Læs også:

Close
have natur spirer

NEWS: Flere end nogensinde før deler haveliv med hinanden – også digitalt

Nyheder  | 

Flere end nogensinde før deler haveliv med hinanden – også digitalt · Corona-test af spildevand kan være på plads til efteråret · Birkepollen er eksploderet · Joe Biden talte til klimatopmødet · Dagens billede: Tak fra dronningen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Flere end nogensinde før deler haveliv med hinanden – også digitalt

Fællesskabet spirer i haven, og have-fællesskaber hitter som aldrig før, og der er venteliste på mange af Haveselskabets lokale havegrupper. Også digitalt vokser havelivets fællesskaber – mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe på Facebook under corona-krisen.

Hvorfor sidde inde, når alt håb er ude? Den talemåde har flere fundet mening i på det seneste. For det har aldrig været så populært at gå i haven, som det er i dag – og det har heller aldrig været mere populært at dele sin haveglæde med andre i små fællesskaber.

Det mærker man hos Haveselskabet, der som landsdækkende og almennyttig forening netop tilbyder inspiration, viden og rådgivning om haven og mulighed for fællesskab med andre have-entusiaster. Haveselskabet har gennem flere år og særligt siden coronakrisen ramte os i marts 2020 oplevet markant medlemsfremgang. Men også lysten til at blive en del af såkaldte havegrupper vokser støt.

– Haven er ikke kun et sted, vi kan nyde alene. Uanset om vi bruger den til at sidde i stilhed eller kobler af ved at få fingrene i jorden, mærker vi en stigende interesse for at dele den med andre. Vi har haft venteliste på havegrupper mange steder i landet gennem mere end to år, men særligt i 2020 og begyndelsen af 2021 har flere skrevet sig op, fortæller Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Havegrupperne er lokale, sociale fællesskaber, hvor man i en lille, lukket kreds deler sine oplevelser og erfaringer fra haven, besøger hinandens haver og deler inspiration og gode råd og har mulighed for at bytte frø og planter. Tina Olsen bor i Rødovre og har i flere år været med i en havegruppe gennem Haveselskabet. Hun har haft have, siden hun var 22 år.

– Dengang var det ikke moderne at være ung og interessere sig for haver, så når jeg gik til arrangementer, kiggede de andre på mig, som om jeg kunne finde på at stjæle noget. Nu er jeg selv i den alder – jeg er 56 år – og jeg vil bare gerne have flere unge med. Det har helt klart ændret den måde, jeg selv dyrker have på at være med i en havegruppe, for vores haver er utroligt forskellige, og vi lærer meget af hinanden, fortæller Tina Olsen.

Også da corona-krisen ramte i det spæde forår, fandt flere glæde i haven. Men krav om afstand og forsamlingsforbud blev ingen hindring for at dele havelivet med ligesindede. Hos Haveselskabet erstattede man nogle af de fælles udflugter og havebesøg, man hvert år afholder, med live-sending på sociale medier fra en række havebesøg. Og det faldt i god jord.

– Det har vist os, at fællesskab kan være meget andet end et fysisk møde. Vi kan helt klart mærke, at selv om vi ikke kan komme ud og besøge hinandens haver og dufte og røre ved blomster og planter, er der stadig en kæmpe interesse for at følge med i, hvordan det går hos andre, siger Charlotte Garby.

Tilslutningen til Haveselskabets digitale havebesøg er stor, ligesom der er kommet endnu større tilslutning og mere aktive brugere på sociale medier.

Hos Facebook har man også mærket en stigende interesse for det digitale haveliv blandt de danske brugere, efter statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned den 11. marts sidste år. Det fortæller kommunikationskonsulent for Facebook og Instagram i Norden Camilla Nordsted.

– Siden lockdown har mere end 100.000 danskere meldt sig ind i en havegruppe på Facebook, så når man alene ser på tallene, har der været en betydelig øget interesse for også digitalt at dele havelivet med andre, siger hun og tilføjer, at brugen af video og live-sendinger helt generelt også er steget i samme periode.

