Læs også:

Close
ikea københavn

NEWS: Nu begynder byggeriet af IKEAs bæredygtige city varehus i København

Nyheder  | 

Nu begynder byggeriet af IKEAs bæredygtige city varehus i København · H.K.H. Kronprinsessen: Stå sammen for den danske natur · Faldt i søvn på bar og endte i håndjern · Unge viser deres hverdag i landbruget · Dagens video: Dyrekærlighed

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu begynder byggeriet af IKEAs bæredygtige city varehus i København

Nu bliver det længe ventede IKEA varehus ved Dybbølsbro i København snart til virkelighed. Efter flere års grundige forberedelser er designet for et fremtidssikret, bæredygtigt city varehus på plads og har nu fået den endelige godkendelse af Borgerrepræsentationen i København. City varehuset bliver en nytænkning af IKEA konceptet, som man kender det i dag, og det forventes at opnå en af de højeste bæredygtighedscertificeringer BREEAM Outstanding.

Nu kan københavnerne godt begynde at glæde sig til, at de nemt kan fragte deres yndlings IKEA-produkter hjem på gåben eller cykel. Efter en lang proces med at designe et grønt, fremtidssikret varehus tilpasset moderne forbrugsmønstre har IKEA fået den endelige godkendelse fra Borgerrepræsentationen i København. Dermed ventes det kommende IKEA city varehus at slå dørene op i sommeren 2023.

– Vi er rigtig glade for, at vi nu kan realisere planerne for vores IKEA city varehus, der er en nytænkning af det traditionelle IKEA varehus, da det er beliggende i hjertet af København og bliver tilpasset byen og københavnerne. Det, forventer vi, kommer til at betyde, at kunderne vil bruge varehuset på en anden måde, og det er noget, vi har tænkt ind i udviklingen af varehuset. Med den endelige godkendelse fra kommunen kan vi nu for alvor komme i gang, udtaler Anders Lyhne Nordtorp, der er ekspansionschef i IKEA Danmark.

Det nye city varehus forventes at få certificeringen BREEAM Outstanding, der er en af højeste standarder for bæredygtigt byggeri. Bæredygtighed bliver i det hele taget gennemgående for varehuset med etableringen af en grøn taghave, som får karakter af vild natur. I alt bliver 250 træer og buske plantet på varehusgrunden og taghaven, hvor et grønt område vil agere hjem for den naturlige fauna i området og bidrage til biodiversiteten.

Også driften og i mødet med kunderne er den grønne profil helt central med solceller, der dækker en fjerdedel af varehusets energiforbrug, mens kunder kan få hjælp til at reparere og istandsætte møbler i et Circularity Lab, der skal fremme cirkulære forbrugsmønstre.

Det nye city varehus får tre etager, der bliver opdelt i kategorierne: soveværelse, stue og køkken med et mix af møbler og boligtilbehør på hver etage. Derudover vil det kommende city varehus adskille sig fra det traditionelle varehus, vi kender, fortæller Anders Lyhne Nordtorp.

– Det nye city varehus redefinerer IKEA konceptet ved at være tilpasset byen, og måden københavnerne lever i og bruger byen på. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at varehuset i høj grad bliver et sted, hvor kunderne henter inspiration, mens møbler bestilles og leveres, så vi skaber en god oplevelse for mange af de kunder, der kommer på gåben eller cykel, siger han.

Ved city varehuset bliver der cykelparkering til 760 cykler inklusiv 55 ladcykler, og det vil blive muligt at låne en IKEA ladcykel til at fragte varer hjem.

Før den endelige godkendelse af projektet har IKEA skulle efterleve en række politiske krav fra Københavns Kommune. Blandt andet bliver 25 % af bygningens facade dækket med grøn beplantning – i alt ca. 1300 m2 facade begrønnes. Det grønne islæt glæder teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (EL):

– Jeg er glad for, at IKEA har lyttet til politikerne og til tidsånden og indretter et varehus, der er baseret på, at det er nemt at komme til med cykler og ladcykler. Samtidig får varehuset en grøn profil både med den begrønnede facade og taghaven, som kan understøtte biodiversitet, så det synes jeg er positivt, siger hun.

