Læs også:

Close
cafe kaffe kaffebar

NEWS: Her er de opdaterede retningslinjer for serveringssteder

Nyheder  | 

Her er de opdaterede retningslinjer for serveringssteder · Danmark vil trække soldater hjem fra Afghanistan · Køerne er kommet på græs · Prins Philip begravet · Kæmpe naturbrand på Randbøl Hede · Dagens video: Mens vi venter på sæson 11 af RHOBH

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Her er de opdaterede retningslinjer for serveringssteder

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om fase to af genåbningen af Danmark. Erhvervsministeriet har derfor søndag sendt retningslinjerne for serveringssteder ud.

I denne uge kan restauranter, caféer, barer og værtshuse derfor igen slå dørene op for både spisende og drikkende gæster, hvad enten de vil sidde ude eller inde.

Det sker i forlængelse af, at et bredt politisk flertal af Folketingets partier har besluttet at fremrykke genåbningen af indendørsservering fra den 6. maj til den 21. april. Dermed bliver både indendørs- og udendørsservering åbnet i næste uge.

Erhvervsministeriet udsendte tidligere på ugen de foreløbige retningslinjer for udendørsservering, men de er nu blevet opdateret på baggrund af den politiske aftale.

For udendørsservering vil der ikke være krav om coronapas eller noget arealkrav, mens der for indendørsservering vil være krav om coronapas og et midlertidigt krav om forudgående bordbestilling. Helt konkret betyder det, at gæster på indendørsserveringssteder skal lave en reservation mindst 30 minutter før ankomsten.

Serveringssteder åbner med arealkrav på 2 m2 for siddende servering og 4 m2, hvis der ikke siddes ned. Det svarer til de krav, der var, inden serveringsstederne blev lukket ned i december.

– Jeg er utrolig glad for, at vi lige om lidt kan åbne yderligere op for Danmark. Det er tiltrængt for alle os, der savner at spise et veltillavet måltid lavet på restaurant eller café, eller drikke en helt frisk fadøl på en bar eller et værtshus. Det kan vi takke hinanden for. For det er danskernes imponerende indsats, der nu gør, at vi kan åbne endnu mere op for dansk erhvervsliv, end hvad vi først havde planlagt. Det er helt afgørende for serveringsstederne, der har set frem til igen at kunne byde kunder velkommen både indenfor og udenfor i solen. Det skaber liv i gågaden, sender flere danskere tilbage på arbejde og får hjulene i dansk økonomi til at rulle igen, fortæller erhvervsminister Simon Kollerup.

Restauranter, cafeer med videre får lov til at holde åbent til klokken 23 – dog med sidste udskænkning klokken 22.

For at gøre en national genåbning muligt, har et flertal i Folketinget besluttet at indføre automatiske lokale nedlukninger i de kommuner, hvor smitten er for høj. Af den grund er dele af erhvervslivet herunder udvalgsvarehandel i øjeblikket lukket ned i Ishøj Kommune. Det vil også gælde serveringssteder og indkøbscentre, hvis smitten stadig er høj i kommunen den 21/4. Først når Ishøj kommune er under en testkorrigeret incidens på 200 smittede i syv dage i træk, ophæves nedlukningen.

Det er fortsat muligt at søge hjælp fra de generelle kompensationsordninger til og med den 30. juni 2021. Det betyder, at virksomheder og selvstændige med en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. kan få hjælp.

Der er desuden mulighed for, at virksomheder, der tidligere har været lukket ned, kan forblive lukket, hvis de vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at åbne. De vil kunne modtage op til 90 pct. i kompensation for de faste udgifter, og 90 pct. af den tabte omsætning i selvstændigordningen.

Virksomhederne kan også fortsat benytte sig af den generelle lønkompensationsordning, hvor der kan søges om kompensation for 75 pct. af lønnen for funktionærer og 90 pct. af lønnen for ikke-funktionærer, dog maksimalt 30.000 kr. om måneden.

Læs mere om corona-passet her.

Læs mere om de politiske genåbningsaftale her.

cafe kaffe kaffebar
Så kan vi endelig komme ud igen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Corona skaber nye kaffevaner

Danmark vil trække soldater hjem fra Afghanistan

Det er næsten 20 år siden, at de danske soldater ankom til Afghanistan for første gang, det skete i januar 2002. Men nu vil Danmark begynde en gradvis tilbagetrækning af militæret fra Afghanistan i fællesskab med NATO og USA, fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde sidste uge …

Tilbagetrækningen vil ifølge ministeren ske frem mod 11. september i år, som er den dato, USA har sat for deres tilbagetrækning. Ifølge Udenrigsministeriet har den danske mission været med til at skabe et mere frit Afghanistan, og på ministeriets hjemmeside står der blandt andet på listen over ‘Danmarks fingeraftryk’, at Taliban ikke længere er ved magten.

