Læs også:

Close
fattigdom flygtning flygtning asyl (Foto: Unsplash)

NEWS: Antallet af personer, der indvandrer med asyl som opholdsgrundlag, er historisk lavt

Nyheder  | 

Antallet af personer, der indvandrer med asyl som opholdsgrundlag, er historisk lavt · Eksperterne mener, der er grundlag for en rigsretssag · Kaos i Washington · Skal, skal ikke · VIA er ny UNESCO Verdensmålsskole · Dagens billede: Harry Styles dater Olivia Wilde · Fredagsfjol: Hvis du savner at stå på ski ⛷

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Antallet af personer, der indvandrer med asyl som opholdsgrundlag, er historisk lavt

Ny publikation giver et overblik over indvandrere i Danmark. Da flygtningekrisen toppede i 2015 indvandrede 10.415 personer med asyl som opholdsgrundlag. Det er det hidtidige højeste antal i Danmarks Statistiks opgørelse, der går tilbage til 1997. Siden da er antallet faldet markant, og i 2019 indvandrede 761 personer med tilladelse til asyl. Det er det laveste antal årlige asylindvandringer i den opgjorte periode.

Det viser publikationen Indvandrere i Danmark 2020, som Danmarks Statistik udgiver i dag.

– Udviklingen påvirker sammensætningen af indvandrergruppen, og det har en effekt på de parametre, som vi måler på, forklarer fuldmægtig ved Danmarks Statistik Mark Søndergaard.

– Der er forskel på, hvordan indvandrere med forskellige opholdsgrundlag klarer sig i det danske samfund. For eksempel har indvandrere, som opholder sig i landet for at arbejde, markant højere indkomst- og uddannelsesniveau, end indvandrere, der har asyl som opholdsgrundlag.

Publikationen viser også, at ikke-vestlige indvandrere er en sammensat gruppe, der både omfatter flygtninge og indvandrere, der er kommet til Danmark for at arbejde. Eksempelvis er henholdsvis 75, 42 og 29 pct. af indvandrerne fra Indien, Kina og Pakistan kommet til Danmark for at arbejde. Omvendt har henholdsvis 64, 62 og 61 pct. af indvandrerne fra Afghanistan, Irak og Syrien asyl som opholdsgrundlag.

Indvandrere i Danmark udkommer i år for 14. gang og dækker en lang række forhold i relation til indvandrere og efterkommere i Danmark. Årets publikation viser blandt andet:

  • 22 pct. af de nyfødte børn havde i 2019 mødre med indvandrer- eller efterkommerbaggrund.
  • I alt 41 pct. af befolkningen i Ishøj Kommune er indvandrere eller efterkommere, mens det samme gør sig gældende for 6 pct. i Rebild Kommune.
  • 48 pct. af 25-64-årige indvandrere, der har erhverv som opholdsgrundlag, har en lang videregående uddannelse. Blandt indvandrere med asyl som opholdsgrundlag har 7 pct. en lang videregående uddannelse.

Årets publikation er udvidet med et nyt kapitel 8, der adresserer anbefalingerne fra den arbejdsgruppe, som blev nedsat af den forrige regering, til at se på fremtidige opgørelser af personer med indvandrerbaggrund. I kapitlet kan man blandt andet læse, hvor stor en andel af befolkningen, der ville have haft migrantbaggrund efter Nederlandenes migrantdefinition.

fattigdom flygtning flygtning asyl (Foto: Unsplash)
Asylansøgere er historisk lavt … (Foto: Unsplash)

Læs også: Flere flygtninge forlader Danmark og færre rejser ind

Eksperterne mener, der er grundlag for en rigsretssag

I følge Folketingets uvildige advokater er der grundlag for at stille Støjberg for rigsret. Der er en ‘rimelig formodning’ om, at den tidligere udlændingeminister kan dømmes, vurderer advokaterne.

