
NEWS: Danskerne vil rejse grønnere
Danskerne vil rejse grønnere · Dette genåbner · To års fængsel for at gemme pistol under madrassen · Regeringen vil fastholde 93 millioner kroner årligt til de lokale aktionsgrupper · Mange festivaller aflyst · Dagens billede: Smukke Sverige
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Danskere vil rejse grønnere: Ny bæredygtighedspris fra momondo sætter fokus på grønne hoteller . I efteråret lancerede momondo en CO2-sortering af fly, der skal gøre det nemmere at flyve mere bæredygtigt. Nu går rejsesøgemaskinen sammen med Klimascore.com og Danish Business Travel Association om at hylde de danske hoteller, som gør den største forskel for klimaet. Hoteller kan indstille sig til klimaprisen fra den 28. april, og vinderen kåres den 1. juli.
Nem opladning af elbiler, mindre kød på menuen, miljøvenlig lagenvask og genbrug på hotellet. Man kan gøre meget for at gøre det gode hotelophold lidt grønnere, men hvilke hoteller gør egentlig mest for at gøre gæsternes ophold mere bæredygtigt? Det vil momondo nu sætte fokus på med momondo Climate Award.
I tæt samarbejde med Klimascore.com, der vurderer hotellers klimatiltag, og Danish Business Travel Association, skal landets grønneste hoteller findes. Klimascore er udviklet med input fra DTU og Concito, Danmarks grønne tænketank.
– Vi er gået sammen med nogle af landets førende klimaeksperter om at sætte fokus på danske hotellers bæredygtighedstiltag. Vi savner alle sammen at rejse, og vi ved samtidig, at mange danskere er optaget af at rejse grønnere. Det kræver, at vi har viden om, hvilke tiltag, der fungerer bedst, så rejsende nemmere kan træffe det grønnere valg. Det er formålet med momondo Climate Award, fortæller momondos danske talsperson, Per Christiansen.
I efteråret spurgte momondo i en befolkningsanalyse danskerne om bæredygtighed og rejser, og 56 procent svarede, at de ønsker at rejse mere bæredygtigt, mens hele 71 procent siger, at de mangler information om netop bæredygtighed, når de planlægger rejsen. Tiltag som CO2-sortering og momondo Climate Award kan gøre det nemmere for rejsende at træffe det grønne valg, fortæller momondos talsperson, Per Christiansen:
– Verden har været sat på pause. Og som Danmarks førende rejsesøgemaskine ønsker vi ikke alene at inspirere så mange som muligt til at gå på opdagelse igen. Vi ser det som vores opgave at gøre det mere gennemsigtigt, hvordan forskellige rejseformer påvirker klimaet. Så vi som rejsende får mulighed for at vælge at rejse med mere omtanke. momondo Climate Award 2021 er en af de måder, vi skaber opmærksomhed om og viser vej til de mange hoteller, der gør det muligt at rejse grønnere.
Vinderen skal kåres med afsæt i data fra Klimascore.com, hvor man fokuserer knivskarpt på at hjælpe både forbrugere, virksomhedsindkøbere og hotelejere med at træffe mere klimavenlige valg: “Klimascore er udviklet for at hjælpe gæster og virksomheder med at vælge klimavenlige hotel- og konferenceophold. Samtidigt er det et værktøj, der får hotellerne til at kunne prioritere hvilke klimatiltag, de skal fokusere deres energi på, forklarer René Jacobsen, CEO for Klimascore.com og fortsætter:
– For os er det vigtigt, at metodikken holder, så derfor er vores værktøj udviklet med input fra DTU og Danmarks grønne tænketank, Concito. Dataene for beregningerne kommer fra hotellerne selv, og indhentes derudover fra offentlige kilder, hvor alt valideres af Klimascore.com.
Hos Danish Business Travel Association (DBTA) er man også glade for samarbejdet:
– Vores mission er at skabe et netværk for vidensdeling i branchen, så for os er dette initiativ helt perfekt til at klæde branchen bedre på til at prioritere sine investeringer, når vi som industri skal understøtte Danmarks mål om at reducere vores allesammens CO2-aftryk, slutter Anne Mette Berg, General Manager hos DBTA.
Fakta om momondo Climate Award:
Læs mere om momondo Climate Award og læs, hvordan prisen uddeles her.
Om undersøgelsen
momondo har spurgt 1.010 danskere mellem 18 og 79 år og vægtet efter den danske befolkning i forhold til alder, køn og geografi. Dataindsamling fandt sted mellem 2. og 6. september 2020 via Norstat.
56 % siger, de forsøger at rejse bæredygtigt.
71 % siger, de mangler bedre information og vejledning til at træffe mere bæredygtige valg, når de søger efter deres rejser.
Om Klimatescore.com
klimascore.com er klimaspecialister, som har udviklet Klimascore, som er branchens nye standard parameter, der hjælper rejsende og virksomhedsindkøbere med at vælge klimavenligt hotel og konferencested baseret på CO2-fakta. Dertil har klimascore.com udviklet klimaværktøjer, der hjælper hoteller med dokumentation og rådgivning i at prioritere klimaindsatsen og omsætte tiltagene til øget salg og omkostningsbesparelser. klimascore.com drives af danskejede Conscious Convenience ApS, som har kontor i Storkøbenhavn.

