Læs også:

Close
svane plastikforurening natur gubra plastic change (Foto: PR)

NEWS: Gubra styrker Plastic Change i kampen mod plastforurening

Nyheder  | 

Gubra styrker Plastic Change i kampen mod plastforurening · Kampagne for at bekæmpe mænds vold mod kvinder viser højt engagement fra kunderne · Tre år mere til Reffen · Amanda Gorman til Super Bowl · Borgmester vil åbne plejehjem for naturelskere · Dagens billede: Salget af skydevåben boomer i USA

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Gubra styrker Plastic Change i kampen mod plastforurening

Biotekvirksomheden Gubra fra Hørsholm fortsætter kampen mod plastforurening, nu ved at styrke den strategiske og politiske indsats i miljøorganisationen Plastic Change.

Vi ønsker at støtte den indsats, som vil skabe størst forandring, udtaler Gubras medstifter Jacob Jelsing.

Traditionelt har virksomheder overvejende støttet konkrete projekter med fokus på borgerinddragelse og frivillighed, eksempelvis affaldsindsamlinger og strandrensninger. Det har en umiddelbar synlig effekt, men udgør ikke en langsigtet løsning. Nu har nogle virksomheder, blandt andre den danske biotekvirksomhed Gubra, heldigvis fået øjnene op for også at støtte indsatsen i den politiske arena. Det gør de i form af en virksomhedsdonation på 500.000 kroner. Indsatsen er ofte langsigtet og mindre synlig, men potentialet for at gøre en reel forskel for miljøet og naturen er langt større.

Miljøorganisationen Plastic Change, der begyndte kampen mod plastforurening til søs, arbejder i dag på at løse plastudfordringen gennem borgeroplysning og undervisning af børn og unge, samt ved politisk at kæmpe for en grønnere lovgivning og nye grønne ambitioner for danske virksomheder.

I de kommende år, vil Plastic Change rette sit fokus højere op i værdikæden og målrette indsatsen mod plastproduktionen og industrien, – der hvor plastikproblemet bliver skabt. Næsten halvdelen af verdens plastik bliver brugt til forbrugerrettede engangsemballager og engangsprodukter med kort levetid. Dette har ført til stigende plastforurening, øget CO2-udledning, enorme affaldsbjerge og et skadeligt træk på jordens begrænsede ressourcer.

I modsætning til engangsbrug, står genbrug, hvor produkter og emballager vaskes og bruges igen og igen. Det princip vil Plastic Change arbejde for fremadrettet bliver et bærende element i produktion og anvendelse af plastikemballager.

Det er vores ambition, at Danmark skal blive et foregangsland i forhold til vores produktion, forbrug og håndtering af plastik. Der er dog meget langt igen, og derfor har vi sat nogle ambitiøse mål for, hvordan vi over de kommende år skal hjælpe Danmark i retning af en mere bæredygtig plastikproduktion og et mere bæredygtigt forbrug af plastik, udtaler adm. direktør Louise Lerche-Gredal.

For Gubra er det vigtigt, at vi støtter den indsats, som vil skabe størst forandring, og vi anerkender, at miljøorganisationernes strategiske og politiske arbejde har betydning for, hvordan vores samfund vil se ud i fremtiden. Vi er selv meget optaget af, hvad vi kan gøre for at mindske vores forbrug af plastik, og ønsker med denne donation at styrke Plastic Change i deres dedikerede arbejde med at påvirke fremtidig lovgivning for et af verdens største affaldsproblemer, slutter medstifter Jacob Jelsing.

svane plastikforurening natur gubra plastic change (Foto: PR)
Gubra styrker Plastic Change i kampen mod plastforurening. (Foto: PR)

Læs også: Danske strande flyder med plastik

Kampagne for at bekæmpe mænds vold mod kvinder viser højt engagement fra kunderne

Globalt startede #IsolatedNotAlone, en kampagne i samarbejde mellem The Body Shop og ejergruppen Natura &Co; Aesop, Avon, Natura og The Body Shop.

Kamilla Bjørn Drøidal, direktør for LOKK understreger, at mindst 70.000 kvinder hvert år er udsat for psykisk vold af deres partner, og mindst 38.000 kvinder er udsat for fysisk vold. Der er dog også et stort mørketal, som vi ikke kender til.

