Læs også:

Close
seng træt sove vågen (Foto: Unsplash)

Ekspertens råd: Sådan spiser du dig til en bedre søvn

Sundhed  | 

Rigtig mange drømmer om at sove bedre, for en god nattesøvn er helt essentiel for vores almene trivsel. Det er til gengæld nok de færreste, der ved, at de måske kan spise sig til den. Læs med her og få gode råd til en bedre søvn

Bogen ‘Spis dig til en bedre søvn’ – Optimer din søvn med den helt rigtige koststrategi er skrevet af Anne Larsen og Martin Kreutzer. Den præsenterer dig for mad, der giver søvn af bedre kvalitet og dermed sikrer, at du vågner frisk og veludhvilet – helst af dig selv – inden vækkeuret ringer. Det handler om råvarer, næringsstoffer og måltider, som gennem aktive komponenter påvirker søvnen i en gunstig retning.

Sådan ser bogen ud:

bog spis dig til en bedre søvn anne larsen martin kreutzer

 

Det er nemt at komme i gang med bogens 30 opskrifter på enkle og vel­ smagende måltider, som sprudler af søvnfremmere. Og de dækker alle dagens måltider fra morgenmad, frokost og aftensmad til mellemretter og snacks. Endelig gives der gode tips til andre faktorer, du kan justere på, med hen­ blik på at skabe den bedst mulige søvnhygiejne.

anne larsen søvn Martin Kreutzer
Anne Larsen og Martin Kreutzer har sammen skrevet bogen … (Foto: PR)

Om forfatterne

Anne Larsen er succesfuld madskribent, fore­ dragsholder og konceptudvikler. Bag sig har hun en stribe succesfulde kogebøger og et hav af opskrifter i magasiner, blade, aviser og tv.

Martin Kreutzer er ernæringskonsulent, EH, og en af landets mest velrenommerede specialister inden for præstationsfremmende ernæring. Han har et omfattende forfatterskab, er fast skribent for kendte medier og medvirker jævnligt i aviser, radio og tv.

Her får du Martins bedste tips en en bedre søvn. Læs med og se, hvad du kan gøre for at få en bedre søvn.

Hvorfor er søvn så vigtig?

Først og fremmest det er afsindig vigtigt, at du prioriterer søvnen. Både kvaliteten og kvantiteten har afgørende indflydelse på dit velbefindende. I den dybe søvn reparerer kroppen sig selv, mens den mere overfladiske søvn fremmer din emotionelle restitution. Begge dele er vigtige for at kunne leve et sundt og godt liv. Derfor – og fordi jeg oplever at rigtig mange af mine klienter bøvler med søvnen – har jeg sammen med Anne Larsen skrevet denne lille bog.

Martin Kreutzer coach
Martin Kreutzer giver gode råd til at sove godt … (Foto: Privat)

De vigtigste ting at gøre …

Kom rettidigt i seng, så du kan få de 7-9 timer, som langt de fleste af os har brug for.

Skru ned for hjerneblusset inden sengetid. Dæmp lyset og tankerne (for eksempel med en god bog eller behagelig samtale).

Hav faste sengetider.

kat søvn træt (Foto: Unsplash)
Det er vigtigt, at få en god søvn …  (Foto: Unsplash)

De vigtigste ting at undgå …

Drop alkohol i hverdagene. Det kan godt være, at den gør dig dejlig døsig. Men søvnkvaliteten, den lider noget så forfærdeligt.

Ingen stimulanser som kaffe, cola og stærke krydderier. Og ikke noget med at tjekke oprivende mails, fyre stenhårde træningspas af eller på anden måde øge kroppens og knopepns tænding.

Lad være med at blunde i sofaen. Det forringer søvntrykket når du endelig kryber til køjs og gør det svært at falde ned i en dyb søvn.

Undlad at fylde dig med væske. Du risikerer bare at skulle op i løbet af natten.

mobil seng træt sove vågen (Foto: Unsplash)
Væk med den mobil, når du skal sove … (Foto: Unsplash)

De 4 vigtigste ting at spise og drikke

1. Fed fisk, som makrel, sild, laks, hellefisk og ørred. Omega-3-fedtsyrerne fremmer den dybe søvn.

2. Mejeriprodukter, hvis calcium bidrager til en god, sammenhængende søvn. En lille skål skyr i aftentimerne sikrer desuden behagelig mæthed i drømmeland.

valnød nød valnødder (Foto: Unsplash)
Spis valnødder og sov bedre … (Foto: Unsplash)

3. Valnødder, der indeholder naturligt melatonin, det vil sige hormonet, der øger dit søvntryk. Det gør kaffe sjovt nok også, så nyd gerne en kop koffeinfri kaffe.

4. Frø og nødder, der er rige på mineralet magnesium. Undersøgelser viser, at søvnen lettere bliver dyb og sammenhængende, når du ikke mangler mineralet.

Du kan også se og læse mere på www.velsmurt.nu.

 

Få også en af opskrifterne fra bogen her:

Sov godt: Hytteost med papaja, banan, kakaonibs og pistacienødder

 

søvn hytteost papaya (Foto: Stine Heilmann)

· Mere fra samme kategori ·