Læs også:

Close
køkken bolig kvik Tinta (Foto: Kvik Køkken)

Overvejer du nyt køkken: 3 tips til det bæredygtige køkkenvalg

Bolig  | 

Flere og flere ønsker at vælge bæredygtigt, men hvordan gør man det helt konkret, når det gælder køkkenet? Kvik har taget teten på at hjælpe danskerne med at indrette køkkenet så klimavenligt som muligt, baseret på omfattende undersøgelser. Få også 3 tips til det bæredygtige køkkenvalg

Drømmer du også om et nyt køkken, men synes måske det er en jungle og uoverskueligt eller lidt for dyrt … Så læs med her. For gør man forarbejdet, behøver selve køkkenprocessen ikke være så slem, og det er også muligt at få et nyt køkken til en rimelig pris. Og så kan du faktisk også vælge et bæredygtigt køkken …

Ny undersøgelse afslører køkkenets svage led

Køkkenproducenten Kvik har en ambition om at være den drivende kraft i udviklingen af en ny generation af mere bæredygtige køkkener. I den sammenhæng er det helt afgørende at forstå, hvor i et køkkens fulde livslængde den største miljøbelastning ligger.

køkken bolig kvik (Foto: Kvik Køkken)
Ombra har overflader af genanvendt plast og kabinetter af genanvendt MDF. Vejl. udsalgspris cirka 44.676 kr. inklusive skabe, greb, sokkel og bordplade. Ekskl. vask, armatur og hvidevarer. Fås i grøn og hvid. (Foto: Kvik Køkken)

Derfor har Kvik gennemført en livscyklusundersøgelse af et typisk køkken og undersøgt præcis hvilke elementer og processer, der udgør den største udfordring for klimaet. Den dybdegående undersøgelse er nu omsat til en række enkle råd til et mere bæredygtigt køkkenvalg.

– Det er afgørende for os at have noget konkret og faktabaseret at handle ud fra, så vi sikrer, at vores valg rent faktisk ER bæredygtige – også på den lange bane. Derfor har vi set indgående på et typisk køkken fra vugge til grav: Hvilke materialer og processer indgår, hvad sker der med køkkenet hos forbrugeren, og ikke mindst hvordan bortskaffes det? Den indsigt i det samlede CO2-aftryk vil vi gerne dele, så flere får mulighed for at agere mere bæredygtigt, forklarer Claus Johnsen, Head of Product hos Kvik.

køkken bolig kvik (Foto: Kvik Køkken)
Mano Dark Grey lanceres dette forår også med fronter beklædt med genanvendte PET-flasker: Vejl. udsalgspris cirka 75.114 kr. inklusive skabe, greb, sokkel og bordplade. Ekskl. vask, armatur og hvidevarer. Mano fås nu i hvid, sort og mørkegrå. (Foto: Kvik Køkken)

Kvik skubber til udviklingen

For Kvik er bæredygtighed et strategisk valg. I 2021 erstatter køkkenproducenten overfladerne på alle køkkenmodeller med genanvendt PET – et materiale, der nok er bedst kendt fra plastikflasker. Til en 60 centimeter bred front genbruges helt op til 40 PET-flasker, der dermed tages ud af cyklus og bliver til flotte, rengøringsvenlige køkkenfronter. Overfladerne er samtidigt ekstremt slidstærke hvilket forlænger køkkenets levetid.

Kvik bruger allerede en stor andel genbrugstræ til fremstilling af skabe og fronter – og i takt med, at teknologien gør det muligt, vil andelen af genbrugstræ forøges. Kvik vil, som de første, lancere nye, innovative materialer hvor andelen af genanvendt træ er langt højere end hvad der hidtil har været muligt.

At beholde dit eksisterende køkken og opdatere med eksempelvis en ny bordplade, nye greb eller andre detaljer er afgjort den mest bæredygtige løsning – og bør altid være udgangspunktet. Men den dag, du bygger et nyt hus, eller når køkkenet simpelthen er udtjent, har du som forbruger stor indflydelse på, hvor bæredygtigt dit nye køkken skal være.

