Læs også:

Close
løve løveunger wap

NEWS: Efter mange års grov mishandling: Sydafrika stopper opdræt af vilde løver

Nyheder  | 

Efter mange års grov mishandling: Sydafrika stopper opdræt af vilde løver · Børn fra Holstebro planter de første af 250.000 træer i Coops folkeskov · Danmarks første talentlinje for revy søger unge talenter · OL- og PL-atleter tilbydes Pfizer/BioNTech-vacciner · PensionDanmark og Odense Maritime Technology skal udvikle grønne færger til Danmark · Dagens billede: Bjørnetjeneste

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Efter mange års grov mishandling: Sydafrika stopper opdræt af vilde løver

Sydafrikas regering vil nu endeligt stoppe løveopdræt, der i årevis er blevet stærkt kritiseret af dyrebeskyttelsesorganisationer.

Den sydafrikanske miljøminister Barbara Creecy meddelte søndag, at det afrikanske land nu endelig vil forbyde opdræt af løver, der hidtil er blevet opfostret under helt uacceptable forhold på mere end 350 farme i Sydafrika. Hovedparten af de indespærrede rovdyr på stedet er løver, men nogle farme holder også leoparder og tigre.

Her er de vilde dyr i mange år blevet udnyttet på flere forskellige måder:

Som klappe- og kæledyr for turister, til iscenesatte blodsports- og trofæjagter, og som ingredienser i traditionel asiatisk medicin.

– Den sydafrikanske regerings beslutning er en vigtig sejr for Sydafrikas løver, der i alt for mange år er blevet behandlet fuldstændig respektløst som forbrugsvarer, i stedet for som vilde dyr, forklarer Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection Danmark.

Sammen med NGO’en Blood Lions, har World Animal Protection i flere år kæmpet mod løveopdræt, og for at få forbudt den kommercielle udnyttelse af de opdrættede løver.

Nu ser det ud til at kampen endelig er vundet. Og den sydafrikanske minister nøjes ikke med et forbud mod de omstridte løvefarme.

Barbara Creecy, der er minister for skov, fiskeri og miljø, sagde søndag, at hun helt konkret vil forbyde salg af løvers kropsdele og knogler, stoppe interaktion mellem turister og løver, samt forbyde trofæ-jagt på løver opdrættet i fangenskab.

– Den livslange udnyttelse af vilde dyr, som vi ser på de her løvefarme, er helt uacceptabel, Selvom de er opdrættet i fangenskab, er deres instinkter intakte, og livet på en løvefarm kan aldrig opfylde deres naturlige behov. Det er et modigt skridt af den sydafrikanske minister, og et første skridt i retning af en bedre fremtid for vilde dyr mange steder i verden, slutter World Animal Protections danske direktør, Gitte Buchhave.

Fakta om løveopdræt i Sydafrika:

– Når løveungerne ikke får modermælk, er de mere modtagelige for sygdomme og risikerer at få infektioner i hjerne og rygmarv, lammelser i kroppen samt andre misdannelser.

– NGO’en Blood Lions anslår at der hidtil har været holdt mellem 8.000-12.000 løver i fangenskab på over 350 farme.

– Cirka halvdelen af de iscenesatte trofæjagter i Sydafrika, er betalt af amerikanske turister. Den anden halvdel er primært fra Kina, Rusland og tidligere Sovjet-stater.
– Trofæjægerne bruger typisk kun løvernes hoved, som de får udstoppet.

– Resten af løvernes krop sælges til asiatiske lande, hvor deres kropsdele bruges i landenes traditionelle medicin.

Om World Animal Protection Danmark:

WAP er en selvstændig del af World Animal Protection International, der er en global dyrebeskyttelsesorganisation, med højeste rådgivningsstatus i FN og Europarådet. World Animal Protection opererer i 50 lande, og har afdelinger i 14; herunder England, USA, Canada, Brasilien, Kina, Indien, Thailand, Australien og Holland.

løve løveunger wap
Skræmte løveunger i en af de omstridte sydafrikanske løvefarme, som den sydafrikanske regering nu langt om længe vil forbyde. (Foto: WAP)

Læs også: Truede dyr

Børn fra Holstebro planter de første af 250.000 træer i Coops folkeskov

De kommende to dage; tirsdag og onsdag den 11. og 12. maj begynder Coop at plante 250.000 træer i den første af en række folkeskove, koncernen har planlagt over hele Danmark. Den første folkeskov er ved Idomlundvej 12 i Holstebro.

