Læs også:

Close
(Foto: PR)

NEWS: Den første dag i marts: Stort lysevent i Guldborgsund

Nyheder  | 

Den første dag i marts: Stort lysevent i Guldborgsund · Ny forskning: Lavere højhuse giver beboerne et bedre boligliv · Passagerer til og fra Bornholm skal fremvise negativ coronatest · Advarsel om forurenet drikkevand på Frederiksberg: Borgere skal koge vandet · Heunicke skal forklare sig i sag, hvor Sundhedsstyrelsen beskyldes for at lyve · Dagens billede: Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Den første dag i marts: Stort lysevent i Guldborgsund

Den 1. marts fejrer Guldborgsund Kommune forårets komme med et lyd- og lysevent, der rulles ud i to spor – et fysisk og et digitalt.

I Nykøbing Falster, Stubbekøbing, Gedser, Nysted og Sakskøbing sætter kunstnerkollektivet Båll & Brand havnene i ’flammer’ med lyssøjler, der gennembryder mørket og markerer retningen mod hver af de fire andre havnebyer. Det sker d. 1. marts efter mørkets frembrud, og frem mod dette har en række kulturaktører skabt deres eget bud på en fejring af lyset af afsæt i Kaj Munks berømte digt ”Den blå anemone”. Det oplyses af Guldborgsund Kommune.

– I en tid, hvor vi ikke må forsamles, er det skønt, at vi alligevel kan samles om noget. DEN FØRSTE DAG I MARTS giver os mulighed for at få en fælles kulturoplevelse uden at skulle rykke tæt sammen fysisk. Det er et arrangement, der kaster lys over og fejrer alt det, vi kommer af og det, der former os, udtaler Formand for Guldborgsund Kommunes Kultur, Fritid og Bosætningsudvalg, Martin Lohse.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem en række lokale aktører: Museum Lolland-Falster, Kammerensemblet Storstrøm, Guldborgsund-bibliotekerne, Nykøbing Falster Katedralskole samt digter Dennis Buchleitner og lyskunstnergruppen Båll & Brand, der også stod bag lyseventet på Vandtårnet i Nykøbing Falster i oktober 2020. Man kan læse mere om begivenheden og programmet på Facebooksiden Vores Guldborgsund.

(Foto: PR)
Den 1. marts fejrer Guldborgsund Kommune forårets komme med et lyd- og lysevent, der rulles ud i to spor – et fysisk og et digitalt. (Foto: Jørgen Wicklow)

Læs også: Syv tendenser, der beskriver 2020

Ny forskning: Lavere højhuse giver beboerne et bedre boligliv

Nye højhuse er i løbet af det senest årti skudt op i de danske byer. Spørgsmålet er, hvordan beboerne oplever livet i et moderne højhus i dag? Det har forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Hauxner undersøgt ved at spørge beboerne i otte nye højhuse om, hvad de mener er et godt boligliv. Undersøgelsen, der er støttet af Realdania og Dreyers Fond, viser, at der er fordele ved at bygge lavere højhuse.

Analysen af otte nye, danske højhuse viser, at det er de mindre højhuse – fra 12 til omkring 15 etager – der bedst udnytter potentialerne ved at bygge højt. I disse højhuse oplever beboerne flere boligkvaliteter og færre gener end i de høje højhuse. I de højere højhuse oplever beboerne i højere grad vindgener og bekymring for sikkerhed og brand. Derudover oplever flere i de høje højhuse, at der bor så mange mennesker i bygningen, at de ikke kender deres naboer eller hilser på dem, de møder på gangen eller i elevatoren. Det kan give oplevelsen af social isolation og mangel på fællesskab, ligesom det kan være med til at skabe en distance til livet uden for bygningen.

