Læs også:

Close
kat killing kæledyr (Foto: Pxhere)

NEWS: Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

Nyheder  | 

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene · Aftale på plads omkring børn i fangelejre i Syrien · I år varer nytår lige til påske · Stort projekt skal redde sommerhuse langs vestkysten · Snaps Bornholm køber Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø · Hilsen til astronauterne · Dagens billede: Glædelig påske

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene

I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte.

En undersøgelse blandt husstande, der er udført af forskningsfirmaet Bryter på vegne af Royal Canin, viser, at det er almindeligt, at man gerne vil give sine firbenede venner noget ekstra godt ved særlige lejligheder. Påsken er ingen undtagelse. Royal Canins dyrlæge opfordrer kæledyrsejere til at være opmærksomme på, hvad de skal gøre med deres hund eller kat.

– Påskemad kan være meget fed og indeholde høje niveauer af salt, som kan føre til marve- tarmproblemer. Mange af de retter, vi mennesker spiser, indeholder løg, der er skadelige for hunde og katte, forklarer Steen Petersen, dyrlæge hos Royal Canin.

En anden grund til ikke at give din hund eller kat noget fra påskebuffeten er risikoen for overvægt. I dag er næsten halvdelen af ​​alle hunde og katte i de nordiske lande overvægtige. Det forringer både livskvaliteten og øger risikoen for sygdomme.

– Der er så mange andre måder, hvorpå du kan vise kærlighed og omsorg end gennem mad og slik – især gennem dit selskab. Her giver påskeferien tid til ekstra leg med din kat eller dejlige lange gåture med din hund, siger Steen Petersen. Hvis du vil give noget ekstra, skal du vælge noget med et lavt energiindhold.

Nysgerrige og legende katte og hunde kan synes, at påskepynt og påskefjer er spændende, men hvis de sluger dekorationen, kan det være direkte skadeligt. Dyrlægen råder ejere til at være særligt opmærksomme på liljer:

–  Liljer er meget smukke og populære at give som gave. Desværre er det ikke mange kæledyrsejere, der ved, at planter, der tilhører de ‘ægte liljer’ (Lilium) eller dagliljer (Hemerocallis), er meget giftige for katte. Det er nok for en kat at indtage noget pollen eller blomstervand for at det kan føre til en alvorlig forgiftning, forklarer Steen Petersen.

Her er de farer, som hunde- og katteejere bør passe på i påsken:

Løg
Både rå og kogte løg samt hvidløg er giftige for både hunde og katte, dette gælder også for løgpulver, som ofte findes i færdigretter. Frikadeller og løgsild for eksempel indeholder en masse løg, og giver derfor risiko for forgiftning og kan føre til kæledyrs anæmi. Selv små mængder løg kan være skadelige, hvis de gives regelmæssigt.

Stegt lam
Knogler i lammesteg kan splittes, når hunden gnaver og det giver skarpe kanter, der kan skade mave-tarmsystemet. Derudover er der risiko for tandbrud og forstoppelse. Råt kød og knogler kan også indeholde mikroorganismer, der er skadelige for hunden eller katten, men også for husstandens mennesker.

Tunmousse
Tunmousse er en skøn klassisk forret og den er obligatorisk til et påskefrokostbord. Fisk er generelt populært blandt hunde og katte, og det kan friste én til at give sin hund lidt. Dog har denne ret et højt fedtindhold, da retten både består af mayonnaise og fløde. Skal man tage imod Steen Petersens råd om at undgå fed mad, bør man derfor finde andet at give sine kæledyr.

Chokolade
De fleste hunde er meget glade for chokolade, men kakao indeholder teobromin, som er giftigt for hunde og katte. Jo mørkere chokoladen er, jo mere teobromin indeholder chokoladen. Almindelige symptomer er opkastning, mavesmerter, hurtig puls og rysten. Påskeæggene i chokolade skal derfor holdes på sikker afstand.

Xylitol
Xylitol er et sødemiddel, der findes i tyggegummi, sukkerfrie slik og kan bruges som et alternativt sødemiddel ved bagning. Husk dog, at xylitol er giftigt for hunde. Xylitol kan øge frigivelsen af ​​insulin og føre til et hurtigt fald i blodsukkeret med alvorlige konsekvenser.

Gæret dej
Pas på ikke at lade hunden spise dej, da den fortsætter med at gære i en varm mave. Når dejen gæres i maven, dannes der alkohol, som kan gøre kæledyret beruset, maven kan også blive stærkt hævet og såret.

Påskedekorationer
Påskekviste, påskefjer og påskekyllinger kan opfattes som sjove legetøj til både kat og hund. Men hvis dit kæledyr indtager det ved en fejl, kan det føre til mave- og tarmproblemer. I værste fald kan det sidde fast i halsen eller mave-tarmkanalen og forårsage sårskader afhængigt af, hvad det er lavet af.