Den grønne taghave spiller en vigtig rolle i planlægningen af det nye city varehus, da arealerne skal være med til at binde bydelen sammen fra Bernstorffsgade og Otto Busses Vej. Samtidig bliver området et sted med plads til ophold og leg, hvor københavnerne kan mødes, slå sig ned og nyde den flotte udsigt over København.

– Med et varehus der ligger så centralt, er det vigtigt for os, at det bliver en naturlig del af bymiljøet. Det kan vi sikre os ved også at skabe plads til dem, der måske ikke skal handle hos os. Vi vil gerne skabe liv i et område, der ellers ikke bliver brugt som opholdssted. Derfor kan vi med den grønne taghave bidrage til et bæredygtigt by- og lokalmiljø, der er til glæde for københavnerne, slutter Anders Lyhne Nordtorp.

IKEA har løbende inddraget lokale borgere på Vesterbro, der har haft mulighed for at komme med forslag til lokalplanen og byggeriet. Med lokalplanens godkendelse begynder byggeriet af city varehuset, og den officielle åbning forventes at blive i sommeren 2023.

Fakta om IKEA København
* Arkitekter: Dorte Mandrup A/S.
* Totalentreprenør: MT Højgaard.
* City varehus i tre etager i kategorierne: soveværelse, stue og køkken med et mix af møbler og boligtilbehør på hver etage.
* Boligtilbehørsprodukter kan købes med hjem samme dag, mens møbler bestilles og leveres.
*  Offentlig tilgængelig taghave med direkte adgang til og fra nabobygningerne.
* IKEA Restaurant, Café, Svensk Madmarked samt ekstern restaurantpartner på taghaven.
250 træer og buske bliver plantet på taghaven og rundt omkring på city varehusgrunden.
* Taghaven får karakter af vild bynatur med mange forskellige plantearter, der kan agere hjem for den naturlige fauna i området og bidrage til biodiversiteten.
* 1.450 m2 solceller bliver monteret på bygningens tag. De forventes at dække en fjerdedel af bygningens energiforbrug.
* 25 % af bygningens hvide facade bliver dækket med grøn beplantning – i alt cirka 1.300 m2 grønt på facaderne.
* Cykelparkering til 760 cykler inklusiv plads til 55 ladcykler.
* Kunder kan låne ladcykler med hjem til fragt af varer fra IKEA København.
* IKEA forventer, at byggeriet opnår BREEAM certificeringen ’Outstanding’.

ikea københavn
Nu starter IKEA byggeriet i København … (Foto: IKEA PR)

Læs også: Nu køber IKEA kundernes brugte møbler tilbage 

H.K.H. Kronprinsessen: Stå sammen for den danske natur

Den danske natur byder på et væld af magiske landskaber og vidunderlige dyr, som danskerne har nydt ekstra godt af under Corona-pandemiens lange nedlukninger. Men Danmarks natur er udfordret, og rødlisten over danske truede dyr bliver længere og længere for hvert år. Derfor vil H.K.H. Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfonden i et nyt projekt samle danskerne om naturen.

Corona-pandemien og nedlukningerne af samfundet har haft en uventet effekt: Danskerne er ude i det fri for at opleve og mærke naturen som aldrig før. Og det har gjort endnu flere af os opmærksomme på de fantastiske værdier, den danske natur bringer.

Men den danske natur og dets enestående dyreliv er under pres og trænger til en hjælpende hånd. Derfor går H.K.H. Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfonden nu sammen for at hylde den danske natur og sætte spotlight på udfordringerne. Det sker i det fælles projekt ‘Sammen for naturen’, hvor Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfonden på de sociale medier giver alle danskerne mulighed for at dele deres naturbilleder og oplevelser med resten af danskerne under hashtagget #ForNaturenWWF.