For at understøtte fællesskaberne har Facebook de seneste år opdateret sit design, så det er nemmere at oprette og finde relevante grupper, der deler ens interesse. For modsat en Facebook-side, hvor følgerne i højere grad kommenterer de nyheder, der lægges ud, lægger grupperne op til, at det lige så meget er medlemmerne selv, der tager emner op med hinanden. Derfor finder man også grupper med meget specifikke interesser – for eksempel naturhaver eller roser eller et nabofællesskab, hvor man følger hinandens haver.

– I grupperne kan Haveselskabet indgå i en anden form for dialog med deres medlemmer, der er mere nær og direkte. Det er en anden måde at invitere folk indenfor på, og hvor medlemmerne selv kan være med til at bestemme hvilke emner, der er relevante og interessante at tage op. Det tror jeg ikke er utænkeligt, at vi vil se mere af i fremtiden, siger Camilla Nordsted.

I år lancerede Haveselskabet en ‘Skærehaveskole’ – en skole, hvor målet er, at kunne plukke smukke buketter fra egen haven. I skolen, der er et online skoleforløb guides deltagerne fra de sår det første frø til at buketten plukkes. I forbindelse med skoleforløbet blev der etableret en lukket gruppe på Facebook for de 450 deltagere. Her deles billeder af hvor langt blomsterspirerne er kommet frem, der stilles spørgsmål, og der deles ud af erfaringer.

– Det er fantastisk at opleve, hvordan der spirer et fint digitalt fællesskab frem mellem deltagerne, og skønt at vi kan have en mere direkte dialog med medlemmerne, slutter Bente Enert, kommunikationschef i Haveselskabet – og selv deltager i Skærehaveskolen.

Et stigende antal haveejere har meldt sig ind i Haveselskabet over de seneste år. I 2020 meldte 4.400 personer sig ind. I 2019 var det tal 2800, mens det i 2018 var 2.400, og det fortsætter her i første kvartal af 2021, hvor Haveselskabet har fået over 1.700 nye medlemmer.

Vil du også være med i en havegruppe – så formidler Haveselskabet kontakt mellem interesserede i de forskellige geografiske områder. Som et helt nyt initiativ er der nu også otte havegrupper, hvor alle har ‘vilde haver’.

Fakta om Haveselskabet og havegrupper:

• Haveselskabet er en non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven.

• Haveselskabet har venteliste på havegrupper i mange dele af landet. Særligt i år er ventelisten vokset. Som medlem af Haveselskabet er det gratis at blive del af en havegruppe.

• En havegruppe har typisk 12 medlemmer. Gruppen aftaler selv, hvor og hvor ofte den mødes, og Haveselskabet formidler også et digitalt mødested til gruppen.

have haveliv
Digitale have-fællesskaber blomstrer i Danmark … (Foto: Gap)

Læs også: Plant blomsterløg nu

Corona-test af spildevand kan være på plads til efteråret

Test af spildevand skal fra efteråret udbredes til hele landet og understøtte en kontrolleret genåbning af samfundet. Det har Regeringen besluttet. DANVA har siden corona-nedlukningen i marts 2020 arbejdet for at anvende smitteopsporing gennem spildevand.

DANVA er begejstret for, at Regeringen har besluttet, at smitteopsporing via kloakvand for COVID-19 udbredes i Danmark. Dermed følger man EU-kommissionens anbefalinger om, at metoden skal være indført senest den 1. oktober i de større byer i medlemslandene. Sundhedsminister, Magnus Heunicke, præsenterede planen for indførelse af spildevandstest under et samråd i Folketingets Epidemiudvalg den 21. april.

