Læs også:

Close
fedme overvægt

SOMMERNEWS: Børn til forældre med de korteste uddannelser er overvægtige ved udskolingsalderen

Nyheder  | 

Børn til forældre med de korteste uddannelser er overvægtige ved udskolingsalderen · Coop skærper kamp mod madspild · Ryanair åbner ny rute til Malaga · Langt mere plastik fra byggebranchen skal genanvendes · Dagens billede: En tur i rummet · Sommerpostkort: Du smukke verden😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Børn til forældre med de korteste uddannelser er overvægtige ved udskolingsalderen

Blandt udskolingsbørn, hvis forældre har grundskolen som højeste uddannelse, er næsten 30 pct. overvægtige eller svært overvægtige. For udskolingsbørn af forældre med en lang videregående uddannelse er andelen cirka 10 pct.

Andelen af overvægtige og svært overvægtige børn er højere i udskolingen end i indskolingen. Andelene har fra 2012-2018 ligget stabilt på omkring 12-13 pct. for børn i indskolingen og 18-19 pct. for børn i udskolingen.

Det viser en ny analyse, som Danmarks Statistik har udarbejdet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet. Analysen undersøger, hvordan andelen af overvægtige børn i 2012-2018 varierer på tværs af geografi og karakteristika såsom forældrenes indkomst og uddannelsesniveau.

– Vi kan se, at der er stor ulighed i børneovervægt. Eksempelvis er andelen af overvægtige og svært overvægtige udskolingsbørn ca. 26 pct. blandt familier i den laveste indkomstgruppe. For familier i den højeste indkomstgruppe er andelen væsentligt lavere, nemlig ca. 11 pct, udtaler forsker på DTU, Anja Biltoft-Jensen.

Analysen viser også, at der er store geografiske forskelle i andelen af overvægtige udskolingsbørn. I Nordsjællandske kommuner som Rudersdal og Gentofte er ca. 9 pct. af udskolingsbørnene overvægtige eller svært overvægtige. I flere landkommuner og kommuner på Københavns vestegn ligger andelen på 25-28 pct.

Højest andel overvægtige blandt indvandrere og efterkommereAnalysen viser også, at der forskelle på andele i forhold til oprindelsesland. Blandt udskolingsbørn, der er indvandrere eller efterkommere, er andelen af overvægtige og svært overvægtige børn cirka 27 pct. – mod cirka 17 pct. blandt udskolingsbørn med dansk oprindelse.

– Der er en forskel på andelen af overvægtige og svært overvægtige blandt børn med forskellige oprindelseslande. Vi ser for eksempel, at der er næsten 40 pct. overvægtige eller svært overvægtige blandt udskolingsbørn med Tyrkiet som oprindelsesland. For børn med Vietnam som oprindelsesland er andelen ca. 14 pct., slutter Anja Biltoft-Jensen.

Læs hele analysen ved at følge dette link her.

Fakta: Samkøring af registre giver nye muligheder for at lave analyser om overvægt

I analysen er data fra Sundhedsdatastyrelsens Børnedatabase sammenkoblet med oplysninger fra blandt andet Danmarks Statistiks Befolkningsregister og Familieindkomstregister.

Det giver mulighed for at undersøge andelen af overvægtige børn på tværs af blandt andet geografi, familietype, oprindelsesland samt forældrenes uddannelsesniveau og indkomst.

Kilder: Danmarks Statistik og DTU Fødevareinstituttet

fedme overvægt
Børn til forældre med de korteste uddannelser er overvægtige ved udskolingsalderen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fedmebølgen skvulper ind over Danmark

Coop.dk skærper kamp mod madspild

Overskudmad fra Coop.dk MAD doneres til udsatte borgere og Zoo. Men inden da kan kunderne bestille varer til nedsatte priser.

– Vores holdning er, at ingen mad må gå til spilde. Madspild er både en belastning for klimaet og for vores økonomi. Og så er det dejligt, at det vi ikke kan sælge, kan komme andre til glæde, siger kommerciel direktør Lars Rasmussen, Coop.dk MAD.

