Læs også:

Close
sædcelle sæd sperm (Foto: Unsplash)

NEWS: Studie viser, at COVID-19 ikke smitter gennem sæd

Nyheder  | 

Studie viser, at COVID-19 ikke smitter gennem sæd · Det 21. århundredes mest populære kunstnere · Italiensk kirkegård kollapser · Coronavariant i New York mere smitsom end først antaget · Hus Forbi sætter fokus på hævekortproblematikken for hjemløse · Dagens video: Velkommen til Mars · Fredagsfjol: Hvem har ikke brug for et kram

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Studie viser, at COVID-19 ikke smitter gennem sæd

Studie foretaget af firmaet Cryos viser, at COVID-19 ikke smitter gennem sæd. I løbet af 2020 har Cryos’ forskere været i gang med at undersøge, om mænds sæd kan bære COVID-19 videre til andre personer. Nu er der gode nyheder, for de første konklusioner i et nyt forskningsstudie viser nemlig, at der ikke overføres smitte.

Studiet er udarbejdet af Cryos International’s amerikanske afdeling i Orlando, Florida. Studiet er godkendt af Western Institutional Review Board og har undersøgt sædprøver fra mænd med en gennemsnitsalder på 32 år. Der er taget PCR-tests af sædprøver fra mænd, som har været diagnosticeret med COVID-19 indenfor den seneste måned og i gennemsnit er prøverne taget seks dage efter den positive PCR-test.

Det er et interessant studie i relation til COVID-19 bredt set, men det er naturligvis også interessant og glædeligt for de mange, der gennemgår fertilitetsbehandlinger i Danmark og resten af verden under corona epidemien.

– Det var forventet, at der ikke ville være en smitterisiko forbundet med sæd, men derfor er det alligevel betryggende at få en klar indikation på, at det også forholder sig sådan. Cryos har i COVID-19 perioden haft lukket ned for nye donorer netop på grund af usikkerheden om smitterisiko, men har åbnet op igen baseret på resultaterne fra det nye studie, forklarer Peter Reeslev, CEO hos Cryos International.

I begyndelsen af COVID-19 pandemien blev fertilitetsbehandlinger blandt andet ud fra et forsigtighedsprincip sat på pause i det meste af verden. “Alle ventede på, at der ville komme mere information om denne nye virus,” siger Peter Reeslev. “Med vores viden fra det nye studie føler vi, at man kan vide sig sikker på, at der ikke er nogen risiko for at COVID-19 smitter igennem sæd i forbindelse med fertilitetsbehandlinger.

Ud over smitterisiko er forskere også interesserede i at finde ud af om COVID-19 har langtidspåvirkninger på mænds sædkvalitet. Og netop det spørgsmål kan vi også nærme os et svar på. I samarbejde med Hvidovre Hospital og CooperSurgical deltager Cryos International i et nyt studie, der har til formål at undersøge sædkvaliteten hos de mænd, der har gennemgået COVID-19-infektionen.

– Flere udenlandske studier har tidligere peget på en øget risiko for nedsat sædkvalitet efter en COVID-19-diagnose, men de studier har mødt en del kritik fra eksperter. Derfor er det oplagt og væsentligt, at vi sammen med Hvidovre Hospital selv finder ud af, om sædens kvalitet rent faktisk påvirkes af virussen – både på kort og langt sigt, mener Peter Reeslev.

Det er planen, at deltagerne i studiet skal levere en række blod- og sædprøver samt gennemgå PCR-tests ad flere omgange i en periode på seks måneder efter diagnosticeringen af COVID-19. I studiet er det også hensigten at finde frem til, om eksempelvis hårde og langstrakte sygdomsforløb har en indflydelse på sædkvaliteten. Det samlede deltagerantal forventes at komme op på 50 danske mænd i alderen 18-60 år og resultaterne forventes klar om et halvt år.

Professor Allan Pacey fra Sheffield Univertitet i UK og formand for Cryos’ External Scientific Advisory Committee udtaler “Dette er to meget vigtige studier, der hjælper os til at forstå påvirkningen af COVID-19 på mænds reproduktion. Jo mere vi lærer om denne virus, jo bedre kan vi trygt og sikkert hjælpe mænd og kvinder med deres planer om at starte en familie.

Fakta:

Cryos er en international sæd- og ægbank med mere end 30 år i branchen. Det er verdens største sædbank med mere end 1.000 donorer både Non ID-release og ID-release – og det største antal registrerede graviditeter og har bidraget til at bringe mere end 65.000 donorbørn til verden.

sædcelle sæd sperm (Foto: Unsplash)Nyt studie viser, at COVID-19 ikke smitter gennem sæd … (Foto: Unsplash)

Læs også: Verdens første sædbank er åbnet for hiv-positive

Det 21. århundredes mest populære kunstnere

OnBuy.com har lavet en større undersøgelse for at finde ud af, hvilke kunstnere, der er det 21. århundredes mest populære. Data fra hele verden blev brugt og YouGov rangeringer, Instagram, Google søgninger, Spotify og YouTube var også en del af undersøgelsen, hvor alt blev lagt sammen og vægtet.