Kamilla Bjørn Drøidal, direktør for LOKK kommenterer samarbejdet:

Vi ved, at mindst 70.000 kvinder hvert år er udsat for psykisk vold af deres partner, og mindst 38.000 kvinder er udsat for fysisk vold. Men det er kun de tal, vi kender til. Der er et stort mørketal, vi ikke kender. Derfor er jeg glad for, at The Body Shop med kampagner som denne er med til at få samtalen frem i lyset. Vold i familien er ofte tabubelagt og kvindernes bærer typisk rundt på hemmeligheden alene. Men vold mod kvinder er et strukturelt og samfundsmæssigt problem, som det er vigtigt, at vi taler højt om og sætter på dagsordenen.

Målet med samarbejdet var at sætte fokus på mænds vold mod kvinder ved at dedikere The Body Shops kommunikationskanaler til LOKK og deres vigtige budskab. Det startede i efteråret, som en oplysende kampagne, hvor målet var at nå ud til de mange berørte mennesker. Både dem der er udsatte, dem der udsætter og dem der er tæt på. Det skete igennem The Body Shops hjemmeside, nyhedsbrev, kundeklub og på Facebook.

I løbet af Black Friday ugen valgte LOKK og The Body Shop, i stedet for rabatter, at sætte fokus det det tabubelagte emne omkring vold i nære relationer.

LOKK var også lokal kampagnepartner i den den globale julekampagne fra The Body Shop – Come Together Act Together – hvis fokus i 2020 var at løfte de organisationer, der arbejdede med at gøre en forskel i det udfordrende år, der er gået. Alle køb i perioden 13. oktober til 31. december 2020 var med til at bidrage til kampagnen, hvor alle kunder desuden havde mulighed for at lægge et valgfrit beløb til deres køb som en direkte donation i butikken, eller kunne bidrage gennem købet af gaven Snow Globe hvoraf 40,00 kroner per solgt gave gik ubeskåret til kampagnen.

Målet var at donere mindst 50.000 kroner. Taget den nuværende situation i betragtning med reduceret trafik og nedlukning af butikker, var det ikke selvsagt at målet ville blive nået. Takket være et utroligt stærkt engagement fra alle butikker og kunder blev målet nået og landede på 151.000 kroner, som doneres til LOKK og deres vigtige arbejde mod vold i nære relationer.

Kamilla Bjørn Drøidal fra LOKK understreger vigtigheden af, at få volden frem i lyset;

COVID 19 og nedlukning lægger et stort pres på de familier, hvor der er vold i hjemmet. I Danmark er mindst 70.000 kvinder hvert år udsat for psykisk vold fra deres partner, og mindst 38.000 kvinder er udsat for fysisk vold. Vi ved, at mange kvinder og børn i disse tider er spærret inde med deres voldsudøver i hjemmet. Derfor er vi i Landsorganisation af Kvindekrisecentre (LOKK) glade for, at så mange af The Body Shops kunder har valgt at støtte kampagnen NO MORE. Det er vigtigt, at vi får volden frem i lyset, og at vi hver især rækker ud, hvis vi har mistanke om, at noget ikke er, som det skal være. For der er hjælp at hente, og man kan ringe på tlf. 1888 døgnet rundt. Det er en kampagne som denne med til at sætte fokus på, så tak for dit bidrag, som går til LOKKs arbejde med at hjælpe voldudsatte kvinder og deres børn videre til en tryg fremtid uden vold.

Den butik i Danmark, hvis kunder donerede allermest, var butikken i Kongensgade i Odense.

kampagne, the body shop, lokk Foto: LOKK)
En stærk kampagne for at sætte fokus på voldsramte kvinder … (Foto: LOKK)

Læs også: Interview med LOKK om voldsramte kvinder

Tre år mere til Reffen

En glædelig nyhed til alle københavnere er, at Københavns Kommune har fornyet Reffens dispensation, hvilket betyder hele tre år mere på Refshaleøen med masser af liv og glade dage, iskolde drinks, fænomenal street food, fede events. Alt sammen i det allerbedste selskab og noget alle glæder sig til. Reffen forventes at åbne slut marts, hvis alt går vel.
reffen refshaleøen
Refshaleøen har fået tre års dispensation … (Foto: PR)

Læs også: Reffen forlænger sæson med ny indendørs spisehal

Amanda Gorman til Super Bowl

Også til årets store amerikanske event Super Bowl søndag nat dansk tid var Amanda Gorman et mindeværdigt indslag. Her læste hun digtet ‘Chorus of the Captains’ op, der hædrer hverdagsheltene under COVID-19. James Martin (krigsveteran men som har gjort en masse for lokalsamfundet under COVID-19), Trimaine Davis (tidligere basketballspiller), Suzie Dorner (COVID-19-sygeplejerske i Tampa) samt andre helte i nærsamfundet, om det er i Tampa eller resten af USA.

