Læs også:

Close
Danmark dansk flag dannebrog (Foto: Unsplash)

NEWS: Danmark kåret til verdens mindst korrupte land

Nyheder  | 

Danmark kåret til verdens mindst korrupte land · Bestemte gener øger risikoen for at tisse i sengen · Militæret har overtaget styret i Myanmar · Mere Amanda Gorman · Lidl opnår international grøn certificering · Dagens billede: Et længe ventet kys

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark kåret til verdens mindst korrupte land

Det årlige korruptionsindeks fra Transparency International kårer igen Danmarks som verdens mindst korrupte land. På en skala fra 0-100 scorer Danmark 88 point. Det er en fremgang på 1 point fra sidste år. Men vi skal blive endnu bedre, siger Djøf.

– Det er en placering, vi kan og skal være glade for. Når man følger medierne, er det – helt forståeligt – som regel kun de dårlige sager, hvor noget er gået galt eller enkeltpersoner har svindlet, man hører om. Alt det, der foregår efter bogen, hører vi sjældent om. Fordi vi heldigvis tager det som en selvfølge, at der er styr på tingene i den offentlige sektor, udtaler Hanne Fugl Eskjær, formand for de offentlige chefer i Djøf.

Hun tilføjer:

– Selvfølgelig skal regnskabsprocedurer og kontrolmekanismer være så finmaskede, at de fanger ulovligheder og uhensigtsmæssig praksis for bestilling og betaling af varer og tjenesteydelser. Kontrolsystemer skal forebygge, at svindel og korruption forekommer. Men der er en balance i forhold til, at udgangspunktet må være, at vi har tillid til, at alle offentligt ansatte optræder ansvarligt og efter reglerne. Hvis vi skal skrue ned for kontrol og bureaukrati og op for tilliden til medarbejderne, som er et af regeringens signaturprojekter, kræver det et fælles fokus på alle offentlige arbejdspladser på at sikre en sund og ansvarlig kultur på arbejdspladsen.

Djøf ser frem til, at EU’s direktiv om at etablere whistleblowerordninger snart bliver implementeret i Danmark.

– Siden november 2020 har det været indført whistleblowerordninger på alle statslige arbejdspladser, så medarbejdere kan råbe vagt i gevær, hvis de får kendskab til uredelighed. Det kan være med til at forebygge, at der opstår nye sager. Med EU’s nye direktiv skal der indføres whistleblowerordninger på alle både offentlige og private arbejdspladser med over 50 ansatte, og forhåbentlig vil det medvirke til, at Danmark kommer endnu bedre ud på de årlige målinger fra Transparency International, siger Hanner Fugl Eskjær.

Et af de parametre, de betyder noget for Danmarks ranking, er hvordan udenlandske investeringsrådgivere ser på Danmark. Og her scorer Danmark højt på, at der ikke er en forventning om, at der skal falde penge under bordet, for at gøre forretning i Danmark eller få en sag behandlet hos myndighederne.

– Det er guld værd, at Danmark har så godt et omdømme, at udenlandske virksomheder er trygge ved at investere i og handle med Danmark og danske virksomheder. Det er nogle kvaliteter, vi skal holde fast i. Selv om vi det seneste år har set mediedækning af store danske virksomheder, der har været involveret i korruptionssager i udlandet, har danske virksomheder en meget høj grad af troværdighed, siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat.

– Det er afgørende for vækst og beskæftigelse i Danmark, at udlandet opfatter Danmark som et godt og redeligt land at gøre forretning i. Derfor er det glædeligt, at vi er steget hele 5 procentpoint i den bagvedliggende faktor i Transparency Internationals indeks, der handler om udenlandske investeringsrådgiveres opfattelse af Danmark. Det vil forhåbentlig medvirke til, at danske virksomheder kan komme endnu stærkere tilbage på eksportmarkederne, når coronakrisen tillader, at vi igen kan rejse og handle frit med omverden, slutter Henrik Funder.