3 overvejelser bag et bæredygtigt køkken

Vi har håndplukket tre gode råd baseret på den nye undersøgelse, der gør det lettere at tænke bæredygtighed ind i køkkenindretningen:

#1 Vælg hvidevarer, der sparer så meget energi som muligt

Hvidevarer er ubetinget den del af køkkenet, der betyder mest for køkkenets CO2-aftryk – både under fremstilling og i brug. I hele produktets levetid tegner hvidevarer sig for mere end halvdelen af det samlede CO2-aftryk i et køkken*.

Derfor bør valg af hvidevarer med bedst mulige energimærkning prioriteres over alt andet i det kommende køkken. Husk desuden at vælge el fra en grøn producent.

#2 Bordpladen er vigtigere, end du tror

Valget af bordplade er vigtigt af flere årsager, men det overrasker nok de fleste, at bæredygtighed er en af dem. CO2-aftrykket varierer nemlig meget alt efter materialevalg.

Det bedste valg fra et bæredygtighedssynspunkt er en massiv træbordplade fra en lokal producent; kort transportvej giver et lavt CO2-aftryk, og en træbordplade kan genbruges 100 procent og indgå i andre produkter efterfølgende.

køkken bolig kvik (Foto: Kvik Køkken)
Pavia er verdens eneste rammekøkken med fronter af genanvendte PET-flasker: Vejl. udsalgspris cirka 51.796 kr. inklusive skabe, greb, sokkel og bordplade. Eksklusive vask, armatur og hvidevarer. Fås i pure grey og hvid. (Foto: Kvik Køkken)

Den populære laminatbordplade er også et smart valg; den har en god pris, er nem at vedligeholde og bæredygtig. Kompositmaterialer er populære til brug i køkkener, men de er generelt mindre heldige ud fra et bæredygtighedsperspektiv.

CO2-aftrykket fra en bordplade i kompositmateriale er minimum seks gange højere end fra en tilsvarende laminatbordplade eller en massiv træbordplade**.

Her er det vigtigt at bemærke, at træbordplader hos Kvik har undergået en mindre revolution alene det seneste år. Fx fås de FCS-certificerede træbordplader i eg hos Kvik nu med en såkaldt Supreme overflade, hvor overfladebehandlingen udføres med en olie, som ikke afgiver flygtige organiske forbindelser (0% VOC). Behandlingen er cradle to cradle-certificeret og med den, kan bordpladen modstå selv rødvinspletter.

#3 Med genanvendt vinder du meget

En genvej til at vælge bæredygtigt er at gå efter et køkken, hvor så meget som muligt er fremstillet af genbrugsmaterialer – og gerne materialer, der kan upcycles og genanvendes igen, når køkkenet kasseres.

Til en 60 centimeter bred Kvik-køkkenfront genbruges op til 40 PET-plastikflasker, og materialet kan upcycles, når køkkenet efter mange år kasseres.

Selve skabet er fremstillet af MDF, som er 40-70 procent genanvendt – også her er Kvik de eneste i branchen, som kan fremstille et så bæredygtigt produkt. Hvis du er i tvivl, så spørg køkkenkonsulenten, i hvor høj grad det køkken, du overvejer, indeholder genbrugsmaterialer – og hvordan det kan upcycles, når det skal kasseres.

* Livscyklusanalyse af komplet køkken. Livet 20 år. Baseret på Sveriges gennemsnitlige elmix.

**Træbordplade: 25 kg CO2/m2 og kompositbordplade 191 kg CO2/m2.

Kilde: Kvik Livscyklusanalyse af køkkener.

 

Læs også:

Bagt blomkål med citron og spidskommen

 

blomkål citroner (Foto: Mikkel Adsbøl)

 

· Mere fra samme kategori ·