Læs også:

Close
krydstogtskib skib

Sommernews: Så er de første krydstogtsturister tilbage

Nyheder  | 

Så er de første krydstogtsturister tilbage · Narkopåvirket mand kørte galt og angreb vidnes lejlighed · Tril op ad Råbjerg Mile · Førstehjælp på hele den danske Tour rute · Dagens billede: Se Emmy-nomineringerne · Sommerpostkort: En god ide 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Så er de første krydstogtsturister tilbage

Brancheorganisationen Danske Havne ønsker københavnerne og København Malmø Havn, CMP, tillykke med de første gæster, der må gå i land fra et krydstogtskib siden Corona-pandemien satte ind

– Det var godt nok kun 350 gæster, men det var alligevel kæmpestort og kan næsten ikke overvurderes. Så ligefrem var meldingen fra brancheorganisationen Danske Havne i anledning af, at 350 fuldt vaccinerede turister ombord på krydstogtskibet ‘Vasco Da Gama’ gik i land på Langelinie i København.

Københavns havn, Cruise Copenhagen og hovedstadens erhvervsliv har længe sukket efter krydstogtsturister. krydstogtindustrien var før Corona-pandemien en hastigt voksende del af turistbranchen, og København havde i 2019 et rekordår med næsten en million krydstogts-turister. Da Coronaen efter årskiftet 2019-20 holdt sit indtog verden over, gik krydstogtsturismen i stå.

Der har i takt med den tiltagende genåbning været nogle få anløb af såkaldte ‘blue cruises’ – krydstogtskibe, der lægger til, men hvor passagererne ikke må gå i land, men dagens anløb i København er det første, hvor passagererne må gå i land og opleve hovedstaden tæt på.

– København har formået at blive en central anløbshavn og krydstogtsby frem til 2019, og det har været trist at se, at en betydelig indtægtskilde for havnen og for byen bare Corona-visnede. Derfor er det også stort og glædeligt, at ‘Vasco Da Gama’s fuldt vaccinerede passagerer kunne gå i land og nyde København. Endda på en smuk og varm julidag i solskin, lyder det fra Danske Havne.

Brancheorganisationen ser frem til flere anløb og glade turister resten af sæsonen, både i København og forhåbentligt andre danske havne. Selv om der er meget langt til de godt 935.000 gæster, man nåede at få besøg af for to år siden alene i landets suverænt største krydstogtshavn, København, er dagens anløb en begyndelse, mener man i Danske Havne, der vælger at se optimistisk på fremtidens krydstogtsmuligheder.

krydstogtskib skib
Så er de første krydstogtskibe tilbage … (Foto: Unsplash)

Læs også: Krydstogtskibe har igen lagt fra havn efter coronapause

Narkopåvirket mand kørte galt og angreb vidnes lejlighed

I Næstved påkørte en 35-årig mand fra Næstved fire biler og derefter en hæk, så bilen satte sig fast. Manden var spirituspåvirket og havde desuden både indtaget kokain og heroin. Da den 35-årige og en 46-årig passager kom ud af bilen uden at have fået større skader fra uheldet, opdagede den 35-årige at en beboer på Erantisvej havde fotograferet ham og uheldet. Det gjorde ham så vred, at han fandt kvindens lejlighed og sparkede døren ind, mens han råbte: “Åbn, du så os”.

Kvinden blev meget bange og forskansede sig i sit soveværelse, mens den 35-årige gik rundt inde i hendes lejlighed og væltede møbler og smadrede hendes potteplante.

Få minutter senere nåede politiets første patrulje frem til gerningsstedet, hvor den første, betjentene mødte, var den 46-årige passager, der truende gik frem mod patruljen med en dåseøl i hånden. Han blev overmandet og anholdt.  Derefter blev manden, der fortsat opholdt i kvindens lejlighed overmandet og anholdt, så den chokerede kvinde igen kunne komme ud af sit soveværelse.

Den 35-årige blev sigtet for vidnetrusler efter straffelovens paragraf 123, som har en strafferamme på otte års fængsel. Han blev også sigtet for husfredskrænkelse for at bryde ind i lejligheden. Og så blev den 35-årige sigtet for narko- og spirituskørsel samt for kørsel uden førerret.

Da den 46-årige passager blev visiteret viste det sig at han dels havde fire joints i lommen og at hans bæltespænde var en skjult kniv. Den 46-årige mand, der er fra København, blev derfor sigtet for overtrædelse knivloven og lov om euforiserende stoffer

Den 35-årige mand bliver i løbet af dagen fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Næstved.

politi politibil
Narkopåvirket mand angreb vidne … (Foto: Niclas Jessen)

Læs også: Hollænder dømt for smugling af narkotika

Tril op ad Råbjerg Mile

Kørestolsbrugere og folk med rollator og klapvogn kan opleve Danmarks største vandreklit, når Naturstyrelsen i næste uge lægger køreplader ud i sandet.

For 14. år i træk bliver det muligt for kørestolsbrugere og folk med rollator og klapvogn at få adgang til det fascinerende nordjyske ørkenlandskab, Råbjerg Mile.

– Igen i år er der rigtig mange, der holder ferie i Danmark. Derfor er det ekstra oplagt, at vi igen lægger køreplader ud, så endnu flere kan nyde den fantastiske udsigt fra milens top, siger Jesper Blom Hansen, skovrider ved Naturstyrelsen Vendsyssel.

