Læs også:

Close
sårbar uperfekt selvværd fletning pige trist (Foto: Unsplash)

Forstå hvad sårbarhed er og kan gøre ved mennesket

Mit liv  | 

Sårbarhed er noget mange oplever – især når noget går os imod. Men hvordan kan vi bruge sårbarhed til noget godt, så det kan gøre os stærkere. Vi har snakket med Ulla Hinge Thomsen om det at være sårbar

En ny bog fra forfatter Ulla Hinge Thomsen sætter fokus på, hvordan sårbarhed kan gøre os stærkere og bedre til at leve livet mere frit. Sårbarhed har haft et stort internationalt fokus de senere år, ikke mindst siden den amerikanske forsker Brené Brown fremførte sin berømte TED-talk The Power of Vulnerability – en af de mest sete TED-talks overhovedet.

Nu sætter Ulla Hinge Thomsen, forfatteren til bestselleren ‘Særligt sensitiv – guide til det gode liv’, fokus på emnet med bogen ‘Sårbar’, der er den første danske bog om emnet. Bogen bygger på forskning og ekspertviden såvel som interviews og forfatterens egne oplevelser. Casene, eksperterne og eksemplerne fra forfatterens eget liv er alle danske og derfor genkendelige.

sårbar uperfekt selvværd fletning pige trist (Foto: Unsplash)
Sårbarhed kan gøre os stærkere fortæller Ulla Hinge Thomsen … (Foto: Unsplash)

Som mennesker er vi alle sårbare, men det behøver ikke at være en dårlig ting. Tværtimod kan vi blive stærkere og bedre til at leve livet mere frit, når vi tør rumme sårbarheden.

Ordet ’sårbar’ er for mange forbundet med noget negativt. Det minder os om, at vi kan blive såret, og det ønsker vi selvfølgelig ikke. Men den sårbarhed, vi alle rummer, er i realiteten kilde til et liv med større glæde, kærlighed og virkelyst.

Når vi står ved vores sårbarhed, gør vi os selv frie. Frie fra den stress, der er forbundet med at skulle fremstå på den rigtige måde. Frie fra at skulle jage det perfekte og frie fra at bruge vores tid og kræfter på at kontrollere vores liv. I stedet kommer vi i kontakt med, hvem vi gerne vil være, og kan fokusere på alt det, der gør livet værd at leve.

Med udgangspunkt i blandt andet psykologien og sociologien giver bogen:

  • Indsigt i og sætter ord på sårbarheden som et menneskeligt grundvilkår.
  • En forståelse af, hvordan sårbarhed og styrke hænger sammen.
  • Inspiration til at rumme og bruge sårbarheden bedre og leve live livet mere frit.
sårbarhed uperfekte ulla hinge thomsen (fotograf Jakob Helbig)
Ulla Hinge Thomsen har skrevet en hel bog om sårbarhed. (Foto: Jakob Helbig)

Om forfatteren
Ulla Hinge Thomsen (f. 1971) er forfatter og journalist. Er uddannet cand.mag. og journalist og forfatter til bøgerne Særligt sensitiv – guide til det gode liv (2015), Tilgiv – sådan kommer du videre (2016) og En duft af appelsin (2018).

pige vand ked af det trist (Foto: Pixabay)
Alle mennesker er sårbare … (Foto: Pixabay)

Hvorfor en hel bog om dette emne?

Jeg skriver altid om noget, der optager mig eller er udfordrende i mit eget liv – så tænker jeg, at jeg selv kan blive klogere og måske hjælpe andre i processen.

Efter nogle virkelig heftige år i mit liv med skilsmisse, sygdom og død var jeg optaget af sammenhængen mellem sårbarhed og styrke, modgang og optur, krise og lykke. Da jeg begyndte at dykke ned i det emne, var det nærmest som en åbenbaring – en nøgle til at forstå mig selv.

Hvorfor er det at være sårbar blevet så stort et ‘issue’ i dag?

Det kommer lidt an på, hvad man mener med sårbarhed. I min definition er sårbarhed et vilkår for alle mennesker. Vi er sårbare, fordi vi kan blive såret – fysisk og følelsesmæssigt. Når vi føler os sårbare, kan vi mærke denne ’risiko’, og det føles for mange af os lidt farligt. Derfor flygter vi fra følelsen og/eller lægger andre følelser ovenpå. Nogen reagerer irritabelt eller aggressivt, andre bliver ligeglade og kolde for at dække over sårbarheden.

Når det er så meget oppe at vende i dag, tror jeg, det handler om, at vi er nået til et stadie i forhold til at optimere os selv, hvor vi simpelthen ikke kan presse citronen mere. Hvis vi skal kunne holde til livet som mennesker, og hvis vi skal opfinde noget nyt, finde nye løsninger, være gode for hinanden og verden, så er vi nødt til at lægge noget af presset om perfektion fra os og stå frem som de mennesker, vi er. Stærke og sårbare.

hud, hudsult, skin
Sårbarhed kan være en styrke … (Foto: Unsplash)

Hvordan kan det være, at man ofte sætter sårbarhed lig med svaghed?

Fordi man misforstår begrebet og tror, at sårbarhed er noget, der kan undgås, noget ikke alle er – noget vi på en eller anden måde kan vælge fra, hvis vi bare bider tænderne hårdt nok sammen.

