enkelte bagerier vælger selv, om de vil have dem med i deres sortiment, men indtil videre er tiltaget blevet godt modtaget. Det er vigtigt, at vi lytter til og orienterer os i forhold til efterspørgslen, og de fleste er glade for at få inspirationen, siger Anette Drengsgaard, der er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro.

Udover at mange har haft mere tid mellem hænderne og valgt at opgradere på kvaliteten, skyldes den markante stigning i salget af konditorkager også en ændring i kundernes tilgang til kager.

– Hvis vi går 10 år tilbage i tiden, havde vi nærmest ingen konditorkager – folk ville have træstammer og kajkager og det, de i forvejen kendte. I dag er kunderne blevet meget mere nysgerrige og flere er friske på at prøve noget spændende, de ikke har prøvet før. Fra tid til anden kommer folk med feedback på en kage, og vi oplever faktisk, at der er kommet en større forståelse for og respekt omkring vores håndværk, slutter Anette Drengsgaard.

kage
Hos bagerkæden KonditorBager er salget af fine konditorkager, som forårslagkager og jordbærtærter, steget med 28 procent i årets første fem måneder i forhold til samme periode sidste år. (Foto: PR)

Læs også: De mest populære desserter på Instagram

Kendte danskere i fælles front for at hele en såret verden

UNICEF Danmark har søsat en kampagne, hvor kendte danskere som Mads Steffensen, Nicolaj Kopernikus, Ida Auken, Mogens Lykketoft, Lykke Friis, Cecilie Beck, Anja Takacs, Louisa Lorang, Anne Hjernøe, Pelle Hvenegaard, Rasmus Brohave, Anette Kristine Poulsen og mange flere stolt viser overarmen frem. De gør de for at markere deres støtte til en ny indsamling, der skal sikre COVID-19-vaccinationer til frontpersonalet i verdens fattigste lande.

Pandemien er først ovre, når hele verden er vaccineret. Men mens danskerne kan se lyset for enden af tunnellen i løbet af sommeren og først på efteråret, så står de fattigste lande bagerst i køen, og mange voksne – fra frontpersonale til forældre – venter stadig på at få deres stik.

For mange er det fortsat uklart, hvornår de overhovedet kan begynde at drømme om en vaccine. Mens mere end hver tredje dansker er færdigvaccineret i Danmark, gælder det samme for kun mindre end 1 % af voksne i lav-og mellemindkomstlandene.

Et UNICEF-blåt plaster skal være med til at markere, at helingen af verden er i gang. Kendte danskere står nu sammen for at hjælpe UNICEF med at indsamle midler og finansiering til den globale vaccinealliance, COVAX. Det gør de ved at bære et blåt plaster på overarmen. Det tæller alt fra anerkendte fagpersoner som Mia Wagner, Astrid Haug og Lykke Friis til afholdte influencers som Rasmus Brohave, Anja Takacs, StineStregen, Dorte Bak, Conni Lagergren Schmidt og Veninderne.

Også resten af danskerne kan få fingrene i det blå plaster. For kun 25 kroner kan danskerne hjælpe frontpersonalet i de fattigste lande: Sygeplejersker, jordemødre, læger og andet sundhedspersonale bliver vaccinerede via COVAX, så de igen kan tage kærligt hånd om de syge og de udsatte. Det er præcis den samme udfordring, som det danske frontpersonale har oplevet.

– Vi hjælper bedst alle verdens børn ved at vaccinere de voksne, som beskytter og hjælper dem i deres hverdag. Derfor har vi stor fokus på frontpersonale og lærere, så børnene igen kan blive hjulpet, hvis de er syge, og så de kan komme tilbage til skolen, slutter Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.

Danskerne kan hjælpe dem, der står bagerst i køen. Det blå plaster kan købes hos shop.unicef.dk til 46 kroner. Ligeledes kan danskerne donere direkte til indsatsen – via UNICEFs hjemmeside her.

Danskerne kan møde kampagnen online, på sociale medier og i TV. I løbet af sommeren kan og har danskerne også kunnet spotte det blå plaster på armen af kendte danskere samt kendte seværdigheder i hele Danmark – for eksempel Thomas Dambos kæmpe trætrolde, skulpturer og gavlmalerier i København, Dragør, Holbæk, Haderslev, Lemvig, Esbjerg, Aarhus, Sæby og Odense.

mads steffensen unicef
Mads Steffensen for UNICEFs ‘Sammen heler vi en såret verden’-kampagne. (Foto: Jannik Vestmar)

Læs også: Corona er kommet i ordbogen

Drabsforsøg i Herning

En 34-årig mand fra Herning blev torsdag anholdt på sin bopæl, da han mistænkes for at stå bag et drabsforsøg. Drabsforsøget havde fundet sted kort forinden på Markedspladsen i Herning.

Midt- og Vestjyllands Politi modtog torsdag formiddag kort før klokken 11 en anmeldelse om et knivstikkeri begået på Markedspladsen i Herning. Her havde en 34-årig mand angiveligt stukket en 31-årig mand i ansigtet og i halsen med kniv. Den forurettede blev efterfølgende bragt til skadestuen i meget kritisk tilstand med et livstruende snitsår fra knivangrebet. Manden er blevet opereret og skønnes uden for livsfare.

