Læs også:

Close
kreditkort mobil kvinde pige (Foto: Unsplash)

Hvordan vælges det rigtige kreditkort

Økonomi  | 

Hvilket kredittkort passer bedst til dig? Det er utrolig vigtigt, at du ser dig godt om, når du skal vælge et nyt kredittkort. Bliv klogere her

Især hvis du søger et betalingskort, som du frit kan bruge når som helst og i hele verdenen og i alle netbutikker. Det er en god idé, især at være opmærksom på kortets forbrugsgrænse. De fleste basiskort har en kredit på 10.000 kroner.

Der findes et stort udbud af kreditkort på markedet, med løsninger til enhver kortholder. Det er ikke altid lige nemt at finde frem til det, der giver de bedste fordele, og er tilpasset netop dine individuelle behov og ønsker.

kreditkort mobil kvinde pige (Foto: Unsplash)
Bliv lidt klogere, før du vælger kreditkort. (Foto: Unsplash)

Sammenlign de forskellige kreditkort

I søgningen efter kreditkort, der opfylder alle dine krav og ønsker, er det utrolig vigtigt, at du sammenligner det store udbud af kreditkort der findes på markedet. Først og fremmest kan du kontakte din bank, eller dit pengeinstitut, for at få mere information om de nøjagtige vilkår og ydelser, der er inkluderet i deres kreditkort og betalingskort.

Derudover kan du over nettet finde guider som Kredittkortinfo.no og oversigter over en række forskellige kreditkort og betalingskort, der tilbyder diverse fordele og løsninger. Der er virkelig mange muligheder at vælge imellem. Der findes en optimal løsning til enhver kortholder, så se dig godt for.

småkage betale kreditkort (Foto: Unsplash)
Der er fordele ved at have et kreditkort, men du skal også kende ulemperne … (Foto: Unsplash)

Fordele

Fordelene ved et kreditkort er, at du kan købe varer, som du først skal betale på et senere tidspunkt. Det kan være en billig måde at låne penge på, såfremt du betaler dine lån tilbage i rette tid. Der findes mange kreditkort med rentefrie dage, der strækker sig over 30, 45 eller 60 dage.

Udnytter du din kredit, koster det dig ingenting, hvis du betaler den indenfor den aftalte periode. Overskrider du fristen skal der betales renter, de ligger typisk mellem 10% og 20%. Det er derfor vigtigt, at du dækker dit forbrug, så du slipper for at betale høje renter.

Prisen på et kreditkort

Hvad koster et kreditkort i gebyrer? For de fleste pengeinstitutters og bankers vedkommende afhænger dette af, hvilken korttype du vælger, samt hvilken kundegruppe du tilhører. De fleste omkostninger forbundet med kreditkort er årsafgiften, renten og hævegebyrer. Størrelsen på disse omkostninger varierer selvfølgelig fra pengeinstitut til pengeinstitut, og kommer først og fremmest an på dit eget forbrug.

Selvom der følger gebyrer med et kreditkort, kan de ekstra fordele som kortet giver opveje ulemperne ved gebyrer. Tit er det måske kun i bestemte sammenhæng, der følger gebyrer med kreditkortet. Derfor er der mange, der vælger at have flere forskellige kreditkort alt afhængigt af situationen.

Dankort, VISA, kreditkort, betaling, NETS
Bliv klogere på nedenfor, hvad et Visa/Dankort er. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad er et Visa/Dankort?

Et Visa/Dankort er et internationalt anerkendt betalingskort, som du får udstedt af din bank eller pengeinstitut. Dette betalingskort kan du bruge de fleste steder, både i Danmark og på udlandsrejser. Visa/Dankort er reelt set to kort i et. På den ene side går betalingerne via det internationale Visa-netværk, og på den anden side, går betalingerne via det danske Dankort-netværket.

Når du bruger dit kort til at handle med i Danmark, er det især Dankort-delen som benyttes. Kortet benytter sig helt automatisk af Visa-netværket, når du bruger det på rejser i udlandet, eller ved køb i netbutikker, som ikke støtter Dankort.

Hvad er et Mastercard?

Et Mastercard er et internationalt anerkendt kreditkort, som udstedes af dit pengeinstitut. Dette betalingskort kan du bruge i hele verden – både til at hæve penge, betale i butikker og til at handle i webbutikker. I øvrigt følger der en række forsikringer og andre fordele med, alt afhængig af, hvilken korttype du vælger.

En af fordelene ved et Mastercard, er at du kan opdele betaling i rater. Som forbruger bestemmer du selv hvordan du vil klare dine betalinger her på stående fod, lidt ad gangen eller om du vil betale på et senere tidspunkt. Et Mastercard giver på dette område større fleksibilitet.

køkken lejlighed computer spisebord Foto: Unsplash)
Selvom du måske arbejder hjemme, kan du klare mange indkøb og shoppe fra din mobil og computer. (Foto: Unsplash)

Ulemper ved kreditkort

Ulemperne ved nogle kreditkort kan være en høj rente. Hvis du ikke betaler dine regninger til tiden, tager du med andre ord et lån. Renten på et kreditkort er normalt mellem 10 og 20%, hvilket er højere end for mange forbrugslån. En anden ting er årsafgiften. De fleste udbydere af kreditkort kræver et årligt gebyr for at have kortet. Der findes heldigvis også kreditkort uden årsafgift. Sidst men ikke mindst er det dyrt at hæve penge i udlandet. Der opkræves et gebyr på 20 til 40 kr. pr. hævning, ved hævning. Oftest medfølger der et valutatillæg på 2% af det hævede beløb.

Langt de fleste kan ansøge om et kreditkort, men ikke alle. Kravene kan dog varierer fra udsteder til udsteder. Minimumkravene for ansøgning om et kreditkort i Danmark kræver du både er myndig og kreditværdig, det vil sige du som minimum ikke står registreret i RKI eller Debitor Registret. Din kreditværdighed er afgørende for, hvor meget kredit du kan få på dit kort. Derudover skal du have fast dansk bopæl for at blive godkendt til et kreditkort. Hvis du er under 18 år, kan du ikke få kredit, men du kan i stedet få udstedt et almindeligt debetkort af dit pengeinstitut.

Læs også:

Red januarbudgettet med disse madspildsråd

 

Madspild, pose, grøntsager, lykkepose. (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·