H.K.H. Kronprinsesse Mary, der er præsident for WWF Verdensnaturfonden, glæder sig til, at danskerne viser vores fælles natur frem.

– Det seneste år har mange oplevet, at naturen har fået større betydning for dem. Vi kan ikke tage naturen og al dens skønhed og rigdom for givet. Danmarks natur er under pres, og mange unikke dyre- plante- og svampearter er i fare for at uddø. Derfor opfordrer jeg alle til at hylde naturen sammen med os på de sociale medier. Jo mere, vi er opmærksomme på det, der sker i naturen, jo mere er vi villige til at passe på den, forklarer H.K.H. Kronprinsessen.

– Danmarks natur står i en historisk krise. Skove, enge og hav er ude af balance, og tusinder af dyr er i fare for at forsvinde. Samtidig viser undersøgelser, at en rig biodiversitet er afgørende for vores sundhed og for fremtidige generationer. Ved at uploade vores naturbilleder kan vi hver især vise vores støtte til Danmarks truede natur i den skæbnestund. Naturen har altid været der for os – nu er vi nødt til at være der for naturen, fortsætter Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Projektet blev kickstartet på FN’s Internationale Biodiversitetsdag lørdag den 22. maj, hvor H.K.H. Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfonden skød projektet i gang på Kongehusets og WWF Verdensnaturfondens Instagramprofil. Kronprinsessen opfordrer alle danskere til over de kommende uger at dele deres flotte naturbilleder inddelt i tre forskellige kategorier, så vi sammen kan begejstres, forundres og lære om naturens vidundere og de mange trusler, naturen står overfor.

For at være med skal du blot uploade et billede af din lokale natur, dyreliv eller naturoplevelse på Instagram sammen med hashtagget #ForNaturenWWF og gerne en kort tekst om, hvor det er taget. Kampagnen strækker sig over tre uger fra den 22. maj, hvor vi kickstarter oplevelserne med temaet ’Skov & Land’. Hver lørdag lanceres derefter et nyt tema, så vi kommer hele vejen omkring vores vidunderlige landskaber.

H.K.H. Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfondens eksperter vil kommentere på udvalgte billeder undervejs med nogle ord om den særlige naturoplevelse. Hermed bidrager WWF’s eksperter med spændende historier om de forskellige steder, dyre- svampe- og plantearter, som danskerne har portrætteret. På den måde får hele Danmark glæde af danskernes bud på det bedste, dansk natur har at byde på og den særegne – men desværre også pressede – biodiversitet i Danmark.

Fakta om ‘Sammen for naturen’:

‘Sammen for naturen’ er et fællesskab på Instagram, hvor man deler et foto af en dansk naturoplevelse med hashtagget #ForNaturenWWF. Fotoet skal ledsages af stedsangivelse og gerne en kort beskrivelse af naturoplevelsen.

Hver dag fremhæves et foto på WWF’s Instagramprofil, og WWF’s faglige eksperter kommenterer det fremhævede foto på baggrund af fotografiets sted, (truede) art, status, rolle, æstetik etc. Herved deles naturoplevelsen, mens viden formidles om biodiversitet.

Hver fredag fremhæver et panel bestående af blandt andet H.K.H. Kronprinsessen og WWF’s Generalsekretær Bo Øksnebjerg ugens foto.

Hver lørdag introducerer H.K.H Kronprinsessen ugens kategori. Kategorierne er:

‘Sø, Kyst & Hav’ (starter lørdag den 29. maj)
‘Planter & Dyr’ (starter lørdag den 5. juni)

‘Sammen for naturen’ blev lanceret på FN’s Biodiversitetsdag lørdag den 22. maj og kører frem til den 11. juni.

Alle kan være med. Vi leder efter personlige og forunderlige fotografier af naturens vidundere, som har gjort en forskel for os under nedlukningerne.

