Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til juni måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en forhåbentlig dejlig varm måned … Så få her fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder den danske sommer. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

fem på stribe bog bøger
Så er der bognyheder til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den spændende

‘De usynlige’ er 5. bog i Lone Theils’ krimiserie om journalisten Nora Sand, som bliver øjenvidne til et drab i den danske sommerhusidyl i Danmark men  også et drab med dystre forbindelse til Storbritanniens magtfulde og lyssky elite.

Nora Sands ferie i Danmark udvikler sig til et sandt kaos og alt andet en stille ferie, da en kvinde tæt på sommerhuset, hun er i, bliver slået ihjel. Hun kaster (selvfølgelig) sig selv ind i efterforskningen af drabet, som viser sig, at have dybe forbindelser til en gruppe af Storbritanniens mest indflydelsesrige, magtfulde og fordækte mennesker.

Noras ihærdige og dybdegående undersøgelse af denne elites skyggesider, vækker opsigt hos dem, og snart forsøger de at sætte en stopper for hendes afslørende efterforskning. Nora må nu konfrontere sit livs mareridt for at få den fornødne hjælp til sine afsløringer men også for at holde sig i live …

Lone Theils fortsætter sin glimrende og medrivende krimiserie om Nora Sand i ‘De usynlige’, som er en mørk og chokerende fortælling om elitens meget grimme hemmeligheder. En let læst krimi, hvor du også bliver lidt klogere på den engelske magtelite og (gamle) hemmeligheder … En lille bonus er med Lones indgående kendskab til London, at man også lidt ‘føler man er i storbyen’, dejligt når nu man ikke har rejst i over et år.

lone theils de usynlige nora sand

‘De usynlige’, 199,95 kr., saxo.com

Den interessante

‘Året med 13 måneder’ er en dagbog, der strækker sig fra efteråret 2017 til efteråret 2018. Det er et dramatisk år i Sverige med voldsomme debatter omytringsfrihed, #MeToo og krisen i Det Svenske Akademi.

Det er også en turbulent tid i Åsa Linderborgs liv. Som Aftonbladets kulturchef indtager hun sin egen kontroversielle position i debatterne. Et par måneder inden hun fylder 50, bliver hun forladt af manden, hun elsker. Fire dage senere anklages hun for at være medskyldig i et selvmord.

Linderborgs dagbog er en polemisk skildring af den svenske offentlighed og af mediernes magt. Men den er også et portræt af en kvinde, der må forholde sig til tvivl, tab og den uundgåelige aldring – alt imens hun står i begivenhedernes centrum. En fortælling om en tid og et sted i livet, hvor meget sker – på alle måder for Åsa …

Om forfatteren:

Åsa Linderborg (f. 1968) er svensk journalist, forfatter og historiker. Hun slog igennem som forfatter med den selvbiografiske “Mig ejer ingen” (da. 2008), som skildrede en opvækst med en far, der var alkoholiseret metalarbejder og mistede sit job som følge af globaliseringen. Den blev en stor publikumssucces og blev nomineret til Augustprisen i 2007. Mellem 2007 og 2019 var hun kulturchef på Aftonbladet.

året med 13 måneder åsa linderborg bog

‘Året med 13 måneder’, 199,95 kr., saxo.com

Den relaterbare

Når man selv har været i mediebranchen i mange, mange år, så er ‘Huset’ måske lidt ekstra sjov at læse. Men alle kan være med og relatere sig til den og personerne i bogen, især hvis man er lidt op i årene som jeg. For det er også lidt et stykke ‘Danmarkshistorie’, der fortælles …

‘Huset’ er Anna Elisabeth Jessen historiske kollektivroman om livet på den store medievirksomhed Huset i 1960’erne og frem til i dag.

Huset er en indflydelsesrig medievirksomhed i 1960’erne, hvor alt er under opbrud og udvikling. Herfra følger vi en række ansattes liv og gang i og uden for virksomheden, som præges af politiske konflikter, eksplosive begær, magtkampe, løgne og store ambitioner, mens de skildrer samfundets omvæltende forandringer.