Her er nogle af nøgletallene:

  • Ariana Grande er den mest populære kunstner i det 21. århundrede med en popularitetsscore på 735 ud af 1.000.
  • Ed Sheeran (467), Katy Perry (449) and Beyonce (418) er blandt de mest millenialartister.
  • McFly er den mindst populære med en popularitetsscore på blot 12.
  • Busted (16), Paloma Faith (39) and Olly Murs (44) er også blandt de mindst populære.
Popular Artists - OnBuy
De mest populære kunstnere rangeret … (Graf: OnBuy)

Læs også: Kvindernes Kampdag: Disse kvindelige kunsterne topper Spotifys playliste

Italiensk kirkegård kollapser

Omkring 200 kister skulle være styrtet i havet i den norditalienske fiskerby Camogli. Byens over 100 år gamle kirkegård ligger på en smuk klippeskrænt ud til havet, og dele af denne kirkegård kollapsede og styrtede i havet.

Vejrlig og havstrømme vil de kommende dage afgøre, om flere vil styrte i, og om det er muligt at redde kisterne i land … Indtil videre har det kun været muligt at bjærge et lille antal i land. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Læs også: Virusfrygt får italienerne til at hamstre mad

Coronavariant i New York mere smitsom end først antaget

Nye amerikanske undersøgelser offentliggjort tirsdag antyder, at New York-varianten er mere smitsom og resistent over for nogle vacciner. Og den nye variant af coronavirus spreder sig nu i New York. Den er kendt som B.1.526, og den blev først opdaget i november i den amerikanske delstat New York.

Varianten er beskrevet i forskningsartikler af forskere fra California Institute of Technology og Columbia University. Forskerne fra Californien offentliggjorde deres artikel tirsdag, mens den fra Columbia endnu ikke er offentliggjort. Ingen af studierne er blevet fagfællebedømt endnu eller publiceret i et videnskabeligt magasin. Det skriver TV2 Nyheder.

Forskerne fra Columbia i New York studerede prøver fra i alt 1.142 patienter og fandt den nye mutation i 12 procent af dem. Imens scannede forskerne fra Californien database med flere hundrede tusinder af sekventeringer. Her fandt de to nye versioner af B.1.526, som samlet set udgjorde 27 procent af prøverne. Den ene af de to har en mutation i et område af virussets spikeprotein, kaldet E484K.

Det samme har varianterne, der også er fundet i Sydafrika og Brasilien, og det er den mutation, der nu bekymrer forskerne, for studier har nemlig vist, at E484K giver nedsat følsomhed for antistoffer. Nedsat følsomhed for antistoffer giver en bekymring for vacciners effekt på denne variant og for risikoen for at blive smittet igen.

Undersøgelser har dog vist, at de nyudviklede vacciner sandsynligvis stadig neutraliserer coronavirus og beskytter mod alvorlig sygdom. Flere medicinalselskaber er også gået i gang med at udvikle såkaldte booster-vacciner, der specifikt bliver lavet til at skulle beskytte mod nye mutationer af virusset.

Manhattan new york (Foto: MY DAILY SPACE)
New York-varianten er mere smitsom end først antaget …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: The New York Philharmonic kører rundt i gaderne og spiller

Hus Forbi sætter fokus på hævekortproblematikken for hjemløse

Vi lever i et kontantløst, og kontanter er snart et sjældent syn … Men ikke alle har et hævekort – eller kan få. Som de hjemløse. Og det er et stort problem for hjemløse, og giver dem både mange udfordinger og problemer.

For kan man ikke få et hævekort, fordi man er hjemløs, så kan man måske overføre penge til en ven, der så kan hæve for en. Men det kan også vise sig, at være en dårlig ven, så hjemløse risikerer voldsomme renter, og det der er værre. Det har de erfaret på Værestedet i Århus, der forklarerpå Twitter (se nedenstående).

Vores moderne samfund og tider, hvor banker lukker kontantudbetalinger, giver derfor de hjemløse problemer. Det sætter Hus Forbi nu fokus på. For et kontantløst samfund er rent faktisk endnu et bump på vejen ud af hjemløshed …

Læs også: Fortsat gratis medicin til hjemløse

Dagens video: Velkommen til Mars

 

Fredagsfjol: Hvem har ikke brug for et kram

· Mere fra samme kategori ·