De største udfordringer for den danske biodiversitet

WWF Verdensnaturfonden udgav i efteråret en analyse af tilstanden på dansk natur, hvor biodiversiteten er i frit fald. De primære årsager og udfordringer for biodiversiteten i Danmark er ifølge danske biodiversitetsforskere:

  • Mangel på plads – blot 0,5-1% af Danmarks landareal og 0,02% af havarealet er 100% dedikeret til natur.
  • Naturområderne er for ensartet og mangler sammenhæng i både tid og rum (kontinuitet).
  • Naturområderne påvirkes negativt af dræning og afvanding.
  • Naturen påvirkes negativt af udledning af miljøfremmede stoffer og især af næringsstofbelastning.

Læs mere om analysen her.

kronprinsesse mary wwf
På optagelse med H.K.H. Kronprinsessen og Bo Øksnebjerg, WWF, ifm. kampagnen ‘Sammen for naturen’ … (Foto: Kongehuset)

Læs også: H.K.H. Kronprinsesse Mary talte under Copenhagen Pride Show

Faldt i søvn på bar og endte i håndjern

I torsdags aftes fik Østjyllands Politi en anmeldelse fra en bar på Åboulevarden i Aarhus C, hvor en dørmand havde foretaget en civil anholdelse af en aggressiv gæst på stedet. Dørmanden har forklaret til politiet, at han ville smide manden ud fra baren, fordi han lå og sov, men da manden blev vist mod udgangen, farede han op og råbte og spyttede efter dørmanden.

Dørmanden foretog herefter en civil anholdelse og ringede efter politiet. Da betjentene ankom til stedet, overtog de anholdelsen af den 21-årige mand, der blev sigtet for overtrædelse af restaurationsloven. Han fik samtidig et forbud mod at indvinde sig på den pågældende bar i de kommende to år.

håndjern
Ung fyr faldt i søvn på bar og endte i håndjern … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ting du kan lave i Aarhus i maj

Unge viser deres hverdag i landbruget

Tre unge landmænd og en kok deler deres oplevelser i hverdagen på Instagram for at give andre unge et indblik i arbejdet med landbrug og fødevarer.

De fire unge er castet til opgaven i projektet ‘Bæredygtigt Generationsskifte’, som drives af Økologisk Landsforening. Det overordnede formål med projektet er at skabe interesse for arbejdet med landbrug og fødevarer samt sikre, at en ny generation af landmænd har lyst til at tage over i takt med, at de nuværende går på pension.

En af de fire unge er 27-årige Jacob Boisen, der er elev hos Månssons i Brande. Han har meldt sig til projektet for at vise virkeligheden, som han siger. Hans plan er at dele både billeder, video og tekst fra sin dagligdag på Instagramprofilen @derforlandmand, som netop er gået i luften.

– Der er så meget at se herude: mange forskellige maskiner og måder at gøre tingene på. Der er i hvert fald nok at vise, siger han.

De øvrige unge, som man kan følge på @derforlandmand, er 23-årige Stella Lund, Herning, der ligesom Jacob Boisen er ved at uddanne sig til faglært landmand, 27-årige Andreas Krogh, Ølgod, der studerer til Agro Business Manager, og 26-årige Emilie Qvist Kjærgaard, Hanstholm, som er under uddannelse til kok.

De fire mødte hinanden for første gang i Aarhus i begyndelsen af maj til en team-dag sammen med blandt andre projektleder Jens Peter Hermansen og adm. direktør i Økologisk Landsforening, Helle Borup Friberg.

Mød Stella, Emilie, Andreas og Jacob i fire små videoer på siden herunder og læs mere om deres forskellige baggrund og fag her.

økologisk landsforening
De fire unge ambassadører for landbruget, som kan følges på Instagram-profilen @derforlandmand, er (fra venstre) Andreas Krogh, Emilie Qvist Kjærgaard, Stella Lund og Jacob Boisen. (Foto: PR)

Læs også:

Dagens video: Dyrekærlighed

· Mere fra samme kategori ·