Læs også: Kender du følelsen af flyskam
Dette genåbner
Natten til tirsdag blev samtlige partier i Folketinget på nær Nye Borgerlige enige om en yderligere genåbning af Danmark.
Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde til TV 2 tirsdag morgen:
– Smittetallene er gode, indlæggelsestallene er lave, og det giver rum til en ansvarlig men betragtelig genåbning.
Aftalen er især godt nyt for landets skoleelever og voksne, der har savnet at dyrke indendørs idræt.
Her er overblikket over hvad der genåbner:
Dette genåbner den 6. maj:
- Alle elever i grundskolerne kan vende tilbage på fuld tid.
- Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.
- Spillesteder, teatre, biografer og lignende åbner med krav om coronapas og op til 2.000 tilskuere i sektioner af 500.
- Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål åbner med krav om coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner af 500 personer.
- Den omstridte 30-minuttersregel om booking på barer og restauranter udfases som planlagt.
- Kravet om, at private fester skal slutte senest klokken 23, sløjfes. Der må samtidig serveres alkohol til private fester fra klokken 22 til fem.
- Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs.
Dette åbner den 21. maj:
- Alle elever på ungdomsuddannelserne kan vende tilbage på fuld tid.
- Elever på videregående uddannelser kan komme tilbage på halv tid.
- Der udarbejdes en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser begyndende fra den 21. maj 2021.
Rent faktisk er genåbningsaftalen mere vidtrækkende, end der på forhånd var lagt op til. Men der er rum til genåbningen, uden at smitten kommer ud af kontrol, forsikrer justitsminister Nick Hækkerup, der også udtalte til TV 2:
– Vi er faktisk meget langt i åbningen, men der vil stadig være nogle ting tilbage, blandt andet større forsamlinger, som vi har til gode at åbne. Men vi er godt på vej.
Aftalepartierne er enige om, at det store forsamlingsforbud på 500 personer forlænges til og med den 31. august 2021 – dog med undtagelser i forbindelse med genåbningen af større forsamlinger og arrangementer.