Forårsblomster
Ægte liljer (Lilium) og dagliljer (Hemerocallis) er meget giftige for katte. Kontakt din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din kat har indtaget nogen del af planten eller blomstervandet. Påskeliljer hører ikke til de rigtige liljer, men er også giftige, for både hund og kat. Andre forårsblomster, der er giftige for hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter. Her er det løget der er mest giftigt og især hunde der graver nyplantede løg kan være i fare.

Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr er blevet forgiftet:
Hvis ulykken har fundet sted, eller hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har indtaget noget upassende, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge hurtigst muligt.

kat killing kæledyr (Foto: Pxhere)
Pas på med hvad du giver dine kæledyr … (Foto: Pxhere)

Læs også: Vælg dit kæledyr med omhu

Aftale på plads omkring børn i fangelejre i Syrien

Børnene med dansk tilknytning skal til Danmark så hurtigt som det overhovedet er muligt og uden deres forældre, hvis konventionerne tillader det. Det skal en taskforce inden den 15. maj udarbejde forslag til, hvordan dette kan ske, og at børnene med dansk tilknytning kan hentes ud af fangelejre i Syrien uden deres forældre.

Det fremgår af en aftale, som regeringen har i går indgik med Radikale Venstre, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Støttepartiet Enhedslisten står uden for. Målet med arbejdet er, at børn af danske forældre kan komme til Danmark hurtigst muligt, står det i pressemeddelelsen.

fattigdom flygtning flygtning asyl (Foto: Unsplash)
Aftale om børn i fangelejr i Syrien er nu på plads. (Foto: Unsplash)

Læs også: Antallet af asylansøgere er historisk lavt

I år varer nytår lige til påske

Caviar til 429 kroner for 50 gram, østers, krogmodnet oksekød, eksklusivt dansk lammekød og andre luksus-delikatesser. Det er nemlig nogle af de varer, Irma har på tilbud op til påske. Det viser også, at danskerne de seneste måneder har ændret indkøbsvaner, så der er blevet bedre plads til den lille luksus.

Irmas tilbudsavis til påske er derfor tilrettelagt under mottoet: Nytårsaften varer lige til påske.

– Vi er jo i en tid, hvor der desværre ikke er de store oplevelser på programmet, så vil vi gerne forkæle de aller nærmeste og dem vi elsker, med en lille luksus for eksempel i form af en smagsoplevelse. Til nytår så vi et langt større salg af luksusvarer, end vi har set tidligere. Derfor har vi i år skruet op til påske for de bedste varer, fortælleer konstitueret kædedirektør i Irma Rikke Wolff.

Det er de større Irma-butikker med egne slagterafdelinger, der har alle de luksusvarer, der normalt ikke sælges i supermarkeder. Det betyder, at de cirka 50 mindre Irma-butikker, der også holder åbne alle helligdage, ikke i samme omfang har disse specialvarer.

Irma vil i den kommende tid fortsætte med at eksperimentere med hvilke nye luksusvarer, der vil være interessante for kunderne ved at tage forskellige specialiteter ind i afgrænsede perioder.

østers
Spis lækkerier i påsken … (Foto: Unsplash)

Læs også: Irma begynder at dyrke egne krydderurter

Stort projekt skal redde sommerhuse langs vestkysten

Efter et langt tilløb begynder nu et stort sandfodringsprojekt, der er blevet til i et tæt samarbejde mellem 12 grundejerforeninger, Skallerup Seaside Resort A/S og Hjørring Kommune.

Alle projektdeltagerne har været til lommerne, og projektet har modtaget støtte fra Statens kystbeskyttelsespulje for 2020. Derfor kan sandfodringen for i alt 11 millioner kroner nu begynde.

– Det er helt unikt i national målestok at både grundejerforeninger, en privat virksomhed og en kommune kan finde sammen om et fælles mål. Og alene omfanget af både udgiften og hvor meget sand der skal flyttes, gør det her kystsikringsprojekt til et af de største i Danmark nogensinde, siger borgmester Arne Boelt (S).

Sandfodringen vil ske ud for Nr. Lyngby og på en lang strækning omkring Lønstrup fra Mårup i syd til Udemarken i nord. Området dækker de 12 deltagende grundejerforeningernes kyststrækninger.

Sandet stammer fra en nødvendig oprensning af indsejlingen til Hirtshals Havn. En oprensning der er nødvendig for at større skibe kan komme ind i havneområdet. Det betyder, at sandfodringsprojektet bliver gennemført til en meget fordelagtig pris. Det er rederiet Rohde Nielsen A/S, der skal løse den praktiske del af opgaven.

– Det er fantastisk, at vi nu kan komme i gang. Det vil både få en stor betydning for alle, der har et hus langs med kyststrækningen såvel som alle os, der synes at det er helt vildt dejligt at gå og nyde vores fantastiske strande, havet og kysten, siger formand for Teknik- & Miljøudvalget Søren Smalbro (V).

