Læs også:

Close
kostpyramide

NEWS: Nye kostråd er grønne og baseret på videnskab

Nyheder  | 

Nye kostråd er grønne og baseret på videnskab · Cavlingprisen givet til Anders Legarth · Personale på plejehjem skal nu testes dobbelt så ofte for COVID-19 · Nu skal bilen omregistreres inden 4 hverdage · ‘Sex and the City’ vender tilbage · Dagens billede: Et år efter Prins Harry og Meghan Markle’s exit

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nye kostråd er grønne og baseret på videnskab

Vegetarisk Forening meddeler i en pressemeddelelse, at det er fantastisk med nye kostråd, der er grønne og baseret på videnskab. De nye danske kostråd tager den internationale videnskabelige evidens seriøst, mener Vegetarisk Forening, der i mange år har arbejdet for, at de danske kostråd skulle blive grønnere og i højere grad baseret på videnskab, og derfor vækker de nye kostråd glæde i den grønne forening.

– Der har i årevis været solid evidens for, at udgangspunktet for en sund kost er planter, og at animalske fødevarer højst skal indtages i små mængder. Det er fantastisk, at vi nu i Danmark har fået kostråd, som afspejler dette. Grønne og baseret på videnskab, udtaler Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

– Tidligere har kostrådene baseret sig på en kombination af videnskab og den eksisterende danske madkultur, som er tung på kød og mejeriprodukter. Men denne gang har evidensen i høj grad vundet.

Rune-Christoffer Dragsdahl henviser til, at kostrådene bygger på anbefalinger fra DTU Fødevareinstituttet, som er inspireret af EAT-Lancet Kommissionens anbefalinger, som for 2 år siden blev udarbejdet af nogle af verdens førende ernæringsforskere fra blandt andet Harvard og Oxford.

Den internationale evidens viser, at risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft stiger i takt med kødforbruget, og at man skal ned på et ret lavt kødforbrug, hvis man for alvor skal mindske denne risiko.

Der er i det hele taget flere gode takter i de nye kostråd, mener foreningen. Særligt positivt er det med det klare fokus på bælgfrugter. For det er dem, vi skal lære at spise mange flere af her i Danmark, påpeger generalsekretæren. Foreningen hæfter sig også ved, at kostrådene nu tydeligt fortæller, at der findes alternativer til fisk, for eksempel nødder og frø.

– Det havde været ønskeligt, hvis kostrådene tydeligt havde sagt, at det eneste, man absolut skal spise, er planter, og at animalske fødevarer kan være et eventuelt tilvalg i mindre mængder. Det er i praksis det, de siger mellem linjerne. Men det havde været fint, hvis det havde stået tydeligere.

Foreningen påpeger derudover, at kostrådene ikke er nok i sig selv, og at der skal mange flere initiativer til.

– De nye kostråd må ikke blive en sovepude. Der er brug for politiske tiltag, som gør det grønne valg til det nemme og billige valg. Eksempelvis bør afgifterne fjernes på frugt og grønt, der skal udvikles mange flere nemme måltidsløsninger, og der bør altid være et plantebaseret alternativ i alle offentlige køkkener. Eller man kan servere plantebaseret som udgangspunkt og bede folk om aktivt at bede om kød. Forskning viser, at det får rigtig mange til at vælge det grønne fremfor kødet, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl.

– Og så skal vi have koblet forandringer i kosten sammen med en omstilling af dansk landbrug, så der produceres mindre foder til dyr og mere mad til mennesker, slutter han.

kostpyramide
En bedre og mere tidssvarende kostpyramide har set dagens lys. (Foto: Dansk Vegetarisk Forening)

Læs også: Hvad er pegan

Cavlingprisen givet til Anders Legarth

På bedste corona-måde blev årets Cavlingpris 2020 fredag uddelt digitalt. Det var journalist Anders Legarth, der løb med sejren. Han vandt for sin serie om ungdomspsykiatrien, idet han i en artikelserie kaldet ‘Forbandet Ungdom’ har fulgt livet som indlagt teenager og ansat på et psykiatrisk center for unge.

Det foregik på børne- og ungdomspsykiatrisk afsnit B 204 i Glostrup, hvor teenagere, der har brug for langvarig, intensiv behandling af deres sygdom, er indlagt. Gennem en uge fulgte Politikens journalist hverdagen og mødte blandt andre Tilde og Emil. Serien strækker sig over otte kapitler.

Læs også: Psykolog: Derfor er unge ensomme

Personale på plejehjem skal nu testes dobbelt så ofte for COVID-19

Vi skal passe godt på vores ældre og på personalet på landets plejehjem. Derfor glæder KL og FOA sig over, at antallet af test af personalet på plejehjem for COVID-19 nu fordobles.

Processen med at teste personale på landets plejehjem vil nu blive intensiveret i tiden, minimum indtil de ældre på plejehjem også er igennem 2. runde vaccination mod COVID-19. Det kommer til at ske med den mest sikre testmetode, nemlig PCR-testen.

