Læs også:

Close
romkugle (Foto: Too Good to Go)

Bekæmp madspild: Lav romkugler

Mad  | 

Gør som romkuglen – trøflen eller krumsebollen – bekæmp madspild! Lav selv de lækre romkugler, og få brugt de rester op du har

En lille kugle med krymmel har skabt stor debat i det danske land. For er det en romkugle? En trøffel? En krymmelkugle? Eller en sputnik? Svaret afhænger tydeligvis af, hvor i landet man kommer fra. Men ens for alle varianterne er, at de er geniale til at bekæmpe madspild. Og det er der brug for lige nu, mener Too Good To Go, som har skudt debatten i gang.

Den blev med stor sandsynlighed født før dig. Men hvor? Og hvornår? Romkuglen er omgivet af stor mystik. Og hedder den overhovedet en romkugle?

Ikke hvis man spørger en stor del af de danske jyder. Så hedder det en trøffel! Eller det vil sige, kommer man fra Mors, hedder det en Sputnik. Og i Hirtshals en Krumsebolle.

romkugle (Foto: Too Good to Go)
Romkuglens historie er ganske sjov … (Foto: Too Good To Go)

Romkuglen – en smart måde at genbruge rester på

Uanset hvad man kalder den delikate kugle, er det sikkert og vist, at den var Danmarks første – og ultimativt bedste – madspildsløsning. Bagere og konditorer har i årtier samlet kagerester sammen, tilføjet romessens og marmelade, rullet dem i krymmel og voilá: En genopstået smagsbombe.

Det er ganske enkelt genial genanvendelse, og det fortjener, ifølge madspildsvirksomheden Too Good To Go, en hyldest. Virksomheden har derfor – i samarbejde med blandt andet  influenceren Anders Hemmingsen – efterlyst bud på romkuglens sande identitet.

Det førte til en rødglødende debat og en lang række lokale romkugle-aliasser som bl.a. Rommumse, Regnbuebold, Bamsebæ, Krøllekage, Lykkekugle, Krymmelkugle, Duller, Knotbolle, Bæbolle, Bagerens Fiskefrikadelle, Krumsekage, Rommer, Romrotte, Slaskekugle og mange flere.

romkugle (Foto: Too Good to Go)
De små romkugler kan også skabe stor debat. (Foto: Too Good To Go)

En dybere mening med romkugle-galskaben

Hos Too Good To Go håber landechef Heidi Boye, at den store opmærksomhed på romkuglen kan være med til at få danskerne til at tænke i madspildsløsninger – for det er der behov for.

– Romkuglen er en genial madspildsløsning, og den slags har vi brug for i øjeblikket. Der er generelt et tårnhøjt madspild i december og januar, og i år ser det ud til at blive særligt slemt på grund af de mange nedlukninger og aflysninger. Vi håber derfor, at vi kan være med til at inspirere danskerne til at spise rester og købe overskudsvarer og måske trylle dem om til nye lækkerier á la romkugler, fortæller Heidi Boye, landechef for Too Good To Go i Danmark.

Too Good To Go mærker i øjeblikket et boom af henvendelser fra restauranter og producenter, der brænder inde med varer, de ikke kan komme af.

– Vores app flyder lige nu over af alt fra øl og lemonade til kager, pasta, pizzabunde og færdigretter, som var tiltænkt formål, som Corona har sat en stopper for. Det samme er tilfældet hos en række af vores samarbejdspartnere. Jeg ved for eksempel, at Wefood, som Folkekirkens Nødhjælp står bag, lige nu er på turné rundt i landet for at hente julerester i supermarkederne, som kan købes i deres overskudssupermarkeder. Der er virkelig meget mad at redde i øjeblikket,fortsætter Heidi Boye.

Tryl overskudskager om til romkugler

Skulle man have lyst til at eksperimentere med lidt overskudstryllerier i hjemmekøkkenet, er denne opskrift på romkugler et godt sted at starte:

Sådan gør du

Smuldr cirka 400 gram kagerester i en skål, eller blend dem i en foodprocessor eller blender.

Tilsæt 2 spiseske kakaopulver, 2 spiseske romessens og en spiseske marmelade.

Form massen til runde kugler og tril dem i krymmel efter eget valg.

Sæt romkuglerne på køl, og lad dem gerne stå en times tid, inden de serveres.

Facts om dansk madspild:

Det samlede danske madspild løber op i cirka 715.000 ton årligt. Heraf udgør brød og kager cirka 20 procent
Mellem 8 og 10 procent af den danske CO2-udledningen menes at kunne henføres til madspild

Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030
Over 300 bagerier i Danmark bekæmper madspild i samarbejde med Too Good To Go.

Romkuglen var i øvrigt det mest googlede ord koblet til “bedste” i 2020: Læs  mere her.

 

Læs også:

Disse madspildsapp’s skal du kende

tomat agurk krum grimme grøntsager stop madspild (Foto: Alfred Pedersen og Son ApS)

· Mere fra samme kategori ·