Her lyder anbefalingen at komme tidligt eller sent på dagen, hvis man vil undgå den værste trængsel.

Kørebanen er 350-400 meter lang, hvilket betyder, at man kan komme så højt op i sandmasserne, at man får fornemmelsen af være midt på Skagen Odde. Herfra kan man se både Skagerrak og Kattegat, da vandreklitterne er de højeste punkter på Skagens Odde.

Råbjerg Mile er en af de største af sin art i Europa. Milen er en miniørken på over én kvadratkilometer, og det højeste punkt er cirka 40 meter over havet. Alene størrelsen gør milen mange besøg værd. At vandreklitten også bevæger sig omkring 25 meter hvert år, gør blot stedet endnu mere interessant.

– Der er mange, der spørger os, hvorfor vi ikke lader kørepladerne ligge, så folk kan benytte dem hele året rundt. Hvor end vi gerne ville, så kan det desværre ikke lade sig gøre, fordi banen sander til i løbet af ganske kort tid, når vinden bliver for kraftig. Banen bliver jævnligt tilset i de dage, den ligger her. Og selvom det kun drejer sig om 4-5 dage, skal vi af og til feje eller skovle pladerne fri for sand. Det er jo vinden og sandet, som bestemmer herude i det dynamiske ørkenlandskab, slutter Jesper Blom Hansen.

Kørepladerne lægges ud, så der er nem adgang til Råbjerg Mile fra i morgen tirsdag den 20. juli klokken 12 til fredag den 23. juli klokken 12. Kørestolsbanen er skabt af tre meter lange og 1,3 meter brede fiberplader. Banen begynder, hvor asfalten på p-pladsen slutter. Der er i øvrigt handicaptoilet ved Råbjerg Miles P-plads.

Se naturguiden for Råbjerg Mile her.

Andre handicapvenlige udflugtsmål tæt på:

Bunken Klitplantage – mulighed for at færdes på asfalt.
Skagen Klitplantage – stierne ved Den Tilsandede Kirke er belagt med en type grus som er velegnet til kørestolsbrugere.

Se i øvrigt Naturstyrelsens nye inspirationsside med lettilgængelige naturoplevelser over hele landet her.

råbjerg mile
Nu kan du trille op ad Råbjerg Mile … (Foto: PR)

Læs også: Postkort fra Fanø og Nordjylland

Førstehjælp på hele den danske Tour rute

I samarbejde med TRYGFonden uddanner de danske Tour de France byer frivillige i førstehjælp.

Evnen til at yde førstehjælp og betjene en hjertestarter kan være forskellen mellem liv og død. De i alt 13 danske byer, der næste sommer lægger landevej til de tre danske Tour de France-etaper, har i fællesskab fået midler fra TRYGFonden til at gennemføre i alt 900 kurser, hvor kursisterne lærer førstehjælp og lærer at betjene en hjertestarter.

– Med samarbejdet omkring førstehjælp vil vi gerne skabe en viden og en kompetence, som alle de involverede også kan få glæde af, når Grand Depart er overstået, forklarer direktør for det danske Tour de France-sekretariat, Alex Pedersen.

Ideen til projektet ‘En tryggere tour’ kommer fra Nyborg Kommunes Sundhedsafdeling, og er udviklet i samarbejde med Roskilde Kommune. Netop disse to byer er start og målby for tourens 2.etape. Projektet har modtaget 1 million kroner fra TRYGFonden og er igangsat med opbakning fra lederne af de præshospitale beredskaber.

– Vi er meget stolte af at være med i et projekt, som dels skaber en tryg event for de mange tilskuere, dels skaber en opmærksomhed på vigtigheden af at kunne førstehjælp og evnen til at betjene en hjertestarter, siger præhospital chef i Region Syddanmark, Gitte Jørgensen.

Ifølge Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) styrker projektet civilsamfundene på tværs af de tre regioner.

– Vi er stolte af at Tour de France på denne måde skaber en årelang værdi for alle i Nyborg og de øvrige byer i projektet, slutter Kenneth Muhs.

Fakta om projektet:

  • Verdens største cykelløb kommer til Danmark, når de tre første etaper af Tour de France afholdes på dansk jord i juli 2022. Åbningsetapen, den såkaldte Grand Départ, afholdes i København den 1. juli 2022.
  • Projektet er igangsat og udviklet af Nyborg Kommunens sundhedsafdeling.
  • Der uddannes 100 personer i hver af de fem start- og målbyer: København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg.
  • Der uddannes 50 personer i gennemkørselskommunerne på ruterne: Holbæk, Kalundborg, Lejre, Odsherred, Slagelse, Kolding, Haderslev og Aabenraa.
  • Udover kurset i førstehjælp orienteres og motiveres de frivillige førstehjælpere til at tilmelde sig Hjerteløberordningen.
  • Der leveres to eventhjertestartere pr. kommune. Hjertestarterne skal være mobile og fleksible til brug ved Tour de France og efterfølgende events i de respektive kommuner.
  • Tilmelding og koordinering af kurserne varetages af de involverede kommuner.
tour de france cykling
Der kommer førstehjælp på hele den danske rute … (Foto: Unsplash)

Læs også: Stort behov for mere ambulancepersonale

Dagens billede: Se Emmy-nomineringerne

Sommerpostkort: En god ide  😎

· Mere fra samme kategori ·