Lige som de fysiske butikker har en ‘Red Maden-køler’ har Coop.dk MAD oprettet en sådan online, hvor kunderne kan købe varer til stærk nedsat pris, inden de overskrider dato for Coop.dk´s holdbarhedsgaranti. Denne sikrer kunderne, på samme måde som hvis de selv handlede i en fysisk butik. Alle varer tjekkes dagligt og der fjernes varer som ikke er friske nok. For eksmpel sikres kunder minimum syv dage på æg og pålæg og tre dage på alt brød. Oftest vil varerne have flere dages holdbarhed end dette.

Skulle der alligevel være varer fra terminal, som ikke bliver solgt i Red Maden køler, donerer Coop.dk MAD overskudsmaden til FødevareBanken, som kommer udsatte borgere til gode

– I FødevareBanken sørger vi for, at overskudsmad fra Coop.dk bliver til måltider for udsatte børn og voksne i Danmark. Når Coop har varer, de ikke kan sælge, så ringer de til os. Vores frivillige henter varerne og sørger for, at overskudsmaden kommer ud til over 300 forskellige sociale organisationer i hele landet – herunder herberger, væresteder, krisecentre og bosteder. På den måde er Coop med til at bekæmpe madspild og madfattigdom sammen med os. Dét kalder vi fra madspild til måltider, forklarer Lea Gry von Cotta-Schønberg, direktør i FødevareBanken

Endelig donerer Coop.dk MAD grøntsager til dyrene i Københavns Zoo:

– Overskydende grøntsager og frugt fra Coop.dk sparer os for mange penge årligt og bidrager samtidig til, at vi kan tilbyde vores 4000 dyr en varieret kost hver dag. Kvaliteten er høj, og vi er glade for, at madvarerne ikke går til spilde, slutter Peter Jensen, foderkøkkenet i Zoologisk Have København

Cirka 20 % af den gennemsnitlige danskers CO2-udledning stammer fra det, vi spiser. Og her handler det ikke bare om bøf versus gulerod, men om at maden ikke går til spilde.

peberfrugt
Coop skærper kamp mod madspild … (Foto: Unsplash)

Læs også: Coop lancerer personlig klimaberegner

Ryanair åbner ny rute til Malaga

Sig godmorgen i Aarhus og godnat i Malaga. Det bliver muligt for østjyderne til efteråret, når Ryanair åbner en direkte rute mellem Aarhus Airport og Malaga den 31. oktober.

Ryanair’s engagement i Aarhus Airport er stærkt stigende. Det fremadstormende lavprisselskab, som allerede har præsenteret tre nye ruter i den østjyske lufthavn i 2021, lægger nu et nyt guldæg i kurven hos Aarhus Airport. Således åbner selskabet en helt ny rute til Malaga i Sydspanien direkte ud af Aarhus med to ugentlige afgange. Det vækker en særlig jubel i lufthavnen, da Malaga står højt på listen over jydernes ønskedestinationer.

– Vi kan næsten ikke få armene ned i lufthavnen. Malaga er rigtig interessant destination, som vi glæder os til at få tilbage på rutekortet. Der er et særligt bånd mellem Malaga og Aarhus, og mange østjyder har ferieboliger i det sydspanske. Ruten er oplagt til ferierejsende, som vil have en uges ferie eller en forlænget weekend ved solkysten. Samtidig slår Ryanair, med endnu en ny rute fra Aarhus, fast med syvtommersøm, at selskabet til fulde har fået øjnene op for, at Aarhus sidder på Jyllands største optageområde med et kæmpe rejsepotentiale, fortæller Nicolai Krøyer, som er administrerende direktør i Aarhus Airport.

