
Sådan er danskernes badeværelsesdrømme
Ny undersøgelse viser, hvordan danskernes badeværelsesdrømme ser ud. De siger blandt andet ja tak til hygiejne og lang holdbarhed og nej tak til dårlig lugt
– Vores bekymring over især to ting på badeværelset er steget det seneste år, hvor vi har tilbragt flere timer end normalt derhjemme. Der er sket et kvantespring i danskernes forhold til især hygiejne det seneste år – og dermed krav til indretningen, forklarer Head of Product Management Per Holleufer fra Geberit.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for sanitetsvirksomheden Geberit kortlægger danskernes drømme og ønsker til badeværelset – og hvordan de har forandret sig det seneste år.
Selv om de fleste har haft få gæster i eget hjem, er kravet til hygiejnen på badeværelset steget, ligesom vi er blevet meget mere opmærksomme på ikke at efterlade uønsket lugt efter toiletbesøg.
Badeværelset i fokus under COVID-19
75 procent af os danskere har fået større fokus på hygiejne under COVID-19. Det gælder både for den personlige hygiejne og hygiejnen i hjemmet.
Badeværelset er det rum, hvor corona har haft størst indflydelse på danskernes indretning. Det betyder blandt andet, at berøringsfri elementer vinder kraftigt frem, når det kommer til indretningen.

Vejl. udsalgspris fra 36.715 kr. Over toilettet er monteret en betjeningsplade, hvor du blot kører hånden over stort eller lille skyl uden at røre pladen. Geberit Sigma80, berøringsfri betjeningsplade. Vejl. udsalgspris fra 10.801 kr. (Foto: Geberit)
At gøre sit badeværelse mere berøringsfrit er en enkel måde at slippe for mange bakteriefælder, og det er ikke så svært som det lyder. For eksempel kan trykknappen på toilettet ofte udskiftes med en sensor, der automatisk skyller ud, når hånden holdes over, eller du kan gå efter et toilet med et låg, der åbner automatisk.

Læs også: 8 effektive husmorråd – få rengøringen hurtigt overstået
Frygten for bakterier er steget markant
Corona har tilsyneladende fået os til at gøre mere rent. Hvor det nu er hele otte procent af os, der gør toilettet rent hver eneste dag, var det året forinden kun tre procent – altså næsten en tredobling.
Frygten for bakterier offentlige steder er også blevet større. Når vi besøger offentlige toiletter, er det derfor berøringsfri elementer, som er vigtigst for os. For over halvdelen af danskerne er det vigtigt ikke at skulle røre ved toilettets skylleknap på et offentligt toilet.

Og hvilke valg skal du så træffe, hvis du vil gøre livet lettere i forhold til rengøring de næste mange år frem?
1) Gå efter et toilet uden skyllekant, så bakterier ikke kan gemme sige i kummen.
2) Vælg en håndvask med glatte overflader, så skidt og sæberester ikke ligger tilbage, når hænderne er vasket.
3) Vær opmærksom på kvaliteten af dine badeværelsesmøbler. Toiletter, håndvaske og andre produkter i porcelæn kan se ens ud på overfladen, men der kan være stor forskel i selve kvaliteten. De bedste produkter har en særlig robust overflade, så du de næste mange år sparer dig selv og miljøet for unødig ekstra rengøring, fordi skidtet ikke er til at få af.

Hver anden skammer sig over dårlig lugt
Dårlige lugte på badeværelset er et universelt problem. Og vi har alle vores egne måder at forsøge at slippe af med dem på – lige fra brændende røgelse over luftopfriskende sprays til åbne vinduer.

Ifølge den nye undersøgelse undlader næsten halvdelen af os helt at foretage et stort toiletbesøg alle andre steder end hjemme, fordi vi skammer os over lugten. Det er særligt kvinder (51 %), der skammer sig over at efterlade en dårlig lugt, hvorimod færre mænd skænker det en tanke (33 %).
Mens luftfriskere kun maskerer lugte midlertidigt, og åbne vinduer blot slipper kold luft ind, fungerer Geberit DuoFresh modulet uden nogen uønskede sideeffekter. Lugtudsugningen starter automatisk, når nogen sætter sig på toilettet. Luften trækkes direkte ud fra toiletskålen og returneres til rummet, når den er rengjort.

Det er let at montere DuoFresh modulet i en Geberit Sigma cisterne, og den kan kombineres med næsten alle Sigma betjeningspladerne, hvis der blot er ført elektricitet til toilettet.
Kilde: YouGov undersøgelse er gennemført for Geberit med 1.000 danske respondenter i alderen 30-65 år, foretaget i januar 2021.
Læs også:
Disse badeværelsesvaner er de mest irriterende ved din partner