Læs også:

Close
tivoli pjerrot

NEWS: Tivoli slipper kulturoplevelserne løs i St. Bededagsferien

Nyheder  | 

Tivoli slipper kulturoplevelserne løs i St. Bededagsferien · Aalborg tager kampen op mod had og ekstremisme · Vejdirektoratet fremmer biodiversiteten · FDB Møbler er danskernes foretrukne møbelmærke · Vores smukke planet · Dagens video: Weekendfjol: Dans med Glenn Close

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tivoli slipper kulturoplevelserne løs i St. Bededagsferien

Kulturoplevelser slippes for alvor løs i St. Bededags ferien i Tivoli, hvor der også bydes på varme hveder … Endelig er det igen muligt at opleve dans og teater på Tivolis udendørsscener, når Carstensens Have tager et solidt skridt mod et åbent kulturliv med et fyldigt Storebededagsprogram.

Oplev forestillinger på Pantomimeteatret, tag med Rasmus Klump og hans venner på eventyr, se Tivoli-Garden gå parade og spis varme hveder fra Cakenhagen. Der er nok at opleve i Tivoli i den kommende miniferie, nu hvor også restauranterne er åbne og Tivolis åbningstider er forlængede, så det er muligt at besøge forlystelseshaven alle ugens dage.

Tivoli står knivskarpt i forårets farver, forlystelserne kører nonstop, restauranterne er åbne og i denne uge vender kulturlivet tilbage til Tivoli i form af flere forskellige udendørs forestillinger. Der er altså ingen grund til ikke svinge forbi forlystelseshaven i Storebededagsferien.

Både lørdag og søndag i Storebededagsferien går verdens ældste ungdomsgarde, Tivoli-Garden parade gennem forlystelseshaven. Her kan man blandt andet være heldig at høre In The Stone, samt både danske, tyske og amerikanske marcher, for ikke at tale om Gardehusar Marchen af Carl Lumbye, søn af den første leder af Tivolis orkester og manden bag Champagnegaloppen, H.C Lumbye. Det bliver med garanti et kærligt gensyn.

Ingen Storebededag uden varme hveder med rigeligt med smør på aftenen før. Sådan er det også i Tivoli, og derfor kan havens gæster selvfølgelig også nyde hjemmelavede to-go hveder fra Cakenhagen torsdag den 29. april.

tivoli pjerrot
Der sker meget de kommende dage i Tivoli … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Lav Cakenhagens mousse med hvid chokolade

Aalborg tager kampen op mod had og ekstremisme

Aalborg tager kampen op mod had og ekstremisme sammen med 20 nordiske byer. Den 4.- 5. maj 2021 er Aalborg samlingspunkt for en stor online konference i regi af Nordic Safe Cities, hvor 80 politikere, eksperter og praktikere vil give deres bud på, hvordan kommuner, politi og civilsamfund kan stå sammen for at skabe tryggere byer og forebygger radikalisering, had og voldelig ekstremisme.

Konferencen har været over et år undervejs og store dele afvikles digitalt, men med et tydeligt Aalborg-aftryk.

I en tid, hvor meget foregår digitalt, sætter konferencen netop fokus på spredning af had og utryghed på internettet. De sidste år har der været et stigende antal eksempler på ekstreme grupper, der bruger nettet til at sprede konspirationsteorier, hverve nye tilhængere og i værste fald udføre terror. Det er for eksempel senest set ved stormen på kongressen i USA.

Hadet og ekstremismen normaliseres i stigende grad. Så der er mange og vigtige spørgsmål til deltagerne: Hvordan skabes en tryg kommune både on- og offline? Hvad kan kommune, politi og borgere gøre for i tide at nå de mennesker, der er i fare for at blive tiltrukket af ekstreme og voldelige ideologier?

Det er væsentlige emner, der bliver sat til debat, fortæller Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen:

– Takket været en god bred indsats opfatter borgerne generelt Aalborg kommune som et trygt sted at bo. Derfor er det vigtigt, at vi konsekvent handler på ekstremisme som f.eks. hærværket mod en lokal jødisk gravplads. Men mere vigtigt er det, at vi som kommune når ud til de unge i tide, inden de bliver fristet af ekstreme fællesskaber.

Ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen er det ikke tilfældigt, at det er Aalborg Kommune, der er vært for konferencen. Som værtsby bidrager Aalborg med at give en enestående indsigt i det lokale arbejde for at øge trygheden. Blandt andet har man sammen med politi, region og kommune skabt ‘Tryg Aalborg’, hvor man systematisk arbejder med hele tiden at øge trygheden for borgerne i en omskiftelig verden.

Også politidirektør ved Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, fremhæver det lokale samarbejde mellem både myndigheder og civilesamfundet som et fundament under trygheden og sikkerheden i Aalborg.

– Vi skal som politi hele tiden arbejde aktivt for borgernes tryghed. En stor by som Aalborg udvikler sig hele tiden, og både trygheden og sikkerheden skal følge med. Derfor er vores samarbejde om ”Tryg Aalborg” et vigtigt bidrag til, at byen er sikker for alle at færdes i – både for beboere, men også for vores gæster. Det er gennem samarbejde og fællesskab, at vi skaber trygge byrum, støtter de udsatte borgere og navnlig hjælper unge til et liv uden kriminalitet, så vi netop forebygger, at ekstremisme og radikalisering slår rod.

Nordic Safe Cities blev dannet i 2016 på initiativ af Nordisk Ministerråd efter terrorangrebet i København. Nordic Safe Cities arbejder lokalt og på tværs af Norden i 20 byer for at fremme borgernes tryghed og hjælpe byerne til at modstå ekstremistisk had og vold.

had hånd vold trist
Aalborg vil være med til at gøre en forskel … (Foto: Unsplash)

Læs også: Aalborg afholdt karriereuge

Vejdirektoratet fremmer biodiversiteten

Vejdirektoratet fremmer biodiversiteten, og lader græsset gro lidt længere … Med et par ganske simple greb vil Vejdirektoratet forbedre levemulighederne for insekter og blomster langs de danske motorveje og landeveje: Græsset bliver fremover slået på et andet tidspunkt og i en anden længde.

Når græsslåmaskinerne fra 2022 tøffer afsted i vejkanterne, vil det være om foråret i stedet for om efteråret – ligesom maskinerne vil have nye indstillinger for klippehøjder.

Det kan lyde som ubetydelige ændringer, men faktum er, at disse justeringer vil give langt bedre betingelser for blomster og insekter, fordi de trives bedst i græs af varierende længder.

– Vejdirektoratets nye initiativ er et godt og vigtigt skridt i den rigtige retning mod mere biodiversitet i Danmark. Græsarealerne langs statsvejene udgør cirka 35 millioner kvadratmeter, så selv små tiltag vil have en stor effekt. Biodiversiteten i den danske natur har længe været udfordret, og derfor skal vi gribe alle chancer for at forbedre naturens vilkår. Derfor vil regeringen også afsætte 150 millioner til at fremme biodiversitet lags vores veje og jernbaner, udtaler transportminister Benny Engelbrecht.

Den mere varierede flora vil ikke mindst være til gavn for bierne, der er hårdt pressede af den ensartede flora herhjemme. Derudover vil det have stor betydning for fuglelivet, at der kommer flere insekter, som de kan spise.

– Når vi slår græsset om foråret i stedet for om efteråret, giver vi de forskellige blomstrende urter meget bedre mulighed for at vokse og brede sig, og det giver flere levesteder for insekter og dermed en mere rig natur, siger Christina Steenbeck, som er biolog i Vejdirektoratet.

– Det er i den forbindelse vigtigt, at de grønne arealer ikke bliver for ensartede,” siger hun. ”De skal helst være ujævne, have forskellige græshøjder og nogle steder have huller i græsdækket, så der er lidt bar jord til de planter, der har brug for det. Så det går ikke længere at indstille græsslåmaskinen til én højde og så bare fræse derudaf.

Det højere græs vil ikke gå ud over trafiksikkerheden, fordi vejkanterne opdeles i to zoner, hvor zonen tættest på vejen klippes helt kort, og i zonen lidt længere fra vejen holdes det højere.