Anna Elisabeth Jessen fortæller i ‘Huset’ indlevende om en gruppe interessante og sammensatte karakteres liv og udvikling, mens hun samtidig levendegør vigtige omdrejningspunkter i den moderne Danmarkshistorie på en måde, så man både (som jeg) genoplever og husker en svunden tid – på godt og ondt …

huset bog anna elisabeth jessen

‘Huset’, 299,95 kr., saxo.com

Den hyggelige

‘Familie for begyndere’ er Sarah Morgans hjertevarme roman om kærlighed og venskab i byen, der aldrig sover. Det er hygge og ‘nem læsning’ – og ja bare en god ‘feel good’-bog, som jeg OGSÅ elsker at læse og hurtigt sluger, når jeg først går i gang …

I ‘Familie for begyndere’ møder vi Flora Donovan, der udadtil lever det perfekte liv som blomsterhandler i drømmebyen New York. Men i virkeligheden er hun ensom. Hun mistede sine forældre, da hun var ganske lille, og hun har aldrig rigtig fundet sig til rette i livet. Lige indtil hun møder den fantastiske Jack Parker. Han ser hende for den hun er, og det ændrer hele hendes opfattelse af livet og kærligheden.

Der er bare en lille udfordring. Jack har to døtre, og især den ældste, Izzy, har et problem med farens nye kæreste. Hun mistede sin mor for et par år siden, og livet har været et stort rod siden da. Og det kan kun blive værre af, at der er en ny kvinde, der prøver at udfylde det tomrum, der er efter morens død. Lige indtil Flora tager med Jack og familien på sommerferie og familiedynamikken for alvor bliver sat på prøve.

‘Familie for begyndere’ er en sjov og humoristisk fortælling om moderne familiekonstellationer og de mange udfordringer, der kan være ved sammenbragte familier. Ikke så meget at forholde sig til – andet end en god historie.

Sarah Morgan står bag utallige anmelderroste kærlighedsromaner. Denne er blot en af hendes nyeste.

‘Familie for begyndere’, 139,95 kr., saxo.com

Den smukke klassiker

‘Den gamle mand og havet’ er Ernest Hemingways mest solgte og mest elskede fortælling. Her i ny dansk oversættelse af Mich Vraa og præsenteret af Hemingways barnebarn Seán Hemingway. Denne udgave indeholder desuden et forord skrevet af forfatterens søn Patrick Hemingway samt supplerende materiale, inklusive en novelle, der ikke tidligere har været udgivet.

‘Den gamle mand og havet’ er historien om en cubansk fisker og hans nådesløse kamp med en gigantisk marlin langt ude i Golfstrømmen.

Den gamle mand og havet udkom første gang i 1952 og blev den sidste roman, Hemingway fik udgivet, mens han levede.

Romanen, der er elsket af generationer af læsere, er et af de helt store værker i amerikansk litteratur. Med sit enkle og kraftfulde sprog og med tidløse temaer som mod, tab og personlig triumf skabte Hemingway en af det tyvende århundredes største klassikere.

Hemingway modtog i 1953 Pulitzerprisen for romanen, der også gjorde udslaget for, at han i 1954 modtog Nobelprisen i litteratur.

Ernest Hemingway blev født 21. juli 1899 i Oak Park, Illinois. I Paris skabte han sig i 1920?erne et navn som journalist, og hans enkle og realistiske skrivestil blev karakteristisk for hans forfatterskab. Udgivelsen af Solen går sin gang (1926) og Farvel til våbnene (1929) etablerede ham som en af det tyvende århundredes største litterære stjerner. Han døde i 1961.

Det er sådan en klassiker, ‘man skal have læst’ – og jeg kunne (læste den for mange år siden) godt lide den. Og det omslag er altså også noget så fint.

ernest hemingway bog den gamle mand ved havet

‘Den gamle mand og havet’, 299,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Blomsterbergs stikkelsbærkompot med fløde

stikkelsbærkompot (Foto Columbus Leth)

 

· Mere fra samme kategori ·