Læs også:

Close
motion træning træn sund sundhed (Foto: Unsplash)

Træning: Gør nytårsforsættet til en vane

Sundhed  | 

Mange danskere starter ofte året med et nytårsforsæt om mere motion. Der er dog en stor fejl, som mange danskere begår. Her får du fem gode træningsråd til at få skabt dig en sund vane

For mange danskere bliver januar skudt igang på samme måde hvert år. Når den søde juletid er omme, løber mange ned i fitnesscenteret for at få trænet maven stram igen. Danmarks største fitnesskæde Fitness World udtaler, at alt for mange begår den samme fejl hvert år. De mister motivationen, fordi de starter for hårdt ud.

motion træning træn sund sundhed (Foto: Unsplash)
Undgå den samme fejl hvert år og lad vær med at starte hårdt ud i årets start. (Foto: Unsplash)

Pas på med at lægge for hårdt ud

Ikke overraskende nok så er januar den måned, hvor besøgs- og medlemstallet i fitnesscentrene stiger allermest. Mange har nemlig et brændende ønske om at opnå deres nytårsforsæt om mere motion og føler sig derfor fuld motiverede til at komme igang med træningen.

Træningsekspert i Fitness World Lars Erik Kristensen mener dog, at man skal være påpasselig med at starte for hårdt ud, også selvom at motivationen er der. Træningseksperten mener desuden, at det er vigtigere at starte langsomt op og give sig god tid til at få etableret nogle gode vaner og realistiske mål fra start. Det er nemlig langt mere vigtigt at få skabt sig et sundt forhold til træning.

træning fitness pige træne (Foto: Unsplash)
Hvor meget træner du? (Foto: Unsplash)

Skab en vane for din træning

For at hjælpe de topmotiverede danskere har træningseksperten formuleret især fem gode råd til at få skabt en god vane og en sund træningsstart.

1. Start med de små

Det er vigtigt at få sat sig nogle små, konkrete og realistiske mål. For ikke at begå den samme fejl så skal du holde dig væk fra alt det, der hedder at kaste sig ud i slankekure eller overambitiøse træningsplaner. Ligeså snart du har fuldført og opnået dine små mål, så får du mere blod på tanden, og lysten stiger til noget mere.

Motion, løb, gå, trænign, luft, ilt, natur, sport (Foto:Unsplash)
Skab en god vane for din træning, så du er sikker på, at dit nytårsforsæt holder. (Foto:Unsplash)

2. Hjælp vanen på vej

Det er altid en god idé at identificere ting, du er god til, der lykkes for dig, og som kan hjælpe dig nærmere på dine mål. En ekstra god idé er, at finde papir og blyant frem og få dem skrevet ned. Derefter er spørgsmålet bare om gentagelse, og så skulle vanen gerne langsomt komme. Det er meget forskelligt, hvad folk mener fungerer bedst, men du kan prøve at have sportstasken pakket til næste morgen eller snuppe sportstasken med på arbejdet. På den måde bliver det lettere tilgængeligt for dig at smutte ned at træne.

træning træningstøj sportstøj (Foto: Unsplash)
Pak sportstasken i god tid så du altid hurtig kan snuppe den med, når du har tid til at træne.  (Foto: Unsplash)

3. Lyt til din krop

Ambitioner er vigtige, når det kommer til træning og målsætning. Det er altid bedre at have trænet i tredve minutter end nul minutter. Husk dog at sætte realistiske ambitioner, da du på den måde undgår at blive alt for skuffet eller skadet. Mærk efter hvordan din krop har det og reagerer, efter du har startet roligt op i januar med lidt eller let træning. Du kan altid justere hvor meget og hvor lidt, der skal trænes efter, du har været opmærksom på din krops reaktion. De bedste træningsresulater kommer af vedholdenhed og gode vaner og slet ikke af overambitiøs træning.

4. Træn med venner

De fleste af os hader at bryde en aftale. En måde at få motiveret dig selv til at komme op at træne er ved finde en træningskammerat. Det kan være din kæreste, veninde eller kollega. Aftaler er lavet for ikke at blive brudt, og sandsynligheden for at du får sat dig selv igang er større. Desuden gør det med sikkerhed træningen langt sjovere.

motion motionere træning træne (Foto: Unsplash)
Tag en veninde med under armen inden træning. På den måde kan i motivere hinanden. (Foto: Unsplash)

5. Accepter dine grænser og tilbagegang

At finde den sunde vane er svært. Nøglen til en god vane er derfor balanceret med et stabilt, sundt forhold til træning. Drop det med at du skal nå alle maskiner og øvelser inden, du stiller løbeskoene. Det er OK, hvis vægten viser noget andet end forventet, selvom du har fulgt dine mål, vaner og endda har trænet regelmæssigt. Man skal ikke lade sig stoppe af tilbagegang i træningsprocessen, men derimod acceptere den. Det handler om at tænke langsigtet og tage de små skridt. Sundhed er ikke noget, der kommer i løbet af januar måned.

træning træn motion motionsur ur løb (Foto: Unsplash)
At komme i form kræver tid, så lad dig ikke stresse over tiden.  (Foto: Unsplash)

 

Læs også: De mest populære nytårsfortsæt – og hvordan du holder dem

· Mere fra samme kategori ·