Danmark dansk flag dannebrog (Foto: Unsplash)
Danmark er kåret til verdens mindst korrupte land. (Foto: Unsplash)

Læs også: Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden

Bestemte gener øger risikoen for at tisse i sengen

I et stort studie af danske børn og unge har forskere fra Aarhus Universitet for første gang fundet frem til genetiske varianter, der øger risikoen for sengevædning. Fundene giver en helt ny indsigt i hvilke processer i kroppen, som er årsag til dette udbredte fænomen.

Forskere har længe vidst, at ufrivillig natlig vandladning skyldes arvelige forhold og dermed gener. Børn som tisser i sengen om natten har ofte søskende eller forældre, der lider af eller har lidt af det samme. Men indtil nu har videnskaben ikke været i stand til at udpege, hvilke gener det drejer sig om.

I et samarbejde med det danske forskningsprojekt iPSYCH og et hold af internationale kolleger har forskere fra Aarhus Universitet for første gang nogensinde identificeret genetiske varianter, der øger risikoen for, at børn tisser i sengen om natten. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Child & Adolescent Health.

– Op imod 16 procent af alle syv-årige lider af ufrivillig natlig vandladning og selvom mange vokser fra det, er der alligevel en til to procent af alle unge voksne, der stadig har problemet. Det er en alvorlig lidelse, der kan ødelægge børns selvværd og trivsel. For eksempel kan børnene være bange for at blive drillet og de fravælger ofte arrangementer, der involverer overnatning, forklarer Jane Hvarregaard Christensen, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

I studiet undersøgte forskerne generne hos 3.900 danske børn og unge, der enten er diagnosticeret med ufrivillig natlig vandladning eller har taget medicin mod det – de blev derefter sammenlignet med generne hos 31.000 børn og unge, der ikke lider af problemet.

– Vi fandt to steder i arvemassen, hvor helt specifikke genvarianter øger risikoen for sengevædning. De gener vi på den måde kan pege på som årsagen, spiller blandt andet en rolle i forhold til at sørge for, at vores hjerne udvikler evnen til at holde urinproduktionen nede om natten, at blærens aktivitet bliver reguleret og registreret og at man sover på en hensigtsmæssig måde,  fortsætter Cecilie Siggaard Jørgensen, der er førsteforfatter på den videnskabelige artikel.

Undersøgelsen viser også, at hyppige genvarianter generelt kan forklare op til 1/3 af den genetiske risiko for sengevædning. Det betyder, at genvarianter, som vi alle sammen går rundt med, kan føre til ufrivillig natlig vandladning, når de optræder i en bestemt sammensætning.

– Men man kan også have alle varianterne uden, at man kommer til at tisse i sengen om natten, fordi der er andre risikofaktorer på spil, som vi endnu ikke har kortlagt – både genetiske og miljømæssige. Så det står klart, at det er meget komplekst og at man ikke kan tale om et enkelt gen, der forårsager ufrivillig natlig vandladning, siger Jane Hvarregaard Christensen.

Studiet viser også, at børn som har mange genvarianter, der øger risikoen for ADHD, er særligt sårbare overfor at udvikle sengevædning.

– Vores fund betyder ikke, at man tisser i sengen, fordi man har ADHD eller omvendt, men blot at de to tilstande har fælles genetiske træk. Mere forskning på dette område vil kunne afklare detaljerne i de biologiske forskelle og ligheder mellem de to lidelser, understreger Jane Hvarregaard Christensen

Da studiet er et førstegangsstudie undersøgte forskerne også mere end 5.500 personer fra Island, hvor de fandt, at de selv samme genvarianter også her synes at øge risikoen for ufrivillig natlig vandladning.

– Det betyder, at vi kan være mere sikre på, at vores fund ikke er tilfældige. I fremtiden vil vi gerne finde ud af, om det er de samme genvarianter, der øger risikoen for sengevædning hos børn i andre dele af verden. Sengevædning er nemlig ikke kun et nordeuropæisk problem, men rammer millioner af børn i hele verden, fortæller hun.

Forskerne håber, at kunne skabe et mere klart billede af årsagerne til ufrivillig natlig vandladning. Man vil med stor sandsynlighed kunne finde endnu flere gener og dermed få en dybere forståelse for, hvad der skal til for at et barn bliver i stand til at holde sig tør om natten.

