Læs også:

Close
rygning smøg cigaret smøger ryge (Foto: Unsplash)

SOMMERNEWS: Danmark har fået standardiserede tobakspakker

Nyheder  | 

Danmark har fået standardiserede tobakspakker · Nu rammer højsæsonen for skybrud · Morgen-fiskeopgør på havnekajen · Stort behov for mere ambulancepersonale · Dagens billede: Fodboldens betydning for flygtninge · Sommerpostkort: En god gastroguide til Danmark 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark har fået standardiserede tobakspakker

Fra i torsdags har danskerne skulle vænne sig til noget anderledes cigaret- og tobakspakker, for her trådte de nye regler i kraft, og det betyder farvel til iøjnefaldende farver, logoer og grafik på pakkerne. Reglerne skal bidrage til, at færre børn og unge begynder at ryge.

Samme farve, ens skrifttype og ingen logoer eller grafikker: Fra den 1. juli skal cigaretpakker, snusdåser og andre tobaksprodukter fremstilles i en grumset-grøn pakke, når lov om standardiserede tobakspakker træder i kraft. Det glæder Kræftens Bekæmpelse:

– Et produkt, der slår hver anden bruger ihjel, skal man ikke reklamere for. Heller ikke ved at pakke det ind i lækkert design, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

I årtier har designet på tobakspakker og cigaretter været en vigtig del af tobaksindustriens markedsføringsstrategi.

– Tobaksindustrien bruger design til at skabe blikfang, der tiltrækker kundernes opmærksomhed. Designet får os til at forbinde cigaretmærket med en identitet, som vi får del i, når vi køber netop det mærke. Med standardiserede pakker forsvinder den mulighed, forklarer Niels Them Kjær.

Standardiserede – eller neutrale pakker, som det også kaldes – er en del af den nationale handleplan mod børn og unges rygning, der blev vedtaget i Folketinget i 2019. Planen indeholder flere initiativer, der skal gøre det sværere for børn og unge at begynde at ryge, bl.a. tobak under disken, neutrale pakker og røgfri skoletid.

– Jeg er ikke i tvivl om, at neutrale pakker i samspil med de andre initiativer i handleplanen vil gøre rygning mindre attraktivt for børn og unge. Med de nye regler afspejler pakker i højere grad, hvad der er i, nemlig et produkt, der slår hver anden bruger ihjel. Og alle cigaretter er lige kræftfremkaldende – også dem med ubleget papir og økologisk tobak, siger Niels Them Kjær.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har i regi af initiativet Røgfri Fremtid afholdt fokusgruppeinterviews med unge om netop tobakspakker. Interviewene viser, at pakkernes design blandt andet påvirker unges opfattelse af cigaretternes kvalitet, smag, skadelighed og styrke.

Australien, Norge, Irland, Storbritannien, Frankrig, Belgien, Holland og flere andre lande har allerede neutrale tobakspakker. Og ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden bakker 55 pct. af danskerne op om, at også Danmark får neutrale tobakspakker.

Vi skal dog ikke regne med at se de neutrale pakker i butikkerne lige med det samme. Producenterne har indtil 1. april 2022 til at sælge ud af de pakker, der allerede er fremstillet. Vi kan derfor forvente, at skiftet i pakkerne sker løbende indtil da.

Fakta: Disse tobaksprodukter standardiseres
Loven om standardiserede tobakspakker gælder cigaretter, rulletobak, tyggetobak, opvarmet tobak, vandpibetobak og e-cigaretter. Standardiseringen gælder ikke cigarer, cigarillos, pibetobak og nikotinposer.

rygning smøg cigaret smøger ryge (Foto: Unsplash)
Nu får Danmark standardiserede tobakspakker …  (Foto: Unsplash)

Læs også: Danskerne er vilde med røgfrie udeområder

Nu rammer højsæsonen for skybrud

Langt de fleste vandskader efter kraftigt regnvejr rammerne danskerne i de varme sommermåneder. Over halvdelen af alle årets skybrudskader kommer efter regnvejr i juli og august, viser en ny statistik fra Topdanmark. Mange skader kan undgås ved at følge en række gode råd.

Det lunefulde danske sommervejr byder ofte på meget voldsomme regnskyl. Det giver ikke bare vand til haven, men også markant større risiko for at få en vandskade end resten af året. Forsikringsselskabet Topdanmark har gennemgået alle skybrudskader i de seneste fem år (2016 – 2020), og statistikken tegner et klart billede. Juli og august står for 53 pct. af alle skybrudsskader.

– Vi ser en helt klar tendens til, at det særligt er om sommeren, at danskerne skal være opmærksomme på skybrud. Kombinationen af stærk varme og kraftig regn giver større risiko for vandskader om sommeren. Jorden bliver typisk hård om sommeren, så vandet har sværere ved at trænge væk, og kommer der et meget kraftigt regnskyl, så går det galt”, udtaler Martin Wamsler, skadechef for Bygningsskade i Topdanmark.

August 2020 var den måned med flest skybrudsskader de seneste fem år, viser de nye tal fra Topdanmark. Alene i den måned anmeldte over 500 af forsikringsselskabets kunder skader efter et skybrud.

Det regner mest om sommeren og om efteråret, men årets nedbør fordeler sig langt mere jævnt end skybrudskaderne. De pludselige og kraftige regnskyl, som giver skader på danskernes huse, rammer oftest i sommermånederne.

