Læs også:

Close
sundhed.dk coronapas app

NEWS: Coronapas er klar til start – men husk de gode råd

Nyheder  | 

Coronapas er klar til start – men husk de gode råd · Flygtningelejr brændt ned til jorden · Dreng stukket ned i Odense · Nu er GreenMobility på Rejseplanen · Nu er tobak skjult i butikker · Dagens video: Uhyggelig bedrift

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Coronapas er klar til start – men husk de gode råd

I går begyndte den gradvise genåbning af Danmark, hvor sundhed.dk og appen MinSundhed skal give danskerne mulighed for at vise coronapas, der dokumenterer enten en negativ COVID-19 test, tidligere smitte eller et færdiggjort vaccinationsforløb.

Sundhed.dk har i løbet af de seneste uger arbejdet intenst på at opgradere systemet, så det er klar til at modtage de mange ekstra besøgende, som forventes, når coronapasset skal bruges til at give adgang til for eksempel frisøren. Helt konkret er kapaciteten i løbet af de sidste 14 dage mere end firedoblet. Alligevel sender sundhed.dk en opfordring til danskerne om at følge nogle råd, der skal lette presset på systemerne:

– Vi er glade for at levere den løsning, som bidrager til den gradvise genåbning af Danmark. Vi har knoklet på højtryk den seneste tid. Så det er dejligt at kunne sige, at vi er klar til start, udtaler Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk.

– Jeg vil dog samtidig også sige, at man i perioder skal forvente ventetid og kø, da vi forudser et stort pres på systemet. Men hvis man følger vores tre råd, så burde vi kunne komme rigtig godt i gang, så Danmark stille og roligt bevæger sig mod en mere normal hverdag med coronapas.

Når systemer bliver pressede, bliver de også ofte lidt langsommere. Det kan også være tilfældet med hjemmeside og app, hvis mange logger på samtidigt.

Derfor opfordrer sundhed.dk alle til at følge de tre råd og væbne sig med tålmodighed.

Sundhed.dk’s råd om coronapas:

  • Tjek kun sundhed.dk eller MinSundhed-appen, når du har brug for det.
  • Download eventuelt dit pas på din smartphone eller tag et print.
  • Vent eventuelt på, at du får en notifikation eller en SMS om, at der er svar på COVID-19 testen i MinSundhed-appen eller på sundhed.dk

– Vi går for alvor i luften i dag. Men arbejdet fortsætter. Vi arbejder hele tiden på at forbedre og opgradere vores systemer og sørge for en fortsat høj sikkerhed, så alle kan se deres resultater hurtigst muligt, slutter Morten Elbæk Petersen.

Det kan du se på sundhed.dk og i MinSundhed

Der findes flere måder at fremvise gyldigt coronapas. Alle muligheder findes i appen MinSundhed eller på sundhed.dk:

  1. Testsvar fra PCR-test og lyntest (negativ-svar kan bruges i tre døgn).
  2. Tidligere positiv-svar og dermed dokumentation for immunitet (2-12 uger efter positiv-svar).
  3. Bevis på fuldført vaccinationsforløb.

Se desuden vejledningen og gode råd fra Sundhedsministeriet her.

sundhed.dk coronapas app
Nu kan du bruge coronapasset. (Foto: Sundhed.dk)

Læs også: Sådan genåbner Danmark

Flygtningelejr brændt ned til jorden

Folkekirkens Nødhjælp sender 1,2 millioner kroner til ofrene for de voldsomme brande, der mandag aften hærgede flere flygtningelejre i byen Cox’s Bazar i Bangladesh. Pengene skal bruges på rent vand, mad og husly.

Foreløbigt er 15 meldt omkommet, 429 er savnet og 563 er hårdt såret. 45.000 flygtninge har mistet alt, der var tilbage at miste. Cox’s Bazar huser nogle af verdens største og tætteste beboede flygtningelejre med 871.000 rohingya-flygtninge.

