Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger boganmeldelse (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til marts måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på årets første officielle forårsmåned … Få endnu flere gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de første (forhåbentligt) spæde forårstegn. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

fem på stribe bog bøger boganmeldelse (Foto: MY DAILY SPACE)
Så er der fem bøger du måske som jeg, kunne tænke dig at læse … Her er fem på stribe til dig. (Foto: MY DAILY SPACE)

Den barske fortælling der alligevel drager

‘Vi tog op med mor’ er andet bind i Karin Smirnoffs trilogi og fortælling om den egenrådige og utilpassede Janas liv i Nordsveriges omklamrende lokalsamfund. Den er ikke læsestof for ‘tøsedrenge’, men blev fanget af den første – og det samme skete med denne. Dog tager det mig (stadig) en del sider at snyde min hjerne, for der er stadig ingen kommaer (ikke et eneste), og ord er sat sammen og uden store forbogstaver (fx göranbäckström). DET er svært, men det tvinger mig også til at læse langsommere og tage historien mere ind …

Tvillingerne Jana og Bror arver efter deres mors død hendes barndomshjem i den lille nordsvenske by Kukkojärvi tæt på Finland. Mange af byens indbyggere er stærkt troende og lever efter strenge religiøse dogmer, som forviser dem, som ønsker at leve et andet liv.

Bror drages af byens sammenhold og konservative værdier, mens Jana forsøger at gøre oprør. Samtidig er hun ved at komme ud af sin ødelæggende relation til John, og indgår et venskab med sin kusine. Et forhold, som kusinens mand og præst, forsøger at stå i vejen for.

I ‘Vi tog op med mor’ fortsætter Karin Smirnoff sin opslugende og barske fortælling om livet i Sveriges udkantsområder med sin karakteristiske og medrivende skrivestil og levende, konfliktfyldte karakterer. I barsk, dragende, anderledes men på alle måder læsværdig bog.

vi tog med mor karin smirnoff bog

‘Vi tog op med mor’, 219,95 kr., saxo.com

Den gribende og smukke historie

‘Brevet i bogbussen’er Eli Åhman Owetzs gribende fortælling om to menneskers anonyme og intime udvekslinger gennem en bogbus.

På overfladen lever Malin et lykkeligt liv med sin familie. Men inderst inde er hun uforløst og ulykkelig i sit ægteskab, hvor nærheden og fortroligheden er ebbet ud. Hendes største glæde er den ugentlige tur til bogbussen, hvor hun i et par timer kan flygte ind i litteraturen.

Imens har Erik forladt Stockholm efter en tumultarisk tid. I bogbussen finder han en bog, som indeholder sider fra en kvindes notesbog. De fint skrevne ord udtrykker en dyb længsel og sorg, som vækker Eriks interesse.

Herved begynder en anonym udveksling af breve mellem Malin og Erik, hvor de betror sig til hinanden og en vis ømhed og intimitet opstår imellem dem. Men tør de vise deres sande jeg for hinanden, og er de villige til at risikere alt for deres forelskelse i en ukendt?

Eli Åhman Owetzs modtog i 2020 sølv i Årets Bog for ‘Brevet i bogbussen’ i Sverige. Med god grund … For hun er god til at fortælle en historie om ‘livet midt i livet’. På godt og ondt – og også den ensomhed man selv i forhold kan føle. Men også give håb for livet og kærligheden videre. En feelgood bog.

brevet i bogbussen eli åhman owetz bog

‘Brevet i bogbussen’, 179,95 kr., saxo.com

Den bogserie jeg helt sikkert kommer til at elske

I Katrine Wessels roman ‘Familien Winther’ møder vi den norske velhaverfamilie Winther. ‘Familien Winther’ foregår i 1800-tallets Trondheim, hvor nye tider truer med både nedgang i økonomien og bedre vilkår for kvinder.

Cecilia Winther er den ukronede dronning af Trondheim, og alle de andre fruer i byen følger hendes gøren og laden med stor interesse. I 1898 bliver det hele dog vendt på hovedet, da Cecilias søn flytter tilbage til byen med sin nye kone, Ellinor. Ellinor giver ikke meget for Cecilias måde at gøre tingene på, og der opstår hurtigt gnidninger i den ellers så perfekte familie. Cecilia Winther sættes på en hård prøve for at forsøge at bevare familiefreden. Der gik ikke mange sider, før jeg var naglet til sofaen og bare læste og læste og læste …

‘Familien Winther’ er første bind i Katrine Wessels romanserie om Familien Winther, og der er allerede udkommet to mere. Drama, kærlighed og hemmeligheder er omdrejningspunktet i seriens foreløbig seks bøger, hvor man som læser kommer helt tæt på kvinderne i Winther-familien. Der er noget Downtown Abbey eller Herskab og Tjenestefolk over den – bare på norsk.