Læs også: Klumme: Tanker om tunge vægte, testosteron og territorium
To års fængsel for at gemme pistol under madrassen
En 24-årig mand blev sidste idømt to års fængsel for våbenbesiddelse, idet han havde gemt en pistol og et magasin med skarpe patroner under sin madras.
Det var på baggrund af et tip, at Østjyllands Politi den 2. marts 2020 opsøgte den 24-årige mand på hans bopæl i Brabrand. Betjentene fangede ham, da han var på vej ud fra sin lejlighed, og da han blev anholdt og gjort bekendt med, hvorfor politiet var på stedet, oplyste han uopfordret, at der lå en pistol under madrassen på hans seng.
Den oplysning blev bekræftet, da betjentene ransagede lejligheden og fandt både en pistol og et magasin fyldt med skarpe patroner. Ved nærmere undersøgelse af pistolen, viste det sig dog, at den ikke virkede. Den 24-årige mand påstod i retten, at han hele tiden havde været bekendt med, at pistolen ikke virkede, og at han blot skulle bruge den til at skræmme andre med.
Den forklaring købte retten dog ikke, og den 24-årige mand blev idømt to års ubetinget fængsel.
– Jeg er særdeles tilfreds med resultatet, og særligt tilfreds med at retten tilsidesatte hans forklaring som utroværdig. For hvem har et uvirksomt våben liggende under sin madras sammen med et magasin med skarpe patroner? udtaler senioranklager Jakob Beyer.
Den 24-årige mand modtog dommen, og blev desuden fortsat varetægtsfængslet efter dom.

Læs også: Mand fundet død
Regeringen vil fastholde 93 millioner kroner årligt til de lokale aktionsgrupper
For regeringen er det afgørende at skabe et sammenhængende Danmark. Det kræver, at landdistrikterne får støtte og medbestemmelse. Derfor vil regeringen fastholde den årlige støtte på 93 millioner kroner til lokale aktionsgrupper helt frem til 2027.
Med LAG-midlerne kan de lokale aktionsgrupper (LAG) støtte borgere, virksomheder og foreninger, som skaber liv og udvikling i landdistrikterne. De lokale aktionsgrupper giver tilskud til projekter og prioriterer LAG-midlerne ud fra de lokale udviklingsstrategier, så midlerne går til projekter, som tager højde for det enkelte lokalområdes muligheder og styrker. De lokale aktionsgrupper kan eksempelvis give tilskud til at starte eller udvikle en lille virksomhed, skabe aktiviteter for turister, udvikle kultur- og fritidstilbud eller lave små naturprojekter.
Ifølge indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek er det vigtigt, at vi i de kommende år fastholder det nuværende niveau, så der ligesom i 2020 og 2021 udbetales 93 millioner kroner årligt i 2022-2027 til de lokale aktionsgrupper:
– Med LAG-midlerne styrker vi virkelysten i landdistrikterne. Mange års centralisering har desværre skubbet landdistrikterne ud på et sidespor. Hvis vi skal vende den udvikling, skal vi lytte til dem, som kender lokalområdet og dets udfordringer allerbedst. Derfor er det meget vigtigt for mig, at vi fastholder den højere støtte, så aktionsgrupperne har en tryg økonomisk ramme helt frem til 2027, udtaler Kaare Dybvad Bek.
De 93 millioner kroner årligt til LAG er en del af regeringens landbrugsudspil, som i den kommende tid skal forhandles med Folketingets partier.
Fakta om LAG:
LAG-indsatsen omfatter i alt 26 lokale aktionsgrupper på tværs af landet, som tilsammen dækker 56 kommuner og 27 småøer. De lokale aktionsgrupper (LAG) giver tilskud til projekter, der kan skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.

Læs også: Postkort fra Fanø og Nordjylland
Mange festivaller aflyst
Trods mange glade miner omkring den yderligere genåbning af Danmark, ser det desværre også sort ud for de mange festivaler, og allerede nu tikker den ene aflysning efter den anden ind, hvorfor sommeren 2021 bliver uden langt de fleste og også største festivaler i Danmark.
Disse festivaler er allerede aflyst:
- Roskilde Festival
- Copenhell
- Heartland
- Musik i Lejet, Tisvilde
- Vig Festival
- Jelling Festival
- Thy Rock
- Northside
- Tinderbox
- Nibe Festival
- Børnefestivalen Vilde Vulkaner
- Sjællandsfestivalen – bliver holdt som online live stream
- Stevning Musikfestival
- Radio ABC Beach Party
- Kløften Festival
- Ringsted Festival

Læs også: Dittes første Roskilde Festival