I mange store byområder er afledningen af regnvand blevet forbedret gennem de seneste år. Det betyder, at Topdanmarks kunder nu har færre skader på grund af vand, der stiger op igennem kloakkerne eller oversvømmer huse. Men omvendt hjælper Topdanmark nu flere kunder, når regnen har lavet skader på huset ved, at det har regnet direkte ind gennem husets ydre ”klimaskærm” – en utæthed i taget, en ventilationsåbning eller lignende.

– Husejere bør jævnligt give deres hus et skybrudtjek. Man skal undersøge, om huset er helt tæt ved sammenføjninger i taget og ved åbninger som fx vinduer, døre og ventilation. Tjek også at afløb og tagrender ikke er tilstoppede, siger Martin Wamsler.

Det er samtidig afgørende at sikre sig, at der er dræn og de rigtige hældninger og materialer rundt om huset, som leder vandet væk fra huset.

I sommermånederne er mange danskere væk fra deres hus i flere uger – enten på tur i det danske sommerland eller på ferie til udlandet på trods af corona. Men er huset ladt alene, når skybruddet rammer, kan en vandskade blive meget værre, end hvis skaden bliver opdaget og udbedret med det samme.

– Lav altid en ferie-aftale med naboen om at holde øje med dit hus, når du er bortrejst. Der skal både holdes øje med indbrudstyve og skybrud. Det kan gøre en skybrudsskade langt mindre, hvis naboen er hurtig til at opdage skaden, slutter Martin Wamsler.

Før et skybrud:

  • Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem af-vandingssystemerne.
  • Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ikke kan trænge ind i huset, og tjek jævnligt tag for utætheder.
  • Sørg for, at græsplæne, fliser osv. hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig ved fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset.
  • Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden.
  • Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.

Under et skybrud:

  • Klods dine ting i kælderen op, og fjern gulvtæpper, så de ikke bliver skadet, hvis du får en mindre oversvømmelse.
  • Montér forseglingstape på udsatte døre og vinduer, så vand ikke kan trænge ind.
  • Luk ventilationshuller i ydervæggene.
  • Tjek afløb og tagrender for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.
  • Sørg for at være hjemme, eller få nogen til at holde ekstra øje med dit hus, mens skybruddet står på.Kilde: Topdanmark 
skybrud vejr
Over halvdelen af alle årets skybrudskader kommer efter regnvejr i juli og august, viser en ny statistik fra Topdanmark. (Foto Topdanmark)

Læs også: Det savner vi ved regnvejr

Morgen-fiskeopgør på havnekajen

To midaldrende mænd blev fredag klokken 6.55 så uenige om, hvordan man bedriver makrelfiskeri, at det udviklede sig til korporligheder på havnen i Korsør. For rullende overvågningskamera hev, skubbede – og sparkede de to mænd på 50 og 56 år ud efter hinanden. De kastede også med fiskegrej efter hinanden.

Politiets patrulje blev tilkaldt og de blev sigtet for at overtræde ordensbekendtgørelsen. Det kunne de begge erkende.

fisk fiskeri
Der var gang i den på molekanten i Korsør i weekenden , og der var ikke fredeligt som på foto …(Foto: Unsplash)

Læs også: Mænd med fisk på Tinder

Stort behov for mere ambulancepersonale

Over hele landet kæmper både private og offentlige beredskaber med akut mangel på ambulancepersonale. Fagforbundet FOA kalder på hurtig handling.

Fredag kunne Ekstra Bladet fortælle om et stort arbejdspres hos ambulancepersonalet hos Hovedstadens Beredskab og Falck, som er regionens to leverandører af ambulancekørsel. Det er en situation som sektormand i FOAs Teknik- og Servicesektor Reiner Burgwald kan bekræfte. Han opfordrer de ansvarlige beslutningstagere til at gøre noget her og nu.

– Belastningen af de nuværende ansatte i landets ambulanceberedskaber er ekstrem og uforsvarlig. Regionerne, som er ansvarlig for opgaven, kan i sagens natur ikke fremtrylle flere uddannede ambulancebehandlere fra dag til dag. Men de kan sørge for at uddannelseskapaciteten øges. Enten ved at de to nuværende erhvervsskoler øger optaget eller ved, sammen med os, at sikre at endnu en skole kan udbyde uddannelsen enten i Århus eller i Aalborg, forklarer Reiner Burgwald.

Flere og flere ældre, flere og flere multisyge, færre akutmodtagelser og større centralisering af specialer på landets hospitaler medvirker ifølge FOA til, at der skal skrues gevaldigt op for antallet af uddannelsespladser.

– Gør forholdene bedre for de nuværende ansatte, og forsøg dermed at lokke nogle af de der har forladt branchen tilbage. Både mere i løn, gode arbejdstider og -forhold vil naturligvis kunne afhjælpe noget af problemet.Og så skal de altså til at komme i gang med at bidrage til løsninger på de akutte problemer. For eksempel kører alt for mange ambulanceberedskaber til opgaver, som kunne løses af sygetransporten. Her er uddannelseskravene meget mindre, og der vil hurtigt kunne etableres flere sygetransportberedskaber, foreslår Reiner Burgwald.

ambulance
Der er brug for mere ambulancepersonale … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mange forældre er bekymrede for de unges druk

Dagens billede: Fodboldens betydning for flygtninge

Sommerpostkort: En god gastroguide til Danmark 😎

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·