Sagen handler om adskillelse af unge asylpar helt tilbage i 2016, hvor Inger Støjberg på det tidspunkt var udlændinge- og integrationsminister, og hvor hun ville have et opgør med de såkaldte ‘barnebrude’. Derfor bedte hun sit embedsværk adskille parrene. Og herefter udgår der en ulovlig instruks fra hendes ministerium, hvor det dikteres, at alle parrene skal adskilles – uden undtagelse. Det er den manglende undtagelse i instruksen, der gør den ulovlig, har Folketingets Ombudsmand og siden en kommissionsundersøgelse slået fast.

Folketingets uvildige advokater mener derfor, at der er kan rejses tiltale mod Inger Støjberg i en rigsretssag, og de formoder, at hun vil kunne dømt for at overtræde ministeransvarsloven, da det lykkedes hende at få skilt såkaldte barnebrude fra deres ægtefæller. Det erfarer DR Nyheder.

Læs også: Barnebrud solgt på Facebook

Kaos i Washington

Det blev en kaotisk dag i Washington i går. Men nu er det endelig slut for Trump, og Kongressen har godkendt Joe Biden som endelig vinder og dermed USAs nye præsident. Trump erkender nu også offentligt for første gang sit nederlag.

Fire personer mistede dog livet ved angrebet og demonstrationen ved Kongressen, efter Trump-tilhængere stormede stedet. Det er faktisk første gang, den amerikanske kongres er blevet stormet siden 1814, hvor briterne angreb og satte ild til den under den britisk-amerikanske krig.

Hundredvis af Trump-støtter trængte onsdag omkring klokken 14 lokal tid ind i USA’s kongres. Det skete, mens medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus formelt skulle bekræfte Joe Biden som vinder af præsidentvalget. Kongresmedlemmerne og vicepræsident Mike Pence måtte evakueres fra bygningen, og han skulle efter sigende være rasende på Trump.

Alt dette skete blot to timer efter præsident Donald Trump havde holdt tale foran tusindvis af tilhængere nær Det Hvide Hus. Her gentog han påstanden om, at valget var blevet stjålet fra ham og opfordrede Mike Pence til ikke at godkende valgresultatet i Kongressen. Desuden opfordrede han sine støtter til at vandre ned ad Pennsylvania Avenue, som er gaden, der forbinder Det Hvide Hus med kongresbygningen, hvilket så også skete, hvorefter det udviklede sig.

Hvad efterspillet bliver vides ikke, men sikkert er det nu, at den 20. januar indsættes Joe Biden som den 46.   præsident i USAs historie.

Læs også: Joe Biden har vundet det amerikanske præsidentvalg

Skal, skal ikke skilles

Indenfor blot et døgn var enews ude at sige, at nu skulle Kim Kardashian og Kanye West skilles – og senere på dagen var det så ikke sikkert, udover de skulle i parterapi og ville “forsøge at arbejde sig igennem det”. Om eller hvad der sker, er stadig usikkert. Men forholdet har længe gået dårligt. Så meget er sikkert.

En anden ting der dog også er sikkert er, at lige meget hvad 2021 bringer for parret, så ser det ud som om, de økonomisk nok skal klare sig. En undersøgelse foretaget af GamlingDeals.com vil Kim Kardashian få en indtægt, der nok skal kunne stå mål med det liv, hun lever.

Tallene ser således ud: (Og er som sagt kun estimater)

  • Earning the highest net worth for the Kardashian family in 2021 is Kim Kardashian with £787,026,915 predicted!
  • Kylie Jenner secures second place with a predicted net worth of £642,171,939 this year.
  • Momager Kris Jenner makes the top three with a predicted net worth of £146,648,211 for 2021.
  • Rob Kardashian Jr is predicted to make the lowest net worth for 2021, with £7,500,000 – almost 10x less than his sister Kim!

 

Hvis du vil se alle de mange sæsoner af The Kardashians ligger de på hayu.com.

Læs også: hayu streamingtjenesten kom til Danmark i 2018

VIA er ny UNESCO Verdensmålsskole

VIA University College i Aarhus er blevet en del af det verdensomspændende netværk for UNESCO Verdensmålsskoler. Sammen med andre Verdensmålsskoler verden over skal VIA udveksle erfaringer med at integrere FN’s verdensmål i undervisningen.

