Læs også:

Close
suppe kylling æbler

God suppe med kylling og krydderier

Mad  | 

Retten stammer tilbage fra 1600-tallets fyldige supper med brug af fine krydderier og vin. På en kold dag er en sund og nærende suppe det bedste. Få opskriften fra Bettina Buhls bog her

Bettina Buhl har udgivet bogen ‘Æbler  Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie’, der er en smuk og spændende bog om et af danskernes absolut yndlingsfrugter; æbler. Bogen er fyldt med spændende og nyttig viden samt lækre opskrifter. Og her får du opskriften på en suppe med både kylling og æbler, som faktisk er ret nem at lave.

Opskriften er et godt eksempel på 1600-tallets fyldige supper med brug af fine krydderier og vin. Rugbrødets funktion i denne servering er at jævne og give konsistens – samme funktion har æblerne, som dog også tilfører sødme. Når man arbejder med kogebøger, der er så gamle, som tilfældet er her, er der i opskriften ikke angivet mængdeforhold for ingredienserne.

Det er derfor vigtigt at prøve sig frem til den smag, man selv vil foretrække – som der står skrevet i den originale tekst: ”Smag på det, så det hverken er for surt eller sødt … Vil det blive for tyndt (smag), da giv lidt vin eller eddike der udi, hvilket hvad man selv synes er bedst”.

Opskriften er til 4 personer

En sund og lækker suppe med kylling … (Foto: David Bering / Montgomery)

Det skal du bruge

Ingredienser

4 æbler,
2 rødløg,
400 g kyllingestykker,
1 l oksekødssuppe,
4 spsk. eddike,
2 dl hvidvin,
1 skive revet rugbrød,
2 tsk. stødt ingefær,
1 tsk. stødt peber,
1 tsk. stødte nelliker
4 tsk. sukker

Sådan gør du

Æblerne skrælles, kernehuse med videre fjernes, og æblerne skæres i tern.

Løgene pilles og hakkes fint.

Kyllingestykker sættes til kogning i vand tilsat oksebouillon.

Eddike, vin, revet rugbrød, æbletern og hakkede løg tilsættes.

Lad det koge under låg et stykke tid.

Kødet tages op af suppen, som sies og hældes tilbage i gryden.

Kødet findeles og tilsættes sammen med ingefær, peber, nelliker og sukker.

Suppen får et opkog og serveres varm. Smag eventuelt til med salt.

Velbekomme …

 

Kilde: Emma Rudmose; Kogebog for landlige Huusholdninger, nærmest til Veiledning for den mere dannede Deel af Bondestanden … 1846. 

 

Sådan ser bogen:

æbler bettina buhl

 

 

Sjove ting du måske ikke vidste om æbler

æbler (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·