Læs også:

Close
sygeplejerske læge virus COVID 19 corona læger (Foto: Pexels)

NEWS: Danmark er det EU-land med flest kompensationspakker

Nyheder  | 

Danmark er det EU-land med flest kompensationspakker · Opråb fra sociale organisationer: Prioritér vaccine og isolationspladser til socialt udsatte · Joe Biden viser vejen · H&M Studio deltager i Copenhagen Fashion Week · Et år siden den tragiske ulykke · Dagens billede: Vi drømmer om smukke steder

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark er det EU-land med flest kompensationspakker

Ny analyse viser, at Danmark er det EU-land med flest kompensationspakker. Med 34 kompensationspakker ligger Danmark som nummer 1, når det kommer til antallet af godkendte kompensationspakker hos EU-kommissionen. EU-gennemsnittet er 15. Resultatet er en dansk underskov af regler, dokumentationskrav og deadlines, som har kompliceret det for embedsværket og umuliggjort det for virksomhederne, mener SMVdanmark.

Kompensationspakkerne til dansk erhvervsliv skal godkendes af EU-kommissionen, før de kan søges af virksomhederne. Og Danmark er det land, der har givet kommissionen mest at lave siden coronakrisen ramte.

Danmark har søgt om tilladelse til 34 kompensationspakker. Andenpladsen går til Italien med 33 pakker. For eksempel svenskerne og finnerne har kunnet nøjes med henholdsvis 10 og 7 pakker. Det viser en optælling foretaget af SMVdanmark af EU-kommissionens godkendelser.

De mange pakker gør det kompliceret for dansk erhvervsliv og øger ventetiden på at få den ofte livsvigtige indbetaling på virksomhedens konto, mener Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

– Der hersker ingen tvivl om, at den nålestiksstrategi på kompensationspakker, som regeringen har valgt, er en fejl. Nu snubler vi rundt i alt for mange forskellige ordninger og oplever urimelig lang sagsbehandlingstid blandt andet på grund af de mange EU-godkendelser, forklarer hun.

Hun mener, vi har været alt for forsigtige i Danmark sammenlignet med vores naboer.

– Man får det indtryk, at Danmark har valgt at gå med livrem og seler ind i denne krise. Måske af frygt for at udbetale for meget til dansk erhvervsliv har man ikke strukket sig langt nok. Vi har indtil videre i alt udbetalt 26,7 milliarder kr. til virksomhederne, hvilket er en brøkdel af, hvad der var sat af, da vi gik ind i krisen, og alt for mange virksomheder dækkes ikke af kompensationspakker og falder gennem sikkerhedsnettet, siger Mia Amalie Holstein.

SMVdanmark har beregnet, at det europæiske gennemsnit ligger på 15 hjælpepakker. Danmark ligger dermed over dobbelt så højt som EU-gennemsnittet.

– Målet for regeringen er at holde hånden under virksomhederne, indtil økonomien er tilbage i almindelige konjunkturer. I det lys har det været en forkert vurdering at gøre hjælpepakkerne så specifikke, at de blev indført i forbindelse med nedlukning og udfaset i forbindelse med genåbning. Resultatet har været en underskov af regler, dokumentationskrav og deadlines som har kompliceret det for embedsværket og umuliggjort det for virksomhederne, understreger Mia Amalie Holstein.

SMVdanmark anbefaler, at der fra nu af indføres brede hjælpepakker, der fungerer med tilbagevirkende kraft, så de dækker hele perioden fra 1. marts 2020 til 1. marts 2021. Dermed giver det alle virksomheder, der har haft et omsætningstab på mere end 30 pct. under coronakrisen, mulighed for at ansøge om hjælpen.