– Vores medarbejdere har i dag været rundt i de værst ramte lejre, og det er et hjerteskærende syn, der møder dem. Alt er brændt ned til jorden. Børn løber grædende rundt og leder efter deres mødre, imens mødre løber desperate rundt og leder efter deres børn. Omfanget af brandene er væsentligt større, end vi havde frygtet. Så der er mere end nogensinde brug for vores hjælp, forklarer Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

– Forholdene er i forvejen meget, meget vanskelige for rohingyaerne. De opholder sig på meget lidt plads spærret inde bag pigtrådshegn i lejrene. Og det betød, at mange flygtninge ikke kunne komme ud – og brandvæsnet ikke kunne komme ind og slukke branden hurtigt nok. Det er en kæmpe sikkerhedsrisiko, som vi flere gange har påpeget over for lejrmyndighederne,” fortsætter Birgitte Qvist-Sørensen,

Folkekirkens Nødhjælp har i det daglige arbejde et særligt fokus på udsatte kvinder, og deres situation bliver nu endnu vanskeligere:

– Vi forventer desværre at se en kraftig stigning i overgreb på unge piger og kvinder. Der var i forvejen mange overgreb på kvinder i Cox’s Bazar, men nu står tusindvis uden hjem og er derfor lette voldtægtsofre, siger Birgitte Qvist-Sørenden

Det er nu 4-5 år siden, at rohingyaerne blev fordrevet af militæret i Myanmar. Fordrivelsen var ifølge FN et skoleeksempel på en etnisk udrensning

– Der er svært at forestille sig at rohingyaerne en dag kan vende hjem til Myanmar. Det er militæret, der dengang fordrev dem, der nu har overtaget magten ved et militærkup. Det vi kan gøre er derfor at arbejde for gøre forholdene i Cox’ Bazar så gode som mulige,” slutter Birgitte Qvist-Sørensen.

Bevillingen på 1,2 millioner kroner kommer fra Udenrigsministeriets akutte nødhjælpspulje.

flygtningelejr bangladesh
Flygtningelejren er udbrændt … (Foto: Folkekirkens Nødhjælp)

Dreng stukket ned i Odense

Mandag blev en dreng anholdt i Odense for at stikke en anden dreng flere gange med kniv. Politiet kender stadig ikke motivet. Knivstikkeriet fandt sted på Skovsbovænget. Det oplyser Fyns Politi, der fik anmeldelsen om knivstikkeriet mandag klokken 17.23.

– Den forurettede er bragt til Odense Universitetshospital, og han er uden for livsfare, siger politiets vagtchef Henrik Strauss.

Efter knivstikkeriet stak gerningsmanden af. Men politiet anholdt en anden dreng senere på aftenen. Vagtchefen vil ikke ind på, hvor gamle gamle de to drenge er, men oplyser dog, at de begge er under 18 år.

Sagen behandles af politiet som grov vold og ikke som drabsforsøg. Det vil sige, at gerningsmanden efter politiet opfattelse ikke har haft til hensigt at slå offeret ihjel.

politi elev forsvundet (Foto: Pxhere)
Dreng stukket ned i Odense … (Foto: Pxhere)

Nu er GreenMobility på Rejseplanen

Nu kan du kombinere din rejse med det offentlige med elbiler fra GreenMobility, for når du fremover planlægger en tur på Rejseplanen, kommer deres elbiler frem som mulig transportløsning, når du skal fra A til B!  Man skal blot scrolle ned til ‘Du kan også rejse med…’ , når du søger på en rejse på Rejseplanen, for at se hvordan du kan kombinere  bybilerne med offentlig transport på din tur.

Ved at samarbejde med Rejseplanen ønsker GreenMobility at skabe tættere integration med offentlig transport og sætte fokus på, hvordan grønne og bæredygtige mobilitetsformer kan være med til at opfylde forskellige mobilitetsbehov i byerne – og dermed gøre det lettere at vælge den nemmeste (og grønneste) løsning, når man skal rundt i og uden for byen.

rejseplanen greenmobility
Nu er GreenMobility på Rejseplanen … (Foto: GreenMobility)

Læs også: Danmark er et af de mest innovative lande i verden

Nu er tobak skjult i alle butikker og kiosker

Fra i torsdags den 1. april må cigaretter og andre tobaksvarer ikke længere være synlige på hylderne i butikker og kiosker. Målet er, at færre børn og unge begynder at ryge. Og det ser ud til at virke – tal fra Coop viser, at skjult tobak har fået salget af cigaretter til at falde 10 pct.