– Der er tale om et meget voldsomt knivstik mod den forurettedes hals, som vi umiddelbart betegner som et drabsforsøg. Vi kender fortsat ikke til motivet for knivstikkeriet, men nu skal efterforskningen forsøge at få kortlagt, hvilken uoverensstemmelse der kan have har ført til episoden, udtaler Mogens Poort, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Flere vidner på stedet kunne overvære selve episoden på Markedspladsen, hvorefter de også kunne se gerningsmanden flygte fra stedet på en mørk scooter. Midt- og Vestjyllands Politi ønsker fortsat at komme i kontakt med vidner, der kan have set manden komme kørende på sin rute fra gerningsstedet og hjem mod sin bopæl, der ligger få minutters kørsel i sydgående retning fra Markedspladsen. Gerningsmanden var på sin flugtrute iført en sort hjelm, grøn jakke og sort rygsæk.

På baggrund af de mange vidner fra Markedspladsen kunne politiet kort tid efter anholde den mistænkte på dennes bopæl, hvor han blev sigtet for at stå bag drabsforsøget.

Den anholdte blev fredag fremstillet i grundlovsforhør. Anklagemyndigheden har begæret dørlukning.

politi politibil
Mand andholdt for voldsomt knivstik og drabsforsøg … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Anholdt efter vanvidskørsel

Det haster med stærkere indsats mod ekstremt vejr

Ekstremt vejr vil blive hyppigere i de kommende år, og hvis vi skal undgå omfattende skader for milliarder af kroner, så haster det med en samlet og ambitiøs plan for klimaindsatsen i hele landet – og det haster med en konkret indsats. Det mener Dansk Industri, som kommer med en række forslag til at dæmme op for fremtidige skader som følge af skybrud og oversvømmelser.

– Det er ikke sandsynligt, at Danmark kommer til at opleve en katastrofe, som den vi ser i Tyskland, Belgien og Holland, fordi vores topografi og geografi er helt anderledes. Men erfaringerne fra de store skybrudsskader i Hovedstadsområdet for ti år siden viser, at der kan ske skader for mange milliarder, siger underdirektør i DI, Karin Klitgaard.

Her i landet er vi særligt udsat ved sammenfaldende hændelser som f.eks. ved skybrud og stormflod. Derfor er kystbeskyttelsen vigtig i Danmark i kombination med skybrudssikring. Konkret er der bl.a. brug for flere og højere diger, sluser, opsamlingsbassiner til regnvand og brug for at lede regnvand væk fra kloakkerne i endnu højere grad end i dag.

– Vi opfordrer regeringen til at sætte alle kræfter ind på at udarbejde en plan og til sikre, at de nødvendige initiativer bliver gennemført. Vi skal op i tempo, siger Karin Klitgaard.

I juli 2011 blev især København ramt af et af de værste skybrud nogensinde herhjemme. Op til 135 millimeter regn blev der målt i hovedstaden. Konsekvensen var skader for mange milliarder kroner som følge af oversvømmelser.

– Vi har heldigvis lært af tidligere hændelser, og flere steder skrider det fremad med skybrudsikring og anden klimatilpasning, men vi skal op i tempo, hvis vi skal være klar til de kommende årtiers endnu voldsommere vejr, siger Karin Klitgaard.

En analyse af klimaudfordringerne, som COWI har lavet i 2017 for Realdania, giver et fingerpeg om, hvor store skader vi kan forvente. Alene i byerne langs kysterne kan vi som følge af forhøjet vandstand og stormfloder risikere skader for næsten 1.000 milliarder kroner de kommende 100 år, hvis der ikke gøres noget. Her indgår ikke skader som følge af skybrud eller kraftig regn eller forhøjet grundvandsniveau.

Regeringen er i gang med en national klimatilpasningsplan, men ifølge DI haster det med at konkrete initiativer og med at få dem ført ud i livet. Derfor kommer DI med tre konkrete forslag, som skal ruste Danmark til kommende tilfælde af ekstremt vejrlig.

– Vi skal først og fremmest op i gear, og vi har behov for, at indsatsen bliver prioriteret ud fra samfundsøkonomiske vurderinger, så vi beskytter de vigtigste områder, veje, bygninger og virksomheder, siger Karin Klitgaard.

For det andet mener DI, at der er behov for et tættere og forpligtende samarbejde på tværs af kommunegrænserne om klimatilpasningen, men også på tværs af de forskellige former for ekstremt vejr; skybrud, stigende grundvand, stormflod og havstigninger.

Endelig foreslår DI, at regeringen finder en finansieringsmodel, som sikrer de nødvendige midler til indsatsen og en fair fordeling mellem det offentlige og de berørte borgere og virksomheder.

– Men der vil også være behov for penge fra staten eller en finansiering via afgift på forsikringer, som vi kender det fra stormflodsfonden, slutter Karin Klitgaard.

regn
De sidste vejrmæssige hændelser i blandt andet Tyskland giver øget fokus på at få gjort en indsats inden, det er for sent … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ildebrænde i Californien

Dagens billede: Honning på vej

Sommerpostkort: Glæden ved at planlægge ferie 😎

· Mere fra samme kategori ·