Den nye praksis for græsslåning er en del af Vejdirektoratets store driftsudbud, som netop er blevet offentliggjort. Driftsudbuddet skal udvælge de virksomheder, der fra 2022 skal stå for den løbende drift af statsvejene. Det gælder blandt andet renholdelse, reparationer af asfaltbelægninger og skilte, drift af trafikledelsessystemer og græsslåning.

Som noget nyt fokuserer udbudsmaterialet på bæredygtighed, både i form af hvordan vi gennemfører driften af vores grønne arealer, så der skabes mere biodiversitet, og muligheden for at indføre CO2-reducerende tiltag.

– Vi har stort fokus på hele spørgsmålet om bæredygtighed, både i forbindelse med udbudsprocessen og den efterfølgende udførsel af de konkrete driftsopgaver. Det er vigtigt for os, at de store veje herhjemme drives og holdes i god stand på en måde, der harmonerer med den grønne omstilling, forklarer Michael Ebbesen, områdechef for drift og vedligeholdelse i Vejdirektoratet.

Christina Steenbeck glæder sig til at følge nøje med i, hvordan biodiversiteten langs vejene udvikler sig de kommende år.

– Det vil være et langt, sejt træk, hvor vi år for år vil se flere arter blomstre frem. Vi vil holde øje og løbende følge op på, om tiltagene har den forventede effekt, slutter hun.

Læs mere om artsrige vejkanter.

vej vejkant natur
Vejdirektoratet lader græsset vokse i vejkanterne … (Foto: Unsplash)

Læs også: Folkebevægelse skal hjælpe med Danmarks biodiversitet

FDB Møbler er danskernes foretrukne møbelmærke

FDB Møbler har i 2020 øget sit salg med 53 procent. Det betyder, at danskerne har købt både klassisk og ny design fra FDB Møbler for cirka 180 millioner kroner i forbrugerpriser.

Det fordeler sig mellem online-salg på Coop.dk Shopping og i de ni selvstændige FDB Møbler-butikker i Lyngby, Roskilde, Aarhus, Odense, Aalborg, Gilleleje, Strib på Fyn – og to i centrum af København: Gammel Kongevej og St. Kongensgade. Nummer 10 er netop åbnet i Vejle i sidste måned.

En markant stigning har der også været i salget i bolighuse, møbel- og designbutikker, som for eksempel Bahne, Magasin og Jacobsen Møbler. Derimod har eksporten grundet Corona været mindre end forventet.

– Det er en meget tilfredsstillende udvikling, der dokumenterer, at vores satsning på kvalitet, bæredygtighed og nyt design passer tidsånden og falder i stadig flere forbrugeres smag. Vi rammer en megatrend: Opgøret mod køb-og-smid-væk-kulturen. Varer skal kunne holde længere, udtaler bestyrelsesformand Jan Madsen, FDB Møbler.

Udviklingen er fortsat i 2021, hvor der i de første måneder har været et salg, der er cirka dobbelt så stort som i den tilsvarende periode 2020.

En image-måling foretaget i 2020 viser også en markant udvikling i forhold til 2017, hvor en tilsvarende undersøgelse blev gennemført. Andel af adspurgte, der har købt FDB Møbler de seneste tre år, er øget med 40 procent, og kendskabet er vokset med 12 procent.

– Vi glæder os over, at vi er lykkes med en markedsføring som har forstærket FDB Møblers mangeårige omdømme, så vi nu er blandt de tre mest kendte møbel-brands i Danmark og kvalitetsmæssigt opfattes på lige fod med de allerbedste møbeldesign-virksomheder, slutter administrerende direktør Ole Kiel, FDB Møbler.

Resultatet for 2020 er et overskud på 9,1 million kroner FDB Møbler er et selvstændigt aktieselskab ejet af Coop og de selvstændige brugsforeninger. For 2021 er forventningen fortsat vækst, ikke mindst i kraft af en voksende eksport.

stol hylde fdb møbler
Her ses et par af de klassiske og ikke mindst godt sælgende produkter … J80 designet af Jørgen Bækmark. B5 hylde designet af Børge Mogensen. (Foto: PR)

Læs også: Coop lancerer personlig klimaberegner

Dagens video: Vores smukke planet

Weekendfjol: Dans med Glenn Close

· Mere fra samme kategori ·