Forskerne mener derfor, at et godt boligliv i højhuse kræver at udviklere, arkitekter og kommuner arbejder målrettet med at skabe rammer for det sociale liv. Det oplyser Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

udlejning, bolig, hus, lejlighed, huslejenævnet, foto: Unsplash
Undersøgelsen viser, at der er fordele ved at bygge lavere højhuse. (Foto: Unsplash)

Læs også: Gode råd når du skal købe lejlighed eller hus

Passagerer til og fra Bornholm skal fremvise negativ coronatest

Fra i dag gælder der nye regler for rejsende til og fra Bornholm. Nu skal alle passagerer med både fly og færge kunne fremvise en negativ coronatest for at komme afsted. Der venter derfor nye udfordringer for færgeselskabet Molslinjen, der sejler på ruten. Det er nemlig de ansatte selv på færgerne, der skal løfte opgaven at sikre, at passagererne har en negativ coronatest, som er max 72 timer gammel.

– Og det er en stor opgave, som vi ikke har været vant, forklarer Jesper Maack, der er kommunikationschef hos Molslinjen.

– Vores personale er vant til at yde service. De er ikke vant til at kontrollere og tjekke folks papirer, eller til at afvise folk, hvis der er noget galt, fortsætter han.

Molslinjen sejler til Rønne på Bornholm fra både Køge og Ystad i Sverige. Det skriver DR.

test corona
Fra i dag gælder der nye regler for rejsende til og fra Bornholm. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Den forsigtige genåbning

Advarsel om forurenet drikkevand på Frederiksberg: Borgere skal koge vandet

Der er fundet coliforme bakterier i drikkevandet i Frederiksberg Kommune, og derfor opfordres alle borgere til at koge vandet.

Kogeanbefalingen gælder godt 100.000 borgere, og det vides ikke endnu, hvornår problemet er løst.

– Vi arbejder i døgndrift, indtil vi har fundet kilden og bruger alle de metoder, vi har. Vi lukker op, så hurtigt vi kan, men ikke før vi er helt sikre på, vi har løst problemet, siger administrerende direktør i Frederiksberg Vandforsyning, Rasmus Sielemann Christensen.

Coliforme bakterier findes normalt i overfladevand, og det er altså det, der er trængt ind i vandsystemet. Der er også testet for e-colibakterier, som stammer fra fækalier fra dyr og mennesker, men det er der altså ikke fundet. Dermed er kilden til forureningen endnu ikke lokaliseret, men Frederiksberg Forsyning arbejder intensivt på at spore kilden. Det skriver Berlingske.

vand vandglas drikke (Foto: Unsplash)
Der er fundet coliforme bakterier i drikkevandet i Frederiksberg Kommune. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sandt eller falsk: 6 myter om danskvand

Heunicke skal forklare sig i sag, hvor Sundhedsstyrelsen beskyldes for at lyve

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er rasende på Magnus Heunicke, der kan se frem til at blive kaldt i samråd om tilbageholdelse af oplysninger. De to partier beskylder Sundhedsstyrelsen for gennem flere måneder at have holdt oplysninger tilbage, der viste, at antallet af rygere er faldende.

Stramningen af rygeloven blev sat i gang, efter at Sundhedsstyrelsens rapport ‘Danskernes Rygevaner 2018’ viste en stigning i antallet af rygere. Men mens forhandlingerne om stramninger stod på med Folketinget, modtog Sundhedsstyrelsen tallene til rapporten ‘Danskernes Rygevaner 2019’. Det skete 18. november 2019, og nu fremgik det, at antallet af rygere igen var faldende, har TV 2 tidligere fortalt.

Oplysningerne blev ikke alene tilbageholdt for Folketinget. Heller ikke danskerne måtte tilsyneladende høre om den gode nyhed, fremgår det af en aktindsigt, TV 2 er i besiddelse af.

Læs også: NEWS: Folketinget har vedtaget handleplan, der skal forhindre børn og unge i at ryge

Dagens billede: Klimarådet dumper regeringens klimaindsats

Læs også: NEWS: Studie viser, at COVID-19 ikke smitter gennem sæd

sædcelle sæd sperm (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·