– Der er nu lys for enden af tunnellen. Vi er i gang med at vaccinere. Men vi skal det sidste stykke frem til mål. Vi ser lige nu et forhøjet smittetryk i hele samfundet, og den britiske mutation truer. Derfor er vi meget tilfredse med, at vi kan fordoble testkapaciteten på vores plejehjem, så vi sætter alt ind på at holde smitten for døren og sikre både de ældres og de ansattes tryghed, forklarer KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Siden smitten tog fart igen i efteråret, er personalet blevet testet systematisk hver anden uge og i nogle af de hårdest COVID-19-ramte områder hver uge. Hertil kommer test ved eventuelle udbrud på plejehjemmene. Kommuner og regioner fordobler nu antallet af PCR-test, så alle medarbejdere bliver tilbudt PCR-testet en gang om ugen i de kommuner, hvor smitten overstiger 20 nye smittede pr. 100.000 indbyggere. Det er pt. gældende i alle landets 98 kommuner. Efter konkret vurdering i dialog med sundhedsmyndighederne kan det blive to gange om ugen.

PCR-testen er den sikreste testmetode og derfor den bedste løsning der, hvor de allermest sårbare borgere er.

– Det er afgørende, at vi får testkadencen op. Vi er rigtig glade for, at man styrker testmulighederne – blandt andet for FOA’s medlemmer, der passer vores ældre og udsatte. De skal ikke gå på arbejde med ondt i maven over muligvis at bære smitten med sig. Vi står med en kæmpe opgave, og vi skal holde fast i en effektiv teststrategi, indtil vi har fået vaccinerne udbredt og smitten slået ned, slutter Torben K. Hollmann, formand for FOA’s social- og sundhedssektor.

ældre pensionist plejehjem (Foto: Unsplash)
Personalet på plejehjem skal nu testes dobbelt så meget. (Foto: Unsplash)

Læs også: Spot en ensom ældre og gør noget

Nu skal bilen omregistreres inden 4 hverdage

1. januar 2021 trådte nye regler i kraft, der betyder, at overgangsperioden for at få omregistrering og forsikring på plads i forbindelse med bilkøb, kortes ned fra 3 uger til blot 4 hverdage, ellers kan det koste. Alene i private handler sælges der hvert år over 200.000 brugte biler. Omregistreringen er vigtig, da det handler om, hvem bilen tilhører, og hvem der har ansvaret, hvis der sker en ulykke eller en lovovertrædelse med bilen.

Fra forsikringsselskabet If peger man på, at den vigtige information om den betydelige forkortelse af tidsfristen er druknet lidt i budskabet om de nye registreringsafgifter på biler og motorcykler. Det ændrer dog ikke på vigtigheden af at få ejerskiftet hurtigt på plads, der ellers vil kunne koste både køber og sælger penge.

Hvis man sælger sin bil, er det den nye ejer, der har pligt til at ejerskifte den inden for fire hverdage. Gør den nye ejer ikke det, kan sælger bede Motorstyrelsen afmelde køretøjet. Samtidig med afmeldingen vil Motorstyrelsen efterlyse nummerpladerne. Hvis den nye ejer bliver antastet af politiet, vil pladerne på køretøjet blive inddraget. Det koster 1.000 kroner at køre i et ikke-indregistreret køretøj.

– Der må ikke køre biler rundt på de danske veje uden minimum en ansvarsforsikring. Når du sælger din brugte bil, er det dig, som tidligere ejer, der er ansvarlig for bilen eller køretøjet, indtil ejerskiftet er gennemført. Det betyder bl.a. at det er dig som sælger, der skal betale forsikring og vægtafgift på bilen, indtil den bliver omregistreret,  forklarer Jonas Smith Christophersen, produktchef for Motorforsikringer Privat hos If Skadeforsikring.

– Hvis man handler bil privat, og køberen laver en skade på bilen inden omregistrering har fundet sted, så er det sælgers forsikring, der dækker skaden. På den måde er de nye regler også en fordel for bilsælgeren, men det forudsætter selvfølgelig, at man er opmærksom på lovændringen, fortsætter Jonas Smith Christophersen.

Den kortere frist betyder også, at bilsælgerens risiko for at modtage en uberettiget parkeringsbøde eller fartbøde i overgangsperioden mindskes. Det er nemlig den registrerede ejer, der får tilsendt bøden, når fx politiet laver fartkontroller, så jo kortere overgangstid, des færre fejl og mindre bøvl.

If anbefaler, at man ved omregistrering i forbindelse med bilhandler anvender Motorstyrelsens app ”Ejerskifte”, hvor parterne på få minutter kan få klaret omregistreringen sammen. I appen opretter bilsælgeren en kode på køretøjet, som deles med køberen. Herefter kan køber taste koden ind og betale ejerskiftegebyret på 340 kroner i direkte i appen, så er omregistreringen klaret. Oplysninger om bilens mærke, model, stelnummer, seneste synsdato og eventuel tinglyst gæld fremgår også i appen.

De nye regler gælder både for virksomheder og privatpersoner og gælder motoriserede køretøjer, herunder også motorcykler og varevogne.

bil bilnøgle bildør omregistrering if forsikring
Lovændring pr. 1. januar 2021 betyder at køber og sælger nu kun har 4 dage til at få bilens ejerskifte på plads. If anbefaler at benytte appen ”Ejerskifte”. (Foto: If)

Læs også: Tesla årets bil 2020

‘Sex and the City’ vender tilbage

Den skulle være god nok nu. ‘Sex and the City’ vender tilbage … Længe har rygterne svirret, men nu skulle det være sikkert og officielt, at ‘Sex and the City’ vender tilbage med 10 episoder med titlen ‘And Just Like That …’.

Det bliver dog kun med Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon og Kristin Davis i de tre hovedroller. Hvornår afsnittene får premiere, vides stadig ikke.

 

Læs også: Mr. Big skulle have været spillet af Alec Baldwin

Dagens billede: Et år efter Prins Harry og Meghan Markle’s exit

· Mere fra samme kategori ·