Malaga er en spændende storby, som har et rigt kulturliv, en fantastisk restaurantscene og masser af den laid-back beach-club-stemning, som mange danskere længes efter, når vinteren melder sig. Malagas centrum er koncentreret, så du kan nå det meste til fods – lige fra Picasso-museet, det lokale marked, Mercado de Atarazanas eller bystranden, La Malagueta. Byens gourmetrestauranter har høstet mange fornemme priser, og de hyggelige tapas- og vinbarer bugner af lokale specialiteter. Byen, som er Andalusiens hovedby, er nabo til en perlerække af hvide sandstrande, pittoreske havnebyer og i ‘baghaven’ ligger den majestætiske bjergkæde, Sierra Navada, der giver mulighed for at kombinere en storbyweekend med en dag eller to på ski.

Ryanair sætter kursen mod Malaga den 31. oktober 2021 med to ugentlige aftenafgange. Flyveturen varer tre timer og 40 minutter, og billetterne er allerede i salg til priser helt ned til 149 kroner.

Den 2. juli åbnede Ryanair to nye direkte ruter fra Aarhus til henholdsvis Korfu i Grækenland og Zadar i Kroatien, og den 2. november starter lavprisselskabet en rute til Riga i Letland med tre ugentlige afgange.

ryanair fly
Ryanair åbner ny rute i Aarhus … (Foto: Unsplash)

Læs også: Gode (corona)råd hvis du skal til udlandet

Langt mere plastik fra byggebranchen skal genanvendes

Huse, hoteller og hospitaler er ikke bygget af plastik. Men der bruges store mængder plastik i byggebranchen. Og den plastik skal så vidt muligt genbruges eller genanvendes. Det skal et nyt sektorsamarbejde mellem Miljøministeriet og Dansk Industri sikre.

Regeringens ‘Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ har sat et ambitiøst mål for byggebranchen: 25 procent af al plastik skal udsorteres til genanvendelse i 2025, og 75 procent i 2030. I dag indsamles cirka en femtedel af plasten i byggeriet.

Miljøministeriet har derfor, gennem Det Nationale Plastikcenter i Miljøstyrelsen, indgået et samarbejde med Dansk Industri for at sikre, at målene for byggebranchen bliver nået.

– Huse, hoteller og hospitaler er ikke bygget af plastik. Men der bruges store mængder plastik i byggebranchen. Og den plastik skal så vidt muligt genbruges eller genanvendes af hensyn til klimaet og miljøet. Vi tager nu fat på et nyt samarbejde mellem Miljøministeriet og Dansk Industri for at sætte skub i arbejdet. Med samarbejdet får vi, også i byggebranchen, skabt en langt mere cirkulær økonomi, forklarer miljøminister Lea Wermelin.

Indpakning af byggemateriale og stilladser, granulat, rør, kabler, spande, plader og meget andet. Plastik bruges til mange ting i byggeriet. Sektorsamarbejdetskal finde konkrete løsninger på, hvordan mere plastik kan genanvendes og sikre, at de forskellige aktører inden for byggeriet samarbejder om at indsamle og genanvende plastikaffaldet. Man vil også inddrage affaldsproducenterne, indsamlere af affald og genanvendelsesindustrien.

Hos Dansk Industri ser man også frem til samarbejdet.

– Plast er hverken det primære byggemateriale eller den primære affaldsfraktion. Men lige som andre dele af byggeaffaldet skal byggebranchen kunne tage hånd om plasten, så vi undgår at det havner i affaldet eller som minimum sikrer, at mest muligt bliver indsamlet og genbrugt eller genanvendt. Derfor har byggebranchen sagt ja til at samarbejde om at nå det meget ambitiøse udsorteringsmål, og vi vil strække os til det yderste for at nå det i tæt samarbejde med alle dele af byggeriet, slutter branchedirektør i DI Byg, Elly Kjems Hove.

For at sikre fremdrift i arbejdet og inddragelse af aktørerne på området, er der oprettet et sekretariat for sektorsamarbejdet. Sekretariatet ligger hos Dansk Industri, som repræsenterer aktører inden for alle dele af byggeriet.

byggeri
Mere plast fra byggebranchen skal genbruges … (Foto: Colourbox)

Læs også: Et indblik i plastens verden

Dagens billede: En tur i rummet

Sommerpostkort: Du smukke verden😎

· Mere fra samme kategori ·