Onsdag den 12. maj fra klokken 9 – 11 vil eleverne fra to lokale 5. klasser plante nogle af de første frugttræer og bærbuske.

Redaktionen er meget velkommen til at overvære plantningen og høre mere om projektet. Til stede er klimachef i Coop, Peter Svendsen, der er ansvarlig for projektet, repræsentanter fra Hedeselskabet samt det lokale skovråd.

I løbet af de to dage vil cirka150 børn fra 3.-8. klasser komme og deltage.

Arealet ved Idomlund er på 113 hektarer (svarende til 226 fodboldbaner). Coop har købt det i samarbejde med Hedeselskabet, som kommer til at stå for beplantningen, der altså begynder i næste uge.

Over de næste 10 år er målet at plante 1000 hektarer skov. Formålet med Coop Folkeskove er at skabe ny natur, der kan bidrage til øget biodiversitet, beskytte drikkevandet, skabe rekreative fællesarealer og forbedre klimaet.

Finansieringen sker blandt andet gennem salg af skovbeviser på coopfolkeskove.dk, donation af tomme flasker i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli´Brugsen eller ved valg af Coop Folkeskove som fordel i Prime i Coop app’en.

Hedeselskabet står for introduktion og undervisning til Coop Folkeskove, når børnene ankommer. Undervisningen besvarer spørgsmål som: Hvorfor planter vi skov hvad godt gør det for klima, miljø, naturen og mennesker.

Efter endt undervisning (cirka ½ time) vil skovfoged Henning Bilberg, hjælpe børnene med at plante.

plante træ natur
Børn fra Holstebro planter de første af 250.000 træer i Coops folkeskov … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danskernes støtte til natur er tredoblet

Danmarks første talentlinje for revy søger unge talenter

Danmarks første talentlinje for revy søger unge talenter i alderen 15-25 år. De første ansøgninger er modtaget, men det er endnu ikke for sent at sende din afsted.

Blandt de første ansøgere er Luna Engel Friberg 20 år fra Nakskov, hun fortæller:

– Det er en rigtig god idé at lave en revyskole. Det er et godt koncept. I revyen kan du tage lidt pis på alt det alvorlige, det er en god egenskab at bruge. Jeg har søgt ind, fordi det kunne være en rigtig god oplevelse for mig selv og meget lærerigt. Jeg har spillet teater i mange år, og revy har ikke været den spillestil, jeg har spillet mest, så det er en god mulighed for at udvikle sig. Hvis jeg kommer ind, forventer jeg at udvikle mig lære mere om, hvad revyen kan.

Inden 12 unge talenter kan starte på Guldborgsund Revyskole i september 2020, skal de gennem en optagelsesprøve den 22. maj.

Leder af talentlinjen på Guldborgsund Revyskole, Flemming Krøll fortæller:

– Optagelsesprøven skal give os et fingerpeg om hvad det er for nogle unge mennesker der har søgt ind. Vi leder efter mennesker der føler sig hjemme på en scene og som kan lide at underholde. I revyens verden er det fx vigtigt at man som skuespiller kan skifte karakter imens man klæder om. Endvidere kræver det at være revyskuespiller at man skal kunne synge og bevæge kroppen på en hensigtsmæssig måde. Mærker vi ben i næsen og ‘funny-bones’, så tror jeg på vi finder Danmarks nye revytalenter.

Nykøbing Falster Revyen har som landets næststørste revy trukket publikum fra hele landet med udsolgte forestillinger år efter år. Flemming Krøll, forhenværende og mangeårig direktør for Nykøbing Falster Revyen, vil stå i spidsen for talentlinjens nye generation af unge revytalenter. Underviserteamet består blandt andre af Mick Øgendahl og Henrik Lykkegaard.