– Det er en dejlig nyhed. Vi har siden nedlukningen for et år siden arbejdet på at skabe interesse omkring metoden med smitteopsporing via spildevand. Men det er først nu her i forbindelse med genåbningen af samfundet, potentialet i metoden for alvor har vundet gehør, fortæller direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Regeringens beslutning om at udbrede smitteopsporing via kloakken for blandt andet COVID-19 bygger på erfaringer fra blandt andet Hjørring, Hillerød og Hovedstaden med test af spildevandet der.

– Det er et vigtigt værktøj til at inddæmme smitte med. Det har vi set i enkelte kommuner, hvor man har anvendt metoden til at lokalisere særligt ramte områder, så man har kunnet målrette en indsats efterfølgende med humantests, slutter Carl-Emil Larsen.

I Ishøj Kommune, der har kæmpet med et højt antal smittede borgere, har Ishøj Forsyning fulgt smitteopsporingen op i kloaksystemet, indtil man nåede frem til tre bebyggelser, hvorfra det meste RNA fra COVID-19 stammede. På baggrund af den nye viden appellerede kommunens medarbejdere til beboerne i kvarteret om at lade sig humanteste. Københavns Kommune har med hjælp fra HOFOR også taget metoden i brug.

Målinger i spildevand kan sammen med humane tests bruges som beslutningsredskab til f.eks. at informere om en lokal opblussen af COVID-19 og på længere sigt til overvågning af andre smitsomme sygdomme. Kloakvand afspejler sygdomsbilledet i befolkningen, og RNA fra COVID-19 kan måles i spildevand flere dage inden, symptomer bryder ud hos de smittede. Der arbejdes intenst for at udvikle metoder til også at kunne måle for mutationer.

DANVA har oprettet en task force med henblik på at erfaringsudveksle samt optimere prøvetagning og analysearbejde. På den måde kan man assistere udrulningen af det bredere overvågningsprogram af COVID-19 i spildevand.

danva spildevand
Inden længe kan spildevandet testes for corona … (Foto: DANVA)

Læs også: Det skal du vide om corona-virusset

Birkepollen eksploderet

Slutningen af sidste uge fik med først et par dages forårsvarme og efterfølgende blæst  birkepollen til at eksplodere, som gav alle der er allergiske overfor birk til få kløende øjne nyseri i et væk. Der skulle lidt varme i luften, hvorefter birkepollen steg, og da så også stærk blæst indtraf, så gik tallene helt amok – nøjagtig som de kløende øjne.

Pollentallene steg fra under 100 til over 1.700 på blot to dage. Især København var ramt af de høje tal, der dog over weekenden blandt i takt med at også blæsten lagde sig. Om nogle uger starter græspollen så …

birk pollen birketræer
Hvis du er allergisk overfor birk, har du helt sikkert døjet den sidste uge … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kom godt igennem foråret trods pollenallergi

Joe Biden talte til klimatopmødet

Torsdag talte Joe Biden for første gang til et klimatopmøde, og her var der gode nyheder for resten af verden, i det Joe Biden lovede at halvere USA’s CO2-udslip. Præsidenten har inviteret 40 ledere fra hele verden til mødet torsdag og fredag, hvor også Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), deltog. Her var han selv den amerikanske præsident første taler på talerstolen …

Han kom blandt andet med disse udtalelser og advarelse:

– Vi har ikke noget valg. Vi skal handle nu, så vi kan trække vejret bedre, skabe gode jobs og skabe basis for vækst. Der er ikke megen tid, men jeg tror, vi kan gøre det, og jeg tror, at vi rent faktisk gør det.

Den gode nyhed var også, at Joe Biden lovede at halvere USA’s CO2-udslip før 2030, hvortil han kommentere denne beslutning med ordene:

– Det betyder ikke kun mere vækst. Det er også sundere og mere fair for vores jord.

forurening fly co2
Joe Biden vil gøre ind indsats for at nedsætte CO2-udslippet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvem er Joe Biden

Dagens billede: Tak fra dronningen

· Mere fra samme kategori ·