Læs også:

Close
fastelavnsboller

Lav selv dine fastelavnsboller – og spis dem året rundt

Mad  | 

Fastelavnsboller hitter … Men hvordan laver man den perfekte fastelavnsbolle … Få gode råd af konditorchef, og også en opskrift, så du selv kan forsøge dig

Den klassiske fastelavnsbolle med flødeskum kan give selv den mest rutinerede konditor grå hår. KonditorBagers chefkonditor guider dig her med professionelle tips til at bage fastelavnsbollen over dem alle.

Som konditorchef har Anette Drengsgaard mange års erfaring med fastelavnsboller og den udfordrende wienerdej, der ligesom dejen til en croissant skal foldes flere gange for at skabe de sprøde lag. Her afslører hun sine bedste råd.

Tid: Lad nu være med at gå i gang to timer før, du vil servere fastelavnsbollerne. Du skal nemlig være grundig og forsigtig, når du ruller dejen ud, og det kan tage tid. Inde i dejen er der nemlig smør, der skal fordeles i hele wienerbrødet, så wienerbrødet bliver sprødt og ikke tørt. Mellem de tre udrulninger skal dejen på køl i 15-30 minutter, hvilket også kan være en tidsrøver, hvis du ikke har tid nok. Husk, at bollerne skal nå at køle af, inden du sprøjter flødeskum i dem.

Råvarer: Giver du dig i kast med udfordringen, kan du lige så godt gøre det 100 procent. Pisk selv flødeskummet med en god piskefløde med 38% fedt. Lav cremen fra bunden med sødmælk og rigtig vanilje i stedet for at bruge vaniljesukker eller en pulverblanding. Det er let, lidt dyrere og smager meget bedre.

Temperatur: Det er en meget stor fordel, at wienerdejen og smørret, du lægger oven på wienerdejen inden udrulning og foldning, har samme temperatur. Derfor kan du med fordel stille alle ingredienserne i køleskabet, inden du går i gang. Hvis smørret er for blødt, gør den dejen snasket og meget svær at arbejde med, mens for koldt smør vil dele sig i flere stykker inde i dejen, når man ruller. Det vil blandt andet betyde, at bollen ikke får de 27 små lag og det udseende, man går efter. Selvom det skulle ske, kommer smagen ikke til at fejle noget, så hold ud – øvelse gør mester.

Foldning og udrulning: Det er vigtigt, at man gør sig umage med at pakke smørret ind i dejen og får det rullet ud i alle hjørner, når man har pakket det ind i dejen. Det er også vigtigt at være præcis, når man folder dejen undervejs. Hvis du ikke sikrer, at smørret er fordelt i hele dejen, hæver bollerne ikke, når de kommer i ovnen, og så får man ikke de ønskede 27 lag.

Leg med flødeskummen: Hvis du er til smagen af Snickers, After Eight, Daim eller lignende kan du smelte det i en gryde med fløde. Når chokoladen er opløst i fløden, stilles den på køl inden den piskes og sprøjtes i bollerne. De nye smagsvarianter er et hit hos mine kunder, slutter Anette Drengsgaard.

Kilde: KonditorBager

fastelavnsboller
Fastelavnsboller findes i et utal af varianter. Find selv din egen favorit … (Foto: PR)

Og så en opskrift på fastelavnsboller

Det skal du bruge

Dej

1 dl mælk
25 g gær
130 g blødt smør
1 æg
350 g hvedemel
4 spsk sukker
½ tsk groft salt

Vaniljecreme

2 dl sødmælk
1 ægblomme
2 spsk sukker
1 spsk majsstivelse
1 tsk vaniljesukker

Mælk eller sammenpisket æg til pensling

Pynt
Glasur i forskellige farver eller smeltet chokolade, krymmel, nødder eller hvad du ellers synes er fint

Sådan laver du dejen

Start med at lune mælken i en gryde til den er lillefingervarm. Hæld den i en skål og rør gæren ud i.

Tilsæt derefter de øvrige ingredienser. Slå dejen godt sammen.

Dæk skålen med foret låg og stil dejen til hævning et lunt sted i cirka 1 time.

Imens den hæver laver du vaniljecremen

Pisk mælk og æg let sammen i en tykbundet gryde. Pisk sukker, majsstivelse og vaniljesukker i gryden.

Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i cirka 3 minutter  eller til majsstivelsen er væk.

Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle helt af.

Sådan laver du dem færdig

Tag dejen ud på et bord og ælt den godt igennem. Jo mere du ælter, desto bedre. (Læs tip fra konditor ovenfor, der anbefaler tre udrulninger med pause imellem). Rul dejen ud til en firkantet plade (cirka 40 x 40 cm) på et meldrysset bord. Skær dejpladen igennem 3 gange på hver led, så der bliver 16 firkanter.

Fordel cirka 1 spsk vaniljecreme, og saml dejen om fyldet til små ‘pakker’ og klem sammenføjningerne godt sammen så fyldet ikke kan løbe ud.

Form ‘pakkerne’ til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på plader med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket i cirka 45 min.

Pensl bollerne med æg og bag dem i cirka 10 minutter ved 200 grader. Tag ud og lad dem køle af på en bagerist.

Pynt så fastelavnsbollerne med glasur og anden pynt. Du kan også skære bollen over, når den er kold og sprøjte flødeskum ind også. Pynt kan også være flormelis drysset gennem en sigte.

 

Læs også:

Drøm dig væk til dejlige lande

 

fly (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·