Men vi bliver først hele mennesker, når vi kan acceptere os selv, som vi er; nogle dage føler vi os stærke, andre svage. Det er okay og del af at være menneske med liv og puls. Sårbarhed er ikke et svaghedstegn i sig selv, for alle mennesker er sårbare, og at kende og kunne udtrykke sin sårbarhed er ofte en stor styrke.

Hvad har overrasket dig mest under både dit arbejde med bogen men også arbejde med sårbarhed generelt?

Hvor meget det fylder alle steder. Når jeg ikke skriver bøger, arbejder jeg som journalist med blandt andet ledelse som stofområde, og jeg tror ikke, jeg har lavet ét leder-interview i år, hvor ordet sårbar ikke er blevet nævnt. Der er virkelig en optagethed i samfundet af, hvordan vi kan blive mere nærværende, ægte og ærlige – og det er sårbart.

Og så har det, om ikke overrasket, så i hvert fald glædet mig meget, hvor gode samtaler jeg har haft med andre om sårbarhed. Det gælder både de eksperter og cases, jeg har brugt i bogen, og mine private relationer, hvor ordet har været en god åbning til endnu dybere snakke.

hovedpude kaffekop pige (Foto: Unsplash)
Generelt er der en fokus på at være mere nærværende, hvilket også er sårbart … (Foto: Unsplash)

Er det samfundet – eller de sociale mediers skyld at vi måske er mere sensitive og sårbare end nogensinde før? Eller har vi som mennesker bare forandret os …

Det er et stort spørgsmål! Jeg tror egentlig ikke, vi er mere sensitive og sårbare end før – og vi skal også lige huske, at de to ord ikke betyder det samme. Der er stor forskel på, hvor sensitive vi mennesker er; nogle tager næsten alt ind i deres nervesystemer, andre preller verden mere af på. Begge dele er normalt. At være sårbar er mere et grundvilkår.

Men tilbage til, om vi har forandret os; vi har helt sikkert bedre adgang til at få øje på hinanden, spejle os i hinanden og sammenligne vores liv med andres. Det i sig selv kan både øge vores følelse af sårbarhed, fordi vi sammenligner os med urealistiske billeder, men samtidig kan de sociale medier også skabe fællesskaber og gøre, at vi rækker ud efter andre.

Vores vilkår har forandret sig, og med tiden vil det jo også ændre os …

sårbar uperfekt selvværd pige trist (Foto: Unsplash)
Perfekt er ikke altid det bedste … (Foto: Unsplash)

Hvorfor er perfekt ikke altid det bedste?

Fordi perfekt er løgn. Perfekt findes ikke, fejlfri findes ikke. Så vi kan kun blive ulykkelige, hvis vi stiller krav til os selv om perfekt. At stille krav om umage, flid og lyst til at forbedre os er derimod herligt – det får os til at lægge os i selen, og der er en stor glæde ved at præstere noget, man har arbejdet for.

Men verden må ikke falde sammen ved fejl, for så falder verden alt for ofte sammen – eller vi tør slet ikke prøve noget. Vi bliver begrænset.

Hvordan kan vi vende udviklingen og folks – både egne og andre opfattelser af os som mennesker?

Jeg ved ikke, hvordan vi kan vende udviklingen – eller om vi skal. Men i bogen argumenterer jeg for, at vi får mere styrke, glæde og nærvær, hvis vi anerkender sårbarheden i os selv, deler den med (udvalgte) andre og tager den med os ud i verden. Når vi gør det, kan vi sænke skuldrene, trække vejret mere frit og koncentrere os om det, vi gerne vil udrette, og mindre om, hvordan vi virker eller ser ud.

Hvorfor er vi så hurtige til at sætte folk i bås?

Jeg tror, at båse hjælper os med at navigere i verden – vi forstår den simpelthen bedre, når den er ordnet i kasser. At blive sat i bås er dog ubehageligt, og jeg synes generelt, vi skal være meget mere nysgerrige over for hinanden, og spørge frem for at konkludere: ”Hvordan har du det egentlig med …?” er meget bedre end ”Du er jo sådan en, der …”.

Ofte vil vi blive overraskede, hvis vi formår at spørge og lytte til svaret, for alle mennesker – eller næsten alle – rummer meget mere, end man umiddelbart tror.

ryg krop pige (Foto: Unsplash)
Stil ikke så høje krav til dig selv er et af Ullas råd … (Foto: Unsplash)

Hvad er dine bedste råd til yngre mennesker?

Hvis jeg ser tilbage på mig selv som yngre – som jeg blandt andet gør i bogen – så stillede jeg utrolig høje krav til mig selv om både at være en succes socialt og fagligt. Jeg havde urealistiske forventninger til, hvad jeg selv skulle opnå, og hvor hurtigt det hele skulle gå.

Da jeg som ret ung blev mor, forsvandt noget af det pres, for nu var der noget helt konkret jeg skulle op og gøre hver dag, nemlig passe mit barn, og jeg behøvede ikke helt tiden spørge mig selv, om jeg nu var på rette vej. Det var en kæmpe lettelse!

Så ud over at jeg vil opfordre alle til at få deres børn tidligt, vil jeg også sige: Find noget at være optaget af uden for dig selv. Vid, at du er god nok, som du er, prøv forskellige ting, og giv så vidt muligt slip på bestemte forventninger om, hvordan tingene skal være. Mine bedste oplevelser har ikke kunnet planlægges – og tro mig, jeg har prøvet!

 

Sådan ser bogen ud:

sårbar ulla hinge thomsen bog

 

Læs også:

Coronaens mange ansigter: Hudsult

hud, hudsult, skin

· Mere fra samme kategori ·