De knap 20.000 studerende, der tager en videregående uddannelse på en af VIAs otte campusser, studerer ikke længere kun på VIA University College – de studerer også på en Verdensmålsskole.

UNESCO Associated Schools Project (ASP) er et globalt uddannelsesnetværk med 11.500 uddannelsesinstitutioner i 182 lande, som har til formål at udvikle undervisning, der fremmer international forståelse og fred.

– I VIA er vi allerede langt i arbejdet med verdensmålene. Men som Verdensmålsskole får vi sparring fra uddannelsesinstitutioner verden over og mulighed for at udveksle viden og erfaringer, så vi kan blive endnu bedre. Det er virkelig en milepæl i vores arbejde med bæredygtighed, fortæller Karen Frederiksen, der er formand for den tværgående projektgruppe, der skal understøtte VIAs arbejde med verdensmålene. Hun fortsætter:

– Det er en del af at løfte vores ansvar som uddannelsesinstitution – at klæde de studerende på til at gøre det, der tæller. For alle vores uddannelser spiller en rolle i at realisere verdensmålene – lige fra ingeniører og designere, som viser vejen med bæredygtige alternativer og ansvarlige produktionsformer, til de velfærdsprofessionelle, der skal forme fremtidens samfund. Ved at blive Verdensmålsskole forventer jeg, at vi på sigt kommer til at se et endnu større aftryk i uddannelsernes studieordninger og faglige indhold.”

For VIAs studerende kommer det til at gøre en forskel, at de nu studerer på Verdensmålsskole. Det fortæller Jeppe Kiel Christensen, der er leder for VIAs Forskningscenter for Innovation og Entreprenørskab og en del af projektgruppen for arbejdet med verdensmålene.

– Det kommer i høj grad til at kunne mærkes i hele VIA. Som Verdensmålsskole får vi ekstra handlerum og konkrete tilbud om aktiviteter målrettet de studerende. Vi har også allerede igangsat en række initiativer, der involverer de studerende. Det gælder blandt andet et verdensmålsambassadørkursus for studerende, og så er vi også i gang med at nedsætte et Studenter Verdensmålsråd, der vil få en vigtig stemme ind i VIAs arbejde med bæredygtig udvikling og verdensmål.

UNESCO-netværket har særligt fokus på to områder – uddannelse som bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab. Og der er allerede flere initiativer inden for de to områder i støbeskeen hos VIA. Gennem et nyt netværk, VIAble, kan undervisere og forskere udveksle erfaringer med, hvordan man integrerer bæredygtighed i både undervisningen og forskningen. Og til foråret afholdes en stor bæredygtighedskonference om fremtidens uddannelser for både studerende, undervisere og forskere.

– Vi forpligter vi os på at dele ud af vores viden. I VIA er vi langt fremme i forhold til at organisere arbejdet med verdensmål i forhold til uddannelser, og den viden skal vi dele ud af, både på nationalt og internationalt niveau med konkrete eksempler og større diskussioner af uddannelsers rolle i bæredygtig udvikling, fortsætter Jeppe Kiel Christensen.

Hos UNESCOs Verdensmålsskoler er der også glæde over at få VIA med på holdet.

– Vi ser vi frem til at få VIA University College med i netværket. Jeg er overbevist om, at det – nationalt såvel som internationalt – kan blive en win-win situation for både VIA og netværkets p.t. 68 danske Verdensmålsskoler, slutter Poul Erik Christoffersen, der er national koordinator for UNESCOs Verdensmålsskoler.

UNESCO verdensmålsskole VIA (Foto: VIA)
VIA er nu en af UNESCO’s verdensmålsskoler. (Foto: VIA)

Læs også: Danmark dumper FN’s verdensmål

Dagens billede: Harry Styles dater Olivia Wilde

Fredagsfjol: Hvis du savner at stå på ski ⛷

· Mere fra samme kategori ·