Ønsker du at blive optaget på Guldborgsund Revyskole, skal du sende din ansøgning senest den 17. maj og kunne deltage i optagelsesprøven d. 22. maj.

talent revy
Har du talent og elsker revy, så læs med her … (Foto: Hauerslev Film)

Læs også: Prisvindende professor skriver kvinder ind i tech-historien

OL- og PL-atleter tilbydes Pfizer/BioNTech-vacciner

Danske OL- og PL-atleter og -stabsmedlemmer tilbydes vacciner mod corona via en vaccinedonation fra Pfizer/BioNTech til IOC og IPC.

Der har i den seneste tid været debat om, hvorvidt danske OL- og PL-atleter skal tilbydes vacciner mod corona, før flyet letter mod Tokyo denne sommer. Nu ser det ud til, at hjælpen kommer udefra, da Pfizer/BioNTech har doneret vacciner til IOC og IPC, så alle atleter og stabsmedlemmer, som skal deltage ved OL eller PL, får tilbudt at blive vaccineret.

– Det er meget glædeligt, og vi er meget taknemmelige for, at det nu ser ud til, at vi kan skabe tryghed hos de danske OL- og PL-atleter, som har levet i uvished og frygt for at blive smittet med corona. Hvis de danske atleter ender med at få en vaccine, der er godkendt af de danske sundhedsmyndigheder, kan atleterne fokusere på det, som de er bedst til – at dyrke deres sport, udtaler Morten Mølholm Hansen der er direktør i DIF, som er national olympisk komité i Danmark. Han fortsætter.

– Udover at vi er super taknemmelige på de danske atleters vegne, for den vaccinationsmulighed, der ser ud til at opstå, så skal denne donation fra Pfizer/BioNTech også ses som en respektfuld handling fra Pfizer/BioNTech og IOC’s side, for nu tyder det på, at værterne og lokalbefolkningen i Tokyo kan modtage gæster fra hele verden med tryghed, hvis stort set alle atleter og stabsmedlemmer ender med at være vaccinerede mod corona, når ilden tændes.

IOC understreger, at det er ekstra doser, som de enkelte landes atleter og stabsmedlemmer tilbydes. Det er således ikke doser, der tages ud af det eksisterende vaccinationsprogram og dermed ikke doser, der fjernes fra Sundhedsstyrelsens danske vaccinationskalender og nu tilbedes atleter og stab.

Det er fortsat mange uafklarede spørgsmål, og det er fx endnu uklart, hvordan og hvornår vaccinerne distribueres til de enkelte lande, og hvordan de herfra håndteres, men det vil de kommende dage og uger vise. Logistikken kommer til at foregår via de enkelte landes regeringer og myndigheder.

– Vi har hidtil haft en konstruktiv dialog med den danske regering omkring vaccinationer af OL- og PL-atleter, og dialogen fortsætter vi nu med sundhedsmyndighederne på et mere logistisk niveau, da det er dem, der står for distribution og håndtering af vaccinerne. Men vi er under tidspres, da atleterne gerne skal have deres andet stik i midten af juni af hensyn til de sidste forberedelser op til OL. Vi er optimistiske i forhold til at kunne nå det, men tør ikke juble endeligt, før atleterne har fået deres prik i armen, lutter Morten Mølholm Hansen.

OL-deltagere tilbydes vaccine … (Foto: huntlh, Pixabay)

Læs også: Virtuel sommer-OL

PensionDanmark og Odense Maritime Technology skal udvikle grønne færger til Danmark

Sammen med partneren Odense Maritime Technology skal PensionDanmark samarbejde med Færgesekretariatet om udviklingen af en ny, bæredygtig færgeløsning til danske småøer og mindre overfarter.

Et partnerskab er valgt til at samarbejde med Færgesekretariatet om at udvikle en ny standardiseret færgeløsning til de danske småøer og mindre overfarter. Færgesekretariatet repræsenterer 18 kommuner, der alle har færgedrift, og som vil få mulighed for at benytte den nye færgeløsning, når den er færdigudviklet.

