Læs også:

Close
kartofler nye coop (Foto: Coop)

NEWS: Årets første danske kartofler i butikkerne

Nyheder  | 

Årets første danske kartofler i butikkerne · Biltema Foundation donerer 190 millioner kroner til forskning i revolutionerende kræftbehandling · Første tilfælde af den brasilianske corona-variant fundet i Danmark · Ny sæson af The Handmaid’s Tale får snart premiere på HBO · Ny Færgekro hejses med kran i 15 meters højde ind over Tivolis mure · Dagens billede: Pytonslange reddes · Fredagsfjol: Lidt træt kan man jo nemt blive 🐶🐥

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Årets første danske kartofler i butikkerne

I går var det muligt at smage årets første danske kartofler. De er avlet af Karl Larsen i drivhus på Fyn, og det er Coop, der har købt dem.

De kunne købes fra i går den 4. marts  i udvalgte Kvickly, SuperBrugsen og Irma-butikker. Der blev udbudt i alt 560 bakker af 200 gram.

For at give flere mulighed for at få den smagsoplevelse, sælges bakkerne til langt under indkøbspris; nemlig 50 kroner pr. bakke, hvilket er under det halve af, hvad de har kostet de seneste år.

Det er en uge senere, at det bliver muligt at smage de første danske kartofler. Sidste år kom de første i butikkerne den 21. februar.

kartofler nye coop (Foto: Coop)
En bakke af Karl Larsens nye kartofler kan i år købes for 50 kroner i udvalgte butikker i Kvickly, SuperBrugsen og Irma. (Foto: Coop)

Læs også: Frisk kartoffelsalat med grønt

Biltema Foundation donerer 190 millioner kroner til forskning i revolutionerende kræftbehandling

FLASH-terapi er en ny form for strålebehandling, der er udviklet af forskere ved universitetshospitalet i Lausanne i Schweiz. Metoden har vist sig at være meget effektiv til behandling af kræft, og samtidig er den meget skånsom ved det nærliggende sunde væv. Biltema Foundation har nu doneret 190 millioner kroner til forskningsprojektet, som skal videreudvikle denne revolutionerende kræftbehandlingsmetode.

Når patienter gennemgår kræftbehandling i dag, kan op mod 40 procent af kræftformerne ikke behandles med de almindelige behandlingsformer. Begrænsningerne skyldes ofte, at tumorerne er utilgængelige, og i tilfælde af en behandling vil nærliggende væv tage omfattende skade.

Forskere ved Lausanne University Hospital har udviklet en ny type strålebehandling, der hedder FLASH-terapi. På grund af strålingens intensitet er det muligt at opnå den samme radioterapeutiske virkning ved stråling i millisekunder i stedet for minutter. Med denne metode rettes strålingen mod tumoren med langt større præcision, og det omkringliggende væv påvirkes betydeligt mindre.

FLASH-terapi er baseret på et fænomen, som blev opdaget i 2014, og allerede i 2018 blev den første patient succesfuldt behandlet med metoden. Med finansiering fra blandt andet Biltema Foundation er målet nu at videreudvikle behandlingsformen og fortsætte med at helbrede kræftpatienter.

Læs mere om FLASH-terapi her.

flash-terapi biltema kræft strålebehandling
Forskere ved Lausanne University Hospital i Schweiz skal videreudvikle en ny type strålebehandling, der hedder FLASH-terapi. (Foto: PR)

Læs også: Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

Første tilfælde af den brasilianske corona-variant fundet i Danmark

Onsdag lagde sundhedsminister Magnus Heunicke op på sin Twitter-profil, at første tilfælde af varianten P1 nu er fundet i Danmark nærmede betegnet i hovedstadsområdet. P1 blev oprindelig påvist i Brasilien og er en af dem,som regeringen har særligt fokus på, hvorfor der er iværksat intensiv smitteopsporing.

Varianten er fundet af DTU, der hjælper med at analysere prøver, og bekræftet af SSI.

virus corona covid-19 sygdom (Foto: Unsplash)
Nu er den brasilianske variant også kommet til Danmark … (Foto: Unsplash)

Læs også: COVID-19 smitter ikke gennem sæd

Ny sæson af The Handmaid’s Tale får snart premiere på HBO

Den 29. april kommer den fjerde sæson af den Emmy- og Golden Globe-vindende dramaserie, hvor stærke og rebelske June (Elisabeth Moss) geniotager kampen mod Gilead. Men de risici, hun løber, bringer farlige nye udfordringer med sig, og hendes søgen efter retfærdighed og hævn truer med at opsluge hende i en sådan grad, at de relationer, hun har opbygget, bliver sat på spil.