– På denne måde griber vi alle de virksomheder, som er blevet svigtet af systemet, slutter Mia Amalie Holstein.

sygeplejerske læge virus COVID 19 corona læger (Foto: Pexels)
Danmark er det land i EU, der har flest kompensationspakker i forbindelse med COVID-19. (Foto: Pexels)

Læs også: Lønkompensationspakker er forlænget

Opråb fra sociale organisationer: Prioritér vaccine og isolationspladser til socialt udsatte

Hjemløse og andre udsatte mennesker har akut brug for vaccinationer og isolationspladser for at undgå, at COVID-19 spreder sig yderligere. De seneste dage har smitten blandt andet ramt beboere på flere bosteder.

I forvejen dør socialt udsatte mennesker i gennemsnit 19 år før andre i Danmark. Og hjemløse, psykisk syge, mennesker i misbrug, kronisk syge og andre sårbare mennesker er i større fare for at dø, hvis de bliver smittet med corona, fordi de generelt er mere svækkede.

Derfor bør socialt udsatte prioriteres højt og vaccineres tidligt, hvis vi skal forebygge smittespredning i samfundet og undgå at skabe endnu større ulighed i sundhed. Hjemløse fik i går mulighed for at rykke op køen til vaccinegruppe 5, men de skal henvende sig til egen læge, før de kan blive vaccineret. Og socialt udsatte er generelt ikke i kontakt med sundhedssystemet, så i praksis kommer den løsning næppe til at fungere ret godt.

Samtidig bør der i højere grad – over hele landet – stilles omsorgs- og isolationspladser til rådighed for socialt udsatte, som kan have særlige behov i forhold til fx omsorg og behandling for misbrug eller psykisk sygdom.

Sådan lyder et fælles opråb til politikerne fra tre af Danmarks største sociale diakonale organisationer, Blå Kors, Kirkens Korshær og KFUM’s Sociale Arbejde. De tilbyder samtidig at hjælpe med koordinering og kontakt til sårbare mennesker, som organisationerne i forvejen har en tæt kontakt til i herberger, bosteder, væresteder, varmestuer, sociale caféer og andre sociale tilbud landet over.

fattig hjemløs (Foto: Blå Kors)
De hjemløse burde rykkes op i vaccinekøen mener blandt andet Blå Kors. (Foto: Blå Kors)

Læs også: Blå Kors i sundhedsappel

Joe Biden viser vejen

Den amerikanske præsident Joe Biden har allerede høstet ros for at være den præsident i amerikansk historie, der har ansat flest kvinder samt farvede personer, hvilket han også i sin valgkampagne havde lovet at gøre og dermed, som han selv har udtalt, at vælge et hold der “Looks like America”. Han har også udtalt i en tale i december, at: “Building a diverse team will lead to better outcomes and more effective solutions to address the urgent crises facing our nation”.

I den kommende tid vil det så vise sig, om de nye stemmer, så også får noget at skulle have sagt og kan være med til at gøre en forskel.

Læs også: Facts om Joe Biden

H&M Studio deltager i Copenhagen Fashion Week

Det er netop med annonceret, at H&M Studio vil være en del af den kommende virtuelle Copenhagen Fashion Week, der ligger næste uge den 2.-4. februar.

Her vil det svenske tøjfirma vise deres ‘direct-to-consumer-SS21’-kollektion. Det kommer til at foregå tirsdag de. 2. februar klokkenn 14.00. CEO Copenhagen Fashion Weekn Cecilie Thorsmark er glad for, at en så stor nordisk spiller har valgt at være med i år og også dermed at vise vejen for en branche, der på mange måder er både udfordret men som også er i gang med en større transformation.

hm (Foto HM)
Et nyt samarbejde mellem Lee og H&M om bæredygtigt projekt ser også dagens lys … (Foto H&M)

Læs også: Tilbageblik på sidste års Copenhagen Fashion Week

Et år siden den tragiske ulykke

Tirsdag var det nøjagtig et år siden, at basketballspilleren Kobe Bryant og hans datter samt syv andre på tragisk vis døde i et helikopterstyrt. Han blev blot 42 år gammel. På de sociale medier blev den store legenede derfor også mindet og hyldet hele dagen …

Læs også: Året der gik 2020

Dagens billede: Vi drømmer om smukke steder

· Mere fra samme kategori ·