Læs også:

Close
slikkepinde

Lav dine egne slikkepinde med krydderurter

Mad  | 

Det er faktisk muligt at lave sine egne unikke slikkepinde. Det kan du lære mere om i bogen ‘Slikkepinde’. Her er opskriften på slikkepinde med krydderurter

Charlotte Nørgaard og Sugar Pilots har lavet en fin lille bog, der kan give masser af inspiration til alle dem, der godt kunne tænke sig at lave sine egne slikkepinde. Der er masser af muligheder. Første gang kræver det nok lidt mere – også i forhold til hvad man skal anskaffe. Men når man først er kommet i gang, er det kun fantasien, der sætter grænserne for, hvordan slikkepindene skal se ud.

Start med at investere i forme til slikkepinde (du kan også bare lægge dem på et stykke bagepapir, men de bliver flottere lavet i forme), pinde til slikkepinde og et termometer, hvis du ikke har sådan et …

slikkepinde
Lav selv de små fine slikkepinde med krydderurter … (Foto: Fra bogen ‘Slikkepinde’)

Sværhedsgrad: Let

Der bliver 20 slikkepinde af denne portion og den tager i alt 45 minutter at lave …

Har du aldrig lavet slikkepinde før, så giv dig god tid og læs opskrift grundigt, før du går i gang. De første gange skal man lige holde tungen lige i munden … Men øvelse gør mester. Og husk uden et termometer duer det ikke …

Dette skal du bruge til slikkepinde med krydderurter

• 20 pinde
• 20 små plastposer
• 6-8 timianstængler
• 250 g sukker
• 1 dl vand
• 6 ml ferskenaroma

Grundopskrift på slikkepinde uden druesukker

Den her opskrift bruger jeg, når vi får lyst til slikkepinde, men ikke lige har druesukker, aromaer eller farve til rådighed. For eksempel når vi har lånt et sommerhus. Er der sukker i skabene, så skal vi nok få lavet slikkepinde. Farverne og smagene kan komme naturligt fra blandt andet kaffe eller kakaopulver, men du kan sagtens tilsætte konditorfarve.

Dette skal du bruge:

• 20 pinde

• 20 små plastposer

• 250 g sukker

• 1 dl vand

(Næste to linjer er bare generelt til en grundopskrift og skal ikke bruges til slikkepinde med krydderurter)

• 1 spsk. pulver (fx kakaopulver, lakridspulver eller kaffe) og 1 spsk. vand eller

• 3 spsk. koncentreret frugtsaft (fx rabarber, solbær eller hyldeblomst)

Sådan laver du en grundopskrift på slikkepinde

Start lige med at læse opskriften på krydderurteslikkepindene længere nede, før du går i gang …

1. Forbered de ting, du skal bruge, og bland sukker og vand sammen i en gryde, og rør rundt, så det bliver en jævn masse uden klumper i. Læg låg på gryden (vigtigt).

2. Sæt blusset på medium varme, og varm langsomt massen op, til den koger.

3. Når massen er kogt op (bruser voldsomt og lægger sig igen), tages låget af, og termometeret lægges i gryden. Temperaturen vil nu være omkring 120°. Sukkermassen begynder at blive tyk, og farven på massen en smule gylden. Er temperaturen ikke 120°, så læg låget på igen, og lad massen blive varmere. Er temperaturen mere end 120°,
sker der ikke noget ved det. Er temperaturen over 160°, så brænder sukkermassen på. Du er ikke i tvivl, det kan både ses og lugtes. Kassér sukkermassen, og begynd forfra. Når temperaturen rammer 145 °, holder du skarpt øje med termometeret.

slikkepinde
Sukkermassen bruger voldsomt … (Foto: Fra bogen ‘Slikkepinde)

4. Når temperaturen rammer 151-152°, slukker du for varmen, og gryden fjernes fra blusset. (Vigtigt: Gryden må ikke bare blive stående, for så bliver massen endnu varmere.) Termometeret tages op og lægges i plasticglasset eller -koppen med det lunkne vand. (Glasset eller koppen må ikke være af glas, for det kan splintre, når det varme termometer kommer ned i vandet.) Rør rundt i sukkermassen med en stålske – pas på, massen er brandvarm og bobler. Den skal køles lidt af, så den ikke er så varm, at den stadig bobler. Efter nogle rolige omrøringer med skeen bliver massen gennemsigtig med en rolig og glat overflade. Det kan godt tage et par minutter.

5. Tilsæt farve – ofte kun et par dråber. Rør forsigtigt rundt i sukkermassen, så farven fordeles jævnt.

6. Tilsæt forsigtigt aroma. Pas på – sukkermassen er varm, så aromaen kan godt sprøjte op. Rør rundt i sukkermassen, så aromaen fordeles jævnt.

7. Hvis du ikke bruger forme: Sukkermassen hældes forsigtigt fra gryden ud i små, runde portioner på bagepapiret eller bolsjevævet. Portionerne skal være ca. 3-4 centimeter i diameter.

8. Her er det godt at have en til at hjælpe med at lægge pindene i sukkerportionerne, så snart de er afsat på underlaget – sukkermassen bliver hurtigt kold og hård. Læg pindene, således at den øverste cm af pinden er dækket af sukker. Hvis du bruger forme: Pindene er allerede på plads, så du hælder bare sukkermassen i.

Krydderurteslikkepinde

Krydderurter kan også bruges som smagsgiver i slikkepinde. Du skal ikke være nervøs for at få et grønt blad mellem tænderne – bladene bliver kogt helt ud.

Servér slikkepindene som skeer sammen med en isdessert, og så behøver du faktisk ikke anden pynt.

1. Forbered de ting, du skal bruge.

2. Frigør timianbladene fra stænglerne, og læg dem klar ved siden af din gryde.

3. Følg grundopskriften ovenfor for, hvordan du laver sukkermassen, indtil smagen (her timian) skal tilsættes.

4. Tilsæt timianblade.

5. Tilsæt forsigtigt aroma under omrøring.

6. Når der ikke længere er bobler i overfladen af sukkermassen, og den føles sej og ser blank ud, kan du begynde at lave slikkepinde.

7. Hæld sukkermassen fra gryden ud i små runde portioner på bagepapiret.

8. Læg pindene i sukkerportionerne,således at den øverste cm af pindene er dækket af sukker.

9. Lad slikkepindene køle af i 15-20 minutter.

slikkepinde
Hjemmelavede slikkepinde (disse er IKKE dem med timian) er sjove at lave … (Foto: Fra bogen ‘Slikkepinde)

10. Pak slikkepindene ind i poser, medmindre de skal spises med det samme.

Tip

Prøv at bruge en slikkepind som ske i en isdessert – det pynter og smager himmelsk.

Sådan ser bogen ud:

 

slikkepinde bog

 

Læs også:

Tørstig: Lav en lækker iskaffe

 

Lavazza kaffe iskaffe

 

· Mere fra samme kategori ·