Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Boginspiration: Fem på stribe

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til februar måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på årets anden måned, der også er den korteste … Få endnu flere gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder vinteren. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)
Så er der ny boginspiration til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den man bliver grebet af

Jeg ved ikke, hvad det var, men jeg havde svært ved at holde koncentrationen de første halvtreds sider. Lagde den fra mig en del gange – læste to sider – prøvede igen og måtte genlæse de samme sider. Men SÅ skete der pludselig noget … Bogen, menneskene og historien greb mig, og jeg var fanget – og ja så sad jeg i saksen, og læste og læste. En rigtig god thriller af parret Lisbeth Zornig og Michael Lindholm har set dagens lys – også for mig.

I Køge bliver en mand fundet død i havnen. Ingen ved, hvem han er, ingen savner ham. Politikommissær Tessa Højmark bliver mod sin vilje sat på sagen. Til hendes frustration fører sporene ingen vegne. Det er som om, manden i vandet aldrig har eksisteret. Det gør Tessa nysgerrig. Hvad skete, der gjorde manden til ingen? Efterforskningen er ved at gå i stå, da Tessa pludselig finder en kobling mellem den døde mand og den private sikkerhedsekspert Adam Forsberg, som Tessa kender og skjuler en mørk hemmelighed for.

På Tenerife bor den 72-årige konkursramte lykkejæger Jack Nielsen. Sammen med sine venner beslutter han at vende tilbage til Danmark på en omhyggeligt planlagt mission for at tage hævn over den mand, der har taget deres økonomiske ellers så gode liv. Planen ser ud til at lykkedes. Faktisk over al forventning. På nær en enkelt uforudset hændelse, som pludselig gør Jack og hans venner til de jagede.

Jack er den type person, som man både elsker og hader, men som man også drages af – af uransagelige årsager – sådan er det også i virkeligheden. Der findes masser af ‘Jack’er’ – måske ikke så vilde som ham – men i den retning … Selv har forfatterparret fortalt, at deres mandevenner alle tror, de har været med til at lægge “type til Jack”. Men det påstår parret ikke er rigtigt. Men mange af deres egne oplevelser og mødet med mennesker flettes dog ofte ind i deres historier og bøger. Som små tråde af nerver og liv. Og man kan derfor også mærke personerne i deres bøger.

En lille bonuslæsesnack: Bogen indeholder også novellen ‘Vinterkriger’.

lindholm zornig konkursklubben

‘Konkursklubben’, 199,95 kr., saxo.com

Den fængende kærlighedsroman fra krimiforfatteren

‘Som natten kender stjernerne’ af Elsebeth Egholm er en fængslende kærlighedsroman om familiehemmeligheder, fortidens smerte og en besværlig forelskelse.

Vi møder den professionelle pianist Malou Beck, der lider under tabet af sin mor og sin musik. Undervejs i sin oprydning i sin afdøde mors lejlighed gør Malou Beck et bemærkelsesværdigt fund. En ældre plade med den franske pianist Sophie Costeau med en indspilning af et Chopin-stykke på et sjældent flygel. Der går et sæt gennem Malou, da hun ser omslagets foto af Sophie Costeau, som nærmest er en spejling af Malou selv. Mon hendes mor holdt noget skjult for hende?

Malou må finde frem til sandheden og søger derfor mod den franske by Lorraine for at opspore sin og flyglets historie. Hun kan dog ikke begå sig på fransk og hyrer derfor den amerikanske musiker Cody Blake som tolk. Han bærer selv på en mørk historie, og så forelsker han sig hurtigt i Malou. Deres behov for sandheden om dem selv og deres hunger efter lindrende kærlighed kolliderer undervejs på deres færd…

Med ‘Som natten kender stjernerne’ viser Elsebeth Egholm nye sider af sit talent med denne medrivende fortælling om identitet, hemmeligheder, musik og kærlighed. Elsebeth Egholm er mest kendt for sine glimrende krimiserier om kriminalreporteren Dicte Svendsen og den ansigtsblinde læge Rina Svane-Dissing, og med denne bog føjes endnu en læseværdig stjerne af en fortælling til forfatterskabet.

elsebeth egholm som natten kender stjernerne bog

‘Som natten kender stjernerne’, 254,95 kr., saxo.com

Den alle kender men som jeg nu genlæste

Der er kommet en nyoversat version af George Orwells kendte ‘1984’, der ikke alene er smuk men også læsværdig. Det er første gang siden den udkom i 1949, det sker. Vildt … Året vil altid betyde noget for mig, for det var det år, jeg blev student. Men det har nu ikke noget som sådan med bogen at gøre …

Alt hvad du tænker og gør, registreres og rapporteres til Tankepolitiet. Det er år 1984. Winston Smith bor i Oceanien, hvor Partiet og den allestedsnærværende Big Brother overvåger borgerne ned til mindste detalje, og Winston arbejder i Ministeriet for Sandhed, hvor han redigerer gamle dokumenter og aviser, så historien altid fremstår i overensstemmelse med Partiets sandhed. Men Winston længes efter frihed, og han opdager hurtigt, at den trang er livsfarlig.