Med bogens portrætter lokker Katrine Wessel læseren til at komme endnu længere ned i intrigerne og drømmene, der hersker blandt Winther-familiens kvinder, og som man kommer tæt på og følger. Tænk at være så heldig, at det ikke er slut efter at have læst den første bog, men at fem andre bøger venter på mig …

karin wessel familien winther bog

‘Familien Winther’, 219,95 kr., saxo.com

Den med historierne om en coronatid

Stemmer fra et nedlukket land – det er hvad denne antologi gør. Den har samlet teksterne bag Teater Republiques digitale teaterforestilling, Coronamonologerne fra sidste forår. Teksterne blev skrevet midt under nedlukningen af Danmark i foråret 2020, på et tidspunkt hvor chokket over en pludseligt ændret verden var helt friskt, og de er skrevet med hver forfatters særlige blik for både det groteske og det rørende i en hverdag med coronakarantæne.

Sammen står teksterne som et dokument over en tid, som vi på én gang vil få svært ved at huske præcist, og aldrig vil glemme. Coronamonologerne er korte men dybe indblik i 14 forskellige universer, som hver især er gennemsyret af en særlig nerve, en sårbarhed der bliver til ømhed eller brutalitet, længsel eller selvironi, rædsel eller diabolsk humor. Et vigtigt og interessant momentum omkring forskellige menneskers liv og tanker, da alle var sådan lidt i undtagelsestilstand. Og sjovt at se, hvor forskelligt folk tænkte. Her løftes sløret eller dynerne for de inderste tanker.

Flere af monolognerne måtte jeg læse mere end en gang for at forstå og ‘tage ind’, men bogen er hurtigt læst (ikke på den dårlige måde) – og den kan bestemt klare at blive genlæst … Den har forord af Emmet Feigenberg, direktør for Teater Republique.

coronamonologerne bog

‘Coronamonologerne’, 199,95 kr., saxo.com

Den spændende historiske roman

Jeg elsker historiske romaner – jeg elsker København. Jeg elsker denne bog. Handlingen foregår i Guldalderens København, og historien er bygget på historiske hændelser og personer, blandt andet skuespillerinden Johanne Louise Heiberg.

Johanne Luise Pätges er datter af fattige, tyske emigranter og danser ved Det Kongelige Teaters balletkompagni med et spirende talent for skuespil. Da hendes mentor og beundrer, Johan Gebhard Harboe, findes myrdet om morgenen den 21. marts 1829, tror politiet fejlagtigt, at der er tale om selvmord.

Kun Jern-Hansen (en natvægter, der ikke er et af Guds bedste børn) ved bedre, men af personlige grunde holder han forbrydelsen hemmelig. Hans tøven får uoverskuelige konsekvenser for dem alle. Også for Johan Ludvig Heiberg; skribent, akademiker og dramatiker, der er på jagt efter sin muse og finder hende i Johanne …

Jeg elsker det med at gå på opdagelse i gamle København, byen jeg bor i … De gamle huse har så mange historier, de gemmer på, og gemmer denne type bog, bliver de levende for mig. Det er fedt, der er et kort over datidens København med bogen. Jeg brugte det hele tiden. Til slut i bogen er der også en faktaliste over personerne – lidt om deres (virkelige) historie. Det var også godt tænkt, og gjorde mig bare endnu mere interesseret. Jeg måtte have min ipad liggende fremme, for der var hele tiden noget, jeg liiiige skulle google om enten steder eller personer. Det er vel et godt bevis på, at man bliver grebet af en bog.

Jeg var godt underholdt, blev klogere, var i godt (københavnsk) selskab og har taget både historien ind og med – også når jeg nu cykler rundt i netop de gader, hvor det hele skete – engang …

Ps. Flot forside, som Lasse i øvrigt fortalte, at de havde udfordringer med, for ballerinaens stil skulle passe til tiden, hvor historien foregår. Derfor blev pigens tåspidssko taget ud af billedet – for de var ikke kommet frem dengang …

lasse holm før sidste akt bog

‘Før sidste akt’, 199,95 kr., saxo.com

 

Læs også

Opskrift på glutenfri teboller

boller Teboller glutenfri gluten hygge

· Mere fra samme kategori ·