Projektet er en af de største indsatser overfor kysterosionen nogensinde. Der vil blive sandfodret med ca. 400.000 m3 sand i både 2021 og 2022, hvilket netop svarer til den erosionshastighed den samlede kyst bliver udsat for. Det er første gang, at et kystsikringstiltag reelt kan matche den erosion, der sker på Hjørring Kommunes vestvendte kyster.

Tidligere på året blev 100.000 m3 sand fra indsejlingen til Hirtshals Havn leveret til området omkring Kjul strand øst for havnen. Sandet vil herfra fordele sig langs Hjørring Kommunes nordvendte kyststrækning og styrke kystprofilerne der. Hjørring Kommune har således også fokus på problemerne på den nordvendte kyst.

sommerhus kyst nordjylland
Stort projekt skal redde sommerhus lands vestkysten … (Foto: Hjørring Kommune)

Læs også: Postkort fra Fanø og Nordjylland

Snaps Bornholm køber Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø

Med fokus på innovation, kvalitet, smag, økologi og de bedste råvarer har Snaps Bornholm siden 2016 med succes etableret sig på det danske marked med først prisvindende snapse og senest den prisvindende Vodka Bornholm. Nu sætter folkene bag firmaet endnu mere turbo på ambitionerne, idet Snaps Bornholm netop har købt Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø, hvor produktionen af Snaps Bornholm og Vodka Bornholm foregår.

Snaps Bornholm overtager samtidig med købet den bornholmske spritfabriks egne produkter som for eksempel Bornholmer Bitter og Bornholmer Akvavit, så firmaets portefølje dermed bliver øget markant. Oveni lancerer firmaet tre nye produkter indenfor det næste halve år – Gin Bornholm, Bitter Bornholm og Rom Bornholm.

– Vi har i snart fem år haft et fantastisk samarbejde med den nu tidl. ejer af fabrikken, Niels Frost Jensen, der ved siden af sin egen produktion har brygget vores populære snapse og vodka. Med i aftalen er derfor også, at Niels Frost fortsætter på fabrikken i Nexø, hvor han samtidig giver sin store viden videre til vores partner Jesper Rasmussen, så de fine traditioner bliver videreført samtidig med at fremtidens innovation sikres, fortæller Simon Lorentzo Jensen, der har været partner i Snaps Bornholm fra begyndelsen og fortsætter:

Vores baggrund for købet er, at vi har store ambitioner også udenfor for Danmarks grænser. Det er derfor vigtigt for os at tage ejerskab på hele produktionskæden. En bonus ved købet er også, at det gør vores produktion billigere, og vi får lettere adgang til at udvikle nye produkter.

Snaps Bornholm blev i 2016 startet af tre venner, men ejerkredsen består i dag af seks personer, nemlig advokat Christian Petri, Jesper Rasmussen, Aksel Ambjørner, Marshoud Dababneh, Lasse Rasmussen og Simon Lorentzo Jensen.

I dag har Snaps Bornholm otte smagsvarianter og fire Limited Editions i sortimentet lavet på de bedste råvarer og med økologi i højsædet. Vodka Bornholm blev lanceret i slutningen af 2018. Købet sikrer bornholmske arbejdspladser i fremtiden.

– Nu har jeg sammen med min hustru drevet Den Bornholmske Spritfabrik i 16 år, og som 58-årig er det på tide at planlægge fremtiden for både os selv og fabrikken i Nexø. Jeg har derfor sagt ja til at sælge fabrikken til Snaps Bornholm, fordi de har nogle meget ambitiøse planer, der kan sikre fabrikkens eksistens og bornholmske arbejdspladser langt ud i fremtiden. Jeg har derfor også sagt ja til at fortsætte på fabrikken, da de heldigvis også vil fortsætte med de landskendte produkter, vi har lanceret i de 16 år, vi har ejet fabrikken. Jeg er kun glad for, at deres succes med Snaps Bornholm og Vodka Bornholm har været så massiv, at de nu vil sætte endnu mere turbo på at udbrede kvalitetsprodukter her fra øen, slutter Niels Frost Jensen.

De to parter ønsker ikke at oplyse købsprisen for Den Bornholmske Spritfabrik i Nexø.

snaps bornholm (Fotos: PR)
Snaps Bornholm køber spritfabrik i Nexø. Niels Frost Jensen og hustruen Erna giver her håndslag til Snaps Bornholms Jesper Rasmussen (th) på salget af Den Bornholmske Spritfabrik. (Fotos: PR)

Læs også: Lav en lækker sildemad i påsken

Hilsen til astronauterne

Kamala Harris havde for nylig en noget usædvanlig samtale. Hun talte nemlig i telefon med de to kvindelige astronauter Shannon Walker og Kate Rubins ude i rummet, hvor de talte om forskning og det at inspirere den kommende generation.
Marts har været #WomansHistoryMonth, hvor Nasa har hyldet de mange kvinder, der har været med til at gøre en forskel i at forme historien og ændre fremtiden.

Læs også: Kamala Harris modtager den gode nyhed på sin løbetur

Dagens billede: Glædelig påske

· Mere fra samme kategori ·