‘1984’ er et stærkt forsvar for tankens frihed, og George Orwells dystopi er faktisk mere aktuel end nogensinde. Den har siden sin udgivelse været berømt og anerkendt for sin skildring af overvågning (ud i det ekstreme) og en stats indgriben i menneskers liv og rettigheder. Ord som ‘Store Broder’ og ‘orwellsk’ er udbredt i litteraturkritikken, når handlinger eller organisationer, der minder om det totalitære samfund, skal beskrives. Den er oversat til uendelig mange sprog og ligger på mange lister over de vigtigste bøger i verdesnlitteraturen.

For mig kræver sådan en bog ro og koncentration. Det er ikke sådan en, jeg lige læser i i 10 minutter og så lægger fra mig. Men det er også godt at træne sig selv og hjernen til at gå lidt dybere ned. Og man må virkelig tage hatten af for George Orwell. Tænk at han så mange år tilbage har kunnet skrive en sådan bog. Uha …

Elsker i øvrigt dette citat, som jeg kan blive ved med at læse og tænke over:

“Den, der kontrollerer fortiden,

kontrollerer fremtiden;

den, der kontrollerer nutiden,

kontrollerer fortiden.”

george orwell 1984 bog

‘1984’, 159,95 kr., saxo.com

Den forfatter jeg læser alt fra

Jeg har altid været fan af Helle Helle, hun kan bare noget med ord. Og så har hun noget over sig, som er så pokkers dragende både som person men også den måde hun kan fortælle historier på.

‘BOB’ er Helle Helles selvstændige og eksperimenterende efterfølger til succesromanen ‘de’, som fortæller om Bobs liv fra jeg-fortællerens perspektiv.

I ‘BOB’ er omdrejningspunktet for fortællingen Bobs rådvilde liv og fremtidsdrømme sammen med sin kæreste. Men det er kæresten og fortælleren fra “de”, som er romanens jeg-fortæller. Hun fokuserer udelukkende på Bobs liv, og særligt de dele af hans verden, hvor hun ikke selv indgår.

De to bor nu i en lille etværelseslejlighed i København. Hun har travlt med sit studie, og han arbejder på Sømandshotellet. Bobs dagligdag går med at indrette deres lejlighed og tænke over fremtiden med hende. Men er hans fremtidsscenarier for tidligt at forestille sig?

Helle Helles stilistiske fortællerform er sært opslugende læsning, hvor man indfanges af hendes minimale beskrivelser, som skaber helt specielle stemninger og rum til at forestille sig romanens karakterer og handlingsforløb. Det er egentlig sjovt, at man med så få ord og beskrivelser alligevel – og på trods (især for sådan en som mig der kunne skrive side op og side ned) kan få så meget med og sætte så mange tanker og billeder i gang i ens eget hovedet. Det er en kunst, som få evner – men Helle Helle gør.

‘BOB’ fortsætter historien fra ‘de’, men de to bøger kan også læses uafhængigt af hinanden.

Se dette interview med hende her:

helle helle bob bog

‘Bob’, 219,95 kr., saxo.com

Den fine og vedkommende

Seks søskende er på vej tilbage til barndomshjemmet med deres familier for at fejre en sidste jul i det hus, der har dannet rammen om deres fælles historie. Det er Frida, familiens efternøler, der har taget initiativet. Hun var som den eneste ikke med den juleaften for fire år siden, da faren pludselig døde og vendte op og ned på meget mere end familiens juletradition.

Hvor godt kender de egentlig hinanden? Har de overhovedet en fælles historie at samles om, nu hvor også deres mor er død? Og hvis ikke, har de så modet til at få det? Det er nogle af de spørgsmål, der trænger sig på, mens de hver især forbereder sig på at tage af sted.

Rejsen bliver derfor også en rejse tilbage i tiden og ind i dem selv.’Et andet billede’ fortæller seks forskellige historier om at være menneske. Og om at vokse op med stærke, men alligevel ikke betingelsesløse familiebånd. Historierne væver sig fsom et spindelvæv fint ind i hinanden, og de seks må opleve, at der midt i deres voksne liv afsløres nye overraskende sammenhænge. En virkelig fin og vedkommende men også tankevækkende bog om familie og familierelationer – på godt og ondt. Jeg kan godt lide, når man ser tingene fra forskelliges sider, ofte er det jo sådan virkeligheden er, at vi ikke kender andres (heller ikke de nærmestes) opfattelse af ting, deres små (eller store) hemmeligheder eller tanker og bevæggrunde … Vi er alle forskellige og har en “bagage med”.

Et lille men og PS … Format på bogen var på en eller anden måde lækkert men det tog mig en del sider at vænne mig til de ret korte linjer, der faktisk var med til at “forstyrre” min læsehastighed, fordi øjet eller hjernen skulle skifte linje så ofte.

Og endnu et lille PPS … Flot omslag …

nanna wendt sølvsteen et andet billede bog

‘Et andet billede’, 249,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Fastelavnsvafler

fastelavnsvafler (Foto: Sarah Sanctuary Williams)

· Mere fra samme kategori ·