Meldingen fra udenrigsministeren kommer efter, at  USA’s præsident Joe Biden onsdag meddelte, at amerikanske soldater nu skal hjem fra Afghanistan hen mod 11. september 2021. Her sagde han også, at USA’s tilstedeværelse i Afghanistan har resulteret i, at man lykkedes med at tage Osama Bin Laden ud af spillet.

soldater krig militær
Danmark trækker også deres tropper hjem fra Afghanistan … (Foto: Unsplash)

Læs også: Antallet af personer, der indvandrer med opholdsgrundlag, er historisk lavet

Læs også:

Køerne er kommet på græs

I går søndag var det Økodag, og her kunne man se køerne springe på græs. En fest dag – ikke mindst for de økologiske køer, der kommer ud under åben himmel. Hele Danmark kunne også se med hjemme bag ved skærmen, idet Økologisk Landsforening sendte live på I Love Økos Facebookside..

Hvert år plejer de økologiske gårde rundt omkring i Danmark at få besøg af op mod 200.000 gæster, der gerne vil være med til Økodag. Men på grund af det nuværende forsamlingsloft har Økologisk Landsforening, de økologiske mælkeproducenter og mejerier besluttet at gøre Økodag digital.

– Køerne skal på græs og det glæder vi også til – corona eller ej. Publikum kan desværre ikke være med fysisk, så derfor sender vi live, så alle stadig kan få oplevelsen af de glade, raske og sunde køer, fortæller Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Økodag har været afholdt siden 2005 og er en fejring af dyrevelfærden, da de økologiske landmænd hvert forår lukker deres dyr ud på græsmarken. Det er en af landets største forårsbegivenheder, hvor der traditionelt set har været flere tusinder gæster på besøg på de økologiske gårde.

Faktaboks:

  • Økodag® er et registreret varemærke, hvilket betyder, at man skal nævne Økologisk Landsforening i sammenhæng med Økodag.
  • Udesæsonen varer fra april til november.
  • Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them og Gläserne Meierei.
  • Økodag har fået midler fra Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug.
økodag ko køer
Økodag er en festdag. (Foto: Økologisk Landsforening)

Læs også: Der er plads til alle i naturen

Prins Philip begravet

Lørdag var en stor og trist dag i Storbritannien, hvor den britiske prins Philip blev begravet, efter at han den 9. april sov stille ind i en alder af 99 år. Begravelsen foregik efter prinsens eget ønske i St. George’s Chapel på Windsor Castle, hvor han og dronning Elizabeth havde deres hjem og liv sammen.

Prins Philip vil blive husket for at stå i spidsen for et af verdens mest omtalte kongehus, ovenikøbet som den længst siddende prinsgemal i britisk historie. Hans lange liv har været genfortalt i HBO-serien ‘The Crown’, hvor især hans unge, rebelske dage vil blive husket sammen med hans altid kække kommentarer, der også har foranlediget adskillige offentlige undskyldninger gennem årene.

Prins Philip’s kiste blev bragt til slottet i en specialdesignet Land Rover, som han selv havde været med til at designe. Kun 30 personer var til stede i St. Georges’s Chapel grundet corona.

Læs også: Opray interviewer Prins Harry og Meghan Markle

Kæmpe naturbrand på Randbøl Hede

Lørdag eftermiddag opstod en stor naturbrand ved Randbøl Hede, efter at fire vandrere brugte et trangia stormkøkken til at lave en kop kaffe. Det blev søndag slået fast at være brandårsagen til den voldsomme naturbrand. Ilden opstod ved, at fire bekendte på vandretur skulle lave en kop kaffe.

– De medbringer det, der hedder et trangia stormkøkken, hvor man varmer vand op ved brug af brandbar væske eller en tablet. I naturen vælger de så, at de vil varme vand op til kaffe, og i den forbindelse opstår der ild i lyngen, siger vagtchef Hans Hoffensetz fra Sydøstjyllands Politi til Vejle Amt Folkeblad.

Ifølge vagtchefen forsøgte de selv at slukke ilden, men beplantningen var så tør, at branden bredte sig,hvorfor de alarmerede brandvæsnet. Branden er nu slukket. I 2018 var Randbøl Hede også ramt af en naturbrand, der varede i over tre døgn, og cirka 410 hektar skov og natur blev brændt af.

50 brandfolk og 22 slukningskøretøjer var i aktion og otte brandstationer måtte der til for at slukke branden.

Skovbrand, ildebrand, brand, brandmænd, ild, brænder
Brandfolk har kæmpet hele weekenden for at slukke naturbranden …  (Foto: Pxhere)

Læs også: Haveejere bag hundredvis af udrykninger hvert år

Dagens video: Mens vi venter på sæson 11 af RHOBH

· Mere fra samme kategori ·