Næste gang du smutter på tanken eller i kiosken, vil du ikke længere kunne få øje på cigaretpakkerne bag disken. Heller ikke rulletobak, nikotinposer eller andre produkter med tobak vil længere stå synligt på hylderne, og reglerne gælder både i fysiske butikker og ved online handel.

– Tobak ved kassen er ganske enkelt reklame. Og man skal ikke kunne reklamere for et produkt, der er så sundhedsskadeligt, at knap 13.000 danskere dør som følge af det hvert år. Cigaretter og tobak er ikke et hverdagsprodukt som letmælk eller rugbrød – tobak er årsag til flere livstruende sygdomme og skaber dyb afhængighed. Det produkt fortjener ikke en fremtrædende placering i butikkerne, hvor alle kan se det, forklarer Morten Ørsted-Rasmussen, Chef for Strategi, Forebyggelse og Udvikling i Hjerteforeningen.

Udstillingsforbuddet har kun betydning for synligheden af tobak – ikke på sortiment eller pris.

Udstillingsforbuddet mod tobaksvarer, som loven hedder, er en del af den ’Handleplan mod børn og unges rygning’, som et flertal af partierne i Folketinget vedtog i 2020. Den indeholder flere dele, der tilsammen skal forhindre børn og unge i at ryge.

– Udstillingsforbuddet kommer til at få betydning for børn og unges opfattelse af tobak. Når cigaretterne ikke længere står fremme, bliver de mindre synlige og mindre accepterede for vores børn. Og dem, der er stoppet eller gerne vil stoppe med at ryge, bliver ikke fristet til at ryge, når de handler og bliver mindet om produktet i køen ved kassen, udtaler Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge nye tal fra TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen vil langt de fleste danskere ikke savne tobakken bag kassen – 72 pct. synes nemlig godt om at skjule tobakken i butikkerne. Kun 8 pct. er imod.

De fleste store supermarkedskæder har de seneste par år haft tobakken skjult bag forhæng eller i skabe, og det kan mærkes på salgstallene. Hos Coop skjulte man tobakken i alle butikker i april 2019. Omtrent et år efter var salget af tobak faldet med cirka 10 pct.

– Vi har sat som mål, at vi i 2030 får den første røgfri generation i Danmark. Et af de stærkeste værktøjer har vist sig at være skjult tobak. Med det har vi fjernet tobaksindustriens sidste mulighed for at markedsføre deres produkter. Derfor er det godt, at resten af branchen nu følger efter, så cigaretterne er skjult i hele detailhandelen, siger ansvarlighedsdirektør i Coop, Signe D. Frese.

Hun bliver bakket op af Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden:

– En række detailkæder er gået forrest og har allerede vist, at det giver mening at gemme tobakken væk. Vi er glade for, at udstillingsforbuddet nu også kommer til at gælde for kiosker, små købmænd og på tankstationer, så vi får den fulde virkning af initiativet.

Sammen med Kræftens Bekæmpelse dannede TrygFonden i 2017 partnerskabet ’Røgfri Fremtid’, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Om undersøgelsen ‘Danskernes holdning til tobak’:

Analysen er baseret på 5.119 besvarelser fra en spørgeskemaundersøgelse blandt personer i alderen 15 år og derover. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret panelundersøgelse af Kantar Gallup for TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen i perioden den 13. november til 11. december 2020.

Læs Mini-analyse: Danskernes holdning til ‘tobak under disken’ og neutrale tobakspakker her.

rygning smøg cigaret smøger ryge (Foto: Unsplash)
Nu skal du lede endnu mere efter din pakke cigaretter i butikkerne. (Foto: Unsplash)

Læs også: Partier klar med indgreb mod rygning

Dagens video: Uhyggelig bedrift

 

· Mere fra samme kategori ·