– Endnu kan vi ikke bruge et barns genetiske profil til at forudsige for eksempel om barnet vokser fra sin lidelse eller om en bestemt behandling virker. Måske vil det blive en mulighed i fremtiden, når der er lavet større og mere detaljerede undersøgelser, slutter Jane Hvarregaard Christensen.

Bag om resultatet

  • Studiet er et såkaldt ’genome-wide association study’, hvor man ved at undersøge mange tusinde genetiske varianter spredt rundt i hele arvemassen kan pege på statistisk betydelige sammenhænge mellem helt specifikke genetiske varianter og ufrivillig natlig vandladning hos de personer, man undersøger.
  • Studiet er et samarbejde mellem forskere ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet og Børn og Unge, Aarhus Universitetshospital. Desuden har forskere fra The Lundbeck Foundation Initiative for Integrative Psychiatric Research, iPSYCH og deCODE genetics bidraget.
  • Studiet er finansieret af Lundbeckfonden og The Stanley Foundation.
blærebetændelse, urinvejsinfektion, tissetrang, årsag, symptomer, myter, råd
Ny forskning omkring sengevædning viser, at gener har en indflydelse … (Foto: Unsplash)

Læs også: Blærebetændelse: Myter og fakta

Militæret har overtaget styret i Myanmar

Efter anholdelser af politiske topfigurer i Myanmar meddelte hæren via tv natten til mandag, at den har taget kontrol over landet. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Flere internationale medier beskriver magtovertagelsen som et militærkup mod Myanmars demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi, der inden militærets udmelding tidligt mandag morgen lokal tid blev anholdt af hæren. Det samme gjorde flere andre politiske topfigurer, heriblandt landets præsident. I stedet er nu militærets leder, Min Aung Hlaing, nu indsat som leder.

Kort efter beskrev flere internationale medier, at der var militær i gaderne i Myanmars største byer samt udfald på internettet, telefonlinjer og tekniske problemer på landets stats-tv. Ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyser hæren, at anholdelserne er sket som et svar på valgsvindel – som hæren påstår, at der er foregået – i november sidste år. Militæret har også erklæret undtagelsestilstand i et år.

myanmar burma flag (Foto: Unsplash)
Militæret har overtaget styret i Myanmar. (Foto: Unsplash)

Læs også: Myanmar verdens hurtigste voksende flygtningekatastrofe

Mere Amanda Gorman

Hun gør det igen … Amanda Gorman. Skaber historie. For nu er hun også den første poet, der skal optræde under den kommende Super Bowl finale. Selv har hun skrevet på instagram:

– Wow, so humbled! What’s most exciting for me isn’t just the placement of poetry at the forefront of the most watched U.S. television broadcast, but that this poem will honor three heroes who have served their communities during the coronavirus pandemic. I can’t wait for the world to hear the stories of these inspiring people making a difference in trying times …

I Super Bowl LV (55) skal Tampa Bay Buccaneers hjemme i Tampa møde de regerende mestre Kansas City Chiefs. Kampen spilles på søndag den 7. februar 2021. Den er sat til 00.30 dansk tid natten mellem søndag og mandag.

Det bliver helt sikkert ikke det sidste vi ser til den seje kvinde.

Læs også: Pigen der løb med al opmærksomheden

Lidl opnår international grøn certificering

Lidl Danmark tænker miljømæssig ansvarlighed og bæredygtighed ind i alle byggerier, og Lidls butikker i Danmark har netop opnået endnu en grøn certificering, en såkaldt EDGE-certificering fra verdensbanken ICF, der certificerer bygninger i hele verden ud fra de tre overordnede parametre; energi, vand og materialer. Dermed er Lidl den virksomhed i Danmark med flest EDGE-certificerede bygninger.

Det er ikke kun på produktsiden, at dagligvarekæden Lidl Danmark har stort fokus på bæredygtighed og kvalitet. Når der bygges nye butikker, er grønne løsninger og miljøvenlig drift af ejendommene lige så vigtige parametre i kampen for at blive danskernes førstevalg.