Foruden Moss medvirker også i denne sæson Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Alexis Bledel, Ann Dowd, Max Minghella, Madeline Brewer, O-T Fagbenle, Amanda Brugel, Bradley Whitford og Sam Jaeger.

The Handmaid’s Tale er executive produceret af Bruce Miller, Warren Littlefield, Elisabeth Moss, Daniel Wilson, Fran Sears, Eric Tuchman, John Weber, Frank Siracusa, Sheila Hockin, Kira Snyder og Yahlin Chang. Serien er produceret af MGM Television og internationalt distribueret af MGM.

Fjerde sæson (10 episoder) af The Handmaid’s Tale får premiere på HBO Nordic den 29. april. De tre første episoder bliver frigivet på premieredagen, herefter én episode om ugen.

Alle tre tidligere sæsoner af serien er også tilgængelige på HBO Nordic.

Læs også: The Handmaid’s Tale: 10 ting du ikke vidste om Elisabeth Moss

Ny Færgekro hejses med kran i 15 meters højde ind over Tivolis mure

En ny Færgekro hejses med kran i 15 meters højde ind over Tivolis mure i weekenden fra den 6. til og med 7. marts. Restaurant Færgekroen, der efter mange års virke i Tivoli blev revet ned i 2020, vender nu tilbage i en ny og forbedret udgave til Carstensens Have. Fra lørdag nat den 6. marts bliver 34 tonstunge elementer hejst med kran over hegnet i 15 meters højde og placeret i Tivoli- Søen med millimeters præcision.

Der er tale om en større logistik opgave, der forventes færdig søndag den 7.marts. Den inderste vognbane på H.C. Andersens Boulevard ved Tivoli bliver på grund af sikkerhed spærret af i forbindelse med indhejsningen af Færgekroen. Den store kran og afspærring sættes i værk fredag, men selve hejsningen begynder den 6. marts.

Torben Plank pressechef i Tivoli udtaler:

– Der bliver tale om årets største logistik opgave i Tivoli, hvor alt er timet og tilrettelagt til mindste detalje. Det bliver godt at få Færgekroen tilbage i Tivoli-Søen, da vi har savnet den meget. Det bliver helt sikkert også et spektakulært skue, når Færgekroen som samlesæt i 34 dele løftes ind over hegnet til Tivoli-Søen.

Nu bliver bygningen, som står færdig i Farum, pillet fra hinanden og skal fragtes på lastvogne til København. Her skal de i alt 34 tonstunge elementer med en kran hejses ind over hegnet til Tivoli og med millimeters præcision og placeres i Tivoli-Søen. Det forventes at arbejdet med hejsningen påbegyndes lørdag fra klokken 06:00, og arbejdet er afsluttet søndag. Da der er tale om byggeri, kan tiden skride lidt frem og tilbage.

Færgekroen, som oprindeligt blev opført tilbage i 1934 og revet ned i 2020, vender nu tilbage i en forbedret udgave, men med samme udseende. Den kendte og meget fotograferede danske restaurant med møllehjul er blevet genopbygget i Farum. Tivoli åbner den 27. marts op til påsken, og Færgekroen forventes åbnet i starten af sommersæsonen.

Færgekroen, som er blandt de mest fotograferede bygninger i Tivoli, blev opført i 1934 som en del af festarrangementet ‘Fiskerlejet’. Bygningen blev med andre ord opført til at stå en enkelt sæson, men i 2020 – 86 år senere – måtte Tivoli erkende, at den ”midlertidige” bygning var slidt op. Færgekroen blev derfor revet ned og bliver nu erstattet med en ny visuel identisk bygning med fokus på bl.a. nutidige energi- og brandkrav. Færgekroen er genskabt i Farum af JCB tømrer og snedker.

tivoli færgekroen
Færgekroen i Tivoli skal på en lille rejse i weekenden … Det er 34 tonstunge elementer, der bliver hejst med kran over hegnet i 15 meters højde og placeret i Tivoli- Søen med millimeters præcision. (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Bogen om Tivolis smukke have

Dagens billede: Pytonslange reddes

Fredagsfjol: Lidt træt kan man jo nemt blive 🐶🐥

· Mere fra samme kategori ·