Endnu engang formåede hun at tryllebinde folk og være en øjenåbner for netop de menneskelige egenskaber og kvaliteter, der gør verden et godt sted at være. Med sin beroligende og stærke stemme sendte hun stærke budskaber ud til hele verden.

Læs også: Pigen der løb med al opmærksomheden

Borgmester vil åbne plejehjem for naturelskere

Ældre københavnere skal i fremtiden kunne vælge et plejehjem med fokus natur og biodiversitet. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), som vil tage forslaget med til forårets økonomiske forhandlinger.

I Københavns Kommune har ældre borgere gennem de senere år fået flere og flere valgmuligheder, når de har stået over for valget af plejehjem. Kommunen har nemlig åbnet i alt otte såkaldte profilplejehjem – altså plejehjem, der har et særligt fokus i hverdagen, der er med til at skabe fællesskab og forebygge ensomhed. Nu vil sundheds- og omsorgsborgmester åbne ét mere.

Når vi bliver gamle, kan mange af os få behov for at få hjælp for at klare hverdagen. Men selvom man bliver afhængig af hjælp og pleje fra andre, så er man stadig sig selv – med helt egne interesser og egne behov. Det vil vi gerne blive ved med at omfavne endnu bedre i København, og det er baggrunden for, at vi har åbnet en række plejehjem med særlige profiler. Jeg vil nu arbejde for, at vores niende profilplejehjem kan blive et smørhul for naturelskere, forklarer Sisse Marie Welling.

Et kommende natur- og biodiversitetsplejehjem skal være et sted med plads til eksempelvis vild natur, bistader og insekthoteller, og med mulighed for at lave aktiviteter, der tager udgangspunkt i et rigt natur- og dyreliv.

Læs også: Sådan kan du hjælpe bierne til sommer

Her skal beboerne have mulighed for at nyde naturen og alt det, den kan byde på – selvom de bor på plejehjem. Nogle vil kunne være med til at passe og pleje have- og dyreliv, andre kan finde glæde i at omgive sig med natur eller følge med i årstidernes gang. Vigtigst af alt er, at de kan finde et fællesskab i den interesse og kærlighed til naturen, som de deler, slutter borgmesteren.

Det er også ønsket, at der på det kommende naturplejehjem skal laves samarbejder med foreninger, der beskæftiger sig med natur, eksempelvis Dansk Naturfredningsforening, Foreningen Vild med Vilje og øvrige naturvejledere, biologer og iværksættere, samt uddannelsesinstitutioner.

På et møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget i slutningen af januar var der bred opbakning til borgmesterens forslag – og udvalget pålagde forvaltningen at udarbejdet et budgetnotat, der kan lande på forhandlingsbordet, når kommunens årlige forårsforhandlinger, Overførselssagen, skydes i gang.

Hvad er et profilplejehjem:

Formålet med Københavns Kommunes profilplejehjem er at imødekomme borgernes individuelle behov og interesser i endnu højere grad end tidligere. Profilplejehjemmene giver mulighed for fællesskaber mellem beboere, som har de samme interesser. På den måde er profilplejehjemmene med til at forebygge ensomhed og skabe flere valgmuligheder. De eksisterende profilplejehjem har fokus på henholdsvis håndværk, mangfoldighed, sport, LGBT+, kunst og meget mere. Læs mere her.

egern natur dyr (Foto: Unsplash)
Ældre københavnere skal i fremtiden kunne vælge et plejehjem med fokus natur og biodiversitet. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). (Foto: Unsplash)

Læs også: Plejehjemsbeboere får besøg i specialdesignede containere

Dagens billede: Salget af skydevåben boomer i USA

· Mere fra samme kategori ·