EDGE-certificeringen består af tre overordnede parametre – vand, energi og materialer – hvor der foretages en række forskellige konkrete målinger på for eksempel butikkens energi- samt vandforbrug, butikkens areal fordelt på punkter som køle og frost areal, velfærdsområder, lager, gangareal, salgsareal samt geografisk orientering, der har indvirkning på opvarmningen af butikken.

– Som en af de største detailforretninger i verden, føler vi et ansvar for at bidrage til at mindske miljøpåvirkningen, når vi moderniserer og bygger nye butikker. Bygninger og driften af dem er et område, hvor vi også fremover kan og vil gøre det miljømæssigt forsvarligt. Derfor bygger vi i dag allerede med miljøvenlige komponenter, eksempelvis inden for ventilation, LED-lys, lavenergivinduer og opsætning af vandsparere i alle butikkerne, som gør, at vi bruger mindre vand. Vi har derfor kunnet få alle vores butikker og lagre EDGE-certificeret, en certificering der beviser, at vi bygger efter internationalt anerkendte bæredygtige standarder, fortæller Mads T. Nielsen, udviklings- og ejendomsinspektør i Lidl Danmark.

Han lægger vægt på, at certificeringer er gode beviser på, at Lidl gør det rigtige, men at Lidl ikke kigger på certificeringer kun for certificeringernes skyld:

– Vi er blevet bekræftet i, at vores anstrengelser for at bygge bæredygtigt, lever op til EDGE-certificeringens høje krav. Selvom vi i Lidl Danmark med vores EDGE-certificering er den virksomhed med flest certificerede bygninger i Danmark, hvilket vi naturligvis er meget stolte af, er det også vigtigt at understrege, at dette arbejde ville være sket under alle omstændigheder, da vores byggestrategi, er en del af vores ambition om at blive danskernes førstevalg, fortsætter udviklings- og ejendomsinspektør Mads T. Nielsen.

I 2017 opnåede Lidl Danmark ISO 50001-certificering af deres butikker, logistikcentre og hovedkontor.

Med den nye EDGE-certificering hopper Lidl helt op på toppen af listen over danske virksomheder med grønne certificeringer på deres bygninger.

– Ifølge det danske Green Building Council er der pt 96 bygninger certificeret over en bred vifte af organisationer i Danmark. Med Lidls certificering af indtil videre 119 bygninger, viser det tydeligt, at Lidl nu ejer det største antal officielle grønne, certificerede bygninger i Danmark. At opnå EDGE-certificeringen på tværs af hele Lidl Danmarks portefølje af bygninger og butikker er en utrolig bedrift. Lidls visionære mindset og systematiske tilgang og engagement til at bygge bæredygtigt, er et strålende foregangseksempel både i Danmark og internationalt, slutter Eleni Polychroniadou, marketingchef i Sintali, der er del af Sintali-SGS-konsortiet, som foretager de omfattende certificeringer og reviderer bygningerne.

EDGE-certifikatet kommer til at hænge i alle Lidls danske butikker.

Fakta, Lidl og EDGE-certificeringen:

  • Lidl startede det indledende med EDGE i 2019, hvor der var 119 Lidl-butikker. Alle Lidl-butikker frem til 2019 er certificeret og alle nye butikker får certificeringen i løbet af 2021, når EDGE certificerer igen.
  • Lidl Danmarks butikker, logistikcentre og hovedkontor blev i 2017 ISO 50001 certificeret.
  • Lidl Danmark har siden 2020 været CO2-neutral i Scope 1+2 jf. GHG-modellen.
  • Lidl har planer om at åbne omkring 10 nye butikker i Danmark i 2021.
  • Læs mere om EDGE-certificeringen her.
Med Edge-certificeringen af Lidls butikker i Danmark, sætter kæden nu endnu mere fokus på at bygge bæredygtigt. Her ses en Lidl-butik i Horsens. Lidl PR-foto.
Med Edge-certificeringen af Lidls butikker i Danmark, sætter kæden nu endnu mere fokus på at bygge bæredygtigt. Her ses en Lidl-butik i Horsens. (Foto: Lidl PR)

Læs også: Lidl donerer gavekort til trængte familier

Dagens billede: Et længe ventet kys

· Mere fra samme kategori ·