– Vi er meget begejstrede for, at vi sammen med vores partnerne får denne mulighed for at bidrage til en moderne, fleksibel og bæredygtig løsning for færgedriften til de danske småøer og mindre overfarter. Det er et projekt, der passer perfekt ind i vores strategi om at forrente medlemmernes pensionsopsparinger gennem innovative og bæredygtige investeringer, der rummer et positivt samfundsbidrag og skaber bedre vilkår for den danske ø-befolkning, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

Konsortiet vil, i tæt samarbejde med Færgesekretariatet, udvikle de fremtidige færger, som designes ud fra en standardiseret ramme, der kan tilpasses specifikke ønsker og behov på de enkelte overfarter. Færgerne tilbydes på langvarige leasingaftaler til kommunerne, som mod en fast ydelse får fuld råderet over færgerne og dermed bibeholder det fulde ansvar for den daglige drift af overfarterne.

Et fælles færgekoncept betyder, at der kan opnås stordriftsfordele samtidig med, at kommunerne vil få en ny, kvalificeret sparringspartner, som kan hjælpe med at optimere færgedriften og tilpasse den til passagernes behov, så man understøtter det tværkommunale færgesamarbejde og på sigt kan få flere afgange for den samme pris.

– Med den model, vi har budt ind med, lettes kommunerne for risiko og kapitalbinding, samtidigt med, at de får mulighed for at optimere færgedriften gennem kvalificeret sparring. Det giver større fleksibilitet og sikkerhed mod potentielle driftsrisici og ikke mindst en fremtidssikret og bæredygtig færgeløsning udviklet af erfarne skibsdesignere, skibskonstruktører og skibsinvestorer. Det er i sandhed en win-win-win-løsning for konsortiet, kommunerne og passagererne, fortsætter Torben Möger Pedersen.

Det forestående udviklingsarbejde skal fastlægge det præcise design af standardfærgen. Konsortiets udgangspunkt er, at færgerne skal udlede mindst mulige klimagasser og dermed være en mere klimavenlig løsning end de nuværende færger, der typisk sejler på diesel. Således understøtter modellen den nylige politiske aftale og ambition på transportområdet, hvor der øremærkes midler til en grøn omstilling af den kommunale færgedrift.

Konceptet med en standardfærge, som minder om den måde man i bilindustrien skaber flere forskellige modeller på samme produktplatform, passer godt til Odense Maritime Technologys strategi om at udvikle og sælge brede produktløsninger inden for maritim infrastruktur frem for enkeltstående skibsprojekter.

– Vi forventer, at færgekonceptet også vil være attraktivt i udlandet, så det på sigt kan bidrage til at skabe yderligere arbejdspladser i danske maritime virksomheder. Ved at lave gode solide produktløsninger skabes der et fundament for eksport og dermed en effektiv gearing af den CO2-besparelse, der skabes i Danmark. De danske kommuner kan dermed være med til at nedbringe CO2-udslippet lokalt og indirekte være med til at nedbringe den globale CO2-udledning, når de bliver showroom for, hvordan Danmark har løst opgaven med at udrulle grønne færgeløsninger, siger Kåre Groes Christiansen.

Konsortiet og Færgesekretariatet skal nu i fællesskab udvikle færgekonceptet, som ventes færdigt i slutningen af 2021.

Fakta:
Færgesekretariatet repræsenterer 18 kommuner, der har færgedrift til i alt 26 danske øer samt en række mindre overfarter.

Udbuddet er nu afgjort med et partnerskab bestående af PensionDanmark og Odense Maritime Technology som vinder. PensionDanmark bidrager med finansieringen, mens Odense Maritime Technology står for at designe og udvikle færgekonceptet.

Nu følger en udviklingsproces, hvor konsortiet og Færgesekretariatet i fællesskab – og i tæt samarbejde med kommunerne – skal udvikle standardfærgekonceptet, inden det tilbydes kommunerne.

De 18 kommuner bag Færgesekretariatet er:
• Aalborg
• Norddjurs
• Ærø
• Svendborg
• Lolland
• Aabenraa
• Slagelse
• Haderslev
• Kalundborg
• Struer
• Faaborg-Midtfyn
• Holbæk
• Horsens
• Hedensted
• Assens
• Skive
• Langeland
• Odder

færge farvand
Danmark skal have grønne færger … (Foto: Unsplash)

Læs også: Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

Dagens billede: Bjørnetjeneste

· Mere fra samme kategori ·